Εμβοές ώτων - Βουητό στα αυτιά

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

 
Ίλιγγος θέσης
 
Νευροωτολογία
ΗΝΓ
Η διάγνωση των διαταραχών της ισορροπίας, της ακοής, των εμβοών, και του ιλίγγου απαιτεί έμπειρο εξεταστή με βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και πολύπλοκο εξοπλισμό που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι στην Νευροωτολογία και τον ίλιγγο ΩΡΛ ιατροί. Ο γιατρός εξειδικεύτηκε στην Νευροωτολογία - Ακουολογία στο ειδικό ερευνητικό εργαστήριο ΝΕΥΡΟΩΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΟΗΣ και ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ της ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο υπό την καθοδήγηση των καθηγητών 
Ε. ΦΕΡΕΚΥΔΗ, Κ. ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΟΥ και Σ. ΚΟΡΡΕ.
 
Το εργαστήριο του ιατρείου μας διαθέτει όλον αυτόν τον σύγχρονο εξοπλισμό, και εξειδικεύεται στην εκτέλεση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων που αφορούν την ακουστική λειτουργία, τις εμβοές και την λειτουργία της ισορροπίας.

Περιεχόμενα

 1. 1 Κέντρο μελέτης εμβοών
  1. 1.1 ΕΜΒΟΕΣ (Βούιζμα στα αυτιά)
   1. 1.1.1 Αιτίες γέννεσης των εμβοών (βουητά στα αυτιά)
   2. 1.1.2 Εμβοές (βούιζμα στο αυτί) εξετάσεις και διάγνωση  
    1. 1.1.2.1 >>    Απεικονιστικές εξετάσεις
   3. 1.1.3 Εμβοές (σφύριγμα στα αυτιά) θεραπεία
  2. 1.2 Νεότερα στη θεραπεία των εμβοών (βούισμα στα αυτιά)
  3. 1.3 Εμβοές (σφύριγμα στα αυτιά) επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου
  4. 1.4 Εναλλακτική ιατρική, ομοιοπαθητική στις εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά)
  5. 1.5 Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των εμβοών
  6. 1.6 Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των εμβοών
  7. 1.7 Αναλογικός πίνακας απεικόνισης και ποσοτικοποίησης της βαρύτητας των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας των εμβοών
  8. 1.8 Ερωτηματολόγιο  εμβοών για τους ασθενείς
  9. 1.9 Η παθογέννεση των εμβοών
  10. 1.10 Υπερακουσία
  11. 1.11 Ηχοθεραπεία - ηχοκάλυψη των εμβοών
  12. 1.12 on-line free ηχοκάλυψη των εμβοών σας
 2. 2 Sound Mixer
 
Ο γιατρός είναι  μέλος.
•Της Πανελλήνιας Ιατρικής Ακουολογικής Νευροωτολογικής Εταιρείας. 
 
Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο ποιό ειδικός στην αντιμετώπιση των ιλίγγων
 
• Γιατί το  όργανο της ισορροπίας ο λαβύρινθος, βρίσκεται στο αυτί.
• Γιατί οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι παθήσεις του λαβυρίνθου.
• Γιατί το ιατρικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλον τον δυτικό κόσμο, από παράδοση, εκπαιδεύει κυρίως τους ωτορινολαρυγγολόγους για την διάγνωση και αντιμετώπιση των ιλίγγων.

Οι εμβοές, ο ίλιγγος, 
και η βαρηκοΐα δεν είναι ασθένειες, αλλά συμπτώματα
, γι αυτό θα πρέπει να αναζητείται η αιτία τους, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη. 
Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και επί πλέον ερωτηματολόγιο, που θα ποσοτικοποιήσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας τις λειτουργικές, τις κοινωνικές, και συναισθηματικές επιπτώσεις του, και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.

Στις εμβοές η θετική στάση και συμπαράσταση του θεράποντος γιατρού είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρνητικά σχόλια, όπως «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει και πρέπει να μάθετε να ζείτε με τις εμβοές», δεν έχουν καμία απολύτως θέση σήμερα, αντενδείκνυνται και καταδικάζονται. Αυτή η απαράδεκτη έκφραση από το γιατρό έχει συχνά μία απίστευτα αρνητική επίπτωση στους ταλαιπωρημένους αυτούς ασθενείς, και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω απογοήτευση, κατάθλιψη, απελπισία, και επιδείνωση των εμβοών


Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.

  

Ακουολογικές εξετάσεις ιλίγγου

Διαγνωστικές εξετάσεις ιλίγγου


Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Νυσταγμογράφημα

Ακoυόγραμμα


Εξέταση νυσταγμού με  γυαλιά Frenzle

Τυμπανομετρία

Δοκιμασίες ιλίγγου θέσεως Dix Halpike 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕς )

Δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής

(head thrust test)

Εξέταση με τονοδότες

Δοκιμασία Romberg,Unterberger, βαδίσεως 

Ομιλητική ακουομετρία

Σύμπτωμα συριγγίου

δοκιμασία Hennebert με πνευματικό ωτοσκόπιο

Single

Δείτε          το  Κέντρο μελέτης εμβοών

                •  Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση εμβοών 

                • τις εμβοές και το  ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης εμβοών

Δείτε         • τον  Ίλιγγο και τις • Ασκήσεις αντιρροπήσεως του ιλίγγου-αιθουσαία αποκατάσταση

                 • γιατί  Κάθε ίλιγγος χρειάζεται Ωτορινολαρυγγολόγο και μάλλιστα επειγόντως                 
• για τον 
 Έλεγχο ιλλίγου με νυσταγμογράφημα 

 

ble roi
  
BANERright_gradiant

ΩΡΛ Καρδίτσα ΩΡΛ Καρελάς Λάμπρος


Κέντρο μελέτης εμβοών

 
Εμβοές, τι κάνουμε σήμερα

Οι εμβοές δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα, γι αυτό θα πρέπει να αναζητείται η αιτία τους, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη. Πολύ συχνά οι εμβοές συνυπάρχουν με διαταραχές της ακοής και της ισορροπίας. Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και επί πλέον ερωτηματολόγιο, που θα ποσοτικοποιήσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας τις λειτουργικές, τις κοινωνικές, και συναισθηματικές επιπτώσεις του, και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.
Στο Κέντρο μας γίνεται ποσοτική μέτρηση των εμβοών, όσον αφορά τη συχνότητα και την έντασή τους, ώστε να εφαρμοστεί η ανάλογη θεραπεία.

Στις εμβοές η θετική στάση και συμπαράσταση του θεράποντος γιατρού είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρνητικά σχόλια, όπως «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει και πρέπει να μάθετε να ζείτε με τις εμβοές», δεν έχουν καμία απολύτως θέση σήμερα, αντενδείκνυνται και καταδικάζονται. Αυτή η απαράδεκτη έκφραση από το γιατρό έχει συχνά μία απίστευτα αρνητική επίπτωση στους ταλαιπωρημένους αυτούς ασθενείς, και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω απογοήτευση, κατάθλιψη, απελπισία, και επιδείνωση των εμβοών

Η διάγνωση των εμβοών, απαιτεί έλεγχο της ακοής, αλλά και της ισορροπίας, λόγω της έδρασης και των δύο λειτουργιών στο ίδιο όργανο, το αυτί, και προϋποθέτει έμπειρο εξεταστή με βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και πολύπλοκο εξοπλισμό που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι στην Νευροωτολογία - Ακουολογία, ΩΡΛ ιατροί. Το εργαστήριο του ιατρείου μας διαθέτει όλον αυτόν τον σύγχρονο εξοπλισμό, και εξειδικεύεται στην εκτέλεση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων που αφορούν την ακουστική λειτουργία, τις εμβοές και την λειτουργία της ισορροπίας. Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και συμπλήρωση ερωτηματολογίου και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.

Το προτεινόμενο βασικό νευροωτολογικό πρωτόκολλο είναι:

Ιστορικό του ασθενούς     --->    και συμπλήρωση ερωτηματολογίου
Ωτομικροσκόπηση 
         --->    και πλήρης ΩΡΛ εξέταση
Ακουολογικός έλεγχος     --->    Ακουομετρία, Τυμπανομετρία, ABR, OAEs
Κλινικές εξετάσεις             --->    DixHallpike, Romberg, Fukuda, head thrust test 
Εξέταση με γυαλιά Frenzl  --->    Head-shake test, Hennebert

Νυσταγμογράφημα:

 
• Αυτόματος νυσταγμός
 • Οπτοκινητικός νυσταγμός
  Παρακολούθηση στόχου
 • Σακκαδική δοκιμή
  Dix-Hallpike ελιγμοί
 • Δοκιμές θέσεως
 • Θερμικός ερεθισμός 
Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.
 
 

ΕΜΒΟΕΣ (Βούιζμα στα αυτιά)


 

Οι εμβοές είναι ήχοι που ακούγονται στο ένα αυτί, ή και στα δύο, ή στο κεφάλι (βουητά στο κεφάλι) ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας εξωτερικός ήχος.

Οι εμβοές ακούγονται σαν κουδούνισμα στα αυτιά, σφύριγμα στα αυτιά, φύσημα στα αυτιά, βούισμα στα αυτιά, βόμβος στα αυτιά, αλλά επίσης μπορεί να πιστεύετε ότι ακούτε τζιτζίκια στα αυτιά, αέρα να φυσάει, τρεχούμενο νερό στα αυτιά, το εσωτερικό του κοχυλιού, ένα κλίκ, ή μουσικές νότες. Οι εμβοές (βούιζμα στα αυτιά) μπορεί να είναι υψίσυχνες (πρίμα), ή χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα), μπορεί να είναι συνεχόμενες όλη την ώρα, ή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν (παροδικές), επίσης ήπιες και να μήν σας ενοχλούν, ή δυνατές και να σας επηρεάζουν σοβαρά στίς καθημερινές δραστηριότητες προκαλώντας άγχος και αυπνία. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ήχος μπορεί να είναι τόσο δυνατός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε ή να ακούσετε τους πραγματικούς ήχους.  
Σε ορισμένους ασθενείς, οι εμβοές μπορεί να σχετίζονται με υπερακουσία (μειωμένη ανοχή σε ήχους), η οποία να είναι επίσης ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα.
Φυσιολογικά δεν ακούμε τους ήχους που παράγει το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, είναι αρκετός για να τους καλύψει. Όμως σε ένα πολύ ήσυχο χώρο είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα βόμβο ή το σφυγμό μας.
Σε μια ήπια μορφή, οι εμβοές είναι εξαιρετικά συχνές. Σχεδόν ο καθένας είχε περιστασιακό κουδούνισμα στα αυτιά, είτε χωρίς καμία σαφή αιτία ενεργοποίησης ή μετά από έκθεση σε δυνατούς ήχους. Περίπου το 10% έχουν εμπειρία εμβοών. Περίπου 5% του ενήλικου πληθυσμού έχουν εμπειρία επίμονων ή ενοχλητικών εμβοών.
Περιστασιακά, μερικοί άνθρωποι έχουν εμβοές, που παίρνουν τη μορφή αναγνωρίσιμου μουσικού ήχου ή ακόμα και πλήρους μελωδίας. Αυτό αναφέρεται ως εμβοές μουσικών ή ακουστικών εικόνων. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν απώλεια ακοής, και αρκετά συχνά επίσης, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα ισχυρό μουσικό ενδιαφέρον. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο εμφανίζεται αυτή η μορφή εμβοών είναι άγνωστος, αλλά πιθανώς συμβαίνει στα τμήματα της ακουστικής μνήμης του εγκεφάλου. Δυστυχώς, αυτή η μορφή εμβοών εκλαμβάνεται αρχικά λάθος ως ψυχική ασθένεια. Ωστόσο, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως εμβοές και όχι ως μια ψυχιατρική πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες μορφές εμβοών. Τα κατάλληλα βοηθήματα ακοής είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτές τις εμβοές. 
Οι εμβοές δεν είναι οι ίδιες από μόνες τους αρρώστια, αλλά αποτελούν σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών, κυρίως των αυτιών.

Οι εμβοές ταξινομούνται σε ΙΙΙ βαθμούς:

Βαθμού Ι: Διαλείπουσες – αισθητές αποκλειστικά σε ήσυχο περιβάλλον.
Βαθμού ΙΙ: Συνεχείς εμβοές, αλλά μπορεί να υποχωρούν κατά τη διάρκεια κάποιας ενασχόλησης του ασθενούς ή όταν υπάρχει θόρυβος του περιβάλλοντος, που τις καλύπτει.
Βαθμού ΙΙΙ: Συνεχείς εμβοές, βασανιστικές, που δεν αντιμετωπίζονται, ξυπνούν τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνά συνυπάρχει υπερακουσία. 

Υπάρχουν δύο είδη των εμβοών.
• Υποκειμενικές εμβοές, είναι το βουητό στα αυτιά που μόνο εσείς μπορείτε να ακούσετε. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών. Μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στο εξωτερικό, μεσαίο ή εσωτερικό αυτί. Επίσης μπορεί να προκληθεί από προβλήματα με το νεύρο της ακοής (ακουστικό) ή το μέρος του εγκεφάλου σας που ερμηνεύει τα νευρικά σήματα ως ήχο.
• Αντικειμενικές εμβοές, είναι το βούισμα στα αυτιά που μπορεί να ακούσει και ο γιατρός σας κατά την εξέταση. Αυτό ειναι σπάνιο είδος εμβοών που μπορεί να προκαλείται, από ένα πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων, πίεση απο όγκους, ή μυϊκές συσπάσεις. Οι αντικειμενικές εμβοές είναι συνήθως σφύζουσες  ή περιοδικά επαναλαμβανόμενες, δηλαδή ή ακούγονται ταυτόχρονα με το σφυγμό της καρδιάς (π.χ.αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία του μέσου ωτός), ή εμφανίζονται με διαφορετική περιοδικότητα από τους ήχους της καρδιάς και οφείλονται σε μυϊκή δραστηριότητα (μυοκλωνικές συσπάσεις) των μυών του μέσου ωτός ή της υπερώας.

 
 

Αιτίες γέννεσης των εμβοών (βουητά στα αυτιά)


βουισμα αυτια εμβοεσ ιλιγγοσ


Ενώ ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών παρουσιάζουν σαν σύμπτωμα τις εμβοές (φύσιγμα στα αυτιά), σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία γέννεσής τους δεν είναι ποτέ δυνατόν να βρεθεί. 
Παρά την κλασσική θεωρία ότι ο κοχλίας (εσωτερικό αυτί) αποτελεί το σημείο γέννεσης των εμβοών, πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία ότι οι περισσότεροι τύποι εμβοών σοβαρής μορφής οφείλονται σε διαταραχές της ακουστικής οδού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Μια συχνή αιτία είναι η βλάβη των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό αυτί. 
Για την παραγωγή της ακοής, μικροσκοπικές λεπτές τρίχες (κροσοί) στο εσωτερικό αυτί σας, τίθενται σε κίνηση με την πίεση των ηχητικών κυμάτων. Αυτό ενεργοποιεί τα τριχωτά κύτταρα του αυτιού να απελευθερώσουν ένα ηλεκτρικό σήμα, μέσω ενός νεύρου από το αυτί σας (του ακουστικού νεύρου), προς τον εγκέφαλό. Ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει αυτά τα σήματα ως ήχο. Αν οι τρίχες μέσα στο εσωτερικό αυτί λυγίσουν ή σπάσουν, μπορεί να "διαρρεύσουν" τυχαία ηλεκτρικά ερεθίσματα σαν παράσιτα προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας εμβοές.
Υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ανίχνευσης του ήχου από τον κοχλία και της αντίληψης του ήχου από τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, σε αυτό το χρονικό διάστημα συμβαίνουν πολλά είδη συνδέσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ της ακουστικής οδού και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου, οι οποίες δεν μας είναι πλήρως γνωστές. Ακόμη λιγότερο κατανοητός είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές λειτουργούν.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του ήχου όταν δεν υπάρχει κανένας ήχος. Μερικοί πιστεύουν ότι οι εμβοές είναι παρόμοιες με το σύνδρομο του χρόνιου πόνου, στο οποίο ο πόνος επιμένει ακόμα και μετά την επούλωση μιάς πληγής ή ενός κατάγματος οστού. Πράγματι οι εμβοές μπορεί να είναι έντονες σε άτομα με απώλεια ακοής, ακόμα και σε άτομα των οποίων το ακουστικό νεύρο έχει πλήρως κοπεί, θα μπορούσε να είναι μνήμη υπολειπόμενου ήχου. Αυτή η κατάσταση είναι ανάλογη με το μέλος φάντασμα μετά από ακρωτηριασμό των άκρων. Η απώλεια της ακοής είναι ο «ακρωτηριασμός» και εμβοές είναι το φάντασμα.
Οι εμβοές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου που προσπαθούν να προσαρμοστούν στην απώλεια της αισθητικότητος των τριχωτών κυττάρων, με το δυνάμωμα της ευαισθησία τους στον ήχο
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι με εμβοές είναι υπερευαίσθητοι στον δυνατό θόρυβο.
Οι εμβοές είναι αλλαγές της ηλεκτρικής δραστηριότητας που συμβαίνουν για οποιονδήποτε λόγο στην ακουστικό ουδό και γίνονται αντιληπτές από τον εγκέφαλο ως ήχος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος καινούργιος ήχος στο περιβάλλον. Ο ακουστικός φλοιός «δεν αναγνωρίζει» ότι αυτή η δραστηριότητα δεν είναι εξωτερική. Απλά, την επεξεργάζεται ως ήχο. Παρομοίως, το εγκεφαλικό στέλεχος δε γνωρίζει ότι αυτή η νέα ηλεκτρική δραστηριότητα δεν είναι μια απειλή, και έτσι αντιδρά σαν να ήταν μια τέτοια απειλή.
Τα νευρoφυσιoλoγικά και ψυχoλoγικά δεδoμένα υπoστηρίζoυν ότι τo σύστημα της ακoής έχει δευτερεύoντα ρόλo, ενώ άλλα συστήματα τoυ εγκεφάλoυ έχoυν πρωτεύoντα ρόλo στην κλινική εκδήλωση των εμβoών. Εξάλλoυ έχει απoδειχθεί ότι η αντίληψη των εμβoών δεν απoτελεί παθoλoγικό φαινόμενo, δεδoμένoυ ότι σχεδόν όλoι oι άνθρωπoι πoυ δεν έχoυν εμβoές, εάν απoμoνωθoύν για λίγα λεπτά σε έναν ανηχoϊκό θάλαμo και μετά επανέλθoυν σε έναν επαρκώς ήσυχo χώρo, απoκτoύν εμβoές (Heller and Bergman 1953). Υπάρχoυν άτoμα πoυ δεν ενoχλoύνται από τις εμβoές τoυς, άλλα άτoμα ενoχλoύνται λιγότερo ή περισσότερo και άλλα άτoμα υπoφέρoυν σoβαρά από τις εμβoές ή και την υπερακoυσία.
Σύμφωνα με τo νευρoφυσιoλoγικό μoντέλo των εμβoών υπoστηρίζεται ότι τo φαινόμενo των εμβoών oφείλεται τόσo σε παθoλoγικές μεταβoλές της κoχλιακής λειτoυργίας, όσo και ιδιαίτερα σε παθoλoγικές μεταβoλές της κεντρικής μεταβίβασης τoυ σχετικoύ με τις εμβoές σήματoς.
Ένας τρόπος για να ερμηνευθούν οι εμβοές είναι πως από τα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία και προς τα μέσα, στο σύστημα της ακοής, υπάρχει ένα ηλεκτρικό δίκτυο με ασφάλειες, κι όπως κάθε ηλεκτρικό δίκτυο, παράγει και αυτό μόνιμα στο υπόβαθρο έναν «ηλεκτρικό θόρυβο».
Όταν η ακοή μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ο εγκέφαλος θέτει ένα επίπεδο ουδού ώστε να μην ακούμε τον εν λόγω θόρυβο. Όταν προκύπτει πτώση της ακοής, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της, η 
πτώση αυτή είναι αρκετή για να εμποδίσει τους φυσιολογικούς εξωτερικούς ήχους να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η «σιγή» σε μια κλίμακα συχνοτήτων που αναγνωρίζεται ως βαρηκοΐα, πιστοποιείται από τον εγκέφαλο. Ο κόσμος μας όμως δεν είναι σιωπηλός (μπορεί να γίνει ήσυχος, αλλά η σιωπή είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί) και η απουσία του ήχου σημαίνει ότι το πρώτο προειδοποιητικό σύστημά μας αδυνατεί να καταγράψει αλλαγές. Γι’ αυτό, ο εγκέφαλος αντιδρά ρίχνοντας τον ουδό για «να ακούει» καλύτερα και έτσι φτάνει στα επίπεδα των εσωτερικών ήχων και έτσι το άτομο ακούει και τις λειτουργίες του δικού του αυτιού.


