Χρόνια μέση ωτίτιδα

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει


Ωτίτιδα κλάμα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
  
 
 
 
 

 

 
 
 

• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Δείτε  την εκκριτική ωτίτιδα

  
 
 
 
 


Πρόληψη
 
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά,  περιορίστε το χρόνο που

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό
•  Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
•  Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες.  Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις. 
•  Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση. 
•  Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των    λοιμώξεων του αυτιού.
 
 
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψη το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
 
 


 
  

Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών 

Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών

Παιδικό Ακοόγραμμα  

Απλή ωτοσκόπηση

Παιχνιδοακουομετρία

Ωτοσκόπηση υπό πίεση(Single) 

Τυμπανομετρία

Videoωτοσκόπιση 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

Ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο 

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού 

 
 
 
 
 
Ωτοσκόπιση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)
Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπισης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπιση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να κάνουμε σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
 
 
sielble roi
 
θαλασσί BANER αριστερά

 

 

 

Χρόνια μέση ωτίτιδα

 
 
 
Ετσι χαρακτηρίζεται η παρατεινόμενη φλεγμονή του μέσου αυτιού με παραμονή της διάτρησης του τυμπανικού υμένα και περιοδική ωτόρροια.
 

Αίτια

 
Κυριότεροι παράγοντες που ευοδώνουν την εγκατάσταση της νόσου είναι η παραμελημένη οξεία μέση ωτίτιδα και η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
 

Μορφές

 
Κλινικά διακρίνονται 2 μορφές χρόνιας ωτίτιδας, η καλοήθης και η δυσμενής.
 

Καλοήθης χρόνια μέση ωτίτιδα 

 
Οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις περιορίζονται στο κοίλο του τυμπάνου και αφορούν το βλεννογόνο, ο οποίος παρουσιάζει πολυποειδή εκφύλιση. Ο τυμπανικός υμένας παρουσιάζει κεντρική διάτρηση και η ωτόρροια είναι βλεννώδης και άοσμη. Συνυπάρχει μικρού βαθμού βαρηκοΐα αγωγής και η ακτινογραφία της μαστοειδούς είναι φυσιολογική. Η θεραπεία είναι βασικά χειρουργική. Προηγείται εξάλειψη της ωτόρροιας με συντηρητική αγωγή (καθαρισμός-αντιβιοτικά) και σε δεύτερο χρόνο γίνεται μυριγγοπλαστική, δηλαδή σύγκλειση της διατρήσεως που αποβλέπει στην προστασία του μέσου αυτιού από νέα μόλυνση και στη βελτίωση της ακοής. Η πρόγνωση είναι καλή και συνήθως δεν εμφανίζονται επιπλοκές.
 

Δυσμενής χρόνια μέση ωτίτιδα

 
Η φλεγμονή προχωράει στη μαστοειδή απόφυση και υπάρχει οστική συμμετοχή (οστίτιδα). Η διάτρηση του τυμπάνου είναι περιφερική και η ωτόρροια πυώδης και δύσοσμη. Η βαρηκοΐα είναι και νευροαισθητήρια μεγάλου βαθμού, γεγονός που υποδεικνύει επέκταση της βλάβης στο έσω ους. Η ακτινογραφία της μαστοειδούς είναι παθολογική και είναι δυνατός ο σχηματισμός χολοστεατώματος.
Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη και συνήθως εμφανίζονται επιπλοκές.
 
 

Επιπλοκές χρόνιας μέσης ωτίτιδας

 
 

 

1) Ενδοκροταφικές

επιπλοκές όταν περιορίζονται στην περιοχή του κροταφικού οστού:
 

α) Οξεία μαστοειδίτιδα:

είναι η επέκταση της φλεγμονής στην κοιλότητα της μαστοειδούς αποφύσεως. Χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, άλγος, οίδημα και ερυθρότητα οπισθοωτιαία στην περιοχή της μαστοειδούς και ενίοτε αναπέταση του πτερυγίου. Έχει αντιπροσωπευτική ακτινολογική εικόνα, απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και χειρουργική επέμβαση (μαστοειδεκτομή) επί μη βελτίωσης ή αν σχηματιστεί απόστημα.
 

β) Φλεγμονώδης λαβυρινθίτιδα:

είναι η επέκταση της φλεγμονής στο έσω ους με διάφορες κλινικές μορφές (βλ. παθήσεις έσω ωτός).
 