εμβοες ωτων εμβοες αυτιων εμβοές στα αυτιά
 
 
Πιθανοί μηχανισμοί που διέπουν τη γέννεση των εμβοών
Από τη Βρετανική ένωση εμβοών  
 • μηχανικές επιδράσεις στο μέσο αυτί
 • αυθόρμητες ωτοακουστικές εκπομπές από τον κοχλία
 • απώλεια των τριχωτών κοχλιακών κυττάρων  (επιλεκτική απώλεια στην περίπτωση των εμβοών χωρίς απώλεια ακοής) 
 • μεταβλητή αυτόματη δραστηριότητα στο ακουστικό νεύρο.
 • αυξημένη αυτόματη δραστηριότητα σε πιο κεντρικές δομές, όπως ο ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας, τα κάτω διδύμια και ο ακουστικός φλοιός. 
 • αναδιοργάνωση των κεντρικών οδών όπως στο φλοιό, το θάλαμο και κάτω διδύμια.
 • ακατάλληλη ανάδραση αναπλήρωσης σε φθίνοντα ακουστικά μονοπάτια


Οι εμβοές ώτων (ήχοι στα αυτιά), μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, σε χρόνια προβλήματα υγείας, και τραυματισμούς ή νοσήματα που επηρεάζουν το ακουστικό νεύρο ή το ακουστικό κέντρο στον εγκέφαλο.
Σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα στο αυτί μπορεί να παρουσιάσει εμβοές. Μολύνσεις των αυτιών, ξένα σώματα ή κερί στο αυτί, ακουστικός τραυματισμός από δυνατούς θορύβους, νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και νόσος του Meniere, αλκοόλ, καφεΐνη, αντιβιοτικά, ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν βουητό στο αυτί, όπως επίσης και η αγγειοσυσπαστική επίδραση της Νικοτίνης (βαρύ Κάπνισμα).
Περιστασιακά το βούισμα αυτιών, είναι ένα σημάδι της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μια αλλεργία, υποθυρεοειδισμός, ορμονικών αλλαγών στις γυναίκες, ή αναιμία. Σπάνια, οι εμβοές είναι ένα σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, όπως ένας όγκος ή ανεύρυσμα.

Ο Henry et al (2005) ανέφεραν ότι ο θόρυβος ήταν ένα παράγοντας για το 22% των περιπτώσεων, ακολουθούμενος από τραυματισμούς στο κεφάλι και τον αυχένα (17%), λοιμώξεις και ασθένειες του λαιμού (10%), και τα φάρμακα ή άλλες ιατρικές παθήσεις (13%). Στο υπόλοιπο των ασθενών τους δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν οι παράγοντες.

Οι Park and Moon (2004) ανέφεραν τα ποσοστά διαφόρων παραγόντων εμβοών, που προέκυψαν από την εξέταση 10.061ατόμων
.
παράγονταςποσοστό
Θόρυβος στους χώρους εργασίας1,34
Μη-επαγγελματικός θόρυβος1,48
Πρόβλημα ακοής2,27
Χρόνια μέση ωτίτιδα1,53
Χρόνια ιγμορίτιδα1,38
Πάθηση κροταφογναθικής διάρθρωσης1,69
Κατάθλιψη1,44
Στρες1,28

Έτσι μπορεί να δει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συσχετίζονται με τις εμβοές, και ότι η εξασθένηση της ακοής είναι ο πιο συχνός. Είναι έκπληξη το γεγονός ότι η συσχέτιση παθήσεων της κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ) είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο τα προβλήματα ακοής, και μεγαλύτερη από την κατάθλιψη ή το άγχος.


Δείτε και την παθογέννεση των εμβοώνΣυχνές αιτίες των εμβοώνΣε πολλούς ανθρώπους, εμβοές στα αυτιά προκαλούνται από μία από αυτές τις αιτίες:

Απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Σε πολλούς ανθρώπους, η ακοή επιδεινώνεται με την ηλικία, συνήθως αρχίζει περίπου στην ηλικία των 60 ετών. Η απώλεια της ακοής μπορεί να προκαλέσει βουητό αυτιών. Ο ιατρικός όρος για αυτό το είδος της απώλειας της ακοής είναι η πρεσβυακουσία.
Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Δυνατοί θόρυβοι, όπως αυτοί από τα κομπρεσέρ, τα αλυσοπρίονα και τα πυροβόλα όπλα, μπορεί να  σχετίζονται με απώλεια ακοής. Φορητές συσκευές μουσικής, όπως MP3 players ή iPod, επίσης, μπορεί να προκαλέσουν μείωση ακοής, αν παίζουν δυνατά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παροδικές εμβοές προκαλούνται από τη βραχυχρόνια έκθεση σε δυνατό θόρυβο, όπως η παρακολούθηση μιας συναυλίας, η μακροχρόνια έκθεση όμως σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. 
Απόφραξη, βούλωμα απο κερί (βύσμα κυψελίδας). Η κυψελίδα προστατεύει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού με την παγίδευση βρωμιάς και την επιβράδυνση της αύξησης των βακτηρίων. Όταν συσσωρεύεται πάρα πολύ κυψελίδα, γίνεται σαν σκληρό βύσμα, προκαλώντας πτώση της ακοής ή ερεθισμό του τυμπάνου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βουητό αυτιού.
Εξωτερική, μέση, και εκκριτική ωτίτιδα. Οι ωτίτιδες και η συλογή υγρού πίσω από το τύμπανο, στό μέσο αυτί, προκαλούν βαρηκοία αγωγιμότητος και βούισμα αυτιού.
Διαταραχές (δυσλειτουργία) της Ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλούν βαρηκοία αγωγιμότητος και βουητό αυτιών. 
Σκλήρυνση των οστών στο μέσο αυτί (ωτοσκλήρυνση) μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας και να προκαλέσει εμβοές. Αυτή η κατάσταση, που προκαλείται από την ανώμαλη παραγωγή οστού, είναι οικογεννής (εμφανίζεται σε οικογένειες).
 

 

Άλλες αιτίες των εμβοώνΟρισμένες από τις αιτίες των εμβοών είναι λιγότερο συχνές. Αυτές είναι:

• Νόσος του Meniere. Αυτή η διαταραχή προκαλείται από την ανώμαλη σύνθεση ή πίεση του υγρού στο εσωτερικό αυτί. Προκαλεί ιλίγγους, νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, και βουητό αυτιού.  
• Το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτές οι καταστάσεις που συχνά σχετίζονται με εμβοές, φαίνεται να επιδεινώνουν παρά να προκαλούν τις εμβοές.
• Διαταραχές της κροταφογναθικής αρθρώσεως (Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης). Προβλήματα με την άρθρωση του σαγονιού, (σε κάθε πλευρά του κεφαλιού σας, μπροστά από τα αυτιά), μπορεί να προκαλέσουν βούισμα αυτιών.
• Διάτρηση (τρύπα) της τυμπανικής μεμβράνης. Προκαλεί βαρηκοΐα αγωγιμότητος και βούισμα αυτιού
• Μυοκλωνία μέσου αυτιού. Είναι ακούσιες συσπάσεις των δύο μικρών μυών του μέσου αυτιού (τείνων το τύμπανο μυς και μυς του αναβολέως).   
• Υπερώια μυοκλωνία. Είναι ακούσιες συσπάσεις μυών της μαλθακής (μαλακής) υπερώας (ουρανίσκου), που γίνονται ακουστές στο αυτί.
• Τραυματισμοί στο αυτί, στο κεφάλι ή τον αυχένα. Οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν το μέσο και το εσωτερικό αυτί, το ακουστικό νεύρο ή τη λειτουργία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ακοή (ακουστικό κέντρο). Αυτοί οι τραυματισμοί γενικά προκαλούν εμβοές σε ένα μόνο αυτί.
• Διάσειση του λαβυρίνθου. Προκαλείται μετά από κάκωση της κεφαλής και ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ταυτόχρονα κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές.
• Ακουστικό νευρίνωμα. Είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στο ακουστικό νεύρο που ελέγχει την ακοή και την ισορροπία, και προκαλεί Ίλιγγο,  βαρηκοΐα, και  εμβοές υψηλής συχνότητας Συνήθως προκαλεί εμβοές σε ένα μόνο αυτί.
• Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα. Απο οποιαδήποτε αιτία και αν προκαλείται η βαρυκοία αυτή συνήθως συνοδεύεται από εμβοές. Εκτός των άλλων αιτίων μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα και φάρμακα.
• Σκλήρυνση κατά πλάκας. Εμβοές εμφανίζονται επίσης σε κεντρικού τύπου και συχνά ασαφούς εντόπισης βλάβες, όπως απομυελλινωτικά νοσήματα (πολλαπλή σκλήρυνση)
 

 

Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν εμβοές


 
Μια σειρά από φάρμακα (πάνω από 200), μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις εμβοές. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η δόση του φαρμάκου, τόσο χειρότερες γίνονται οι εμβοές. Συχνά το ανεπιθύμητο βουητό στα αυτιά εξαφανίζεται όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα.
Φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν τις εμβοές περιλαμβάνουν:
• Αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της χλωραμφενικόλης, ερυθρομυκίνης, γενταμυκίνης, βανκομυκίνης,τομπραμυκίνης, και βλεομυκίνης. 
• Αντικαρκινικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των mechlorethamine, και  βινκριστίνη 
• Διουρητικά χάπια,  όπως βουμετανίδη, εθακρυνικό οξύ, και φουροσεμίδη 
• Η κινίνη που χρησιμοποιείται για την ελονοσία.
• Η Χλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας επίσης. 
• Η Ασπιρίνη σπάνια όταν λαμβάνονται υψηλές δόσεις (12 ή περισσότερες την ημέρα). Η χαμηλή δόση που προβλέπεται για καρδιακά προβλήματα είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επίδραση. 
Εμβοές (βουιτά στα αυτιά) μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω της διακοπής των θεραπευτικών δόσεων των βενζοδιαζεπινών (ηρεμιστικών χαπιών) ως μέρος του συνδρόμου στέρησης βενζοδιαζεπινών. Μπορεί μερικές φορές να είναι ένα παρατεταμένο σύμπτωμα από διακοπή βενζοδιαζεπινών και παραμένουν για πολλούς μήνες. 


 
σφυριγμα στα αυτια αυχενας ζαλαδα συμπτώματα σφυριγμα στο αυτι


  

Αίτια υποκειμενικών εμβοών

- Από τα συχνότερα και απλούστερα αίτια εμβοών (βουητά στα αυτιά) είναι η κατάληψη του έξω ακουστικού πόρου από κυψελίδα ή ξένο σώμα, κάτι που εύκολα διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται.
- Είναι σπάνιο ασθενής να πάσχει από βαρηκοΐα χωρίς αυτή να συνοδεύεται από εμβοές, ενδεχομένως μάλιστα να μην έχει γίνει αντιληπτή η ακουστική έκπτωση και οι εμβοές να αποτελέσουν την αφορμή για την ανάδειξη της. Συνεπώς η συχνότερη κατάσταση που συνοδεύεται από εμβοές είναι η βαρηκοΐα.
Συνεχείς, αμφοτερόπλευρες και υψηλής συχνότητας εμβοές (σαν λεπτό σφύριγμα), συχνά συνοδεύουν τη βαρηκοΐα από θόρυβο, την πρεσβυακοΐα (βαρηκοΐα των ηλικιωμένων) και τη βαρηκοΐα από επίδραση ωτοτοξικών φαρμάκων (αμινογλυκοσίδες, διουρητικά, σαλικυλικά).
- Απαιτείται προσεκτική και λεπτομερής διερεύνηση του συμπτώματος των εμβοών (ειδικά όταν είναι μονόπλευρες), ώστε να μη διαφύγει της διάγνωσης σημαντικό οργανικό αίτιο όπως π.χ. το ακουστικό νευρίνωμα, το οποίο είναι καλοήθης όγκος, που αναπτύσσεται επί του ακουστικού νεύρου (πρόκειται για σβάνωμα), πιέζοντας το και προκαλώντας συμπτώματα.
- Εμβοές υπάρχουν συχνά σε συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα), όταν μετά από κάποιο κρυολόγημα ή λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού επισυμβαίνει απόφραξη των ευσταχιανών σαλπίγγων και προβληματικός αερισμός του μέσου ωτός. Στην εν λόγω κατάσταση γίνονται αντιληπτοί και ήχοι, στους οποίους φυσιολογικά δεν αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία (αυτοφωνία), όπως εκείνοι της μάσησης ή το άνοιγμα και το κλείσιμο των βλεφάρων.
- Σχεδόν πάντα από εμβοές συνοδεύονται η ωτοσκλήρυνση (πάθηση κατά την οποία η βάση του αναβολέα αγκυλώνεται επί της ωοειδούς θυρίδος) και η v.Meniere στην οποία εμφανίζεται συμφόρηση του λαβύρινθου από περίσσεια υγρών (λέμφου), δηλαδή ο επονομαζόμενος ύδρωπας του λαβυρίνθου.
- Είναι ιδιαίτερα συχνό να εμφανίζονται και να επιτείνονται οι εμβοές σε περιόδους υπέρμετρου ψυχολογικού stress όπως επί προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δυσχερειών ή σε διαταραχές του ύπνου (αϋπνία) και μελαγχολία.
- Είναι σημαντικό να τονισθεί η δυναμική σχέση που πολλές φορές υπάρχει ανάμεσα στα ακουστικά φαινόμενα (βαρηκοΐα-εμβοές) και στη διαταραγμένη ισορροπία (ζάλη-αστάθεια-ίλιγγος) όπως π.χ. συμβαίνει στη ν. Meniere, όπου λόγω  ύδρωπα του λαβύρινθου εκδηλώνεται ίλιγγος, εμβοές και βαρηκοΐα χαμηλών συχνοτήτων.
- Εμβοές εμφανίζονται επίσης σε κεντρικού τύπου και συχνά ασαφούς εντόπισης βλάβες, όπως απομυελλινωτικά νοσήματα (πολλαπλή σκλήρυνση), μετά από επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς ή νευροχειρουργικές επεμβάσεις, μετά από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, σε αιμοδυναμικές διαταραχές όπως υπέρταση και υπόταση, σε υπογλυκαιμία και χρήση ναρκωτικών ουσιών.


  

Αίτια αντικειμενικών εμβοών που συνδέονται με αγγειακές διαταραχές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμβοές (βουή στα αυτιά) προκαλούνται από μια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το είδος των εμβοών ονομάζονται σφύζουσες εμβοές. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:
• Παραγαγγλίωμα.  Είναι αγγειοβριθής όγκος του μέσου ωτός. Προκαλεί συνήθως σφύζουσες ρυθμικές εμβοές.
• Όγκους κεφαλής και τραχήλου. Ένας όγκος που πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι ή το λαιμό σας (αγγειακό νεόπλασμα) μπορεί να προκαλέσει εμβοές και άλλα συμπτώματα. 
• Αθηροσκλήρωση. Με την ηλικία και τη συγκέντρωση της χοληστερόλης, μεγάλα αιμοφόρα αγγεία κοντά στον εγκέφαλο και το έσω αυτί χάνουν κάποια από την ελαστικότητά τους και την ικανότητά τους να λυγίζουν ή να διατείνονται λίγο με κάθε καρδιακό παλμό. Αυτό κάνει τη ροή του αίματος να γίνει πιο έντονη και μερικές φορές πιο θορυβώδης, καθιστώντας ευκολότερο για το αυτί σας για να ανιχνεύσει τους παλμικούς ήχους (beats). Αυτό το είδος των εμβοών μπορεί να ακούγονται και στα δύο αυτιά. 
• Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπέρταση και παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, όπως το στρες, το αλκοόλ και η καφεΐνη, μπορεί να κάνουν πιο αισθητές τις εμβοές. 
• Θορυβώδης (τυρβώδης ή στριβιλώδης) ροή του αίματος. Πίεση ή στένωση σε μια αρτηρία στο λαιμό (καρωτιδική αρτηρία) ή φλέβα (σφαγίτιδα φλέβα) μπορεί να προκαλέσει τυρβώδη ροή του αίματος, οδηγώντας σε εμβοές. 
• Δυσπλασία των τριχοειδών αγγείων. Μια κατάσταση που ονομάζεται αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, η οποία εμφανίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών, μπορεί να οδηγήσει σε εμβοές. Αυτό το είδος των εμβοών, γενικά, παρατηρείται σε ένα μόνο αυτί.

Νόσος της καρωτιδικής αρτηρίας

Το πιο συνηθισμένο αγγείο που εμπλέκεται είναι η καρωτίδα στο λαιμό που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο πρόσωπο και τον εγκέφαλο. Οι πλάκες εντός της καρωτιδικής αρτηρίας που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν στροβιλώδη ροή και οι παλμοί μπορούν να μεταδοθούν στο εσωτερικό αυτί. Περιστασιακά, αυτή η αναταραχή μπορεί να ακουστεί με ένα στηθοσκόπιο. Υπάρχουν διάφορες δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση αυτής της κατάστασης. Το υπερηχογράφημα της καρωτίδας είναι χρήσιμο. Η αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού (MRA) είναι μια ειδική μαγνητική τομογραφία διαμορφωμένη για να εξετάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Η συμβατική αγγειογραφία είναι ίσως ο πιο ακριβής τρόπος ανίχνευσης ενός προβλήματος μέσα στην καρωτιδική αρτηρία. Εδώ, λαμβάνονται ακτίνες Χ του λαιμού και του κρανίου, ενώ εγχέεται σκιαγραφικό στην καρωτιδική αρτηρία. 


Δευτερεύουσες αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες

Μερικές φορές, μια αρτηρία μπορεί να αδειάσει το αίμα απευθείας σε μια φλέβα, παρακάμπτοντας τα τριχοειδή. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αρτηριοφλεβική δυσπλασία. Όταν αυτό συμβαίνει κοντά στο εσωτερικό αυτί, η ταραχώδης στροβιλώδης ροή μπορεί να ακουστεί με κάθε κτύπο της καρδιάς.


Dysplasia

Η ινιακή αρτηρία συνδέεται ακατάλληλα με την σιγμοειδή φλέβα.


Η θεραπεία αυτής της διαταραχής περιλαμβάνει εμβολισμό με αγγειογραφία. Αυτό συνεπάγεται την είσοδο ενός καθετήρα από τη βουβωνική χώρα προς την περιοχή της δυσπλασίας. Εγχέεται πρώτα σκιαγραφικό και λαμβάνονται ακτίνες Χ για επιβεβαίωση της παρουσίας της ανωμαλίας. Στη συνέχεια, γίνεται ο εμβολισμός της αρτηρίας.


Όγκοι

Ένας αριθμός όγκων μπορεί επίσης να προκαλέσει παλμική εμβοή. Το παραγαγγλίωμα είναι γνωστό ότι προκαλεί παλμικές εμβοές. Λιγότερο συχνά, τα μηνιγγιώματα και τα σβαννώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα.
Τα μηνιγγιώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προκύπτουν από το κάλυμμα του εγκεφάλου. Τα σβαννώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προκύπτουν από τα νεύρα που εισέρχονται ή εξέρχονται από τον εγκέφαλο.

Glomus
Εδώ, ένα glomus tympanicum φαίνεται παλλόμενο στο μέσο αυτί.

Glomous jug
Εδώ, ένα glomus jugulare φαίνεται παλλόμενο στον σφαγιτιδικό βολβό.Εμφανής καρωτιδική αρτηρία

Η έσω καρωτιδική αρτηρία είναι το αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο. Αυτή πορεύεται κανονικά πολύ κοντά στον κοχλία. Σε σπάνια περίπτωση, μπορεί να πορεύεται απευθείας πάνω στην επιφάνεια του εσωτερικού αυτιού. Στην περίπτωση αυτή, οι παλμοί της καρωτίδας μπορούν να ακουστούν με κάθε κτύπο της καρδιάς. Αυτή είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Carotis
Εδώ, η έσω καρωτιδική αρτηρία έρχεται σε επαφή με τη σφύρα του μέσου ωτός, η οποία βρίσκεται σε στενή επαφή μεταδίδοντας ήχους στο εσωτερικό αυτί.Η καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση 

Η καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση ή ψευδοόγκος του εγκεφάλου είναι μια κατάσταση που παρατηρείται στα νεαρά, παχύσαρκα θηλυκά όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στο κεφάλι. Όταν σχετίζεται με λοίμωξη αυτιού, η κατάσταση ονομάζεται ωτικός υδροκέφαλος. Οι σφύζουσες εμβοές μπορεί να σχετίζονται με πονοκεφάλους, απώλεια ακοής, ανισορροπία και θολή και διπλή όραση. Αυτή η διαταραχή παραμένει ελάχιστα κατανοητή. Υψηλά ή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να σχετίζονται με αυτή την κατάσταση. Η θεραπεία σχετίζεται με τη διόρθωση της αυξημένης πίεσης με διουρητικά φάρμακα.
Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υπερβολικών επιπέδων της βιταμίνης Α και της καλοήθους ενδοκρανιακής υπέρτασης. Η σύνδεση δεν είναι ξεκάθαρη. Υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν βρεθεί στο νωτιαίο υγρό και στον ορό πολλών ασθενών.


Εμβοές που σχετίζονται με μυοκλωνία

Η εμβοή που περιγράφεται ως γρήγορο, φτερούγισμα μπορεί να προκληθεί από την ακούσια σύσπαση των μυών του μέσου αυτιού. Για άγνωστους λόγους, αυτοί οι μύες μπορεί να έχουν περιόδους σπασμού. Μερικές φορές, αυτή η διαταραχή σχετίζεται επίσης με ανεξέλεγκτη σπασμωδική κρίση του προσώπου. 

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα μια μικρή επέμβαση που γίνεται μέσω του αυτιού για την διατομή των μυών είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.