γ) Λιθοειδίτιδα:

η επέκταση της φλεγμονής στην κορυφή του λιθοειδούς οστού αποτελεί σοβαρή επιπλοκή με κίνδυνο να εξελιχθεί σε ενδοκρανιακή. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στην μετωπιαία ή ινιακή χώρα ή πίσω από τα βολβό του οφθαλμού, διπλωπία και νευραλγία του τριδύμου. Η θεραπεία περιλαμβάνει ισχυρή αντιβίωση με ή χωρίς χειρουργική παροχέτευση.
 

δ) Παράλυση προσωπικού νεύρου:

οφείλεται στην επέκταση της φλεγμονής στο προσωπικό νεύρο και εκδηλώνεται με παράλυση του μισού προσώπου. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από χορήγηση αντιβιοτικών με απλή μυριγγοτομή μέχρι χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.
 

2) Ενδοκρανιακές επιπλοκές

όταν η φλεγμονή επεκτείνεται και μέσα στο κρανίο (απειλούν τη ζωή του αρρώστου):
 

α) Επισκληρίδιο απόστημα:

είναι η συλλογή πύου μεταξύ της σκληράς μήνιγγας του εγκεφάλου και του κροταφικού οστού. Η συμπτωματολογία είναι ασαφής με έντονη κεφαλαλγία και σφύζουσα ωτόρροια. Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.
 

β) Υποσκληρίδιο απόστημα:

σπάνια αλλά βαρύτατη επιπλοκή που οφείλεται στη συλλογή πύου μεταξύ σκληράς και αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου. Ο άρρωστος είναι σε ημικωματώδη κατάσταση και επιβάλλεται η άμεση χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών.
 

γ) Εγκεφαλικό απόστημα:

το ωτογενές εγκεφαλικό απόστημα εντοπίζεται συνήθως στον κροταφικό λοβό. Έχει την τυπική συμπτωματολογία του εγκεφαλικού αποστήματος, η ακριβής εντόπιση γίνεται με αξονική τομογραφία και η αντιμετώπιση είναι νευροχειρουργική.
 

δ) Θρομβοφλεβίτιδα σιγμοειδούς κόλπου του εγκεφάλου:

πρόκειται για τον σχηματισμό θρόμβου στον εν λόγω κόλπο. Ο ασθενής έχει σηψαιμική εικόνα και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
 

ε) Μηνιγγίτιδα:

Επικίνδυνη και θανατηφόρος επιπλοκή με την κλασσική συμπτωματολογία. Χορηγούνται υψηλές δόσεις ισχυρών αντιβιοτικών και αποκαθίσταται χειρουργικά η ωτίτιδα.
 
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που όμως απαιτεί σωστή θεραπεία γιατί αν παραμεληθεί μεταπίπτει σε χρόνια. Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια μέση ωτίτιδα χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν να οδηγήσουν σε σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές και τότε πέρα από τη συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά, η χειρουργική αντιμετώπιση της ωτίτιδας και της επιπλοκής της είναι επιβεβλημένες και μάλιστα με μεγάλες επεμβάσεις.
 
Επίσης αν η οξεία μέση ωτίτιδα παραμεληθεί χωρίς την σωστή θεραπεία μπορεί να προκύψει διάτρηση τυμπάνου (τρύπα στο τύμπανο).
 
 

Ρήξη τυμπανικού υμένα (διάτρηση, ή τρύπα στο τύμπανο)

 
 
 
διάτρηση τυμπάνου(Τρύπα στο τύμπανο)
 
διάτρηση τυμπάνου (Τρύπα στο τύμπανο)
 
 
Αίτια
 
 Αιχμηρά ξένα σώματα στον έξω ακουστικό πόρο, ισχυρό ράπισμα (χαστούκι), έντονοι κρότοι, απότομες μεταβολές της πίεσης από έξω ή από μέσα του τυμπάνου (κάθοδος με αεροπλάνο, κατάδυση, βίαιες εμφυσήσεις), οξεία ή χρόνια μέση πυώδης ωτίτιδα, χολοστεάτωμα κ.α.
 
 
 
διατρηση τυμπανουεπιτυμπανιο χολοστεάτωμα
             
                  Διάτρηση τυμπάνου                         Επιτυμπάνιο χολοστεάτωμα                   
 
 
Συμπτώματα
 
 Ωταλγία, ενίοτε αιμορραγία, βαρηκοΐα, εμβοές και ενδεχομένως παροδικός ίλιγγος, ορατό ρήγμα στον τυμπανικό υμένα κυρίως με ωτομικροσκόπηση.
 
Θεραπεία
 
 Στο 90% των περιπτώσεων η επούλωση είναι αυτόματη. Χορηγείται προφυλακτική αντιβίωση και απαγορεύεται η είσοδος νερού στο αυτί. Μπορεί να γίνει προσπάθεια συμπλησίασης των χειλέων της διατρήσεως και τοποθέτηση φύλλου σιλικόνης, με επέμβαση υπό το χειρουργικό μικροσκόπιο. Αν μετά από ένα μήνα το ρήγμα δεν κλείσει γίνεται μυριγγοπλαστική (τυμπανοπλαστική), δηλαδή χειρουργική αποκατάσταση του τυμπανικού υμένα με χρήση μοσχεύματος από την κροταφική περιτονία του ασθενούς.
 
Σημείωση
 
 Η είσοδος νερού στο αυτί είναι καλό να αποφεύγεται στις εξωτερικές και στις μέσες, οξείες και χρόνιες ωτίτιδες αποφράσσοντας τον πόρο με βαμβάκι και βαζελίνη κατά το λούσιμο.Ερωτήσεις - απαντήσεις χειρουργικής επέμβασης ΤυμπανοπλαστικήςΤι είναι το τύμπανο;

Το τύμπανο είναι ένα κομμάτι του δέρματο που χωρίζει το μέσο αυτί από τον έξω ακουστικό πόρο.Πίσω από το τύμπανο υπάρχει ένας χώρος που είναι γεμάτος αέρα. Αυτή είναι η κοιλότητα του μέσου ωτός. Ο ήχος περνάει σε αυτό το χώρο μέσα από μια αλυσίδα οστών και προωθείτε προς το εσωτερικό αυτί. Στην κοιλότητα του μέσου ωτός ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα.Η ευσταχιανή σάλπιγγα φτάνει στο πίσω μέρος της μύτης. Είναι συνήθως κλειστή. Ανοίγει κάθε λίγες φορές που καταπίνετ για να διατηρείτε η πίεση στο μεσαίο αυτί σταθερή.

Γιατί χρειάζομαι την εγχείρηση;

Το τύμπανο σας έχει μια τρύπα. Η τρύπα αυτή δεν θα κλείσει απο μόνη της.Είναι πιθανόν να οφείλεται σε λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας .

Τι θα μου προσφέρει η εγχείρηση αυτή;

Μπορεί να βελτιώσει την ακοή σας και να αποτρέψει τις μολύνσεις. Τα μικρόβια μπορούν να περάσουν μέσα από την τρύπα ιδιαίτερα εάν το νερό μπαίνει στο μέσο αυτί.Θα μπορείτε να να κολυμπήσετε χωρίς να ανησυχείτε ότι θα μολυνθούν τα αυτιά σας.

Μπορεί να συμβεί κάτι σοβαρό στην επέμβαση;

Σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες.Το μόσχευμα μπορεί να απορριφθεί από τον οργανισμό σας. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 10% των ασθενών.Η ακοή σας μπορεί να χειρότερέψει. Σοβαρή απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί, αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο.

Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο και πόσο θα απουσιάσω από την εργασία μου;

Συνήθως μένετε στην κλινική μία νύκτα. Θα χρειαστεί να απουσιάσετε δύο εβδομάδες από την εργασία σας.

Θα κοιμάμε κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Ναί. Αυτό ονομάζεται γενική αναισθησία.

Πώς γίνεται η εγχείρηση;

Κάνουμε μια τομή πίσω από το αυτί. Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ιστού (μόσχευμα) που θα το χρησιμοποιήσουμε για να κλείσουμε την τρύπα στο τύμπανο σας. Χρειάζεται περίπου μια ώρα.

Θα έχω επίδεσμο;

Ναι, ένα ελαφρύ επίδεσμο για μία νύκτα.

Θα έχω κάτι μέσα στο αυτί μου μετά;

Μέσα στο αυτί σας θα υπάρχει γάζα η οποία θα αφαιρεθεί σε 2-3 εβδομάδες.

Θα έχω ράμματα;

Στην περικοχή της τομής. Τα ράμματα δεν χρειάζετε να αφαιρεθούν.

Θα έχω πόνο μετά την επέμβαση;

Υπάρχει συνήθως λίγος πόνος. ΜΗΝ παίρνετε ασπιρίνη. Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη εάν χρειάζετε.

Τι θα αισθάνομαι μετά την εγχείρηση;

Θα αισθάνεστε το αυτί σας μπουκωμένο για μερικές εβδομάδες. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο ζαλισμένος τις πρώτες ημέρες. Μπορεί να έχετε υγρό στον έξω ακουστικό πόρο.