Myoclonus

Ο μυς και ο τένοντας του αναβολέα στο μέσο αυτί.Myoclonus diatomi

Ο τένοντας κόβεται για να σταματήσει τους σπασμούς του μυός.
Κεντρικά αίτια εμβοών (εγκεφαλικά και ενδοκρανιακά)


•  Εγκεφαλομεταβολική ανεπάρκεια ηλικιωμένων (εγκεφαλική ισχαιμία).
•  Αγγειακή εγκεφαλική ανεπάρκεια ηλικιωμένων: Απόφραξη Καρωτιδικού Συστήματος.
   Αγγειακή εγκεφαλική ανεπάρκεια: Απόφραξη Σπονδυλοβασικού Συστήματος.
•  Ενδοκρανιακά ανευρύσματα.
•  Ενδοκρανιακοί όγκοι πρωτοπαθείς.
•  Ενδοκρανιακές μεταστάσεις νεοπλασιών (Πχ. Μετάσταση στον εγκέφαλο από Kαρκίνο Πνεύμονος).
•  Σκλήρυνση κατά πλάκας.
•  Λανθάνοντα Ψυχικά νοσήματα (Νευρώσεις και Ψυχώσεις).
Συστηματικές παθήσεις που προκαλούν εμβοές στα αυτιά

•  Aλλεργία (Αλλεργική ρινίτιδα κλπ).
•  Υπέρταση και Υπόταση.
•  Αιματολογικές παθήσεις: Αναιμία σιδηροπενική, μεγαλοβλαστική αναιμία λόγω έλλειψης Βιταμίνης Β12, λευχαιμίες.
•  Ενδοκρινικές διαταραχές του Θυρεοειδούς αδένα, όπως υπερ ή υπο θυρεοειδισμός
•  Νεφρική ανεπάρκεια (πχ ασθενής ουραιμικός με εμβοές έγινε καλά μετά τη μεταμόσχευση νεφρού).
•  Χρόνια χρήση Ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων,  Quinine, Aspirin, Voltaren, Feldene, κλπ.
•  Χρόνια ή παρατεταμένη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών (Πχ Streptomycin, κλπ).
•  Χρόνιες δηλητηριάσεις από διάφορες χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Αυχενικό σύνδρομο και εμβοές

Στη διαφορική διάγνωση των αιτίων των εμβοών είναι και το ερώτημα "μήπως φταίει ο αυχένας". Βεβαίως είναι τεκμηριωμένο ότι οι συνήθεις παθήσεις του αυχένος, δηλαδή η αυχενική δισκοκήλη, και η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτις, προκαλούν πονοκέφαλο και ζάλη αλλά ΟΧΙ ΕΜΒΟΕΣ. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί εργαστηριακά ή επιδημιολογικά μιά τέτοια συσχέτιση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι συγγραφείς που αναφέρουν ότι εμφανίζονται "πολύ συχνά" εμβοές από βλάβες στον αυχένα. (Montazem, 2000)
Οι βλάβες στον αυχένα ίσως αποτελούν μία πάρα πολύ σπάνια πηγή εμβοών.

Η ιδέα εδώ δεν είναι ότι ο τραυματισμός στον αυχένα δημιουργεί ήχο, αλλά μάλλον ότι ο
ι βλάβες του αυχένα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις δομές του στελέχους που εμπλέκονται με την ακοή και την παραγωγή ήχου. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν βάσιμες υποθέσεις που έχουμε συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια στην κλινική πρακτική μας. Πιστεύουμε ότι οι αυχενικές εμβοές είναι πολύ σπάνιες.

Διάγνωση:

Η διάγνωση των εμβοών από βλάβες στον αυχένα βασίζεται στο ιστορικό. Είναι υποκειμενικές εμβοές, που ο εξεταστής δεν μπορεί να ακούσει και πρέπει να βασιστεί στον ασθενή που θα του περιγράψει έναν ήχο που αλλάζει ανάλογα με την κίνηση του αυχένα.
Η διάγνωση των αυχενογενών σωματικών εμβοών γίνεται, όταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η χρονική σύμπτωση της εμφάνισης ή της αύξησης πόνου στον αυχένα και εμβοών. (Michiels et al, 2015). Θα θεωρηθούν επίσης οι εμβοές ως πιθανώς προερχόμενες από τον αυχένα, αν προκύψουν μετά από έναν τραυματισμό που περιορίζεται σαφώς στον αυχένα, ή εάν έχουν παραχθεί μόνο μετά από χειρισμούς στον αυχένα (όπως μασάζ).

Χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη διάγνωση των αυχενογενών εμβοών περιλαμβάνουν:
 • Ισχυρή ένδειξη για νόσο του αυχένα (πχ από μελέτες απεικόνισης)
 • Ένα ή περισσότερα
  • Πυροδότηση των εμβοών από επέμβαση στον αυχένα (όπως μπλοκ)
  • Πυροδότηση των εμβοών από μασάζ, χειροπρακτική θεραπεία, ή στροφή του αυχένα.
 • Δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική αιτία

Μηχανισμός:

Οι αυχενογενείς εμβοές, όπως και ο αυχενογενής ίλιγγος, είναι πιθανόν να οφείλονται κυρίως σε αλλαγές στις δομές του στελέχους που εμπλέκονται με την ακοή, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στον αυχένα. Με άλλα λόγια, είναι πιθανώς μια παραλλαγή των σωματικών εμβοών (Levine, 1999). Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι ο αυχένας μπορεί να επηρεάσει τις σχετικές νευρικές δομές της ακοής στο εγκεφαλικό στέλεχος (Shore et al, 2007).


Θεραπεία:

Γενικά, οι παθήσεις του αυχένα θεραπεύονται ή ανακουφίζονται από τον σπασμό και τον πόνο, με φυσιοθεραπεία. 
Ο Cherian et al (2013) ανέφεραν απόκριση 
με τη φυσιοθεραπεία σε έναν ασθενή με αυχενογενείς εμβοές
Δεδομένου ότι αυτό αφορά μια μόνο περίπτωση, δεν μπορεί να συναχθεί συμπέρασμα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η γενική ιδέα είναι καλή. Θα πρέπει να επιχειρείται θεραπεία στις αυχενικές εμβοές με την φυσιοθεραπεία του αυχένα.
Ο Levine (2007) πρότεινε ότι η θεραπεία των αυχενογενών εμβοών, ήταν πιο επιτυχημένη σε άτομα με ασύμμετρες εμβοές αλλά φυσιολογική ακοή.
Ο McCormick et al (2015) ανέφεραν την επιτυχή θεραπεία με αυχενική επισκληρίδιο έγχυση στεροειδών σε έναν μόνο ασθενή. 
Ο Koning et al (2015) ανέφεραν την επιτυχή θεραπεία εμβοών από ένα μπλοκ ραδιοσυχνοτήτων του ανώτερου αυχενικού συμπαθητικού γαγγλίου. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανώς μια απάντηση placebo, καθώς δεν υπάρχει λογική εξήγηση για το πως αυτή η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό αυτί.

 

 

Εμβοές (βούιζμα στο αυτί) εξετάσεις και διάγνωση 
 

 
αυτια βουισμα στα αυτια βουητο στο κεφαλι βουισμα
 

Οι ήχοι που ακούτε μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό σας να προσδιορίσει μια πιθανή αιτία. 
• Ακούγοντας κλικ. Συσπάσεις μυών (μυοκλονίες) γύρω από το αυτί σας, και την υπερώα (ουρανίσκο), μπορεί να προκαλέσουν απότομους, διακοπτόμενους ήχους, που ακούγονται κάνοντας σαν κλικ. Μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.
• Φυσήματα. Προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ανεύρυσμα ή ένας όγκος, μπορεί να ενισχύσει τον ήχο της καρδιάς στα αυτιά σας (σφύζουσες εμβοές). Εμβοές μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αγγειίτιδα, ή πιο συγκεκριμένα, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Παλμικές (σφύζουσες) εμβοές μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη της ιδιοπαθούς ενδοκράνιας υπέρτασης.
• Χαμηλής συχνότητας εμβοές. Η νόσος του Meniere μπορεί να προκαλέσει χαμηλής συχνότητας εμβοές από το ένα αυτί. Οι εμβοές μπορεί να γίνουν πολύ δυνατές πριν από έναν παροξυσμό ιλίγγου (μια ψευδαίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλον σας περιστρέφονται ή κινούνται).
Υψίσυχνες εμβοές. Η έκθεση σε ένα πολύ δυνατό θόρυβο ή ένα χτύπημα στο αυτί μπορεί να προκαλέσει έναν υψίσυχνο ήχο ή βούισμα που συνήθως φεύγει μετά από μερικές ώρες. Ωστόσο, αν υπάρχει απώλεια ακοής, οι εμβοές μπορεί να είναι μόνιμες.  Η μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο, η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (πρεσβυακοία), ή φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν ένα συνεχές, υψηλής συχνότητας κουδούνισμα και στα δύο αυτιά. Το ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να προκαλέσει συνεχή, υψηλής συχνότητας ήχο, από το ένα αυτί.
• Άλλους ήχους. Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει χαμηλής συχνότητας εμβοές που μπορεί να είναι συνεχείς, ή μπορεί να έρχονται και παρέρχονται. Βύσματα, ξένα σώματα ή τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού μπορεί να τρίβονται πάνω στο τύμπανο, προκαλώντας μια ποικιλία ήχων. 

Σε ορισμένα άτομα, η ένταση των εμβοών μπορεί να αλλάξει από κινήσεις στον ώμο, το κεφάλι, τη γλώσσα, το σαγόνι (ιδίως σφίξιμο), ή κινήσεις των ματιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μια υποκείμενης διαταραχής που χρειάζεται θεραπεία. 

Επισκόπιση του τυμπάνου μπορεί μερικές φορές να αποδείξει ανεπαίσθητες απότομες επαναλαμβανόμενες κινήσεις λόγω της συρρίκνωσης (τέντωμα) του τυμπάνου από τον τείνοντα το τύμπανο μυ (Cohen και Perez 2003). Όσον αφορά τον μυ του αναβολέα είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθεί ο μυσπασμός επειδή αυτός βρίσκεται εντός του μέσου ωτός συμμετέχοντας στην λειτουργία των ακουστικών οσταρίων.
Ο μυόκλονος από τον τείνοντα το τύμπανο μυ προκαλεί έναν βαρύ υπόκωφο χτύπο. Ο μυς του αναβολέα, μπορεί επίσης να κάνει υψηλότερης συχνότητας ήχο (σαν κλικ).
Δυστυχώς δεν υπάρχει τεστ διάγνωσης του προβλήματος με απόλυτη βεβαιότητα. Μερικές φορές μπορούμε να δούμε την σύσπαση του τυμπάνου με το μικροσκόπιο η με την ενδοσκοπική παρατήρηση (υπό μεγέθυνση).
Ωστόσο, πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και τον αποκλεισμό του μυόκλονου της υπερώας ως πάθησης (δεν υπάρχουν συσπάσεις στον ουρανίσκο αλλά ο ασθενής ακούει τα "κλικ"). Σ
την αρχή γίνεται μια θεραπεία με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και μετά  μπορεί να χορηγηθεί L-καρνιτίνη από το στόμα σε δόση ενός γραμμαρίου για 20 ημέρες. Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιείται ακόμη και η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.


Το άνοιγμα ή το κλείσιμο της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλεί επίσης έναν ήχο (τικ). Ο καλύτερος τρόπος για να ακουστούν αυτές οι αντικειμενικές εμβοές από το μέσο αυτί είναι απλά, ο εξεταστής (με φυσιολογική ακοή) να βάλει το αυτί του δίπλα στον ασθενή. Τα στηθοσκόπια ευνοούν τους ήχους χαμηλής συχνότητας και μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμα.

Οι ασθενείς με μυόκλονο παραπονιούνται για ασυνήθιστο ήχο (ή κραδασμούς) σε ένα ή και τα δύο αυτιά που εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ημέρες ή και εβδομάδες. Όπως ακριβώς αυτός ο μυστηριωδώς θόρυβος αρχίζει, έτσι ξαφνικά μπορεί και να σταματήσει. Μπορεί επίσης να επανέλθει σε μερικές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια αργότερα (ή ποτέ ξανά). Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ήχος παραμένει. Σε άλλες εμφανίζεται σπάνια αλλά είναι ενοχλητικός. Οι ασθενείς τον περιγράφουν ως ένα συνεχόμενο κλικάρισμα χωρίς ρυθμικότητα που μοιάζει με φτερούγισμα.
Ένας άρρυθμος και ακανόνιστος θόρυβος στο αυτί τύπου κλικ σχεδόν πάντα οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς, όπως ακριβώς κατά τον "βλεφαρόσπασμο" ή στις "συσπάσεις του προσώπου". Αλλά εδώ αντί να είναι σε θέση να «δει» κανείς την σύσπαση με τα μάτια, ακούει την σύσπαση εφόσον οι μύες βρίσκονται γύρω από το αυτί ή στο ίδιο το αυτί.

Επισκόπιση της μαλθακής υπερώας μπορεί να αποκαλύψει, ορατές απότομες διακοπτόμενες άρρυθμες συσπάσεις.

Η δυνατότητα να ακούει κανείς την σύσπαση υπάρχει επειδή οι μύες της μαλθακής υπερώας εκτείνονται μέχρι το μέσο αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και μετά  μπορεί να χορηγηθεί L-καρνιτίνη από το στόμα σε δόση ενός γραμμαρίου για 20 ημέρες.Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιούνται ενέσεις Botox στους μυς που συσπώνται.
Επί αποτυχίας χρησιμοποιείται ακόμη και η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.

Παράγοντας εμβοών Ήχος εμβοώνΤυμπανικός
υμένας
τείνων το τύμπανο μυς βαρύς υπόκωφος χτύπος, 
μπορεί να ακουστεί από τον εξεταστή
επαναλαμβανόμενες
απότομες κινήσεις
μυς του αναβολέατικ,
μπορεί να ακουστεί από τον εξεταστή

Τίποτα

 

δυσλειτουργία ευσταχιανήςκλικ,
μπορεί να ακουστεί από τον εξεταστή
Τίποτα

Τρεις ζώνες εμβοών μπορεί να οριοθετηθούν εύκολα με ακοομετρήσεις εντός του πεδίου της ακοής: 

(1) εμβοές χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από 750 Hz, Εικ. 1 
(2) εμβοές μέσων συχνοτήτων, 1-2 kHz, Εικ. 2 και 
(3) εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πάνω από 2 kHz 
έως 10 ή ακόμα και 12 kHz,          Εικ. 3


Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων είναι πιο συχνές σε νόσο του Meniere

Σχήμα 1. Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων είναι πιο συχνές σε νόσο του Meniere και κάποιες άλλες κορυφοκοχλιακές διαταραχές.
Εμβοές μέσων συχνοτήτων εμφανίζονται πιο συχνά σε ωτοσκλήρυνση

Σχήμα 2. Εμβοές μέσων συχνοτήτων εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθένειες όπως η ωτοσκλήρυνση.


  
Εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πιο συχνά ταιριάζουν και σχετίζονται με παθήσεις όπως το ακουστικό τραύμα, το τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, το άγχος, και τοξικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής χρήσης νικοτίνης ή την κατάχρηση ναρκωτικών, καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.
Σχήμα 3. Εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πιο συχνά ταιριάζουν και σχετίζονται με παθήσεις όπως το ακουστικό τραύμα, το τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, το άγχος, και τοξικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής χρήσης νικοτίνης ή την κατάχρηση ναρκωτικών, καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.Είναι απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζουμε τουλάχιστον τη συχνότητα των εμβοών. Πρέπει  να γίνεται προσπάθεια ποσοτικής μέτρησης των εμβοών, όσον αφορά τη συχνότητα και την έντασή τους. Η συχνότητα των εμβοών αντιστοιχεί συνήθως στην συχνότητα της απώλειας ακοής. Με τον ακουογράφο δίνονται ήχοι διαφορετικών συχνοτήτων καί ο ασθενής αναγνωρίζει ποιός ταιριάζει με τον δικό του. Μετά αυξάνεται σταδιακά η ένταση του ήχου αυτού μέχρι να καλύψη και να εξαφανίσει τις εμβοές. Η ένταση των εμβοών είναι μολις 5dB κάτω απο αυτήν την ένταση. Δηλαδή αν βρούμε τη συχνότητα και την ένταση των εμβοών και δώσουμε ήχο 5dB πιό πάνω αυτός θα επικαλύψει και θα εξαφανίσει τις εμβοές. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία στην θεραπεία των εμβοών με συσκευές εκκώφανσης.
Υπάρχουν ασθενείς που ενοχλούνται απο εμβοές μόλις 5dB και άλλοι που ανέχονται καλά εμβοές εντάσεως 70dB. Η ποσοτικοποίηση των εμβοών βοηθάει να ξέρουμε με τι άρωστο έχουμε να κάνουμε, υπερβολικό και αγχώδη, ή ήρεμο και ευπροσάρμοστο.
Ωστόσο, ο εξεταστής θα πρέπει να θυμάται ότι το 90% των ασθενών έχει εμβοές εντάσεως 20 dB ή λιγότερο και 84% εμβοές 9 dB ή λιγότερο. Έτσι, η μέτρηση μπορεί να είναι δυσανάλογη σε σχέση με τη αναφερόμενη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ένα άλλο μέτρο χρήσιμο για την ποσοτικοποίηση των εμβοών και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινή ζωή είναι το ερωτηματολόγιο των εμβοών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παρακολούθησης, για τη μέτρηση της προόδου.
Ορισμένες φορές γιά την πλήρη διάγνωση, εκτός από τις ακουολογικές εξετάσεις, που μπορεί να βοηθήσουν για να αποκλειστούν ή να εντοπιστούν πιθανές αιτίες των εμβοών, πρέπει να προχωρήσουμε σε πλήρη νευροωτολογικό ελεγχο με νυσταγμογράφημα, προκλητά δυναμικά, και ωτοακουστικές εκπομπές.   
Επίσης ανάλογα με την εικαζόμενη αιτία των εμβοών σας, μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η διάγνωση των εμβοών, απαιτεί έλεγχο της ακοής, αλλά και της ισορροπίας, λόγω της έδρασης και των δύο λειτουργιών στο ίδιο όργανο, το αυτί, και προϋποθέτει έμπειρο εξεταστή με βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και πολύπλοκο εξοπλισμό που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι στην Νευροωτολογία - Ακουολογία, ΩΡΛ ιατροί. Το εργαστήριο του ιατρείου μας διαθέτει όλον αυτόν τον σύγχρονο εξοπλισμό, και εξειδικεύεται στην εκτέλεση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων που αφορούν την ακουστική λειτουργία, τις εμβοές και την λειτουργία της ισορροπίας. Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και συμπλήρωση ερωτηματολογίου και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.

Το προτεινόμενο βασικό νευροωτολογικό πρωτόκολλο είναι:

Ιστορικό του ασθενούς              και συμπλήρωση ερωτηματολογίου
Ωτομικροσκόπηση                   και πλήρης ΩΡΛ εξέταση
Ακουολογικός έλεγχος              Ακουομετρία, Τυμπανομετρία, ABR, OAEs
Κλινικές εξετάσεις                     
DixHallpike, Romberg, Fukuda, head thrust test 
Εξέταση με γυαλιά Frenzl          Head-shake test, Hennebert

Νυσταγμογράφημα:

  Αυτόματος νυσταγμός

  Οπτοκινητικός νυσταγμός

  Παρακολούθηση στόχου
  Σακκαδική δοκιμή
  Dix-Hallpike ελιγμοί
  Δοκιμές θέσεως
  Θερμικός ερεθισμός 
Αναλυτικότερα οι εξετάσεις που γίνονται σε ασθενή με εμβοές: 

1) ΩΡΛ εξέταση: περιλαμβάνει 1) Λήψη λεπτομερούς ιστορικού και συμπλήρωση του ερωτηματολογίου εμβοών και 2) Ωτοσκόπηση, πρόσθια και οπίσθια ρινοσκόπηση, ενδοσκοπικό έλεγχο φάρυγγα λάρυγγα, ψηλάφηση τραχήλου, εξέταση κροταφογναθικής διάρθρωσης και αυχένος, για αναζήτηση πιθανών αίτιων των εμβοών.
2) Ακουομετρία, με την οποία ελέγχουμε την ακοή και προσδιορίζουμε τα χαρακτηριστικά των εμβoών όπως την ένταση και τη συχνότητα. Η συχνότητα των εμβοών αντιστοιχεί συνήθως στην συχνότητα της απώλειας ακοής. 
Ποσοτική μέτρηση των εμβοών είναι απαραίτητο να γίνει σε περίπτωση που εφαρμοστεί θεραπευτικά η ηχοκάλυψη(masking), γιατί μ’ αυτό τον τρόπο προσδιορίζουμε πόση ηχητική ενέργεια απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν οι εμβοές. 

Η εκτίμηση των ψυχoφυσικών χαρακτηριστικών των εμβoών γίνεται με την τoνική ακoυoμετρία, με την oπoία πρoσδιoρίζoνται:

1. To ύψoς των εμβoών (Pitch Masking - FΤ),
2. H ακoυστότητα των εμβoών (Loudness Masking - LΜ)
3. To ελάχιστo επίπεδo ηχoκάλυψης των εμβoών (Minimum Masking Level, MML)
4. Η παρoδική καταστoλή των εμβoών (RI - Residual Inhibition).
5. Τo ελάχιστo επίπεδo δυσφoρίας στις συχνότητες 1-8 KHz (Loudness Discomfort Level - LDL).

O oυδός ακoυστότητας και η συχνότητα των εμβoών πρέπει να πρoσδιoρίζoνται με τoνικό ερέθισμα και με λευκό θόρυβo και να εξετάζoνται oι ημιoκταβικές συχνότητες >2 KHz.