Τι πρέπει να αποφύγετε στη συνέχεια;

Μην φυσάτε τη μύτη δυνατά. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το μόσχευμα.

Προσπαθήστε να μην αφήσετε το αυτί ή την πληγή βραχεί.

Αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα και μην σηκώνετε βάρος για δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Θα κολυμπήσετε μετά από 6-8 εβδομάδες.
Αποφύγετε τα αεροπορικά ταξίδια για 4 εβδομάδες.
 Τυµπανοπλαστική Βίντεο YouTube
Τρύπα στο τύµπανο και ΤυµπανοπλαστικήΤι είναι η τρύπα στο τύµπανο; 

Η τρύπα στο τύµπανο ή αλλιώς η τυµπανική διάτρηση, δηµιουργείται συνήθως από 
µόλυνση ή τραύµα στο αυτί. Συχνά µια τέτοια τρύπα κλείνει από µόνη της. Σε µερικές περιπτώσεις δε δηµιουργεί καθόλου προβλήµατα. Σε άλλες όµως µπορεί να προκαλέσει συχνές µολύνσεις µε εκκρίσεις από το αυτί. Εάν υποφέρετε από µόλυνση τότε πρέπει να αποφεύγετε την εισδοχή νερού στο αυτί. Εάν η τρύπα είναι αρκετά µεγάλη µπορεί επίσης να αντιληφθείτε και κάποια απώλεια στην ακοή σας. 
Μια τρύπα στο ακουστικό τύµπανο µπορεί να διαγνωσθεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο σας µε την χρήση ειδικών συσκευών. 


Χειρουργική επέµβαση για διόρθωση της διάτρησης 

Η εγχείρηση για διόρθωση της τυµπανικής διάτρησης ονοµάζεται τυµπανοπλαστική. Ο κύριος λόγος για αυτή την επέµβαση είναι η αποτροπή της εισδοχής νερού στο µέσο αυτί (δηλ. το µέρος του αυτιού πίσω από το τύµπανο) και ενδεχοµένως αποφυγή συχνών µολύνσεων στο αυτί. Επίσης, σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορεί να οδηγήσει και σε βελτίωση της ακοής. 
Εάν η διάτρηση στο τύµπανο είναι αρκετά πρόσφατη, τότε µια περίοδος αναµονής και επανεξέτασης µπορεί να είναι πιο φρόνιµη καθώς υπάρχει πιθανότητα αυτοεπούλωσης. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί µε τον γιατρό σας. 


Πως επιτελείται η τυµπανοπλαστική; 

Η εγχείρηση επιτελείται σχεδόν πάντοτε κάτω από γενική αναισθησία. 
Η χειρουργική τοµή γίνεται πίσω ή πάνω από τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού. Σε µερικές περιπτώσεις µπορεί να χρειαστεί διεύρυνση του πόρου, αν είναι στενός, για πρόσβαση στην διάτρηση του τυµπάνου. Το υλικό (µόσχευµα) που χρειάζεται για το κλείσιµο της διάτρησης αποτελείτε από µια µεµβράνη που βρίσκεται κάτω από το δέρµα πάνω από το αυτί (κροταφική περιτονία). Αυτό το µόσχευµα τοποθετείται πάνω στο τύµπανο. Ακολούθως τοποθετείται αντιβιοτική ταινία στον έξω πόρο του αυτιού και το κεφάλι δένεται µε επίδεσµο για µερικές ώρες. 
Η εγχείρηση µπορεί να διορθώσει επιτυχώς 
µια µικρή τρύπα 9 φορές στις 10. Για µεγαλύτερες τρύπες το ποσοστό µπορεί να 
είναι χαµηλότερο. 


Ποιες µπορεί να είναι οι πιθανές επιπλοκές; 

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά όπως και για κάθε εγχείρηση χρειάζεται να τις γνωρίζετε πριν δώσετε την συγκατάθεσή σας στον χειρουργό. 

- Ανωµαλία στη γεύση: Το νεύρο της γεύσης για το µπροστινό µέρος της γλώσσας περνά πολύ κοντά στο ακουστικό τύµπανο και υπάρχει µικρή πιθανότητα τραυµατισµού του κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Σε τέτοια περίπτωση µπορεί να αισθανθείτε κάποια διαφορά στην γεύση στη µια πλευρά της γλώσσας µπροστά. Αυτό είναι συνήθως παροδικό και σπανιότατα µόνιµο. 

- Ζαλάδα: Συνήθως παροδική µόνο για τις πρώτες ώρες µετά την επέµβαση.

- Απώλεια ακοής: Πολύ σπάνια, εάν τραυµατιστεί το έσω αυτί. 

- Βουητό: Σπάνιο, συνήθως αν υπάρξει απώλεια ακοής. 

- Παράλυση προσωπικού νεύρου: Το νεύρο για τους προσωπικούς µύες περνά µέσα από το µέσο αυτί. Αυτή η επιπλοκή είναι σπάνια και σε ποσοστό λιγότερο του 1%.


Πηγή: 
Βρετανική Οργάνωση Ωτορινολαρυγγολόγων / Χειρουργών
Κεφαλής και Τραχήλου (ENT.UK)Βίντεο Τυµπανοπλαστική

Χονδροτυμπανοπλαστική Prof. Eleftherios Ferekidis 
 
 
 

Χολοστεάτωμα

 
 
χολοστεάτωμα
 Φυσιολογικό τύμπανο        Ατελεκτασία(έλειψη αέρος)         Χολοστεάτωμα
 
 
 
Το χολοστεάτωμα είναι ένας τύπος όγκου του μέσου αυτιού από στρώματα επιδερμίδας (μάζα κερατίνης σαν κρεμμύδι ή μπερδεμένη μπάλα, από τα συντρίμμια της αλλαγής του δέρματος) και διακρίνεται στα εξής είδη:
 
- Το συγγενές, εμβρυϊκής καταβολής χωρίς αιτιολογική σχέση με την ωτίτιδα, που όμως μεγαλώνει και αν μολυνθεί συμπεριφέρεται σαν επίκτητο, και
- Το επίκτητο, που σχηματίζεται με 2 τρόπους: επί δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας (πρωτοπαθές) και επί χρόνιας ωτίτιδας (δευτεροπαθές).
 
 
Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion)
       Φυσιολογικό τύμπανο     Μέση ωτίτιδα με υγρό   διάτρηση χολοστεάτωμα 
 
Γενικά όλα τα είδη χολοστεατώματος μεγαλώνοντας διαβρώνουν τα οστά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες όπως αποκάλυψη του προσωπικού νεύρου, της μήνιγγας κ.α. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η συνύπαρξη χρόνιας ωτίτιδας και χολοστεατώματος έχει δυσμενή πρόγνωση, διότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (ενδοκροταφικών και ενδοκρανιακών) που απειλούν μέχρι και τη ζωή του αρρώστου.
 
Θεραπεία
 
Η χειρουργική επέμβαση στη δυσμενή μορφή πρέπει να είναι άμεση για να αποφευχθούν οι επιπλοκές και αποβλέπει στην απομάκρυνση της φλεγμονώδους εστίας. Περιλαμβάνει διάφορους τύπους μαστοειδεκτομής και αφαίρεση της χολοστεατωματώδους μάζας αν υπάρχει. Επιπλέον ταυτόχρονα ή σε δεύτερο χρόνο γίνεται προσπάθεια ανακατασκευής του συστήματος αγωγής της ακοής χρησιμοποιώντας ειδικές προθέσεις από διάφορα υλικά ή και ιστικά μοσχεύματα π.χ κροταφική περιτονία, χόνδρος από το πτερύγιο. Οι συνδυασμοί των επεμβάσεων αποκατάστασης της δυσμενούς ωτίτιδας περιγράφονται με τον γενικό όρο τυμπανοπλαστικές (υπάρχουν 5 τύποι).

 


Ερωτήσεις - απαντήσεις χειρουργικής επέμβασης ΜαστοειδεκτομήςΤι είναι η μαστοειδής απόφυση;

Είναι το κόκκαλο που βρίσκετε πίσω από το αυτί το οποίο περιέχει αέρα.

Τι είναι το μέσο αυτί;

Πρόκειται για ένα χώρο πίσω από το τύμπανο γεμάτο αέρα. Το μεσαίο αυτί και η μαστοειδής απόφυση επικοινωνούν.

Γιατί είναι απαραίτητη η εγχείρηση αυτή;

Μπορεί να υπάρχει φλεγμονή στο μεσαίο αυτί η οποία να επεκτείνετε στη μαστοειδή απόφυση. Συχνά υπάρχει μετανάστευση δέρματος από τον έξω ακουστικό πόρο προς το μέσο αυτί και κατ’επέκταση στη μαστοειδή απόφυση (χολοστεάτωμα).