ελάχιστo επίπεδo ηχoκάλυψης των εμβoών Minimum Masking Level MMLΕιδικός ακοολογικός έλεγχος εμβοών 

1. Προσδιορισμός της συχνότητας των εμβοών. 
Εν γένει οι εμβοές μπορεί να διαιρεθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στις εμβοές που μοιάζουν με τόνους και στις εμβοές που μοιάζουν με θόρυβο. Στην ειδική αυτή δοκιμασία αλλά και στις επόμενες, χρησιμοποιούνται είτε τόνοι, είτε θόρυβος στενού φάσματος (narrow band noise: ΝΒΝ), αναλόγως του τύπου των εμβοών. Αρχικά χορηγούνται εναλλάξ δύο ερεθίσματα διαφορετικών συχνοτήτων (ξεκινούμε από το 1 και 2 kHz), εντάσεως ανάλογης της εντάσεως των εμβοών. Στη συνέχεια ζητείται από τον ασθενή να διαλέξει ποιό ερέθισμα ταιριάζει καλύτερα με τις εμβοές του. Συνεχίζουμε με διαδοχικά ζεύγη (π.χ. 2 και 3 kHz), μέχρις ότου ανευρεθεί η συχνότητα των εμβοών. 

2. Προσδιορισμός της έντασης των εμβοών. 
Χρησιμοποιούνται, επίσης, είτε τόνοι, είτε ερέθισμα ΝΒΝ, αναλόγως του τύπου των εμβοών. Η συχνότητα που χρησιμοποιείται είναι αφ’ ενός η συχνότητα που βρέθηκε στην προηγούμενη δοκιμασία, και αφ’ ετέρου το 1 kHz. Χορηγούνται διάφορες εντάσεις του ερεθίσματος και ο ασθενής ερωτάται ποιά ένταση αντιπροσωπεύει καλύτερα τις εμβοές του. 

3. Ελάχιστο επίπεδο ηχοκάλυψης των εμβοών (minimal masking level: ΜΜL). 
Χορηγείται λευκός θόρυβος μέχρι την ηχοκάλυψη των εμβοών ή μέχρι το επίπεδο δυσανεξίας θορύβου του ασθενούς. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται σαν πλήρης, μερική ηχοκάλυψη, ή και απουσία ηχοκάλυψης. 

4. Παροδική καταστολή των εμβοών. 
Έτσι καλείται το φαινόμενο της εξαφάνισης των εμβοών, μετά από έκθεση σε θόρυβο. Η δοκιμασία εκτελείται με την εφαρμογή ηχοκάλυψης με θόρυβο ευρέος φάσματος (broad band noise: BBN). Η ένταση του χορηγουμένου ηχητικού ερεθίσματος καθορίζεται από το ελάχιστο επίπεδο ηχοκάλυψης που ευρέθηκε στην προηγούμενη δοκιμασία, αυξημένο κατά 10 dB, η δε διάρκεια χορηγήσεως είναι 60 sec. Καταγράφεται, αν υπάρχει, πλήρης καταστολή, ή ακόμη μερική καταστολή, πλήρης καταστολή που ακολουθείται από μερική καταστολή, ή τέλος, απουσία καταστολής.

Χρήσιμο για την ποσοτικοποίηση των εμβοών και για το πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινή ζωή είναι το ερωτηματολόγιο των εμβοών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παρακολούθησης, για τη μέτρηση της προόδου.

3) Τυμπανομετρία, προσδιορισμός ηχητικών αντανακλαστικών. Μ´ αυτές τις εξετάσεις προσδιορίζουμε την κατάσταση του μέσου ωτός (του τμήματος του αυτιού, που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και πριν από τον κοχλία) και σε περίπτωση που βρούμε κάποια παθολογία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Η λήψη των ακoυστικών αντανακλαστικών πρέπει να γίνεται με πρoσoχή με εντάσεις oυδoύ αρχικά και να απoφεύγεται σε περίπτωση υπερακoυσίας για την απoφυγή έντoνης δυσφoρίας τoυ ασθενoύς ή ακoυστικoύ τραύματoς. Ασθενείς με υπερακoυσία λόγω κoχλιακής βλάβης (π.χ. νόσoς Menire) δίνoυν θετικό reflex recruitment, ενώ ασθενείς με oπισθoκoχλιακή βλάβη (π.χ. ακoυστικό νευρίνωμα) δίνoυν θετικό reflex decay.
4) Ωτοακουστικές εκπομπές. Με την εξέταση αυτή βλέπουμε τη λειτουργία των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία του αυτιού. 
Oι αυτόματες ωτoακoυστικές εκπoμπές (spontaneous emissions - SOAES) θεωρήθηκε ότι μπoρεί να σχετίζoνται άμεσα με τις εμβoές. Από πειραματικές και κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι μόνo σε πoσoστό 10% oι SOAES συσχετίζoνται με τις εμβoές (Powers et al 1995).
Oι ωτoακoυστικές εκπoμπές πρoϊόντων ακoυστικής παραμόρφωσης συμβάλλoυν στην εκτίμηση της κoχλιακής πρoέλευσης των εμβoών. Σε αρκετoύς ασθενείς νεαρής ηλικίας πoυ παραπoνoύνται για πρόσφατη έναρξη εμβoών στo ένα κυρίως αυτί, διαπιστώνεται με τις παθoλoγικές DPOAE ότι έχoυν κoχλιακή βλάβη σε μία ή περισσότερες συχνότητες, η oπoία δε διαπιστώνεται στo τoνικό ακoυόγραμμα, πoυ είναι φυσιoλoγικό.
O J. Hall μελέτησε ασθενείς πoυ έπασχαν από εμβoές, με DPOAE και τoνική ακoυoμετρία και διαπίστωσε φυσιoλoγικό ακoυόγραμμα στη συχνότητα 1 KHz σε πoσoστό 70%, φυσιoλoγικές DPOAE σε πoσoστό 50%. Στη συχνότητα 4 KHz η αντιστoιχία ήταν 50% έναντι 20%, ενώ στη συχνότητα 8 KHz η αντιστoιχία ήταν 20% έναντι 2%
5) Ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους. Δίνοντας κάποιους συγκεκριμένους ήχους και μελετώντας τα ηλεκτρικά (ακουστικά) δυναμικά που παράγονται, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το ακουστικό και το αιθουσαίο νεύρο καθώς και για το εγκεφαλικό στέλεχος.
6) Νυσταγμογράφημα, για τον έλεγχο του οπισθίου λαβυρίνθου. 
7) Εργαστηριακές: Γενική αίματος, Γενική Ούρων, URE, GLU, ΤΚΕ, CRP, SGOT, SGPT, Χοληστερόλη, έλεγχος για αιματολογικούς δείκτες φλεγμονής και αυτοάνοσων νοσημάτων (ANA, ταχύτητα καθίζησης, ρευματοειδή παράγοντα) κλπ,
8) Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και έσω ωτός (CT): Γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις
9) Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου και έσω ωτός (MRI): Γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις
10) Μαγνητική Aγγειογραφία Εγκεφάλου: Γίνεται μόνο σε σπάνιες ειδικές περιπτώσεις
11) Υπερηχογραφική αρτηριογραφία καρωτίδων (Triplex)
12) Πλήρης έλεγχος της λειτουργείας του Θυρεοειδούς αδένα: Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς και Θυρεοειδικές ορμόνες (Τ3-Τ4-TSH) στο αίμα.
13) Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) μελετάται επί του παρόντος ως διαγνωστικό βοήθεια στις εμβοές. Η PET βοηθά στον εντοπισμό των περιοχών της ενισχυμένης νευρωνικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, έχει προταθεί ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν και μετά την αγωγή για να προσδιοριστούν οι αλλαγές στη νευρωνική δραστηριότητα.

Οι οφθαλμοί θα πρέπει να εξετάζονται για οίδημα οπτικής θηλής, επειδή η αυξημένη ενδοεγκεφαλική πίεση μπορεί να προκαλέσει εμβοές. Είναι όμως πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση.

Η κροταφογναθική διάρθρωση της γνάθου θα πρέπει να ελέγχεται καθώς περίπου 28% των ατόμων με σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης αναφέρουν εμβοές. Το σύνδρομο της κροταφογναθικής διάρθρωσης  είναι πολύ συχνό.

Ο αυχένας θα πρέπει επίσης να ελέγχεται γιατί αν και πάρα πολύ σπάνια (αμφισβητείται από τους περισσότερους), παθήσεις του μπορεί να ευθύνονται για τη γέννεση ή την επιδείνωση προυπαρχόντων εμβοών. Ως μηχανισμός θεωρείται η πίεση των ακουστικών δομών στο στέλεχος, παρά το ότι οι κακώσεις και η σπονδυλαρθρίτιδα προκαλούν τη γέννεση των ήχων των εμβοών.>>    Απεικονιστικές εξετάσεις

 1. Μαγνητική τομογραφία (MRI) έσω ακουστικού πόρου
  1. Εξέταση εκλογής για το ακουστικό νευρίνωμα
  2. Αξιολογεί για φλεγμονές όπως λόγω ωτικού έρπητα ζωστήρα
  3. Αγγειακές βλάβες μπορεί να είναι εμφανείς
 2. Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) εγκεφάλου
  1. Ενδείκνυται αν υπάρχει υποψία αγγειακής βλάβης
 3. Αξονική τομογραφία (CT) κροταφικού οστού
  1. Αξιολογεί λοιμώδη αίτια (π.χ. Μαστοειδίτιδα , Χολοστεάτωμα )
  2. Αξιολογεί την ανατομία των οστών  (οστάρια και κοχλία ,  διεύρυνση υδραγωγού της αιθούσηςΚάταγμα)
  3. Μπορεί επίσης να προσδιορίσει ακουστικό νερίνωμα και αγγειακές βλάβες, αλλά η MRI προτιμάται


Ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενή με ακουστικό νευρίνωμα

 Εμβοές (σφύριγμα στα αυτιά) θεραπεία

 
Η εκδήλωση των εμβοών όπως προαναφέρθηκε οφείλεται αρχικά σε περιφερική, συνήθως βλάβη, π.χ. σε περιπτώσεις κοχλιακής βαρηκοϊας, ή κατόπιν έκθεσης σε θόρυβο και βλάβης των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία, στη συνέχεια όμως, τα προβλήματα εντοπίζονται κεντρικώτερα, και αποδίδονται ιδιαίτερα σε αναδιοργάνωση διαφόρων λημνισκικών και εξωλημνισκικών νευρικών κυκλωμάτων. Εντούτοις, δεν είναι ακριβώς γνωστός ποιός πληθυσμός νευρώνων στο εγκεφαλικό φλοιό και στις υποφλοιώδεις δομές συμμετέχουν στη δημιουργία των εμβοών. Επίσης, είναι εξ ίσου άγνωστο ποια συστήματα νευροδιαβιβαστών εμπλέκονται παθοφυσιολογικά. Εξ όλων αυτών, είναι εμφανές ότι οι εμβοές αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα σημαντικό θεραπευτικό πρόβλημα, του οποίου η αντιμετώπιση δυσχεραίνεται από την απουσία επαρκών γνώσεων για την παθοφυσιολογία τους. Λόγω πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, και βάσει των αρχών της αγωνιστικής και συνεργιστικής δράσης, μια θεραπεία που αλληλεπιδρά με περισσότερους από έναν υποδοχείς, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ελάττωση στις εμβοές, σε σύγκριση με μια θεραπεία που θα ενεργούσε μόνο με έναν μηχανισμό δράσης.

Η απαίτηση εξάλειψης των εμβοών εκφράζεται απ’ όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα τους νέους σε ηλικία, στους οποίους το σύμπτωμα μπορεί να έχει εισβάλει αιφνιδιαστικά μετά από ακουστικό τραυματισμό. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και με χρόνια ακουστικά προβλήματα ασθενείς, όπως εκείνοι με ωτοσκλήρυνση ή πρεσβυακοΐα, ευκολότερα συμβιβάζονται με αυτές και αρκούνται στην απαίτηση σταθεροποίησης αυτών. 

Γενικά μέτρα

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα των εμβοών, πολλές φορές οι θεράποντες ιατροί δίνουν λάθος πληροφορίες στους ασθενείς τους, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με το πρόβλημα αυτό. Παρά το γεγονός ότι πράγματι δεν υπάρχει θεραπεία για πολλούς τύπους εμβοών, κάτι ανάλογο με πολλές άλλες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι αντιμετώπισης των εμβοών, που συχνά πετυχαίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και προσφέρουν σημαντική ανακούφιση σ’ αυτά τα άτομα.
Η θετική στάση και συμπαράσταση του θεράποντος γιατρού είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρνητικά σχόλια, όπως «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει και πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτό», δεν έχουν καμία απολύτως θέση, αντενδείκνυνται και καταδικάζονται. Αυτή η απαράδεκτη έκφραση από το γιατρό έχει συχνά μία απίστευτα αρνητικά επίπτωση στους ασθενείς αυτούς και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω απογοήτευση, κατάθλιψη και επιδείνωση των εμβοών.
Η πλειονότητα των πασχόντων από εμβοές δεν βιώνουν ούτε κατάθλιψη ούτε ενόχληση από το πρόβλημά τους. Οι ασθενείς όμως που συνήθως παραπονιούνται για τις εμβοές τους πάσχουν συχνά ήδη από κατάθλιψη. Σε άτομα με εμβοές που αναπτύσσουν κατάθλιψη, συνιστάται να χορηγούνται αντικαταθλιπτικά. Οι πάσχοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατάθλιψη μειώνει τον ουδό της αντίληψης των εμβοών και ότι η αποτελεσματική θεραπεία της, όχι μόνο τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, αλλά συχνά μειώνει και την αντίληψη των εμβοών. 
Άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως η υπνική άπνοια πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπισθούν ανάλογα.
Η συζήτηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων με τον ασθενή είναι πολύ σημαντική και εφόσον κάθε σοβαρό νόσημα έχει αποκλειστεί, ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί κατάλληλα. Αναφερόμενοι στη βασική λειτουργία του μηχανισμού ακοής του αυτιού με την επίδειξη σχεδιαγραμμάτων και τη χρήση όσο το δυνατόν απλοϊκής ορολογίας, ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί πάρα πολύ. Οι ασθενείς με πρόσφατη εκδήλωση εμβοών θα πρέπει να πληροφορούνται ότι το σύμπτωμα αυτό μειώνεται σε ένταση τις περισσότερες φορές με την πάροδο του χρόνου και ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών εμμένει ή και αυξάνει σε ένταση. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν ιδιαίτερα, γιατί έχουν την εντύπωση ότι πάσχουν από μία σοβαρή ασθένεια, όπως ένα όγκο εγκεφάλου ή νιώθουν ότι θα χάσουν πλήρως την ακοή τους. Άλλοι στεναχωριούνται λόγω πρόκλησης αϋπνίας ή αδυναμίας πνευματικής συγκέντρωσης με αντίκτυπο στην εργασία τους. Πιστεύεται ότι σε πολλούς ασθενείς με εμβοές υπάρχει ένας «φαύλος κύκλος» μεταξύ των εμβοών και του φόβου/ άγχους, που προκαλείται από αυτές και ότι το τελευταίο μπορεί να είναι υπεύθυνο της αύξησης του επιπέδου της αντίληψης και της διάρκειας των εμβοών. Είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από μία ήπια μορφή, που βρίσκει άμεση ανακούφιση μετά από την ενημέρωση για την καλοήθη φύση του προβλήματός τους. Με τον τρόπο αυτό πολλοί από τους παραπάνω πάσχοντες σταματούν να ψάχνουν για περαιτέρω ιατρική βοήθεια. 
Οι ασθενείς ενημερώνονται για την αποφυγή έκθεσης σε έντονο θόρυβο και την λήψη ερεθιστικών ουσιών, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη. Είναι επίσης σημαντική η υπενθύμιση ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά επίσης και στο τσάι, την κόλα και τη σοκολάτα. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Επίσης είναι χρήσιμες οι τεχνικές ηχοκάλυψης στο σπίτι, όπως ένας εφυγραντήρας δωματίου, η απαλή μουσική ή η ρύθμιση της βελόνας του ραδιοφώνου μεταξύ των σταθμών και η παραγωγή ενός θορύβου ευρέως φάσματος. Η χρήση δυο μαξιλαριών θα οδηγήσει σε λιγότερη φλεβική συμφόρηση στον εγκέφαλο και μείωση των εμβοών.
Σε μια μεγάλη μελέτη εμβοών, η αποφυγή των επαγγελματικών θορύβων ήταν ένας από τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες στην πρόληψη των εμβοων (Sindhusake et al. 2003). Ο άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η ταχύτητα της θεραπείας των λοιμώξεων του αυτιού.

Εάν διαγνωστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του θα συνεπάγεται και μείωση ή εξαφάνιση των εμβοών.

Παραδείγματα θεραπείας μιας υποκείμενης κατάστασης της υγείας περιλαμβάνουν:

• Αφαίρεση βύσματος κεριού (κυψελίδας), μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.
 Η αφαίρεση της συλλογής υγρού στην εκκριτική ωτίτιδα εξαλείφει τις εμβοές.
 Ηχειρουργική αντιμετώπιση της χρόνιας ωτίτιδας με τυμπανοπλαστική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των εμβοών. 
• Οι εμβοές στους ασθενείς που πάσχουν από ωτοσκλήρυνση, στην πλειονότητα των περιστατικών βελτιώνονται μετά από μια επιτυχή εγχείρηση αναβολεκτομής.
• Η θεραπεία μιάς πάθησης των αιμοφόρων αγγείων. Οι αγγειακές παθήσεις μπορούν να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική ή άλλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
• Για ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο αγγειακής συμπίεσης, οι εμβοές εξαλείφθηκαν πλήρως ή μειώθηκαν σε ποσοστό 40 έως 78% των περιστατικών μετά από χειρουργική μικροαγγειακή αποσυμπίεση του ακουστικού νεύρου.
• Οι εμβοές μετά από την χειρουργική αφαίρεση ενός ακουστικού νευρινώματος, έχει βρεθεί ότι μειώνονται σε ποσοστό 40 με 50% των ασθενών. Σε ένα όμως ποσοστό 50% των ασθενών, αναφέρεται ότι οι εμβοές επιδεινώθηκαν μετά την επέμβαση.
• Η ενδοτυμπανική έγχυση γενταμυκίνης και στεροειδών μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία των εμβοών σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Menière. Η ενδοτυμπανική γενταμυκίνη στους ασθενείς αυτούς έχει αναφερθεί ότι προκαλεί μείωση των εμβοών σε ποσοστό 65% των περιστατικών.
• Η ενδοτυμπανική έγχυση στεροειδών μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη σε ορισμένους επιλέξιμους ασθενείς στους οποίους η εμφάνιση των εμβοών ήταν αιφνίδια (εντός των τελευταίων 10 ημερών) και συνδέονται με απώλεια ακοής.
• Αν οι εμβοές οφείλονται σε σπασμό των μυών του μέσου αυτιού (τείνων το τύμπανο μυς και μυς του αναβολέως), ή της μαλθακής (μαλακής) υπερώας (ουρανίσκου), στην αρχή γίνεται μια θεραπεία με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και μετά  μπορεί να χορηγηθεί L-καρνιτίνη από το στόμα σε δόση ενός γραμμαρίου για 20 ημέρες. Επίσης έχει δοκιμαστεί και το BOTOX. Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιείται ακόμη και η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.
• Αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγή σας. Εάν ένα φάρμακο που παίρνετε φαίνεται να είναι η αιτία των εμβοών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διακοπή ή τη μείωση του φαρμάκου, ή τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό φάρμακο. 


Εάν δεν διαγνωστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή το πρόβλημα δεν επιδέχεται ριζική θεραπεία

Η θεραπεία γενικά δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις εμβοές, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν βοηθούν. Μην ανησυχείτε για τις εμβοές σας και μην προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτές, καθώς αυτό κάνει στην πραγματικότητα τις εμβοές χειρότερα. Κατόπιν τούτου, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι πρέπει ο πάσχων, να μην ασχολείται ιδιαίτερα με το σύμπτωμα και κυρίως να μην το αναζητά επίμονα και απεγνωσμένα πολλές φορές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υφίσταται, εάν ενισχύθηκε ή αμβλύνθηκε, καθ’ ότι η διαδικασία αυτή από μόνη της το ενισχύει (φαινόμενο βιολογικής ανάδρασης –biofeedback). Αποδεχτείτε τις εμβοές και ζήστε με αυτές.
Οι μη προβλέψιμοι ήχοι όπως οι εμβοές θέτουν σε εγρήγορση και ανησυχία, τον εγκέφαλο και ολόκληρο τον οργανισμό (μηχανισμοί άμυνας του αρχέγονου εγκεφάλου). Με βάση τις ιατρικές έρευνες, για το πώς παράγονται οι εμβοές, τα συναισθήματα που σχετίζονται με την αντίληψη των εμβοών μπορεί να αλλάξουν. Όσον αφορά στις αλλαγές αυτές, ο εγκέφαλος επανέρχεται στη συνήθη δραστηριότητα του φιλτράροντας «προβλέψιμα» σήματα από τα διάφορα αισθητήρια συστήματα (ακοή, όσφρηση, αφή, όραση, κλπ.), με αποτέλεσμα το φιλτράρισμα του σήματος των εμβοών ως μη βλαπτικό από το συνειδητό μυαλό σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και χωρίς καμία «θεραπεία», οι εμβοές εξαφανίζονται ή τουλάχιστον μειώνονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γιατί ο εγκέφαλος χάνει το ενδιαφέρον του και σταματά το σήμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «εξοικείωση» και μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια. 

Θα μάθετε σταδιακά να μη δίνεται προσοχή στους θορύβους των εμβοών, με τον ίδιο τρόπο που αγνοείτε όλους τους άλλους «προβλέψιμους» θορύβους της καθημερινής ζωής. 

Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνικές για την αντιμετώπιση των εμβοών με καταστολή σήμερα είναι η ηχοκάλυψη (masking) και η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές (Tinnitus retraining therapy - TRT). Η πρώτη τεχνική εφαρμόστηκε από τον Dr. Vernon, ενώ η δεύτερη από τον Dr. Jastreboff.
 


Καταστολή των εμβοών 

Ορισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν στόχο τη μείωση της έντασης ή της εξέχουσας θέσης του βουητού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, «λευκός θόρυβος» μπορεί να βοηθήσει να καταστείλει τον ήχο των εμβοών, έτσι ώστε να είναι λιγότερο ενοχλητικός. Υπάρχουν ειδικές προς το σκοπό αυτό συσκευές που αναπαράγουν ήχους της φύσης ευχάριστους, όπως π.χ. το θρόισμα φύλλων ή το κελάρυσμα ρυακιού, αλλά εξ’ ίσου καλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα απλό τρανζίστορ, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, συντονισμένο σε «νεκρή» συχνότητα, όπου παράγεται χαρακτηριστικός «παρασιτικός» ήχος σε χαμηλή ένταση.


• Ηχοκάλυψη των εμβοών

Η ηχοκάλυψη περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός εξωτερικού ήχου για την επικάλυψη των εμβοών. Πολλοί ασθενείς ανέχονται αυτό τον ήχο καλύτερα σε σχέση με τις εμβοές τους και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μία σημαντική ανακούφιση. Η πρωτοπόρος εργασία του Vernon και συνεργατών αποκάλυψε ότι οι εμβοές μπορεί να επικαλυφθούν επιτυχώς σε ποσοστό 95% των ασθενών με τη χρήση ενός ήχου κάλυψης, που εκπέμπεται από έναν ειδικό εξοπλισμό. Η ηχοκάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί με φορητές συσκευές ηχοκάλυψης ή με ηχογραφημένο ήχο.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής για να καταστείλει το θόρυβο των εμβοών.

Οι συσκευές περιλαμβάνουν:

Φορητές συσκευές ηχοκάλυψης ή συσκευές λευκού θορύβου. Αυτές οι συσκευές, οι οποίες παράγουν ήχους προσομοίωσης του περιβάλλοντος, όπως η πτώση βροχής ή κύματα του ωκεανού, είναι συχνά μια αποτελεσματική θεραπεία για τις εμβοές. Μπορείτε αν θέλετε, να δοκιμάσετε συσκευή λευκού θορύβου με ηχεία στο μαξιλάρι, για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. 
Ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν έχετε προβλήματα ακοής καθώς καθώς η ενίσχυση της ακοής επικαλύπτει τις εμβοές. Σε ασθενείς που η απώλεια ακοής βρίσκεται στη συχνότητα του βουητού, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να επαναφέρουν στην αντίληψη του ασθενούς, ήχους από το περιβάλλον που καλύπτουν τις εμβοές.
• Συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών. Φοριέται στο αυτί, παρόμοια με τα βοηθήματα ακοής. Αυτές οι συσκευές παράγουν έναν συνεχή, χαμηλού επιπέδου λευκό θόρυβο που καταστέλλει τα συμπτώματα εμβοών. Μερικά άτομα προτιμούν τέτοιου είδους εξωτερικούς ήχους από το βουητό στο κεφάλι τους. Τα χαρακτηριστικά των εμβοών, όπως ο τόνος και η ένταση, καθορίζουν το είδος του θορύβου που θα εφαρμοστεί. Όταν ένα άτομο παρουσιάζει ακουστική απώλεια παράλληλα με τις εμβοές στά αυτιά, οι συσκευές ηχοκάλυψης και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να λειτουργήσουν μαζί σε ένα 'εργαλείο'. 
• Συσκευές εμβοών. Οι συσκευές αυτές αποτελούν ένα συνδυασμό ενός ακουστικού βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων και μίας συσκευής ηχοκάλυψης των εμβοών εντός της ίδιας μονάδας

πιο αναλυτικά...

Ακουστικά βαρηκοΐας. Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από εμβοές έχουν βαρηκοΐα και οι εμβοές τους συνήθως αναλογούν στην συχνότητα της βαρηκοΐας τους. Τα ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν ένα είδος ηχοκάλυψης λόγω της ενίσχυσης των ήχων του περιβάλλοντος, γεγονός που επικαλύπτει ηχητικά τις εμβοές. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι χρήσιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από βαρηκοΐα και η συχνότητα των εμβοών τους είναι ίση ή μικρότερη από 4 kHz περίπου, επειδή οι φυσιολογικοί ήχοι του περιβάλλοντος είναι χαμηλότεροι από την συχνότητα αυτή. Τα ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας έχουν το μειονέκτημα της ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων, λόγω της προκαλούμενης πλήρους απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα την πιθανή ενίσχυση των εμβοών. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αντικατάσταση των ακουστικών αυτών με ένα οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να διορθώσει το προαναφερθέν πρόβλημα. Στους ασθενείς που πάσχουν από αμφοτερόπλευρες εμβοές απαιτείται συνήθως η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αμφοτερόπλευρα.
Συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών. Οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών παράγουν ένα θόρυβο – βόμβο, έχουν παρόμοιο σχήμα με τα ακουστικά βαρηκοΐας, και έχουν ειδικό ρυθμιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το χρήστη ώστε να επιλέγεται η ιδανική συχνότητα για την επίτευξη ηχοκάλυψης στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Οι συσκευές αυτές παρουσιάζουν ποικίλες προδιαγραφές και έχουν τη δυνατότητα παραγωγής θορύβου, η συχνότητα του οποίου μπορεί να κυμαίνεται από 1 kHz έως περίπου και 15 kHz. Οι συσκευές αυτές συνιστώνται για τους ασθενείς εκείνους με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική ακοή. Για τους ασθενείς που πάσχουν από αμφοτερόπλευρες εμβοές απαιτείται συνήθως η χρήση συσκευών ηχοκάλυψης αμφοτερόπλευρα.
Συσκευές εμβοών. Οι συσκευές αυτές αποτελούν ένα συνδυασμό ενός ακουστικού βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων και μίας συσκευής ηχοκάλυψης των εμβοών εντός της ίδιας μονάδας. Οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών μπορεί να είναι ενδοωτιαίες ή οπισθοωτιαίες και συνιστώνται για τους ασθενείς με εμβοές και βαρηκοΐα στα 4 KHz ή λιγότερο.


Θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών (Μέθοδος επαναπροσδιορισμού του ουδού των εμβοών μέσω επανεκπαίδευσης)(Tinnitus retraining therapy - TRT) 

Είναι μια μορφή θεραπείας εθισμού. Mε τη μέθοδο αυτή, η οποία σημειωτέον αποτελεί πιθανόν τη μεγαλύτερη καινοτομία από πλευράς ανάλυσης και προσέγγισης του ζητήματος των εμβοών, επιχειρείται η εκπαίδευση του ακουστικού συστήματος και η ανάπτυξη ανοχής προς το σύμπτωμα. Οι ασθενείς με εμβοές μπορούν να μάθουν πώς να σταματήσουν να σκέφτονται τις εμβοές.
Βασίζεται στον κάματο του νευρικού συστήματος που ορίζεται ως «φαινόμενο κατά το οποίον η ανταπόκριση του νευρικού συστήματος μειώνεται ή αναστέλλεται κατά τη διάρκεια συνεχόμενων ερεθισμών». Έχει προταθεί ότι το φαινόμενο της κόπωσης των εμβοών επιτυγχάνεται με την εξασθένιση και εξάλειψη των λειτουργικών συνδέσεων μεταξύ των ακουστικών οδών από την μία πλευρά και του λιμβικού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος από την άλλη. Η ψυχολογική βάση πηγάζει από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος εμφανίζει ένα υψηλό επίπεδο πλαστικότητας. Με τη σειρά του, αυτό του επιτρέπει να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε αισθητήρια σήματα, εφόσον δεν οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση η TRT λειτουργεί παρεμβαίνοντας στη νευρική δραστηριότητα που προκαλεί τις εμβοές στην πηγή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση σε άλλα νευρικά συστήματα, όπως το μεταιχμιακό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η εμβοή δεν είναι πρόβλημα του αυτιού μας αλλά της αντίληψής μας.
Κατ' αρχήν: Έχουμε την ικανότητα, υποσυνείδητα, να κατηγοριοποιούμε τους ήχους σε σημαντικούς και ασήμαντους, δίνοντας έμφαση στους σημαντικούς και ακυρώνοντας τους ασήμαντους. Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς ακούνε το κλάμα του μωρού τους τη νύχτα αλλά δεν ξυπνάνε από τις πόρτες που χτυπάνε, ενώ ο βόμβος των υπολογιστών δεν γίνεται αντιληπτός σε ένα γραφείο. Τα αυτιά ακούνε συνεχώς τα πάντα, το μυαλό μας όμως φιλτράρει τους ήχους που δεν είναι σημαντικοί. Αυτή είναι μια λειτουργία που γίνεται πάντα υποσυνείδητα. Η ικανότητά μας να φιλτράρουμε υποβάλλεται συνεχώς σε έντονες πιέσεις της καθημερινότητας. Όταν η πίεση αυτή ξεπεράσει τα όρια, χτυπάει στο αδύνατο σημείο μας. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι το ακουστικό τους κέντρο. Η υπερβολική πίεση έχει σαν αποτέλεσμα να ακούτε πλέον ήχους που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν φιλτραριστεί.
Πώς μπορείτε να επανεκπαιδεύσετε τη ...αντίληψή σας;
Είναι απλό! Θα πρέπει απλώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα αίτια που σας προκαλούν την πίεση. Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες ζωής. Λιγότερο άγχος, περισσότερη ξεκούραση και μεγαλύτερη ικανοποίηση των προσωπικών σας αναγκών.
Το κυριότερο όμως είναι να ελαχιστοποιήσετε την σπουδαιότητα που δίνεται στο πρόβλημα των εμβοών σας. Η εμβοή θα πρέπει να χάσει τον κυριαρχικό ρόλο της.
Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από τους Jastreboff και συνεργατών και περιλαμβάνει τη διεξοδική ενημέρωση του ασθενούς και τη χρήση επιτραπέζιων και φορητών συσκευών παραγωγής ήχων [Tranquil Moments από το Brookstone (http://www.brookstone.com/world.asp), το Travel Sound Soother 20 από το Sharper Image (http://www.sharperimage.com)] και φορητές γεννήτριες παραγωγής θορύβου με παρόμοια λειτουργία με αυτές που προσφέρουν ηχοκάλυψη των εμβοών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωπικές συσκευές ήχου, όπως συσκευές CD και MP3, οι οποίες παίζουν τα CD του Petroff ή των Moses-Lang. 
Αυτή η θεραπεία δηλαδή χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό παροχής συμβουλών και μάσκερς συσκευών. Μια συσκευή που φοριέται προσφέρει ατομικά προγραμματισμένη τονική μουσική για να καλύψει τις συγκεκριμένες συχνότητες των εμβοών σας. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών παίρνει χρόνο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
Είναι μια σχετικά νέα τεχνική για ανθρώπους των οποίων οι εμβοές είναι πολύ δυνατές και ενοχλητικές. Χρησιμοποιεί μιά συσκευή μεγέθους παλάμης και ακουστικά και παράγει ένα ευρυζωνικό ηχητικό σήμα (χαμηλής έντασης εντός του φάσματος συχνοτήτων των εμβοών, οι οποίες έχουν αρχικώς προσδιοριστεί), ενσωματωμένο σε μουσική. Η θεραπεία βοηθά την ενθάρρυνση της αλλαγής στα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου, τα οποία τελικά προσαρμόζονται στίς εμβοές με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντίδραση του ασθενούς σε αυτές. Μειωμένη αντίδραση οδηγεί σε μειωμένη αντίληψη των εμβοών, με την εγκατάσταση έτσι ενός θετικού κύκλου.
Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών είναι διαφορετική από τη θεραπεία ηχοκάλυψης. Στην πρώτη, το επίπεδο του ήχου που παράγεται από την συσκευή ήχων πρέπει να βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο σε σχέση με αυτό της αντιλήψεως των εμβοών. Στη δεύτερη, η ένταση του ήχου είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτή της αντιλήψεως των εμβοών. Ο λευκός θόρυβος, που κατά προτίμηση χρησιμοποιείται στη θεραπεία επανεκπαίδευσης, θόρυβος με ενέργεια σε όλες τις συχνότητες και σε όμοιο πλάτος, διεγείροντας όλα τα τμήματα της βασικής μεμβράνης του οργάνου του Corti, προκαλεί αύξηση της μέσης νευρωνικής δραστηριότητος εντός των ακουστικών οδών με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ανίχνευση του σήματος των εμβοών από τα υποφλοιώδη κέντρα, προάγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την διαδικασία της εξοικείωσης. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη της εξοικείωσης προϋποθέτει την παρουσία του αναλόγου ερεθίσματος, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η αποφυγή της ηχοκάλυψης κατά την εφαρμογή αυτής της θεραπείας. Οι συσκευές ήχου πρέπει να χρησιμοποιούνται για όσο δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χρόνου εγρήγορσης και σε ένα σταθερό επίπεδο. Η χορήγηση ηρεμιστικών αντενδείκνυται, επειδή θεωρείται ότι παρεμβαίνουν στη διαδικασία προσαρμογής του εγκεφάλου. Η προτεινόμενη διάρκεια θεραπείας είναι τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ έχει αναφερθεί σημαντική βελτίωση των εμβοών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιστατικών. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική και για την αντιμετώπισης ασθενών με υπερακουσία.


Συσκευές εφαρμογής laser στον έξω ακουστικό πόρο. Το Laser ενεργεί τοποθετούμενο στον έξω ακουστικό πόρο, διεισδύοντας στο έσω ους και προκαλώντας διέγερση των μιτοχονδρίων των κυττάρων με παραγωγή ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί και να επισκευαστεί η ιστική ή κυτταρική βλάβη.
Πιθανόν αρκετά αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση των εμβοών με LLL-(low level laser)-τεχνική, η οποία εφαρμόζεται εδώ και δύο δεκαετίες, αρχής γενόμενης από τον Uwe Witt στο Αμβούργο, τον Lutz Wilden στο Bad-Fussing της Γερμανίας αλλά και από άλλους. Ημέθοδος είναι ασφαλής, περιορισμένου κόστους και απλή στην εφαρμογή της. Η άποψη του Wilden από to LLL Center του Bad-Fussing στη Γερμανία είναι ότι η ενέργεια του laser στο φάσμα του ερυθρού και του υπέρυθρου είναι ικανή να διεισδύσει στο έσω ους, εφαρμοζόμενη στον έξω ακουστικό πόρο και να διεγείρει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας υπό τη μορφή του ATP, οδηγώντας σε αθρόα προσφορά ενέργειας ικανής να βελτιώσει ή και να επισκευάσει κυτταρικές ή ιστικές βλάβες, επαναφέροντας ένα σύστημα από μια δυσμενέστερη σε μια ευνοϊκότερη κατάσταση. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μεταβάλλεται σε συνάρτηση με το χρόνο εφαρμογής της δέσμης laser στο αυτί (διάρκεια συνεδρίας σε λεπτά).
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, περίπου τα ¾ των ασθενών αναφέρουν ύφεση ή εξάλειψη των εμβοών,ενώ το ¼ καμιά μεταβολή.

 

Διακρανιακή μαγνητική διέγερση και ηλεκτρική διέγερση του ακουστικού φλοιού

Έχει βρεθεί ότι η διακρανική μαγνητική διέγερση με επαναλαμβανόμενες χαμηλές συχνότητες (low frequency repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) και η ηλεκτρική διέγερση του ακουστικό φλοιού (electrical stimulation of the auditory cortex) είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες εμβοές. Οι δύο αυτοί μέθοδοι έχουν δώσει πολύ ενθαρυντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση ασθενών με χρόνιες εμβοές σοβαρής μορφής, είναι όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο.Φάρμακα

Τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις εμβοές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων ή επιπλοκών.

- Μερικά φάρμακα έχουν δείξει να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των ψυχολογικών επιπτώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν αγχολυτικά φάρμακα στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών, όπως:

• Την κλοναζεπάμη(
RIVOTRIL) ή την λοραζεπάμη(TAVOR). Επίσης η Αλπραζολάμη (XANAX) μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τα συμπτώματα των εμβοών. 
Αλλά οι παρενέργειες των αγχολυτικών μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία και ναυτία. Επίσης, μπορεί να γίνουν συνήθεια.
Για την απραζολάμη (Xanax) έχει προταθεί μία δόση έναρξης 0,5 mg πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, που ακολουθείται από 0,5 mg 2 φορές ημερησίως για 2 εβδομάδες και τέλος μία δόση συντήρησης 0,5 mg 3 φορές ημερησίως. Το σκεύασμα Xanax XR έχει ημίσεια ζωή 12 ωρών, ώστε η λήψη 0,5 mg το πρωί και 1 mg προ του ύπνου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για 24 ώρες. Αφού ο ασθενής βιώσει για μία χρονική περίοδο 4 ή 5 μηνών ανακούφιση από τις εμβοές του, αρχίζει μία προοδευτική μείωση της δοσολογίας του φαρμακευτικού σκευάσματος μέχρι την ανεύρεση μίας κατώτερης, αλλά αποτελεσματικής δοσολογίας. Εάν η απραζολάμη δεν αποδειχθεί αποτελεσματική για τον έλεγχο των εμβοών δεν πρέπει να διακόπτεται άμεσα η λήψη της, αλλά σταδιακά ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα στέρησης. Τέλος, η απραζολάμη έχει βρεθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική και για τη θεραπεία της υπερακουσίας
Θεωρούμε ότι η απραζολάμη πρέπει να χορηγείται μόνο στους ασθενείς στους οποίους απέτυχαν όλες οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των εμβοών, όπως η ηχοκάλυψη και η θεραπεία επανεκπαίδευσης

• Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά σε μικρές δόσεις, όπως η αμιτριπτυλίνη (Saroten, Stelminal) και η νορτριπτυλίνη (Nortrilen)
, και μερικοί εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), όπως η φλουοξετίνη (Prozac), έχουν χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία. Έχει αναφερθεί ότι η παρουσία αϋπνίας σε άτομα με εμβοές αποτελεί το καλύτερο προγνωστικό στοιχείο ανταπόκρισης στη θεραπεία με νορτριπτυλίνη.
Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται γενικά μόνο σε σοβαρές εμβοές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ξηροστομία, θολή όραση, δυσκοιλιότητα και καρδιακά προβλήματα. 

Αν οι εμβοές οφείλονται σε σπασμό των μυών του μέσου αυτιού (τείνων το τύμπανο μυς και μυς του αναβολέως), ή της μαλθακής (μαλακής) υπερώας (ουρανίσκου) στην αρχή γίνεται μια θεραπεία με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και μετά  μπορεί να χορηγηθεί L-καρνιτίνη από το στόμα σε δόση ενός γραμμαρίου για 20 ημέρες. Επίσης έχει δοκιμαστεί και το BOTOX. Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιείται ακόμη και η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.

- Αν οι εμβοές είναι παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χαμηλή δόση αμιτριπτυλίνης ή μελατονίνης μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη.


- Άλλα πιθανά φάρμακα περιλαμβάνουν:

• Αγγειοδιασταλτικά και βελτιωτικά μικροκυκλοφορίας φάρμακα: Stugeron, Sibelium, Αntivom, Vastarel, Complamin, Ronicol, Startonyl, Hydergine, Loftyl, Sermion, Τarontal, Νοοtrop, Fludilat, Βetaserc, κλπ.

• Μερικοί ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν συστήσει νιασίνη για τη θεραπεία των εμβοών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η νιασίνη βοηθά στη μείωση των εμβοών, και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με έξαψη στο δέρμα.

- Άλλα φάρμακα και ανέκδοτες θεραπείες που σχετίζονται με την ανακούφιση των εμβοών, περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την καρδιά, αναισθητικά, αντιϊσταμινικά, στατίνες, τα συμπληρώματα βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων, αγγειοδιασταλτικά, αντιεπιληπτικά και διάφορα ομοιοπαθητικά ή φυτικά σκευάσματα. Τα επιστημονικά στοιχεία λείπουν για να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητα πολλών από αυτές τις θεραπείες. Ορισμένα φαίνεται να είναι εικονικά σκευάσματα(placebo), ενώ μερικά είναι πιθανώς ήπια ή προσωρινά αποτελεσματικά, αλλά με πιθανές παρενέργειες που είναι σοβαρές.

- Παραδείγματα των πρόσφατων ερευνητικών μελετών σχετικά με ορισμένες από αυτές τις ανέκδοτες θεραπείες ακολουθούν, αν και αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός:

• Μελέτες έδειξαν ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από εμβοές, ιδιαίτερα εκείνους με διαταραχές ύπνου, λόγω των εμβοών.
Η χορήγηση μελατονίνης, 3 mg προ του ύπνου, έχει αποδειχθεί ευεργετική σε δύο μελέτες, μία ανοικτή προοπτική και μία ακόμη προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή και με έλεγχο του placebo μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το όφελος ήταν μεγαλύτερο στους ασθενείς με υψηλά σκορ εμβοών και συνυπάρχουσα αϋπνία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί σε ελεγχόμενες μελέτες. 
• Η σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα και υποκειμενικών εμβοών μελετήθηκε σε μια μικρή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Χορήγηση από του στόματος ψευδαργύρου είχε αποτελέσματα που ώθησαν τους ερευνητές να σημειώσουν ότι χρειάζονται πρόσθετες δοκιμές προκειμένου να διερευνηθεί εάν η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
• Σε μία διπλή-τυφλή μελέτη μέτα-ανάλυσης με τυχαίο placebo διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση της ουσίας gingko biloba ήταν αναποτελεσματική. Ωστόσο επιστήμονες ανέφεραν τα ευρήματά τους ότι, εκχυλίσματα Ginkgo biloba και θεραπείες με εικονικό φάρμακο παράγουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα, και σημείωσαν επίσης ότι η χρήση του εκχυλίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, ειδικά εάν χρησιμοποιείται χωρίς επίβλεψη και με άλλα φάρμακα.
• Άμεση καταστολή των υποκειμενικών εμβοών έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ενδοφλέβια λιδοκαϊνη, αν και τέτοια ανακούφιση έχει δειχθεί ότι είναι πολύ βραχυπρόθεσμη. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας θεραπείας πιστεύεται ότι συμβαίνει στην κεντρική ακουστική οδό αντί στον κοχλία.
• Επιστήμονες απέδειξαν ότι το αντιεπιληπτικό - αντισπασμωδικό γκαμπαπεντίνη 
(NEURONTINGabapentin) δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στην αγωγή των εμβοών. Η γκαμπαπεντίνη, φαίνεται ότι σε υψηλές δόσεις μειώνει το επίπεδο ενόχλησης και τη συχνότητα εμφάνισης των εμβοών, χωρίς όμως να μειώνει την έντασή τους. 
• Μια μελέτη το 2005 στη Βραζιλία με acamprosate (Campral), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλκοολισμού, έδειξε μία σχεδόν 87% ποσοστό ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μελέτες αυτού του φαρμάκου για την θεραπεία των εμβοών είναι σήμερα σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
• Κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ατορβαστατίνης (Lipitor) στη θεραπεία των εμβοών, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια τάση προς ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η τάση αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που παράγονται από τη χορήγηση ενός εικονικού φαρμάκου (placebo).


Εδώ είναι ένας πίνακας των φαρμάκων / συμπληρωμάτων  που έχουν δοκιμαστεί μαζί με την έρευνα για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία των εμβοών (πληροφορίες που συλλέγονται από την μελέτη αυτής της εργασίας )


ΦάρμακοΗ έρευνα που το υποστηρίζειΗ έρευνα που δεν το υποστηρίζειΣυμπέρασμα
Η λιδοκαΐνη / τοκαϊνίδιο#1,#2,#3,#4,#5,#6,#1,#2,#3,#4
Δεν είναι κατάλληλη για μακροχρόνια χρήση.
Οι βενζοδιαζεπίνες (αλπραζολάμη, διαζεπάμη, 
κλοναζεπάμη)
 #1,#2,#3,#4 #1,#2,#3Προσοχή προκαλεί εθισμό και μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές, εάν σταματήσει.
 Αντικαταθλιπτικά (νορτριπτυλίνη, αμιτριπτυλίνη, τριμιπραμίνη, σερτραλίνη, παροξετίνη) #1,#2,#3,#4,#5 #1,#2,#3,#4,
#5,#6
TCA μπορεί να ωφελήσει μόνο σε ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης
 Αντιεπιληπτικά (καρβαμαζεπίνη, η γαβαπεντίνη, βιγαμπατρίνη, τιαγκαμπίνη) #1,#2,#3,#4,#5,#6,
#7,#8,#9
 #1,#2,#3,#4,
#5,#6,#7
Μικτά αποτελέσματα
 Antiglutamatergics (caroverine, μεμαντίνη, acamprosate) #1,#2,#3,#4 #1,#2,#3,#4Κανένα συμπέρασμα.
(Αντι) ντοπαμινεργικά (σουλπιρίδη,piribedilΙ) #1,#2,#3 #1Οι μελέτες είναι αδύναμες. 
Ginkgo Biloba #1,#2 #1,#2,#3Δεν είναι αποτελεσματική.
Η μελατονίνη  #1,#2,#3 #1Δυνητικά χρήσιμη.
Ο Ψευδάργυρος #1,#2,#3,#4 Δεν είναι αποτελεσματικός.
Misoprostol #1,#2 Μπορεί. χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
Η ατορβαστατίνη  #1Δεν είναι αποτελεσματική.
Nimodipine #1 #1Δεν είναι αποτελεσματική.
Φουροσεμίδη #1 #1,#2Δεν είναι αποτελεσματική.
Μαννιτόλη, γλυκερόλη   #1Δεν είναι αποτελεσματική.
Η σκοπολαμίνη   #1Δεν είναι αποτελεσματική.
Κυκλανδελάτη#1  #1Μάλλον δεν είναι αποτελεσματική
Botox #1,#2 Μπορεί. χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
© 2012 Λάμπρος Ι. Καρελάς
Νεότερα στη θεραπεία των εμβοών (βούισμα στα αυτιά) 
Σε συνεργασία με ειδικούς κλινικής έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην τεχνολογία Laser. - Θεραπεία Softlaser

Η Ελβετική Soft Laser τεχνολογία προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την θεραπεία των εμβοών (βουητό των αυτιών) και άλλων παρόμοιων διαταραχών του έσω αυτιού, όπως εξασθένηση της ακοής λόγω εμβοών, πίεση των αυτιών, νόσο Meniere (ίλιγγος), οξεία μείωση και / ή παραμόρφωση της ακοής.
Το Soft Laser αποτελείται από την μονάδα παραγωγής του Laser ( MedicLaser: 5mW ισχύς εξόδου, 650nm μήκος κύματος) και το τμήμα εφαρμογής στο αυτί (EarTool: οπτική ίνα). Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε χώρο εξυπηρετεί το χρήστη π.χ. στο σπίτι.


Η χρήση είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη. Η δέσμη του laser διαπερνά ακόμη και τα βαθύτερα υποδόρια στρώματα και λειτουργεί ως θεραπευτική βιοδιέγερση απευθείας στο μεταβολισμό του συνδετικού ιστού. Αυτό οδηγεί σε ταχεία αναγέννηση των ακουστικών κυττάρων, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτάχυνση της κυτταρικής διαίρεσης και ενεργοποίηση συγκεκριμένων μορίων άμυνας.
Πολλές διαταραχές προκαλούνται από την έλλειψη του μορίου Τριφωσφορικής Αδενοσύνης (ATP), μια μορφή αποθήκευσης της κυτταρικής ενέργειας απαραίτητη για την ζωή. Το ATP είναι βασικό συστατικό/στοιχείο των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια (cell power-plants) παρέχουν ATP ενέργεια στις κυτταρικές διαδικασίες με την καύσης γλυκόζης. Ανεπάρκεια του ATP οδηγεί τα κύτταρα σε φθορά και τελικά σε καταστροφή. Η εστίαση της δέσμης του Laser (650nm μήκος κύματος) προκαλεί καύση της γλυκόζης αυξάνοντας τον εφοδιασμό σε ATP. Η τεχνική SoftLaser επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων του ακουστικού συστήματος που δεν έχουν καταστραφεί.
Η αρχή του Eartool είναι να εστιάζει με ακρίβεια την απαιτούμενη ενέργεια από το Medic Laser στην πάσχουσα περιοχή διαμέσου οπτικών ινών. Το νέο Eartool εφαρμόζει άνετα στο κεφάλι και είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε η δέσμη να φτάνει με ακρίβεια το έσω ους. Έτσι διαχέεται περισσότερη ενέργεια στο αυτί που βελτιώνει την επιτυχία της θεραπείας και ένα θετικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση χρόνιας πάθησης εμβοών, διαταραχών ύπνου, δυσκολία στη χαλάρωση η θεραπεία πρέπει να συνοδεύεται από λύσεις μουσικής ηχοκάλυψης εμβοών.

 
Θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών

Ο Adam Edwards, 34 ετών, συνιδιοκτήτης καταστήματος επισκευής τροχών στο Dallas, είπε ότι ανέπτυξε εμβοές πριν από τέσσερα χρόνια, όταν έκανε σκοποβολή. «Είχα όλους τους παράγοντες κινδύνου», είπε. «Μεγάλωσα με χόμπι όπως κυνήγι, ντραμς σε συγκρότημα, πήγαινα σε εκκωφαντικά κοντσέρτα, εργαζόμουν σε περιβάλλον με δυνατούς ήχους». Οι εμβοές, που τις περιέγραψε σαν τον ήχο του υπολογιστή με «μπιπ», ήταν τόσο έντονες και επίμονες που χρειαζόταν ηρεμιστικά για να κοιμηθεί το βράδυ.
O Edwards εξομολογήθηκε ότι ανακουφίστηκε με μια συσκευή που κατασκευάστηκε από έναν Αυστραλό ωτολόγο. Η συσκευή μοιάζει με MP3 player και βγάζει ήχους που καλύπτουν ολόκληρο το ακουστικό φάσμα και οι οποίοι είναι ψηφιακά ενσωματωμένοι σε «χαλαρωτική μουσική». Παρόμοιος με τον «λευκό» ήχο, ο ευρυζωνικός θόρυβος, κομμένος και ραμμένος με βάση την ικανότητα ακοής του κάθε ασθενούς, καλύπτει τις εμβοές. (Η μουσική αποσκοπεί στο να αμβλύνει το άγχος που συνοδεύει τη διαταραχή.) Οι ασθενείς φορούν τη συσκευή (αξίας 5.000 δολαρίων) τουλάχιστον δύο ώρες ημερησίως για έξι μήνες. Αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγωγής τον περασμένο χρόνο, ο Edwards ανέφερε ότι οι εμβοές του «έγιναν σαν τη μουσική σε ένα πολυκατάστημα που την ακούς μόνο όταν τη σκέφτεσαι, ειδάλλως ούτε καν την προσέχεις».

Μια μικρή εταιρεία, που χρηματοδότησε μελέτη στο περιοδικό Ear & Hearing τον Απρίλιο του 2007, έδειξε ότι η μέθοδος είχε 90% επιτυχία στον περιορισμό των εμβοών. Μια ευρύτερη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποδείξει τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.Εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων και μαγνητική διέγερση


Στις αγωγές που αφήνουν υποσχέσεις για την καταπολέμηση των εμβοών περιλαμβάνονται τα χειρουργικώς εμφυτευμένα ηλεκτρόδια και η μη επεμβατική μαγνητική διέγερση. Και οι δύο αποσκοπούν να διασπάσουν και πιθανώς να επαναρρυθμίσουν τα λανθασμένα μηνύματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις εμβοές.

Νευροχειρουργοί στο Βέλγιο, χρησιμοποιώντας απεικόνιση με μαγνητικό συντονισμό (MRI) για να τους καθοδηγούν, εφάρμοσαν τη μέθοδο εμφύτευσης σε μερικούς ασθενείς και ισχυρίζονται ότι κατέστειλαν πλήρως τις εμβοές. Αλλά η αγωγή είναι αμφιλεγόμενη.

Η μαγνητική θεραπεία, που είναι παρόμοια με αγωγές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του χρόνιου πόνου, περιλαμβάνει ένα μαγνήτη σε σχήμα «8» πάνω από το κρανίο. Οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν MRI για να κατευθύνουν τους μαγνητικούς παλμούς, ώστε να μπορούν να φτάσουν περιοχές στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για την «ερμηνεία» του ήχου.

Οι ασθενείς λαμβάνουν έναν παλμό ανά δευτερόλεπτο για περίπου 20 λεπτά. «Λειτουργεί για μερικά άτομα αλλά όχι για όλους», επισήμανε ο Anthony Cacace, καθηγητής επιστήμης επικοινωνιών και νευρικών διαταραχών στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ.Χάπι για τη θεραπεία της βαρηκοΐας αλλά και των εμβοών !!!

Πιο κοντά στη θεραπεία της βαρηκοΐας αλλά και των εμβοών βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ανάπτυξη χαπιού για την αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων. Η πρώτη φαρμακευτική αγωγή για τα δύο αυτά σοβαρά προβλήματα των αυτιών αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες και δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στη χώρα.

Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εν λόγω χάπι έχει την ικανότητα να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων από την ...απώλειας ακοής, που είναι αποτέλεσμα γήρατος, αλλά και των εμβοών, δρώντας στους νευρώνες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του ήχου.

Η απώλεια ακοής που επέρχεται με το γήρας προκαλείται από την απουσία ή την καταστροφή των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία. Ολο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι και αυτή η μορφή βαρηκοΐας μπορεί να συνδέεται με προβλήματα των νευρώνων του εγκεφάλου. Τα ακουστικά και τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορεί να βοηθήσουν κάποιους πάσχοντες, ωστόσο θεραπεία δεν υπάρχει. Οι εμβοές αντίστοιχα είναι η αντίληψη ήχου στο ένα ή και στα δύο αυτιά, όταν δεν υπάρχει προφανές ερέθισμα. Τόσο ο τύπος του ήχου όσο και η ένταση ποικίλουν.

Εως σήμερα οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορων ειδών θεραπείες, από φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι συμπεριφορικές θεραπείες, με περιορισμένη όμως επιτυχία. Το νέο φάρμακο δρα σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Kv3, η οποία βοηθά στον σχηματισμό πόρων στην επιφάνεια των νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την ακοή. Οι πόροι αυτοί επιτρέπουν στο κάλιο να διεισδύσει σε αυτούς, διευκολύνοντας τη μεταφορά των ηχητικών σημάτων ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων, δυσκολεύοντας τους ασθενείς να ακούσουν, ενώ μπορεί να συνδέονται και με τις εμβοές.
Οι δοκιμές του φαρμάκου σε πειραματόζωα έδειξαν σημαντική βελτίωση και στις δύο παθήσεις, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές σε ασθενείς 11 βρετανικών νοσοκομείων.

 

 
Τι κάνουν οι ερευνητές σήμερα για να κατανοήσουν καλύτερα τις εμβοές;
 


Εγκεφαλική δραστηριότητα

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι ερευνητές λένε ότι δεν είχαν ποτέ καλύτερη εικόνα για το σύνολο των φυσιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών που ευθύνονται για τις εμβοές. Ετσι, νέες θεραπευτικές αγωγές που ήδη διερευνώνται υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να ελέγξουν τα «κουδουνίσματα», τα «σφυρίγματα» και τα άλλα παρεμφερή συμπτώματα, που τους οδηγούν σε διάσπαση προσοχής και σε παραζάλη.
Οι πλέον ελπιδοφόρες θεραπευτικές αγωγές, λένε οι ειδικοί, βασίζονται σε ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια κι αφορούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ατόμων με εμβοές. Χρησιμοποιώντας συσκευές σάρωσης του μυαλού, όπως απεικόνιση μέσω μαγνητικού συντονισμού (ΜRΙ), οι ερευνητές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ερμηνεία των ήχων και για την παραγωγή φοβικών συναισθημάτων είναι ιδιαιτέρως δραστήριες στα άτομα που παραπονιούνται για εμβοές.
«Βρήκαμε ότι οι εμβοές δεν έχουν να κάνουν τόσο με το σφύριγμα στα αυτιά, όσο με το σφύριγμα στον εγκέφαλο», είπε ο Τhomas Brozoski, ερευνητής εμβοών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Illinois. Πράγματι οι εμβοές μπορεί να είναι έντονες σε άτομα με απώλεια ακοής, ακόμα και σε άτομα των οποίων το ακουστικό νεύρο έχει πλήρως κοπεί. Με την απουσία φυσιολογικού ακουστικού ερεθίσματος, ο εγκέφαλος είναι όπως ένας οδηγός που αναζητεί ραδιοφωνικό σταθμό σε περιοχή εκτός δικτύου. Ανοίγει την ένταση προσπαθώντας να συντονιστεί, αλλά το μόνο που λαμβάνει είναι ενοχλητικά παράσιτα.
Ο Richard Salvi, διευθυντής του Κέντρου Ακοής και Κώφωσης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε ότι τα παράσιτα θα μπορούσαν να είναι «νευρικός θόρυβος» - ο ήχος των νεύρων που πυροδοτούν. Ή, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μνήμη υπολειπόμενου ήχου.

Κατά μήκος της διαδρομής όταν ένα σήμα ταξιδεύει από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλά μέρη όπου τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά να προκαλέσουν εμβοές. Εάν οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τον προκαλεί για να ξεκινήσει και να επιμένει τις εμβοές, μπορούν να ψάξουν για τις θέσεις στο σύστημα και στα κομμάτια του, όπου η θεραπευτική παρέμβαση θα μπορούσε να σταματήσει τις εμβοές.
Το 2009 στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD) χρηματοδότησε ένα συνέδριο ερευνητών για τις εμβοές να μιλήσουν και να αναπτύξουν νέες ιδέες για πιθανές θεραπείες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν μια σειρά από πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων:
Ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ακοή. Τα εμφυτευμένα βοηθήματα ήδη υπάρχουν για να μειώσουν το τρέμουλο της νόσου του Πάρκινσον και το άγχος της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να εξομαλύνουν τα νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται σε εμβοές.
Επαναληπτική διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS). Αυτή η τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι για να δημιουργήσει μικρούς μαγνητικούς παλμούς, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των ατόμων με επιληψία. Προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους  με rTMS, που χρηματοδοτείται από το NIDCD, βοηθούν τους ερευνητές να εντοπιστούν οι καλύτερες θέσεις στον εγκέφαλο για την τόνωση προκειμένου να καταστείλουν τις εμβοές. Οι ερευνητές, επίσης, αναζητούν τρόπους για να εντοπίσουν τα άτομα που είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλά στις συσκευές διέγερσης.
Υπερκινητικότητα και εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει υπερκινητικότητα στα νευρωνικά δίκτυα, μετά την έκθεση του αυτιού σε έντονο θόρυβο. Κατανόηση ειδικά στην περιοχή του εγκεφάλου απο όπου ξεκινά αυτή η  υπερκινητικότητα και πώς εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που χρησιμοποιούν εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου για να ηρεμήσει τα νευρωνικά δίκτυα και τη μείωση των εμβοών.
Επαναφορά του τονοτοπικού (tonotopic) χάρτη. Οι ερευνητές διερευνούν τρόπους για να επωφεληθούν από τον τονοτοπικό(tonotopic) χάρτη, ο οποίος οργανώνει νευρώνες στον ακουστικό φλοιό,  που να ανταποκρίνονται σύμφωνα με τη συχνότητα του ήχου. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια αλλαγή στην οργάνωση του τονοτοπικού (tonotopic) χάρτη μετά την έκθεση του αυτιού σε έντονο θόρυβο.  Με την κατανόηση του πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν τεχνικές για να φέρουν τον χάρτη πίσω στο φυσιολογικό και έτσι την ανακούφιση εμβοών. Ελληνας γιατρός βάζει τέλος στον εφιάλτη των εμβοών!


Τέλος στον εφιάλτη των εμβοών από τις οποίες υποφέρουν χιλιάδες άνθρωποι υπόσχεται να δώσει η ανακάλυψη Ελληνα επιστήμονα αναφορικά με τα αίτια που τις προκαλούν. Στο πλαίσιο μελέτης πάνω σε φάρμακο για την επιληψία, ο Θάνος Τζουνόπουλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του University of Pittsburgh School of Medicine, και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι εμβοές συνδέονται με την υπερδραστηριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας.

Μελετώντας προσεκτικά τις βιοφυσικές ιδιότητες των μικροσκοπικών καναλιών που ονομάζονται KCNQ, μέσω των οποίων ταξιδεύουν τα ιόντα καλίου προς και από τα κύτταρα του ραχιαίου κοχλιακού πυρήνα, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που υποφέρουν από εμβοές παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα καλίου μέσα στα κανάλια των εν λόγω κυττάρων. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ίδια τα κύτταρα υπερδραστήρια, με αποτέλεσμα να παράγουν παλμούς ακόμα και όταν δεν αντιλαμβάνονται ήχους. «Τα κανάλια KCNQ λειτουργούν ως αποτελεσματικά “φρένα” που μειώνουν την ευαισθησία ή τη δραστηριότητα των νευρώνων» εξηγεί ο Τζουνόπουλος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, εξέτασε εν συνεχεία αν μια εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων δραστική ουσία που ονομάζεται retigabine και ενισχύει τη δραστηριότητα στα κανάλια KCNQ μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη εμβοών.

Οπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε retigabine αμέσως μετά την έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα θορύβου δεν εκδήλωσαν εμβοές, τη στιγμή που το 50% των πειραματόζωων που δεν πήραν το εν λόγω φάρμακο εμφάνισαν διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την πάθηση. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που συνδέει τις βιοφυσικές ιδιότητες του καναλιού από το οποίο περνάει το κάλιο με την αντίληψη φανταστικών ήχων» δήλωσε ο Ελληνας επιστήμονας, τονίζοντας ότι τα κανάλια KCNQ θα πρέπει να αποτελέσουν τον νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν την εκδήλωση εμβοών στους ανθρώπους. Η οικογένεια KCNQ απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές υπομονάδες, τέσσερις εκ των οποίων παρουσιάζουν ευαισθησία στη retigabine. Ο Τζουνόπουλος και η ομάδα του σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο ειδικά για δύο από τις υπομονάδες που σχετίζονται με τις εμβοές, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρενεργειών.
Μετά το 1985 οι γιατροί είχαν τα εργαλεία για να διακρίνουν τα είδη εμβοών


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προέλευση των εμβοών δεν είναι ακόμη πλήρως σαφής. Ωστόσο, μετά το 1985 έχει αποδειχθεί από διάφορους συγγραφείς είναι ότι οι ενδογενής εμβοές σχετίζονται σημαντικά με δυσλειτουργίες στο ανθρώπινο κροταφικό λοβό (περιοχή Brodmann 41). Ακόμα κι αν πολλές ερεθιστικές εστίες σε διαφορετικά επίπεδα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι υπεύθυνες για τη γέννεση των εμβοών, μόνο κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, οι γιατροί είχαν τα εργαλεία για να διακρίνουν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη εμβοών: 1)φυσήματα, 2)μη αποκρύψιμες ή εξωγενείς εμβοές, 3)αποκρύψιμες ή ενδογενείς εμβοές, και 4)οι καθυστερήσεις και οι αναντιστοιχίες της μεταφοράς δεδομένων εντός των αιθουσαιοακουστικών (statoacoustic) οδών (δηλαδή, σύνδρομο αργού εγκεφαλικού στελέχους). Ασθενείς με αποκρύψιμες ή ενδογενή εμβοές προτιμούν να τις καλύπτουν με εξωτερικούς ήχους.
Τρεις ζώνες εμβοών μπορεί να οριοθετούνται εύκολα σύμφωνα με ακοομετρήσεις εντός του πεδίου της ακοής:
(1) εμβοές χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από 750 Hz, Εικ. 1
(2) εμβοές μέσων συχνοτήτων, 1-2 kHz, Εικ. 2 και
(3) εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πάνω από 2-10 kHz ή ακόμα και 12 kHz, Εικ 3Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων είναι πιο συχνές σε νόσο του Meniere

Σχήμα 1. Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων είναι πιο συχνές σε νόσο του Meniere και κάποιες άλλες κορυφοκοχλιακές διαταραχές.
Εμβοές μέσων συχνοτήτων εμφανίζονται πιο συχνά σε ωτοσκλήρυνση

Σχήμα 2. Εμβοές μέσων συχνοτήτων εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθένειες όπως η ωτοσκλήρυνση.


 
Εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πιο συχνά ταιριάζουν και σχετίζονται με παθήσεις όπως το ακουστικό τραύμα, το τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, το άγχος, και τοξικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής χρήσης νικοτίνης ή την κατάχρηση ναρκωτικών, καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.
Σχήμα 3. Εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πιο συχνά ταιριάζουν και σχετίζονται με παθήσεις όπως το ακουστικό τραύμα, το τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, το άγχος, και τοξικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής χρήσης νικοτίνης ή την κατάχρηση ναρκωτικών, καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.


Για να ακούσετε εμβοές 4000 Hz πατήστε  ΕΔΩ


Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις εμβοές στον ανθρώπινο εγκέφαλο 

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν τα σήματα που συνδέονται με το συνεχή βουητό που ακούνε στα αφτιά τους τα άτομα που εκδηλώνουν τις λεγόμενες εμβοές, μελετώντας τον εγκέφαλο ασθενούς που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω επιληψίας.
Τοποθετήθηκαν 164 ηλεκτρόδια απευθείας στον εγκέφαλο του άνδρα ώστε να ιχνογραφηθούν οι επιληπτικές κρίσεις που εκδήλωνε παράλληλα με τις εμβοές. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν την καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα των επεισοδίων κατά τα οποία οι εμβοές ήταν πιο δυνατές και επεισοδίων κατά τα οποία οι εμβοές ήταν πιο ήπιες.


Οι αναλύσεις υπέδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.
Οι εμβοές, αυτοί οι επίμονοι ήχοι-φαντάσματα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Συνήθως ο ήχος μοιάζει με κουδούνισμα, όμως μπορεί να είναι οτιδήποτε, από συριγμό έως βρυχηθμό.
Σε πολλές περιπτώσεις, αρχική ένδειξη για την εκδήλωσή τους είναι η μερική απώλεια ακοής, συχνά λόγω δυνατών ήχων, με επακόλουθες βλάβες στα ακουστικά κύτταρα που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε νευρικά σήματα στο έσω ους. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στην απώλεια αυτή, όμως η οι διεργασίες που παρατηρούνται προκαλούν στο άτομο την εντύπωση ότι ακούει έναν ήχο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών είχαν γίνει προσπάθειες να εντοπιστούν αυτές οι μεταβολές στον εγκέφαλο με τη χρήση Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI). Ωστόσο, η τεχνική αυτή είναι λιγότερο ακριβής από τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της νέας δοκιμής.
Η περίπτωση του άνδρα που συμμετείχε στην έρευνα είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για να μελετηθούν οι εμβοές, καθώς ο ασθενής χρειαζόταν επεμβατική παρακολούθηση με χρήση ηλεκτροδίων λόγω της δυσίατης επιληψίας από την οποία πάσχει, όμως παράλληλα εκδήλωνε και εμβοές.


χαρτογράφησαν τις εμβοές στον ανθρώπινο εγκέφαλο


Προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή των επιληπτικών κρίσεων, ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκαν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του 50χρονου άνδρα για διάστημα δύο εβδομάδων, πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπισή τους.
Υποβάλλοντας τον άνδρα σε μεμονωμένα ηχητικά αποσπάσματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων μέσω ακουστικών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να καταγράψουν και να μελετήσουν τα ρυθμικά εγκεφαλικά κύματα λόγω της συγχρονισμένης ενεργοποίησης πολλών νευρώνων, μια διεργασία που συνδέεται με την εκδήλωση των εμβοών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν εστιάζεται μόνο στον ακουστικό φλοιό αλλά σε πολλές από τις υπό μελέτη περιοχές του εγκεφάλου.
Εμβοές (σφύριγμα στα αυτιά) επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου

 

Επιπλοκές


Οι εμβοές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αν και επηρεάζουν τα άτομα με διαφορετικό τρόπο, αν έχετε εμβοές, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:
 
βουισμα αυτιου βουισμα στο αυτι βουητο στα αυτια βουητο αυτια
 • •Κούραση 
 • •Στρες 
 • •Προβλήματα ύπνου 
 • •Προβλήματα συγκέντρωσης 
 • •Προβλήματα μνήμης 
 • •Κατάθλιψη 
 • •Άγχος και ευερεθιστότητα
 
 
 

 

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να βιώσει εμβοές, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

 • Έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Παρατεταμένη έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο αυτί σας που μεταδίδουν τον ήχο στον εγκέφαλό σας. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον - όπως στο εργοστάσιο και τις κατασκευές, μουσικοί, και στρατιώτες - είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο.
 • Ηλικία. Όπως αυξάνεται η ηλικία, ο αριθμός των λειτουργούντων νευρικών ινών μειώνεται στα αυτιά σας, και ενδεχομένως προκαλούνται προβλήματα ακοής που συνδέεται συχνά με εμβοές.
 • Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εμβοές.
 • Κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εμβοές.
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα. Συνθήκες που επηρεάζουν τη ροή, στο αίμα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των εμβοών.Τρόπος ζωής και διορθωτικά μέτρα

Συχνά, οι εμβοές δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν. Για πολλούς ανθρώπους, ορισμένες προσαρμογές κάνουν τα συμπτώματα λιγότερο ενοχλητικά.  Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

• Αποφύγετε ερεθιστικά πράγματα. Μειώστε την έκθεσή σας σε πράγματα που μπορεί να χειροτερέψουν τις εμβοές. Κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν τους δυνατούς θορύβους και τη νικοτίνη.
•Καλύψτε το θόρυβο. Σε ένα ήσυχο περιβάλλον, ένας ανεμιστήρας, απαλή μουσική ή χαμηλής έντασης ραδιόφωνο μπορεί να βοηθήσει να καλύψει το θόρυβο από τις εμβοές.
•Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να κάνει χειρότερα τις εμβοές. Διαχείριση του στρες, είτε μέσω θεραπείας χαλάρωσης, βιοανάδρασης ή άσκηση, μπορεί να παρέχει κάποια ανακούφιση.
• Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τη δύναμη του αίματός  από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μεγαλύτερη ροή αίματος, ειδικά στην περιοχή του εσωτερικού αυτιού.
• Κοιμηθείτε αρκετά. Προσπαθήστε να κοιμάστε με πιό πολλά μαξιλάρια και το κεφάλι σας σε μια υπερυψωμένη θέση. Αυτό μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση της κεφαλής και οι θόρυβοι μπορεί να γίνουν λιγότερο αισθητοί.
 
Μερικές φορές, η παροχή συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να ζήτε με τις εμβοές. 
Βιοανάδραση. Αυτή η μέθοδος σας βοηθά να μάθετε να ελέγχετε τις λειτουργίες του σώματος με ορισμένες ασκήσεις (όπως σφίξιμο μιας ομάδας μυών) και την αλλαγή μέσω της χαλάρωσης.


 

Εναλλακτική ιατρική, ομοιοπαθητική στις εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά)

 
Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι εναλλακτικές θεραπείες επηρεάζουν τις εμβοές. Ορισμένες εναλλακτικές προσεγγίσεις μπορεί τελικά να δώσουν χρήσιμες επιλογές στη θεραπεία των εμβοών. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι απαιτείται πρόσθετη καλά δομημένη έρευνα, πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε ανέκδοτη θεραπεία ως μια αποδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί :

• Βελονισμός
•Ύπνωση
• Τα χορταρικά ginkgo biloba
• Αντιοξειδωτικά όπως τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.
• Lipoflavonoid, ένα συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος
• Βιταμίνες B, C, D ,E.

- Στα συμπληρώματα διατροφής εξέχουσα θέση καταλαμβάνει, σε πολλές χώρες, το εκχύλισμα φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογέννεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Ναυτία – Δυσπεψία – Ζάλη – Πονοκέφαλοι – Αίσθημα καρδιακών παλμών.

Η ΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ (ασπιρίνη – παρακεταμόλη) και αντιπηκτικές ουσίες per os (sintrom – warfarin) ελαττώνοντας τη αντιπηκτική δράση. Επαφή του οπού του φυτού προκαλεί δερματίτιδα. 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Οι εμβοές είναι ψευδής αντίληψη ήχου στο κεφάλι ή στα αυτιά, είτε αντικειμενικά είτε υποκειμενικά. Ο ήχος μπορεί να είναι μονόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος και περιγράφεται συχνά ως κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα. Οι αντικειμενικές εμβοές είναι ήχοι που παράγονται στον ασθενή, από πηγές όπως η ροή του αίματος στα αγγεία και η κίνηση των μυών. Οι αγγειακές εμβοές έχουν συχνά σφύζοντα χαρακτήρα και μπορεί να προκαλούνται από διάφορες παθολογικές καταστάσεις των αγγείων, όπως τα αγγειακά φυσήματα, ο καρωτιδικός διαχωρισμός, τα συρίγγια του καρωτιδικού κόλπου, οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες της σκληράς μήνιγγας και τα φλεβικά φυσήματα. Το σύνδρομο εγκεφαλικού ψευδοόγκου ή ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση αποτελούσε την πιο συχνή αιτία σφυζουσών εμβοών, σε μια σειρά ασθενών. Ο ρυθμικός ήχος που παράγει ο μυόκλονος της υπερώας και η επίδρασή του στην ευσταχιανή σάλπιγγα αποτελεί ένα παράδειγμα εμβοών που προκαλούνται από την κίνηση μυών. Απαιτείται κλινική υποψία και προσεκτική ακρόαση προκειμένου να διαπιστωθεί αυτό το είδος των εμβοών.
Οι υποκειμενικές εμβοές, η πιο συχνή μορφή εμβοών, είναι ήχος που γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ασθενή. Όταν συνοδεύονται από απώλεια ακοής τίθεται υπόνοια βλάβης στα τριχωτά κύτταρα από έκθεση σε έντονους θορύβους ή ωτοτοξικούς παράγοντες. Η σχετιζόμενη με το γήρας απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων (πρεσβυακουσία), συνοδεύεται συχνά από εμβοές, όπως και η ωτοσκλήρυνση (η απώλεια ακοής από διαταραχές στα οστάρια του μέσου ωτός). Οι διαταραχές αυτές τείνουν να προκαλούν αμφοτερόπλευρα συμπτώματα και η κλινική εκτίμηση ξεκινά με ωτολογική εξέταση, και ακοολογικές δοκιμασίες.
Όταν υπάρχει σημαντική ασυμμετρία των ευρημάτων, ή μονόπλευρη βαρηκοία, σε συνδυασμό με την αναφορά του συμπτώματος μονόπλευρων εμβοών, θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση του όγκου της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας όπως το ακουστικό νευρίνωμα. 
Oι αντικειμενικές εμβoές πoυ oφείλoνται σε συγκεκριμένες παθήσεις αντιμετωπίζoνται με απόλυτη ή σχετική επιτυχία με τη χειρoυργική θεραπεία.
Oι υπoκειμενικές εμβoές, πoυ oφείλoνται σε γνωστές ή άγνωστες αιτίες, εξακoλoυθoύν να απoτελoύν διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα για τoν κλινικό ωτoρινoλαρυγγoλόγo.
Τα τελευταία 20 χρόνια, παρά τo γεγoνός ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόoδoς στην έρευνα της παθoφυσιoλoγίας των εμβoών, εν τoύτoις αγνooύμε την ακριβή φύση των μηχανισμών γένεσης των εμβoών. Η ανακάλυψη των μηχανισμών αυτών θα oδηγήσει στην απoτελεσματική αντιμετώπιση των εμβoών. Ελπιδoφόρα είναι τα μηνύματα από τις ιστoχημικές και φαρμακoλoγικές έρευνες πoυ επικεντρώνoνται στη δράση των νευρoδιαβιβαστών της φυγόκεντρης και κεντρoμόλoυ ακoυστικής oδoύ. Η θεραπεία των εμβoών θα περάσει από τη μέθoδo της επανεκπαίδευσης σε φαρμακoλoγικά σκευάσματα των νευρoδιαβιβαστών τoυ ακoυστικoύ συστήματoς.
Σύμφωνα με τo νευρoφυσιoλoγικό μoντέλo, oι εμβoές παραμένoυν και επιτείνoνται όταν υπάρχει αρνητική ιατρική ενημέρωση, η oπoία πρoκαλεί αρνητική ψυχoλoγική αντίδραση, φόβo ή ανησυχία, πoυ oδηγεί σε αγχώδη νεύρωση, μελαγχoλία, κατάθλιψη. Πρέπει να απoφεύγεται η αρνητική ιατρική συμβoυλή στoν άρρωστo όπως «δεν υπάρχει θεραπεία», «θα ζεις με τα βoυητά σoυ», «να απoφεύγεις κάθε θόρυβo».
O ασθενής πρέπει να καθoδηγείται ώστε να εκτίθεται σε χαμηλής έντασης θόρυβo στo σπίτι ή στην εργασία τoυ ή στην αναψυχή, με ειδικές δισκέτες για στερεoφωνικά μέσα ή με ειδικές συσκευές θoρύβoυ πoυ κυκλoφoρoύν στo εμπόριo, είτε απλές για άτoμα πoυ πάσχoυν μόνo από εμβoές ή και υπερακoυσία ή σε συνδυασμό με ακoυστικό βαρηκoΐας για άτoμα πoυ πάσχoυν από εμβoές και βαρηκoΐα.
Η αντιμετώπιση τoυ ασθενoύς πρέπει να είναι εξατoμικευμένη και ανάλoγη με την πρoσωπικότητα, τo επάγγελμα, τoν τρόπo ζωής και τα ιδιαίτερα ψυχoσωματικά και ψυχoλoγικά πρoβλήματά τoυ.


 

 

βουητο ζάλη ίλιγγος συμπτωματα πονοκεφαλοσ ζαλαδα

Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των εμβοών

Από τη Βρετανική ένωση εμβοών.

1 Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή περίπου το 10% του πληθυσμού θα έχει εμπειρία εμβοών. Και τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου και αν και είναι οι εμβοές πιο συχνές στους ηλικιωμένους μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής. Η αντίληψη ήχου μπορεί να έχει σχεδόν κάθε ποιότητα και ένταση, και ορισμένες φορές μπορεί  να περιγραφεί περισσότερο σύνθετος ήχος ακόμη και μουσική. 

2 Οι περισσότερες εμβοές είναι ήπιες και είναι σχετικά σπάνιο να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα αλλάζοντας σοβαρότητα. Η φυσική ιστορία των εμβοών στους περισσότερους ασθενείς είναι μια οξεία φάση της αγωνίας όταν το πρόβλημα αρχίζει, ακολουθούμενη από τη βελτίωση την πάροδο του χρόνου. Αλλά για μια μειοψηφία των ασθενών η αγωνία είναι συνεχής και πολύ σημαντική, και θα απαιτήσει στήριξη από ειδικούς.
 
3 Οι εμβοές είναι πιο συχνές σε άτομα με απώλεια ακοής. Ο επιπολασμός των εμβοών είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανθρώπων με προβλήματα ακοής, αλλά η σοβαρότητα στις εμβοές σχετίζεται ελάχιστα με το βαθμό απώλειας της ακοής. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχουμε εμβοές, με ένα εντελώς φυσιολογικό ακουόγραμμα.
 
4 Οι εμβοές μπορεί να συσχετιστούν με μία αίσθηση βουλώματος στα αυτιά για λόγους που δεν είναι σαφείς. Εμβοές και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθηση απόφραξης στα αυτιά, παρά την κανονική πίεση του μέσου αυτιού και την κινητικότητα του τυμπάνου. Η ωτοσκόπηση και η   τυμπανομετρία, μπορεί να αποκλείσει την δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αποσυμφορητικά και τα αντιβιοτικά είναι σπάνια χρήσιμα.
 
5 Κάνοντας μία αρνητική πρόγνωση για τις εμβοές ώτων είναι πιθανό να επηρεάσουμε αρνητικά τον άρρωστο.  Είναι πάρα πολύ συχνό και επιβλαβές να ακούσει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις εμβοές στο αυτί του. Οι αρνητικές αυτές δηλώσεις δεν είναι όχι μόνο άχρηστες, αλλά και τείνουν να εστιάζουν την προσοχή του ασθενούς στις εμβοές του και να επιδεινώνουν την αγωνία του. Μια θετική στάση είναι γενικά χρήσιμη και υπάρχουν πολλές εποικοδομητικές δηλώσεις που μπορούν να γίνουν σχετικά με τις εμβοές, όπως: οι περισσότερες εμβοές μειώνονται ή εξαφανίζονται με το χρόνο! Οι εμβοές δεν είναι ένας πρόδρομος απώλειας της ακοής!
 
6 Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος  με ήχους είναι χρήσιμος. Χρήσιμες πηγές ήχου για τη μείωση του παρασίτου ήχου των εμβοών περιλαμβάνουν, ήσυχη μουσική, έναν ανεμιστήρα ή ένα χαρακτηριστικό ήχο τρεχούμενου νερού.  Υπάρχουν φθηνές συσκευές που παράγουν ήχους του περιβάλλοντος, και αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά την κατάκλιση.
 
7 Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι χρήσιμο. Η προσπάθεια για να ακούσετε προκαλεί αυξημένη κεντρική ακουστική δραστηριότητα και το κέρδος αυτής της αυξημένης ευαισθησίας μπορεί να επιτρέψει να αναδυθούν εμβοές ή, εάν ήδη υπάρχουν, να επιδεινωθούν. Διόρθωση οποιαδήποτε απώλειας ακοής, μειώνει το κεντρικό ακουστικό κέρδος και έτσι μειώνει το επίπεδο των εμβοών. Ακουστικά βαρηκοΐας είναι χρήσιμα ακόμα και αν η απώλεια ακοής είναι σχετικά ήπια και η ενίσχυση δεν θα έπρεπε κανονικά να χρειάζεται.  Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές έχουν τονίσει την αξία της ακοομετρίας για την επιλογή τών αρρώστων, και αυτή είναι η οριστική βάση για τις αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητα των ασθενών για ενίσχυση ακοής. Κατά την άποψή μας, όλοι οι άνθρωποι που περιγράφουν εμβοές αξίζουν μια ακουολογική αξιολόγηση. Οι αποφάσεις για το πότε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας και τι είδους θα είναι αυτό ανήκουν στον ωτορινολαρυγγολόγο και είναι ξεχωριστές για τον κάθε ασθενή.
 
 8 Υποκείμενη παθολογία είναι σπάνια, αλλά πρέπει να διερευνηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι εμβοές οφείλονται σε αυξημένη ευαισθητοποίηση της αυθόρμητης ηλεκτρικής δραστηριότητας του ακουστικού συστήματος που δεν είναι συνήθως αντιληπτή.  Μπορεί όμως να είναι ένα σύμπτωμα μιάς θεραπεύσιμης και σημαντικής ωτολογικού τύπου παθολογίας, όπως αιθουσαίου σβαννώματος ή ωτοσκλήρυνσης. Κάποιος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αν οι εμβοές είναι μονόπλευρες, ή αν έχουν σφύζοντα χαρακτήρα.
 
 9 Δεν υπάρχει φάρμακο με άμεσο ρόλο για τις εμβοές, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συναφών συμπτωμάτων όπως ίλιγγος, αϋπνία, άγχος ή κατάθλιψη. Επίσης, δεν υπάρχουν συμβατικά ή συμπληρωματικά φάρμακα που να έχει αποδειχθεί ότι έχουν συγκεκριμένη επίδραση στις εμβοές. Υπάρχει και η άποψη ότι επανειλημμένες ανεπιτυχείς θεραπείες επιδεινώνουν τις εμβοές.
 
10 Η αυτοβοήθεια είναι συχνά αποτελεσματική. 
 


ilingos βουητο αυτιου ζαλαδα ασταθεια βουητο στο αυτι βουητο αυτιων

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των εμβοών

1) Οι εμβοές ακούγονται ελάχιστα και μόνο όταν τις προσέχεις.
2) Οι εμβοές ακούγονται λίγο αλλά τις αγνοείς, αρκεί να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό. Δεν σε ενοχλούν στην καθημερινότητα.
3) Οι εμβοές ακούγονται και τις αγνοείς με δυσκολία, προβληματίζεσαι μήπως σε βλάψουν. Με μικρή προσπάθεια καταφέρνεις να μην σε ενοχλούν στην καθημερινότητα.
4) Οι εμβοές ακούγονται πάντα και είναι ενοχλητικές, αγχώνεσαι πως θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου με αυτές. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, τελικά όμως τα καταφέρνεις στίς καθημερινές σου δραστηριότητες.
5) Οι εμβοές είναι μόνιμο πρόβλημα που σε απασχολεί όλη την ημέρα. Σε επηρεάζει σοβαρά στην καθημερινότητα και στη δουλειά σου.
 
Αν βρίσκεστε στην κατηγορία 3, 4, ή 5  πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος με τους εξής τρόπους :
 
1 Πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε. Οι βαθιές αναπνοές σας βοηθούν σε αυτό. Προσπαθήστε κάθε 10 λεπτά να χαλαρώνετε παίρνοντας 3 με 4 βαθιές αναπνοές.
2. Αφού μάθετε καλά την τεχνική των αναπνοών, προσπαθήστε να καταλάβετε πότε είσαστε αγχωμένοι. Γρήγορες αναπνοές και ταχυκαρδία δηλώνουν ανησυχία, πίεση, και άγχος. Όταν συμβαίνει, χαλαρώστε και αρχίστε τις αναπνοές.
3. Διάφορες ασκήσεις μπορούν να σας χαλαρώσουν. Συσπάσθε όλους του μύες του σώματος σας για 5 λεπτά και μετά χαλαρώστε. Κάντε την άσκηση αυτή αρκετές φορές την ημέρα. Σύντομα θα αισθάνεσθε πότε βρίσκεστε σε ένταση και πότε όχι.
4. Η φαντασία σας βοηθάει για να χαλαρώσετε. Συγκεντρωθείτε σε κάποιο όμορφο αντικείμενο στον χώρο σας χωρίς να σκέφτεστε τίποτα άλλο ή κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε κάτι που σας ευχαριστεί. Αυτή η μικρή περίοδος χαλάρωσης μερικές φορές είναι πιο ωφέλιμη από ένα σύντομο ύπνο.
5 Η γυμναστική θα σας βοηθήσει πολύ. Η αερόβια άσκηση και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν σας κάνουν να αισθάνεστε δυνατοί και ευδιάθετοι.
6. Βάλτε το χαμόγελο στην ζωή σας. Μοιραστείτε το πρόβλημα σας με τους συγγενείς και φίλους σας. Θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν.
7. Μην σκέφτεστε συνέχεια πως να πολεμήσετε τις εμβοές. Προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε και συμβιώσετε μαζί τους.
8. Μάθετε για τις εμβοές . Όσα περισσότερα ξέρετε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.
9. Αποφύγετε τους θορύβους και τις υψηλές εντάσεις. Σας κουράζουν και μπορεί να επιδεινώσουν τις εμβοές.
10. Εφαρμόστε δικές σας ιδέες και τεχνάσματα για την αντιμετώπιση των εμβοών.
 Οι εμβοές μπορεί να ταξινομηθούν από ήπιας έως και σοβαρής μορφής. 
Οι ήπιας μορφής είναι μερικές φορές αντιληπτές από τον ασθενή περιστασιακά ή μόνο όταν βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον και συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. 
Οι σοβαρής μορφής αποτελούν ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.Αναλογικός πίνακας απεικόνισης και ποσοτικοποίησης της βαρύτητας των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας των εμβοών


Ερωτηματολόγιο εμβοών όταν βουίζουν δυνατά τα αυτιά
Δυνατό βουητο στα αυτια και ζάλη


Ένα άλλο μέτρο χρήσιμο για την ποσοτικοποίηση των εμβοών και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινή ζωή είναι το ερωτηματολόγιο των εμβοών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παρακολούθησης, για τη μέτρηση της προόδου.


Ερωτηματολόγιο  εμβοών για τους ασθενείς

THI (Tinnitus Handicap Inventory). 
Από την Βρετανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολογίας

ΟΔΗΓΙΕΣ: Ο σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου είναι να εντοπίσει τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνετε λόγω των εμβοών σας, και να βοηθήσει στον προσδιορισμό του βαθμού των λειτουργικών, κοινωνικών και συναισθηματικών προβλημάτων που μπορεί να σας προκαλούν. Είναι επίσης χρήσιμο για την επαναξιολόγηση και την παρακολούθηση της πορείας σας.

Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι έγκυρο και αξιόπιστο, έχει δε μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα.
Οι περισσότερες πρακτικές που αξιολογούν ασθενείς χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για την ποσοτικοποίηση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώστε αυτό το ερωτηματολόγιο σημειώνοντας τις απαντήσεις σας δίπλα σε κάθε ερώτηση. Σας παρακαλούμε να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση. Παρακαλούμε μην παραλείψετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις

                                         ΒΑΘΜΟΙ

4
0
2
1.Λόγω των Εμβοών σας είναι δύσκολο για σας να συγκεντρωθείτε;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
2.Μήπως η ένταση των Εμβοών σας καθιστούν δύσκολο για σας να ακούσετε τους ανθρώπους;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
3.Μήπως οι Εμβοές σας κάνουν να θυμώνετε;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
4.Μήπως οι Εμβοές σας να σας φέρνουν σύγχυση;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
5.Λόγω των Εμβοών σας είστε απελπισμένοι;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
6.Μήπως διαμαρτύρεστε πολλύ για τις Εμβοές σας;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
7.Λόγω των εμβοών σας έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε τη νύχτα;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
8.Αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να ξεφύγετε από τις εμβοές σας;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
9.Μήπως οι Εμβοές σας επηρεάζουν την ικανότητά σας να απολαύσετε τις κοινωνικές δραστηριότητες (όπως να βγείτε έξω για δείπνο, στον κινηματογράφο);
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
10.Λόγω των Εμβοών σας αισθάνεστε απογοητευμένοι;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
11.Λόγω των Εμβοών σας νιώθετε ότι έχετε μια φοβερή ασθένεια;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
12.Μήπως οι Εμβοές σας καθιστούν δύσκολο να απολαύσετε τη ζωή;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
13.Μήπως οι Εμβοές σας παρεμβαίνουν στην εργασία σας ή τις ευθύνες του νοικοκυριού;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
14.Λόγω των εμβοών σας είστε συχνά ευερέθιστος;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
15.Λόγω των εμβοών σας είναι δύσκολο για σας να διαβάσετε;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
16.Μήπως οι Εμβοές σας κάνουν να αναστατώνεστε;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
17.Αισθάνεστε ότι οι εμβοές σας έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις σας με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
18.Το βρίσκετε δύσκολο να εστιάσετε την προσοχή σας μακριά από τις εμβοές σας και σε άλλα πράγματα;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
19.Αισθάνεστε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο πάνω στις εμβοές σας;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
20.Λόγω των Εμβοών σας συχνά αισθάνεστε κουρασμένοι;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
21.Λόγω των Εμβοών σας αισθάνεστε κατάθλιψη;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
22.Μήπως οι Εμβοές σας κάνουν να νιώθετε άγχος;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
23.Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε πλέον να αντεπεξέλθετε με τις εμβοές σας;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
24.Μήπως σας οι εμβοές χειροτερεύουν όταν είστε κάτω από πίεση;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
25.Μήπως Εμβοές σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφαλής;
Ναί
Όχι
Μερικές φορές
Συνολική βαθμολογία  ΑΝΑ ΣΤΗΛΗ
......... Συνολική βαθμολογία:
© 2012 Λάμπρος Ι. Καρελάς

Βρείτε το σύνολο των πόντων
 σας και, στη συνέχεια, συγκρίνετε τη συνολική σας βαθμολογία με τα επίπεδα ποιότητας στον παρακάτω πίνακα

0-16Ελαφρές (ακούγονται μόνο σε ένα ήσυχο περιβάλλον)
ΒΑΘΜΟΣ 1
18-36Ήπιες (εύκολα συγκαλύπτονται από τους ήχους του περιβάλλοντος και ξεχνιένται εύκολα με δραστηριότητες
ΒΑΘΜΟΣ 2
38 - 56Μέτριες (ακούγονται και με την παρουσία θορύβου περιβάλλοντος χώρου, αν και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν ακόμη να εκτελεστούν)
ΒΑΘΜΟΣ 3
58 έως 76Σοβαρές (ακούγονται σχεδόν πάντα, οδηγούν σε διαταραχές του ύπνου και μπορεί να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες)
Βαθμός 4
78-100Καταστροφικές (ακούγεται πάντα, διαταραχές του ύπνου, δυσκολία με οποιεσδήποτε δραστηριότητες)
ΒΑΘΜΟΣ 5
© 2012 Λάμπρος Ι. Καρελάς


Η παθογέννεση των εμβοώνΤο εσωτερικό αυτί (έσω ους) περιέχει ειδικής σύστασης υγρό και εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα, αιματώνεται δε από πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία. Σε αυτό ο κυματισμός των υγρών που προκαλείται από τους ήχους μετασχηματίζεται σε νευρικό ερέθισμα.
Η λειτουργία του ακουστικού νεύρου είναι να μεταβιβάζει τον ήχο, άρα όταν ερεθίζεται από οποιοδήποτε άλλο λόγο αντιδρά παράγοντας έναν εσωτερικό ήχο, τις εμβοές. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλα αισθητήρια νεύρα και αισθητήρια όργανα.
Το νευρικό ερέθισμα από το εσωτερικό αυτί μεταφέρεται προς τον εγκέφαλο με το ακουστικό νεύρο και την ακουστική οδό. Η ακουστική οδός περικλείεται σε ένα οστέινο περίβλημα μαζί με το νεύρο της ισορροπίας και το προσωπικό νεύρο που κινεί τους μύες του προσώπου. Οι νευρικές αυτές οδοί εξαρτώνται από τα πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία για την τροφικότητα και την καλή τους λειτουργία σε όλη την πορεία τους έως τον εγκέφαλο. 

Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου, όπως για παράδειγμα από ξένο σώμα μπορεί να προκαλέσει πίεση που μεταδίδεται μέσω του έξω ωτός στο μέσο και το έσω ους, καθώς και το ακουστικό νεύρο που ερμηνεύεται σαν εσωτερικός θόρυβος, δηλαδή εμβοές

Η συγκέντρωση υγρού στο μέσο αυτί μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία μικρών ουλών (ίνωσης) κατά την διάρκεια της σταδιακής απορρόφησης του από τον βλεννογόνο του μέσου ωτός. Η ίνωση τείνει να ερεθίζει τις αισθητήριες νευρικές οδούς και να προκαλεί την γένεση εσωτερικών θορύβων, δηλαδή εμβοών. Η ίνωση μπορεί επίσης να συμπιέσει το τοίχωμα αιμοφόρων αγγείων στο μέσο ους και να προκαλέσει μια μορφή εμβοών που ακούγεται σαν τον σφυγμό μας (σφύζουσες εμβοές). Επίσης μπορεί να επηρεάσει την περιοχή ειδικών μεμβρανών που καλύπτουν θυρίδες οι οποίες διαχωρίσουν τα διαμερίσματα του μέσου από το έσω ους.

Η μεταβολή της πίεσης των υγρών του έσω ωτός προκαλεί την γένεση εμβοών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή, αλλεργία ή διαταραχές της κυκλοφορίας, που προκαλούν μεταβολές στην ροή των υγρών και την διαπερατότητα μεμβρανών στο έσω ους.

Η νευρική ακουστική οδός αποτελείται από πολύ ευαίσθητα κύτταρα και δομές που μετασχηματίζουν το ηχητικό ερέθισμα σε νευρική διέγερση και την μεταβιβάζουν στον εγκέφαλο για την αναγνώριση των ήχων. Η παραμικρή διαταραχή στην λειτουργία των κυττάρων αυτών έχει σαν αποτέλεσμα την νευρική διέγερση και την παραγωγή εμβοών.
Αυτό μπορεί να συμβεί από ποικίλα αίτια, όπως έκθεση σε θόρυβο, τοπική φλεγμονή, αλλεργικό οίδημα, φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής για άλλο λόγο, συστηματικές διαταραχές, και αγγειακές διαταραχές ειδικά σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, στα οποία συνυπάρχουν αρτηριοσκληρωτικές αλλοιώσεις.

Μεταβολές της πίεσης του νεύρου προκαλούν διόγκωση του μέσα στο οστέινο κανάλι το οποίο το περιβάλλει. Η αύξηση της πίεσης του νεύρου μέσα στο οστέινο κανάλι το οποίο το περιβάλλει προκαλεί δυσλειτουργία στην μεταβίβαση του ερεθίσματος και γένεση εμβοών. Οι εμβοές δημιουργούνται γιατί το οστέινο κανάλι δεν μπορεί να διαταθεί από την πίεση και αυτό είναι δυνατό να προκαλέσει συμπτώματα όχι μόνο από το ακουστικό νεύρο, αλλά και από γειτονικά νεύρα όπως αυτό της ισορροπίας και αυτό που κινεί τους μύες του προσώπου. Σπασμός ή και απόφραξη μικρών αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του ακουστικού νεύρου προκαλεί επίσης διαταραχή της αιματικής κυκλοφορίας. Αιφνίδια έναρξη εμβοών είναι πιθανόν να εμφανίζεται και χωρίς απώλεια της ακοής. Ένας μικρός θρόμβος μπορεί να σχηματισθεί στον αυλό του αγγείου και να προκαλέσει συμπτώματα εμβοών ή απώλειας της ακοής. Αυτός όταν είναι μικρός σε μέγεθος, μπορεί σταδιακά να διαλυθεί χωρίς συνέπειες για την ακοή. Η δημιουργία θρόμβου εγκυμονεί κινδύνους να επανεμφανισθεί στο ίδιο ή το άλλο αυτί, με μεγαλύτερη επίπτωση στην ακοή έως και την πλήρη απώλεια της.

Θόρυβος στο κεφάλι και παρουσία εμβοών μπορεί να προκληθεί από παθήσεις στον εγκέφαλο από πίεση ή οίδημα των περίπλοκων νευρικών οδών μέσω των οποίων καταλήγει το ακουστικό ερέθισμα στον εγκέφαλο.Υπερακουσία


Οι εμβοές μπορεί να συνοδεύονται από υπερακουσία, δηλαδή υπερευαισθησία στους ήχους και τους θορύβους.

Ένα μικρό ποσοστό πασχόντων από εμβοές εμφανίζουν μια μεγάλη ευαισθησία στους διάφορους ήχους και θορύβους, δηλαδή δεν τους ανέχονται. Το φαινόμενο αυτό της δυσανεξίας των ήχων μπορεί να παρουσιαστεί τόσο σε βαρήκοα άτομα (recruitment), όσο και σε άτομα με φυσιολογική ακοή.

To Recruitment αναφέρεται στο φαινόμενο της αντίληψης των ήχων, όπου γίνονται γρήγορα ισχυρότεροι, καθώς αυξάνει η έντασή τους, στους πάσχοντες από διαταραχές του κοχλία.

Το πρόβλημα αυτό δύσκολα μπορεί να λυθεί, γιαυτό συνιστάται η προστασία των αυτιών από τους θορύβους και η προσεκτική, σταδιακή παρουσίαση ενός θορύβου ευρείας δέσμης συχνοτήτων (broad band) σε πολύ χαμηλό επίπεδο, το οποίο επίπεδο αυξάνει σταδιακά, κάνοντας έτσι τα αυτιά λιγότερο ευαίσθητα προς τους ήχους του περιβάλλοντος.


 • Η υπερακουσία είναι η “αλλεργία” σε όλους τους ήχους της καθημερινότητας. Η ένταση των ήχων στα ακουστικό σύστημα του ατόμου αυξάνεται πολύ και αυτή η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Ταυτόχρονα ας υπογραμμιστεί η ύπαρξη εμβοών.
 • Η μισοφωνία είναι οργή και φόβος για ήχους που γίνονται κατά την αναπνοή και κατά την μάσηση φαγητού, από το ίδιο το άτομο και από τα άλλα άτομα γύρω του.
 • Η φωνοφοβία είναι η φοβία έκθεσης σε ήχους, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα άτομα με αυτή τη φοβία να απομονώνονται στο σπίτι για να αποφεύγουν αγχωγόνες καταστάσεις.
 • Η υπεραισθησία σε ορισμένες συχνότητες.
 • Η “στρατολόγηση”. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν κατεστραμένα ή νεκρά τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού δεν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους, να μεταφράσουν τα ηχητική σε νευρικά μηνύματα και τότε στρατολογούνται τα γύρω κύτταρα που είναι υγειή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όμως να αυξάνεται απότομα η ένταση αντιληπτικότητας του ήχου και το άτομο να πονά και να αγχώνεται.Ηχοθεραπεία - ηχοκάλυψη των εμβοών


Ποικίλες θεραπευτικές στρατηγικές χρησιμοποιούν ήχο για να μειώσουν την ένταση και την αίσθηση των εμβοών. Οι ηχοθεραπείες μπορεί να χρησιμοποιούν τόσο φορητές (με ακουστικό) όσο και μη-φορητές συσκευές (όπως επιτραπέζια μηχανήματα ήχου ή ακόμη και ένα βουητό του ανεμιστήρα). Συχνά, ήχος όπως ο λευκός θόρυβος, χρησιμοποιείται για να καλύπτει πλήρως ή μερικώς τις εμβοές. Οι ηχοθεραπείες, σε γενικές γραμμές, είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με παροχή συμβουλών.


Βρείτε παρακάτω ποιος ήχος καλύπτει τις δικές σας εμβοές. on-line ακουόγραμμα - εκτίμηση ακοής

on-line free ηχοκάλυψη των εμβοών σας
Εκτός από τους παραπάνω έτοιμους ήχους των βίντεο, πειραματιστείτε και δημιουργήστε το δικό σας χαλαρωτικό ήχο με τον εικονιζόμενο παρακάτω μείκτη.
Εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα ηχοτοπία (με ήχους βροχής, καταρράκτη, τριζόνια, πουλιά που κελαηδούν), που παρέχουν κάποια απόσπαση της προσοχής από τις εμβοές.
Μετά την δημιουργία του κομματιού μπορείτε να το αποθηκεύσετε σαν Wave για μελλοντική ακρόαση, στον υπολογιστή σας, στο κινητό σας, ή όπου αλλού θέλετε.Ηχοθεραπεία εμβοώνΒρείτε εδώ με απλό τρόπο αν έχετε βαρηκοΐα
Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.


Ακόμη το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε στα πόσα Hertz αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τους ήχους, και θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της ακοής σας. Θα ακούσετε έναν ήχο στο βίντεο και απο το πόσο νωρίς θα τον αισθανθείτε, θα ανακαλύψετε αν έχετε σούπερ ακοή, εξαιρετική, πολύ καλή ή και κάτω του μετρίου. Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.Ακόμη σχεδόν όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορούμε να αντιληφθούμε ήχους στη συχνότητα των 8,000 Hz.
Οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών μπορούν να ακούσουν κατά μέσο όρο συχνότητες στα 12,000 Hz.
Και τις συχνότητες των 15,000 Hz μπορούν να τις ακούσουν άνθρωποι μικρότεροι των 40 ετών.

Αν θέλετε να μάθετε πόσων ετών είναι τα αφτιά σας, ακούστε το ηχητικό κλιπ που ακολουθεί.

Ακόμη το παρακάτω ερωτηματολόγιο, θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της ακοής σας


Test ακοής
Αν απαντήσετε καταφατικά σε τρία ή περισσότερα από τα ερωτήματα που ακολουθούν, καλό είναι να απευθυνθείτε σε  ωτορινολαρυγγολόγο.

* Δυσκολεύεστε να ακούσετε το τηλέφωνο;

* Δυσκολεύεστε να ακούσετε όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον γύρω σας;

* Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μία συζήτηση όταν μιλούν ταυτοχρόνως δύο ή περισσότερα άτομα;

* Καταβάλετε προσπάθεια για να κατανοήσετε μία συζήτηση;

* Έχετε την εντύπωση ότι οι γύρω σας δεν μιλούν καθαρά ή μουρμουρίζουν;

* Παρανοείτε ό,τι λένε οι άλλοι και απαντάτε λάθος;

* Ζητάτε συχνά από τους άλλους να επαναλάβουν ό,τι είπαν;

* Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τον λόγο των γυναικών και των παιδιών;

* Παραπονούνται οι γύρω σας ότι βάζετε πολύ δυνατά την τηλεόραση;

* Ακούτε συχνά ένα κουδούνισμα, ένα βουητό ή έναν υπόκωφο ήχο;

* Σας μοιάζουν μερικοί ήχοι πολύ δυνατοί;


                                 Μπάσα   Ι          Πρίμα          

Στο ακουόγραμμά σας στα 20 db, τραβήξτε από αριστερά πρός τα δεξιά μία           οριζόντια γραμμή, όπως δείχνει η κινούμενη εικόνα. Αν όλα τα Χ (για το αριστερό αυτί) και όλα τα 0 (για το δεξί αυτί) πέφτουν πάνω από τη γραμμή που μόλις         τραβήξατε, έχετε φυσιολογική ακοή. Αν πέφτουν κάτω από τη γραμμή των 20 dB, έχετε μια απώλεια ακοής, και μάλιστα αν βρίσκονται αριστερά της κάθετης           γραμμής που αντιστοιχεί στα 1000 Hz έχετε απώλεια ακοής στις χαμηλές             συχνότητες (μπάσα) ενώ αν βρίσκονται δεξιά έχετε στις υψηλές συχνότητες           (πρίμα)                                                                                                             
 


ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ   ΟΛΑ
 
 Επιστημονικός Συνεργάτης
  
right_gradiant2