Σε τι θα με βοηθήσει η εγχείρηση αυτή;

Μια μόλυνση στο μεσαίο αυτί και την μαστοειδή μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στην μήνιγγα (μηνιγγίτιδα) η ακόμα και μέσα στον εγκέφαλο.

Τι είναι η μαστοειδεκτομή και πώς γίνεται;

Με ειδικά εργαλεία και μηχανήματα αφαιρούμε το κόκαλο της μαστοειδούς απόφυσης που φλεγμάνει ούτως ώστε να υπάρχει καλός αερισμός στην περιοχή. Εάν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο θα την διορθώσουμε.

Πώς θα φαίνετε το αυτί μου μετά; Θα έχω κάποια ουλή;

Το αυτί ΘΑ φαίνεται φυσιολογικό Οι ουλές επουλώνονται γρήγορα και είναι δύσκολο να τις δει κανείς .

Θα είμαι κοιμισμένος κατά την διάρκεια της εγχείρησης;

Ναι. Αυτό ονομάζεται γενική αναισθησία.

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε κάποιο η κάποια από τα κοκκαλάκια που βρίσκονται στο μεσαίο αυτί. Αυτό μπορεί να κάνει χειρότερη την ακοή σας. Βέβαια Θα προσπαθήσουμε να τα αντικαταστήσουμε αν μπορούμε. Το προσωπικό νεύρο διασχίζει το μέσο αυτί και την μαστοειδή. Μπορεί να τραυματιστεί και να προκαλέσει αδυναμία στο πρόσωπο. Η αδυναμία μπορεί να είναι μόνιμη η παροδική. Μπορεί επίσης να προκληθεί ζημιά σε ένα νεύρο που βρίσκετε στο μεσαίο αυτί και να δημιουργηθεί πρόβλημα με την γεύση .

Πόσες ημέρες θα παραμείνω στην κλινική και πόσο καιρο πρέπει να μείνω εκτός εργασίας;

Θα μείνετε στο νοσοκομείο μια μέρα . Θα χρειαστείτε δύο εβδομάδες άδεια από την εργασία σας.

Θα έχω κάποιο επίδεσμο η γάζα στο αυτί μου;

Μπορεί να έχετε έναν επίδεσμο για μια μέρα. Θα έχετε γάζα μέσα στο αυτί για μερικές εβδομάδες. Τα ράμματα συνήθως φεύγουν μόνα τους σε μερικές ημέρες. Το αυτί σας θα είναι μπουκωμένο για λίγες ημέρες και Ίσως να έχετε ζάλη για 2-3 ημέρες .

Τι 
δεν πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;

Απαγορεύετε να πάει νερό στο αυτί σας. Αποφύγετε την έντονη γυμναστική όπως την άρση βαρέων αντικειμένων για δύο εβδομάδες. Μην φυσήξετε τη μύτη σας γιατί μπορεί να καταστραφεί το μόσχευμα.

Τι φάρμακα θα χρειαστώ μετά την επέμβαση;

Θα χρειαστείτε παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Πότε θα πρέπει να εξετάσουμε το αυτί μου πάλι; Πόσο συχνά; Για πόσο χρονικό διάστημα;

Συνήθως μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Θα το εξετάζουμε στο ιατρείο κάθε εβδομάδα.


 

Χρόνια συμφυτική ωτίτιδα


Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη συμφύσεων στον κατεστραμμένο βλεννογόνο του μέσου αυτιού έπειτα από παραμελημένη θεραπεία οξείας πυώδους ή εκκριτικής ωτίτιδας. Εκδηλώνεται με βαρηκοΐα αγωγής και η θεραπεία είναι χειρουργική


 

Δείτε ΕΔΩ  την εκκριτική ωτίτιδα

 
 
Μοντέρνα ανώδυνη πλαστική ρινικού διαφράγματος.
 
Φύλλο απορροφήσιμου υλικού PDS flexible plate
 
• Μεμβράνη - φύλλο από αποροφήσιμο υλικό (PDS) για την αποκατάσταση και των πιο δύσκολων περιπτώσεων στραβού ρινικού διαφράγματος.
 
• Αποροφήσιμο ράμμα αντί της επώδυνης  γάζας- φόβητρο στη μύτη των ασθενών.
 
 
Ο γιατρός είναι Επιστ. Συνεργάτης
 
των Νοσοκομείων και Κλινικών. 
Κλινική   ''ΙΑΣΩ Θεσσαλίας'' στη Λάρισα
 
  
 
 
Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά