Βουλωμένα αυτιά, Εξωτερική ωτίτιδα

Πρόληψη 
• Χρησιμοποιήστε αντισηπτικές σταγόνες κάθε φορά που το νερό είναι παγιδευμένο στα αυτιά.
• Χρησιμοποιήστε επίσης καθαρό οινόπνευμα. Απορροφά το νερό, βοηθά να στεγνώσει το αυτί, 
και μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα.
• Χρησιμοποιήστε επίσης το λευκό ξύδι. Ανακατεύετε το ξύδι με το οινόπνευμα.
• Χρησιμοποιήστε όλα τα παραπάνω μόνο αν δεν έχει τρύπα (διάτρηση) το τύμπανο.
                
                          
τρύπιο, σπασμένο τύμπανο απο μπατονέτα
• Μην καθαρίζετε υπερβολικά, η κυψελίδα χρειάζεται. 
• Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτα, ιδίως βαθειά ή ξύνοντας.       
• Αν τη χρησιμοποιήσετε προσέξτε μην βρίσκετε κανείς δίπλα σας και σας χτυπήσει. 
• Μη σκαλίζετε το αυτί σας
Απαγορεύεται το πειραγμα και το ξύσιμο στο αφτί                                                                                             
βουλωμένο αυτί από Βύσμα κυψελίδας (κερί)Βύσμα κυψελίδας (κερί)

• Καθαρίστε τα βουλωμένα αυτιά στο γιατρό σας, πριν τα μπάνια και τις βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα.



Δείτε και ΕΔΩ τα βουλωμένα αυτιά με Βαρηκοία

sielble roi
        
BANERright_gradiant

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

 
 




αυτί βούλωμα φαγούρα πόνος βουητό σφύριγμα ήχος φύσημα μπούκωμα βάρος κουδούνισμα θάλασσα μπάνιο νερό βουτιές βύσμα κερί κυψελίδα υγρό



Νερό στο αφτί



Οι βουτιές είναι πολύ δημοφιλείς το καλοκαίρι. Μπορούν όμως να γίνουν η αφετηρία δύο τουλάχιστον ενοχλητικών καταστάσεων όπως το βούλωμα στο αυτί και η εξωτερική ωτίτιδα.

Το αυτί κανονικά δεν πρέπει να βουλώσει αν μπει νερό στο μπάνιο, γιατί συνήθως βγαίνει αμέσως από μόνο του. Αν συμβεί γυρίστε το κεφάλι με το βουλωμένο αυτί προς τα κάτω και ίσως τραβήξτε το και λίγο. Αν δεν ξεβουλώσει, μάλλον το νερό παγιδεύτηκε γιατί έχει πολύ κερί και άν βάλετε μπατονέτα θα το σπρώξετε χειρότερα πρός τα μέσα, πέραν του ότι μπορεί να μολυνθεί. Βάλτε μερικές σταγόνες καθαρό οινόπνευμα(απαγορεύεται σε τρύπιο τύμπανο) και αν δεν ξεβουλώσει, τότε χρειάζεται γιατρό.

Όταν μπαίνει νερό στο αυτί, μπορεί να μεταφέρει σε αυτό μικρόβια ή μύκητες. Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα μικρόβια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει εγκλωβισμένο στο κανάλι του αυτιού και το δέρμα μουλιάζει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα.


Απλές ερωτήσεις - απαντήσεις

1. Τι πρέπει να κάνω αν μπει νερό στο αφτί μου;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γυρίσετε λίγο στο πλάι με το βουλωμένο αυτί προς τα κάτω. Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τα αφτιά σας, το νερό θα φύγει.

2. Υπάρχει περίπτωση να μην βγει το νερό από το αυτί;

Αν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία, όπως όταν ο ακουστικός πόρος σχηματίζει μια «λακουβίτσα» κοντά στο τύμπανο, το νερό εγκλωβίζεται και είναι δύσκολο να βγει από το αφτί. Επίσης, αν υπάρχει συσσωρευμένη κυψελίδα (κερί), όταν μπαίνει νερό, η κυψελίδα φουσκώνει και το αφτί βουλώνει, βουίζει και τρώει (φαγουρίζει), με συνέπεια όσο η κατάσταση επιμένει η ακοή να είναι μειωμένη. 

3. Τι να κάνω αν το νερό στο αυτί δεν βγαίνει;
Μπορείτε να επέμβετε μόνοι σας στην περίπτωση της ανατομικής ανωμαλίας, όχι όμως και σε αυτήν της συσσωρευμένης κυψελίδας(κεριού). Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε λίγες(το πολύ έως 10) σταγόνες καθαρό οινόπνευμα στο αφτί σαςόνο αν δεν έχει τρύπα το τύμπανο) και μετά να γυρίσετε στο πλάι για να αδειάσει. Το νερό που υπάρχει στο αφτί αναμειγνύεται με το οινόπνευμα και εξατμίζεται πιο εύκολα. 

4. Τι μπορεί να συμβεί αν το νερό μείνει στο αφτί μου για μεγάλο διάστημα;
Αν το νερό έχει παραμείνει στο αφτί λόγω ανατομικής ανωμαλίας, εξατμίζεται μόνο του μέσα σε λίγες ώρες, οπότε δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που έχει φουσκώσει η κυψελίδα αρχίζει να τρώει το αφτί (κνησμός, φαγουρίζει) και μπορεί να προκληθεί φλεγμονή (εξωτερική ωτίτιδα) με πόνο, η οποία απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση. 

5. Πώς αντιμετωπίζεται ιατρικά το κερί στο αυτί;
Η ιατρική αντιμετώπιση συνίσταται στον καθαρισμό του αφτιού και στοχεύει στην αφαίρεση της κυψελίδας. Αν ωστόσο έχει δημιουργηθεί φλεγμονή που προκαλεί πόνο, μπορεί να χρειαστούν σταγόνες και λήψη αντιβιοτικών.

Tip
Επισκεφτείτε τον γιατρό αν μέσα σε 2-3 ώρες το αφτί σας δεν έχει ξεβουλώσει.

http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=99316

 

Περισσότερα.....


Βουλωμένα αυτιά με κυψελίδα 

(βύσμα κυψέλης, κερί στο αυτί)

 
 
 
βουλωμένο αυτί

 
Το κερί των αυτιών (κυψελίδα), είναι μια κιτρινωπή κηρώδης ουσία που παράγεται από τους αδένες του δέρματος της αρχής του πόρου των αυτιών.
Το 60% της σύστασής της είναι κερατίνη, το 12% - 20% είναι κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα, σκουαλένιο και αλκοόλες, και το 6% - 9% είναι χοληστερόλη.
Η κηρήθρα του αυτιού λοιπόν αποτελείται κυρίως από στρώματα κυττάρων νεκρού δέρματος. Καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα, και λειτουργεί ως απωθητικό του νερού, κάνοντάς τον αδιάβροχο. Αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού. Προστατεύει τα αυτιά από σκόνη, βρωμιές, και ξένα σώματα. Έχει όξινες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και συμβάλλει στην τοπική άμυνα του οργανισμού.
Αν δεν είχαμε το κερί στα αυτιά, ο έξω ακουστικός πόρος του αυτιού θα ήταν εξαιρετικά ξηρός, θα γέμιζε με νερό και μούχλα και θα ήταν συχνά μολυσμένος.

Στο σώμα η επιφανειακή κερατινοποιημένη στιβάδα του δέρματος φυσιολογικώς αποπίπτει. Η απόπτωση αυτή, εάν συνέβαινε στον έξω ακουστικό πόρο, θα οδηγούσε στην απόφραξη του. Δεν συμβαίνει όμως αυτό, επειδή το επιθήλιο του έξω ακουστικού πόρου μεταναστεύει, κινούμενο αρχικώς από την τυμπανική μεμβράνη ακτινοειδώς προς τον τυμπανικό δακτύλιο και ακολούθως κατά μήκος του τοιχώματος του πόρου προς τα έξω. Όταν φτάσει στην χόνδρινη μοίρα του έξω ακουστικού πόρου η επιπολής στιβάδα του δέρματος αρχίζει να αποσπάται και να αναμιγνύεται με το έκκριμα των κυψελιδοποιών και σμηγματογόνων αδένων και με ξένες ουσίες, που έχουν συλλεγεί. 
Το αυτί δηλαδή διαθέτει ειδικό μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Η παλιά κυψελίδα μετακινείται σιγά-σιγά και προχωρά προς τα έξω, παρασύροντας σκόνη, ακαθαρσίες, και νεκρά κύτταρα δέρματος. Σε αυτό συμβάλλει και η γνάθος με τις κινήσεις της μάσησης και της ομιλίας, γιατί η άρθρωσή της βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον πόρο. 
Στο δέρμα του τυμπανικού υμένα και του έξω ακουστικού πόρου έχει αναπτυχθεί ή τουλάχιστον του έχει δοθεί η ξεχωριστή δυνατότητα της μετανάστευσης. Με άλλα λόγια, το δέρμα του τυμπανικού υμένα και του έξω ακουστικού πόρου αυξάνεται προς τα έξω, κατά μήκος του έξω ακουστικού πόρου, με κατεύθυνση από το μέσον του τυμπανικού υμένα προς το εξωτερικό άνοιγμα του αφτιού.
Τα κύτταρα λοιπόν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού είναι μοναδικά σε όλο το σώμα, καθώς... μεταναστεύουν! Αν μπορούσαμε να βάλουμε ένα σημάδι σε ένα κύτταρο, θα το βλέπαμε να μετακινείται με την πάροδο των ημερών/εβδομάδων προς το εξωτερικό μέρος του καναλιού, στην τρύπα του αυτιού.
Αυτή η κίνηση, μαζί με τα κύτταρα μετακινεί και το κερί που παράγεται στα αυτιά, προς τα έξω.
Αν δεν συνέβαινε αυτό το μοναδικό φαινόμενο, ο μικροσκοπικός πόρος στο ακουστικό κανάλι θα γέμιζε με νεκρά δερματικά κύτταρα.

Το εξωτερικό 1/3 του έξω ακουστικού πόρου περιέχει τριχίδια, και το ελαιώδες έκκριμα που προέρχεται από τους μικρούς αδένες στη βάση των τριχιδίων, σε συνδυασμό με τον τροποποιημένο ιδρώτα που παράγεται από τους μικρούς σμηγματογόνους/κυψελιδοποιούς αδένες, αναμιγνύεται με τα στρώματα από τα νεκρά κύτταρα για να σχηματίσει το κερί (κυψελίδα). Το κερί δρα προστατευτικά για το αφτί, διότι καταστρέφει πολλά κοινά και ενοχλητικά βακτήρια και μύκητες και γενικά εμποδίζει την είσοδο στον έξω ακουστικό πόρο σε έντομα και ξένα σώματα.
Σε μερικούς ανθρώπους παράγεται υπερβολική ποσότητα κεριού ή ο πόρος είναι στενός και ανώμαλος, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός αυτοκαθαρισμού να μην επαρκεί και το κερί να αθροίζεται δημιουργώντας βύσμα κυψελίδας (κυψέλης).
Το βύσμα κυψελίδας επίσης δημιουργείται από τις τρίχες στο αυτί που σε ορισμένους ανθρώπους (κυρίως σε άντρες) μεγαλώνουν, επειδή εμποδίζουν το κερί και τα νεκρά δερματικά κύτταρα να εξέλθουν φυσιολογικά από το ακουστικό κανάλι.

Το περιβάλλον με πολλή σκόνη και υγρασία, και ιδίως η εργασία σε αυτό, η υπερβολική εφίδρωση, και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος (έκζεμα, ψωρίαση), ιδιαίτερα στο κεφάλι, συνοδεύονται από μεγαλύτερη συχνότητα δημιουργίας βύσματος.
Όταν είμαστε σε κατάσταση αυξημένου φόβου ή στρες παράγουμε περισσότερη κυψελίδα.
Δεν επιτρέπεται η χρήση μπατονέτας

Η χρήση της μπατονέτας βαθιά στο πόρο σπρώχνει την κυψελίδα προς τα μέσα και δεν αφήνει το μηχανισμό αυτοκαθαρισμού να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η συσσώρευση του κεριού το κάνει πιο σκληρό και δύσκολο να φύγει φυσιολογικά. Η κατάχρηση της μπατονέτας μπορεί να κάνει τα αυτιά να βουλώσουν χειρότερα με κυψελίδα. Επί πλέον το δέρμα είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο και μπορεί να τραυματιστεί, και έτσι να προκληθεί επώδυνη φλεγμονή γνωστή και ως εξωτερική ωτίτιδα.
To βύσμα εκτός των άλλων εμποδίζει τον έλεγχο των αυτιών από το γιατρό ιδίως στα παιδιά, κρύβοντας έτσι κάποια φλεγμονή (ωτίτιδα). 

συμπτώματα στα βουλωμένα αυτιά

Το κυριότερο σύμπτωμα του βουλώματος των αυτιών από κερί (βύσμα κυψελίδας) είναι η βαρηκοΐα, ιδίως μετά το λούσιμο, το μπάνιο, και τις βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα.


Συμπτώματα βουλώματος των αυτιών από κερί:



1. Ελάττωση της ακοής. Το βύσμα κεριού είναι από τις συχνότερες αιτίες βαρηκοίας

2. Αίσθημα γεμάτου αυτιού ειδικά μετά από το μπάνιο

3. Πόνος στο αυτί (ωταλγία)

4. Βουητό στο αυτί (εμβοές)

5. Φαγούρα στο αυτί



Σπάνια μπορεί να προκαλέσει βήχα αντανακλαστικώς δια μέσου του ωτιαίου κλάδου του πνευμονογαστρικού νεύρου.


αντιμετώπιση και θεραπεία στα βουλωμένα αφτιά






Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αφαίρεση της κυψελίδας από τον γιατρό. Με άγγιστρα, κοχλιάρια, και μικρολαβίδες με το εξεταστικό – χειρουργικό μικροσκόπιο με μεγάλη μεγέθυνση, για να αποφεύγεται ο τραυματισμός του δέρματος και του τυμπάνου. Είναι η προτιμότερη μέθοδος όταν υπάρχει υποψία τρύπας στο τύμπανο γιατί με την πλύση το νερό θα την μολύνει.
 
καθαρισμός αυτιών από το γιατρό



Με πλύση του αυτιού με ειδικό μηχάνημα που εκτοξεύει χλιαρό νερό ρυθιζόμενης πίεσης και θερμοκρασίας. Αυτή η μέθοδος προτιμάται όταν το κερί είναι πολύ μαλακό και είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει διάτρηση (τρύπα στο τύμπανο).
 
καθαρισμός αυτιών με πλύση

Οι ελαιώδεις σταγόνες συμβάλλουν σημαντικά στην ευκολότερη απομάκρυνση της κυψελίδας, διότι την μαλακώνουν και τη διαλύουν.
Υπάρχουν διάφορα είδη σταγόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως βρεφικό λάδι (baby oil), γλυκερίνη, ελαιόλαδο και άλλα εμπορικά σκευάσματα ειδικά για το μαλάκωμα του κεριού. Οι σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυγονούχο ύδωρ ή οξυζενέ) ή υπεροξειδίου καρβαμίδης, μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση του κεριού. Όλες οι σταγόνες απαγορεύονται όταν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο (διάτρηση τυμπάνου).
Μία μέθοδος όταν το αυτί βουλώνει πολύ συχνά είναι να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή baby oil σε τακτική βάση. Βάζουμε τις σταγόνες και καθόμαστε λίγο στο πλάι για να απορροφηθούν - μερικές σταγόνες κάθε εβδομάδα είναι αρκετές.
 
 
 
 

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει





Αποφρακτική κεράτωση 


Η κατάσταση αυτή όχι μόνο είναι σπάνια αλλά είναι και αγνώστου αιτιολογίας. Στο παρελθόν είχε συχνά συνδεθεί με την βρογχεκτασία και την χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, άποψη η οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οφείλεται σε αποτυχία της φυσιολογικής μετανάστευσης του επιθηλίου του έξω ακουστικού πόρου. Αυτό συνεπάγεται τη συλλογή κερατίνης εντός του πόρου, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη ήπιας φλεγμονώδους αντίδρασης. Οι σχηματιζόμενοι μεταβιβαστές διεγείρουν τους οστεοκλάστες με αποτέλεσμα την απορρόφηση οστού και την διεύρυνση του πόρου. 

Κλινική εικόνα 

Η αποφρακτική κεράτωση μοιάζει με το χολοστεάτωμα του έξω ωτός. Η μόνη διαφορά που παρατηρείται είναι ότι δεν προσβάλει το οστούν. Όταν αποφράζει τον πόρο εκδηλώνεται με βαρηκοΐα, ενώ όταν επιδεινώνεται η φλεγμονώδης αντίδραση εκδηλώνεται με δυσοσμία και ενδεχομένως με ωτόρροια και ωταλγία. Μοιάζει ωτοσκοπικώς με την εξωτερική ωτίτιδα που συνοδεύει το βύσμα της κυψέλης. Η ωτοσκοπική αυτή εικόνα οφείλεται στην μεταβολή της χροιάς της κερατίνης, λόγω οξειδώσεως του τμήματος της που έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Μετά την αφαίρεση της μάζας της κερατίνης αποκαλύπτεται διεύρυνση της οστέινης μοίρας του έξω ακουστικού πόρου, η οποία προς τα μπροστά μπορεί να επεκτείνεται μέχρι την κροταφική γλήνη και προς τα πίσω μέχρι την μαστοειδή απόφυση. Το προσωπικό νεύρο μπορεί να έχει αποκαλυφθεί και να είναι γυμνό. Τέλος, η κερατίνη επανασχηματίζεται ταχύτατα. 

Μέχρι το 1980 η αποφρακτική κεράτωση (Keratosis obturans) και το χολοστεάτωμα του έξω ακουστικού πόρου(Χ.Ε.Α.Π), θεωρούνταν δύο εκφάνσεις της ιδίας νόσου και δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο. Πρώτος ο Piepergerdes περιέγραψε την αποφρακτική κεράτωση ως συγκέντρωση ευμεγέθων απολεπισμένων βυσμάτων κερατίνης μέσα στον έξω ακουστικό πόρο και το Χ.Ε.Α.Π. ως διάβρωση του οστού που οφείλεται σε συγκέντρωση και διήθηση κεράτινου ιστού σε ένα συγκεκριμένο σημείο του έξω ακουστικού πόρου.
Όσον αφορά στην αποφρακτική κεράτωση, άν και όπως αναφέρθηκε από το 1980 θεωρούνται πλέον δύο ξεχωριστές κλινικές οντότητες, μελέτες μέχρι πρόσφατα ασχολούντο με την αναζήτηση στοιχείων που να θεσμοθετούν τη διαφορά μεταξύ τους. Τα δύο κυριότερα διαφοροδιαγνωστικά στοιχεία είναι η οστεονέκρωση και η εστιακή απώλεια του δερματικού επιθηλίου στην επιφάνεια της βλάβης, που παρατηρούνται στο Χ.Ε.Α.Π. Αντιθέτως στην αποφρακτική κεράτωση παρατηρείται πλήρης κατάληψη του πόρου από κεράτινα υλικά χωρίς διάβρωση οστού, είναι συχνά αμφοτερόπλευρη, το άλγος είναι συνήθως πιο έντονο και οι ασθενείς νεότεροι σε ηλικία.


 

Εξωτερική ωτίτιδα

 
 

 μύκητες στα αφτιά, ωτομύκωση

 

Ορισμός της εξωτερικής ωτίτιδας

 
Εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου που προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες.

Περιγραφή της εξωτερικής ωτίτιδας

 
Εξωτερική ωτίτιδα, ή αυτί του κολυμβητή, συνήθως ξεκινά σαν μια φαγούρα, στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου. Ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε μία μόλυνση πολύ οδυνηρή.
Για τους ενήλικες, το αυτί του κολυμβητή είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία πόνου στο αυτί (ωταλγία), μετά τον πόνο της άρθωσης της γνάθου (κροταφογναθικό σύνδρομο). Με μερικά απλά προληπτικά μέτρα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, και δεν εξελίσσεται σε μία πραγματική λοίμωξη.
Όταν το αυτί του κολυμβητή δεν τεθεί υπό έλεγχο, εξελίσσεται σε μια μόλυνση με υπερβολικό πόνο, κιτρινωπό πύον, πρήξιμο και φράξιμο του πόρου, και ακόμη με προσωρινή απώλεια της ακοής. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό ο οποίος θα καθαρίσει το αυτί, θα χορηγήσει αντιβιοτικά, ωτικές σταγόνες και αναλγητικά φάρμακα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της εξωτερικής ωτίτιδας


Το αυτί του κολυμβητή
(Εξωτερική ωτίτιδα) είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όποιους ξοδεύουν πολύ χρόνο στο νερό, ζούν σε ένα υγρό περιβάλλον, ή ιδρώνουν συνεχώς. Νερό και υπερβολική υγρασία, απεκρίνουν και καθαρίζουν την κυψελίδα (κερί) και το στρώμα που προστατεύει το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού, και έτσι ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το κολύμπι σε βρώμικο νερό δεν προκαλεί
κατ 'ανάγκην εξωτερική ωτίτιδα. Όταν το φράγμα δέρμα-και-κερί είναι άθικτο, τα βακτήρια απωθούνται .
Κολυμβητές στην πισίνα έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο επειδή ο συνδυασμός νερό με χλώριο προκαλεί αλλαγές της χημείας αυτιών, μεταβάλλοντας το περιβάλλον από όξινο σε αλκαλικό. Για άλλη μια φορά, αυτό δημιουργεί ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
Παραδόξως, χρησιμοποιώντας tip από βαμβάκι (μπατονέτα) για να καθαρίσετε τα αυτιά σας είναι η κύρια αιτία της εξωτερικής ωτίτιδας. Μερικές στροφές με τη μπατονέτα είναι το μόνο που χρειάζεται για να τρίψετε και να απομακρύνεται το προστατευτικό στρώμα του δέρματος και το κερί από το κανάλι του αυτιού.
 

Αιτιολογία:

 

-τραυματισμός από ξύσιμο ή ξένο σώμα

-κολύμπι σε ακάθαρτα νερά

-μικρόβια, ιοί, μύκητες

-αλλεργική αντίδραση

-φλεγμονές του μέσου ωτός
 

 

 

Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας


Τα κύρια συμπτώματα είναι: 

Φαγούρα στο κανάλι (έξω ακουστικό πόρο) του αυτιού στα πρώτα στάδια. 
Πόνος στο αυτί που μπορεί να επιδεινώνεται στο άγγιγμα, ιδίως στο χόνδρο μπροστά από το κανάλι, και κατά το τράβηγμα του λοβίου του αυτιού. 
Βούλωμα στο αυτί. 
Έξοδος πύου ή υγρού από το κανάλι του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού. Ερυθρότητα, οίδημα του δέρματος, και φράξιμο του έξω ακουστικού πόρου. Προσωρινή απώλεια ακοής (βαρηκοΐα αγωγής), λόγω της συσσώρευσης πύου στον έξω ακουστικό πόρο, και πυρετός. 
Εκζεμα ( φαγούρα, κόκκινο σκασμένο δέρμα), ή ένα μικρό επώδυνο σημείο θυλακίτιδας ή δοθιήνα (καντήλα), στον έξω ακουστικό πόρο.
Μερικές φορές διογκώνονται οι λεμφαδένες του λαιμού.

συμπτώματα:

 

-κνησμός (
φαγουρίζει, τρώει το αυτί)

-αίσθημα καύσου

-πόνος

-πυρετός

-εμβοές (βούισμα), βαρηκοΐα

-ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο)

-φυσαλίδες

-απολέπιση (ξεφλούδισμα) 

-έξοδος υγρού ή πύου από τον πόρο του αυτιού



 

Η διάγνωση της εξωτερικής ωτίτιδας


Πριν διαγνώσει ο γιατρός και δώσει θεραπεία για εξωτερική ωτίτιδα, πρέπει να βρεί τη μορφή, όπως "έκζεμα (κόκκινη και φολιδωτή δερματική πάθηση)", "Θυλακίτιδα (φλεγμονή των τριχοθυλακίων που προκαλούν πόνο)" κλπ, αλλά και να αποκλείσει τις ακόλουθους νόσους που μπορούν να την μιμούνται: Σύνδρομο Ramsey Hunt (λοίμωξη έρπητα ζωστήρα του γονατώδους γαγγλίου) ή μέση ωτίτιδα. 

Μορφές εξωτερικής ωτίτιδας 
θυλακίτιδα, δοθιήνας, μόλυνση στο αυτί

 
Εντοπισμένη εξωτερική ωτίτιδα

Είναι ο δοθιήνας και η Θυλακίτιδα που αναπτύσσονται εντοπισμένα σε κάποιο σημείο μέσα στον πόρο.
 
 
 
 

 
διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα

Διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα

Είναι περισσότερο εκτεταμένη φλεγμονή, που μπορεί να επεκτείνεται και στο τύμπανο, ή να προκαλέσει φλεγμονή του μέσου ωτός. Μερικές φορές υπάρχει προβολή (πέταγμα) του πτερυγίου προς τα έξω, που πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από οξεία μαστοειδίτιδα.

 
 
Κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα

Οφείλεται στο βακτήριο ψευδομονάδα και προσβάλει ηλικιωμένα, διαβητικά ή καχεκτικά και καταβεβλημένα άτομα. Είναι ανθεκτική στη θεραπεία και έχει δυσμενή εξέλιξη (μέχρι διάβρωση του κροταφικού οστού). Απαραίτητη είναι η ρύθμιση της υποκείμενης παθολογίας π.χ του σακχάρου. Παιδιά που προσβάλλονται από υποτροπιάζουσες ανθεκτικές εξωτερικές ωτίτιδες πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη. Η ψευδομονάδα εντοπίζεται με καλλιέργεια του ωτικού εκκρίματος (ανευρίσκεται συχνά στο ωτικό υγρό πρόωρων νεογνών με εξωτερική ωτίτιδα).
 

Σμηγματοροϊκή εξωτερική ωτίτιδα , Εκζεματοειδής εξωτερική ωτίτιδα (έκζεμα στο αυτί, ψωρίαση)
Εκζεματοειδής εξωτερική ωτίτιδα
Είναι μία αλλεργική μορφή εξωτερικής ωτίτιδας στην οποία συμμετέχουν και άλλες περιοχές του προσώπου και του κεφαλιού.Είναι μία κόκκινη και φολιδωτή δερματική πάθηση
Σμηγματοροϊκή εξωτερική ωτίτιδα
Είναι άγνωστης αιτιολογίας δερματίτιδα με δύσκολη θεραπεία. Κυριαρχεί η άποψη πως προέρχεται από μυκητίαση, από ορμονολογικές διαταραχές και ή από υπερπαραγωγή σμήγματος. Είναι πολύ συχνή σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Στα μωρά είναι παροδική κατάσταση και την περιγράφουμε με τον όρο “νινίδα”. Προκαλεί κνησμό, ερεθισμό, δερματικές πλάκες και απολέπιση με ή χωρίς ερυθρότητα, και έντονη πιτυρίδα.
εξωτερική ωτίτιδα από μύκητες στο αυτί (ωτομύκωση)
Ωτομύκωση
Οφείλεται σε μύκητες, προκαλεί κνησμό

μύκητες στο αυτί (ωτομύκωση)


 
 

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας



Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η φαγούρα στο αυτί του κολυμβητή είναι η σωστή υγιεινή και ο καθαρισμός του από το γιατρό.
Η θεραπεία είναι η εξής:
Αναλγητικά. Παρακεταμόλη, ιβουπροφένη ή άλλο παυσίπονο για να ανακουφισθεί ο έντονος πόνος στο αυτί.
Η χρήση αναρρόφησης από τον γιατρό για να καθαρίσει και να απομακρύνει το υγρό και το πύον από το κανάλι του αυτιού.
Αντιβιοτικές ή αντιμυκητιασικές σταγόνες μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία της λοίμωξης, σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής.
Κορτικοστεροειδή από το στόμα μπορεί να δοθούν για τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.
Αντιβιοτικά μπορεί να δοθούν για σοβαρή λοίμωξη.
Η χειρουργική αφαίρεση των νεκρών ιστών μπορεί να απαιτείται για την αντιμετώπιση της κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας που συμβαίνει συνήθως σε διαβητικούς υπερήλικες.
Σπάνια μπορεί να συνταγογραφηθούν δυνατά ναρκωτικά παυσίπονα για να ανακουφισθεί ο έντονος πόνος στα αυτιά. 
Μετά την αποθεραπεία, αποφύγετε το νερό στο κανάλι του αυτιού μέχρι και τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να προστατεύετε τα αυτιά σας όταν κάνετε ντους ή λούσιμο των μαλλιών σας, και αποφύγετε το κολύμπι.


Μορφές και θεραπεία

Εντοπισμένη

Αντιμετωπίζεται τοπικά με σταγόνες και συστηματικά με αντιβιοτικά και χειρουργική διάνοιξη αν διαπυηθεί.

Διάχυτη

Η θεραπεία περιλαμβάνει τον προσεκτικό καθαρισμό του πόρου, σταγόνες και συστηματικά αντιβιοτικά, και στην τοποθέτηση γάζας εμποτισμένης με κατάλληλα φάρμακα αν χρειασθεί.

Κακοήθης

Απαραίτητη είναι η ρύθμιση της υποκείμενης παθολογίας π.χ του σακχάρου. Παιδιά που προσβάλλονται από υποτροπιάζουσες ανθεκτικές εξωτερικές ωτίτιδες πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη. Η ψευδομονάδα εντοπίζεται με καλλιέργεια του ωτικού εκκρίματος (ανευρίσκεται συχνά στο ωτικό υγρό πρόωρων νεογνών με εξωτερική ωτίτιδα) και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση συνήθως ενδοφλεβια.

Εκζεματοειδής

Η θεραπεία γίνεται με τοπική χρήση κορτιζόνης και αντιβιοτικών και γενική αντιμετώπιση της αλλεργίας.

Σμηγματοροϊκή

Είναι άγνωστης αιτιολογίας με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι δύσκολη. Γίνεται με τοπική χρήση κορτιζόνης, αντιμυκητιασικές σταγόνες, κλπ. Φάρμακα με σαλικυλικά, σελήνιο ή ψευδάργυρο φαίνεται να βοηθούν.

Ωτομύκωση

Αντιμετωπίζεται με καθαρισμό με διάλυμα βορικού οξέως και αντιμυκητιασικές σταγόνες


Πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας

  1. Χρησιμοποιήστε αντισηπτικές σταγόνες κάθε φορά που το νερό είναι παγιδευμένο στα αυτιά. 
  2. Χρησιμοποιήστε επίσης καθαρό οινόπνευμα. Απορροφά το νερό, βοηθά να στεγνώσει το αυτί, και μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα. 
  3. Χρησιμοποιήστε επίσης το λευκό ξύδι. Ανακατεύετε το ξύδι με το οινόπνευμα.
  4. Χρησιμοποιήστε όλα τα παραπάνω μόνο αν δεν έχει τρύπα (διάτρηση) το τύμπανο.
  5. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε μπατονέτες (Q-tips), διότι αυτές σπρώχνουν το κερί βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού, ερεθίζουν το δέρμα του και το κάνουν να εκκρίνει υγρό ή να αιμορραγήσει.
  6. Αν στο αυτί σας δημιουργείται επαναλαμβανόμενο πρόβλημα θα χρειασθείτε ωτοασπίδες ή ελαιούχες ωτικές σταγόνες πριν από το κολύμπι για να το προστατεύσετε από το νερό.
  7. Όσοι παρουσιάζουν προδιάθεση για εξωτερική ωτίτιδα, καλό είναι πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια να επισκέπτονται τον Ωτορινολαρυγγολόγο για φροντίδα των αυτιών και ιδιαίτερες οδηγίες.


Ξένα σώματα και έντομα στο αφτί


Ξένο σώμα (αντικείμενο) στο αυτί

Ξένα σώματα παντός είδους μπορεί να εισαχθούν στον έξω ακουστικό πόρο, είτε εσκεμμένα είτε από ατύχημα. Παρουσιάζονται πιο συχνά στα παιδιά. Ο καθορισμός της φύσης του ξένου σώματος και του χρόνου που αυτό βρίσκεται εντός του έξω ακουστικού πόρου είναι σημαντικός. Μπορεί να συνυπάρχει φλεγμονή ή διάτρηση του τυμπανικού υμένα. Τα ανόργανα ξένα σώματα συνήθως δεν προκαλούν ενόχληση, σε αντίθεση με τα οργανικά, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τοπικώς και να προκαλέσουν εξωτερική ωτίτιδα. Το πιο συχνό ξένο σώμα που παρατηρείται στους ενήλικες είναι το βαμβάκι το οποίο εισάγεται στον έξω ακουστικό πόρο συνήθως κατά τις προσπάθειες καθαρισμού του. 
Τα παιδιά ιδίως, συχνά σπρώχνουν μικρά αντικείμενα, όπως μπιζέλια, χάντρες, πλαστελίνη, ή κομμάτια χαρτιού στ' αφτιά τους. Αυτά τα ξένα σώματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο και προσωρινή απώλεια ακοής. Βαθιά διείσδυση στο αφτί ενός ξένου αντικειμένου και οι απόπειρες να το βγάλετε στο σπίτι μπορούν να βλάψουν το τύμπανο.
Αν το παιδί σας βάλει κάτι στο αφτί του, μην προσπαθείτε να το βγάλετε με νερό, θα μπορούσε να φουσκώσει και να κάνει την εξαγωγή πιο δύσκολη. Ξένα σώματα στο αφτί πρέπει ν' αφαιρούνται από γιατρό.

Κλινική εικόνα: 

Το ξένο σώμα το οποίο έχει εισέλθει στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να μην προκαλεί και κανένα σύμπτωμα. Συνηθέστερα όμως προκαλεί πόνο, φλεγμονή, κνησμό, αιμορραγία ακόμη και βαρηκοΐα, αν αποφράσσει τελείως τον πόρο ή έχει τραυματίσει την τυμπανική μεμβράνη,. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την μάσηση, όταν το ξένο σώμα βρίσκεται κοντά στην κροταφογναθική άρθρωση. Στην περίπτωση που υπάρχει βαρηκοΐα δύο μπορεί να είναι τα αίτια: ή το ξένο σώμα αποφράσσει τελείως τον έξω ακουστικό πόρο ή έχει τραυματιστεί το μέσο ους. Τραυματισμό του μέσου ή και του έσω ωτός υποπτευόμαστε όταν υπάρχει αντίδραση του λαβύρινθου (ίλιγγος και νυσταγμός) και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα ή βαρηκοΐα αγωγιμότητας επί μη πλήρους απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου. 


Έντομα (ζωύφια) στο αυτί

Έντομα και ζωύφια της υπαίθρου (μυρμήγκια, μυγάκια), ενώ φαίνονται αθώα, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πρόβλημα αν μπουν μέσα στο αυτί. Μπορεί να μπουν στο αφτί πετώντας ή περπατώντας και να παγιδευτούν.

Γιατί τα έντομα μπαίνουν στο αυτί; 

Από τύχη καθώς πετάνε ιδίως σε αναβάτες δικύκλων.
Ίσως να προσελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού, ίσως να ψάχνουν κάποιο μέρος με σκιά. Αν όμως μπουν στο αυτί, «κολλάνε» στο κερί και δεν μπορούν να ξαναβγούν.
Ειδικά τα μεγαλύτερα έντομα, λόγω μεγέθους, δεν μπορούν να γυρίσουν και να βγούν από μόνα τους από το αυτί. Προσπαθώντας να ελευθερωθούν, προκαλούν πόνο και πανικό, αφού κάθε κίνησή τους μοιάζει με «έκρηξη» μέσα στο αυτί. Ιδίως ένα παιδί μπορεί να τρομάξει από το θορυβώδες βούισμα ή χτύπημα του εντόμου που επιπλέον είναι πολύ ενοχλητικό σαν αίσθηση. Ακόμα χειρότερα, τα μικροσκοπικά νύχια τους είναι πολύ αιχμηρά, τραυματίζουν το λεπτό δέρμα του πόρου, προκαλώντας πόνο και μόλυνση.

➡ Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση, αν μπει κάποιο έντομο στο αυτί σας για να το σκοτώσετε πριν αφαιρεθεί στο ιατρείο του γιατρού:

Αρχικά βάλτε λίγες σταγόνες καθαρό οινόπνευμα ή αρκετές σταγόνες ζεστό λάδι ή λάδι για μωρά στο αφτί, εκτός αν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο.
Και τα δυο θα πνίξουν σε δευτερόλεπτα το έντομο και θα ηρεμήσετε.

ΠΟΤΕ μην προσπαθήσετε να βγάλετε μόνοι σας το έντομο από το αυτί. Μπορεί να παραμείνουν κομμάτια από τα ποδαράκια του στον πόρο και να γίνουν εστία μολύνσεως. Και κυρίως, θα τραυματίσετε τον πόρο.

Πηγαίνετε αμέσως στον Ωτορινολαρυγγολόγο που μπορεί να αφαιρέσει το έντομο και να καθαρίσει το αυτί σας χωρίς πόνο και χωρίς επιπλοκές.  ☎️ 2441029674 & 6932240365



Στο αυτί ασθενούς «κατοικούσε» έντομο μήκους 7,5 εκατοστών !



Τραύμα του έξω ακουστικού πόρου

Η κάκωση του έξω ακουστικού πόρου μπορεί να αφορά τόσο στα μαλακά μόρια όσο και στο οστούν. Τραύμα στο δέρμα μπορεί να προκληθεί από διάφορα αντικείμενα, τα οποία εισάγονται είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος στον έξω ακουστικό πόρο. Ακόμη και ένα μικρό τραύμα είναι σε θέση να προκαλέσει σημαντική αιμορραγία λόγω της πλούσιας αγγειώσεως της περιοχής, η οποία επίσχεται συνήθως αυτομάτως. Η αιμορραγία δεν αποτελεί αιτία για να μην γίνει προσεκτική και πλήρης εξέταση. Κάταγμα του έξω ακουστικού πόρου μπορεί να συμβεί σε κάκωση της κάτω γνάθου ή σε κάταγμα του κροταφικού οστού. Αυτό συνηθέστερα εντοπίζεται στο πρόσθιο τοίχωμα ή στον τυμπανικό δακτύλιο. 

Κλινική εικόνα: 

Ο τραυματισμός του έξω ακουστικού πόρου προκαλεί στο άτομο έντονο πόνο και αιμορραγία. Είναι δυνατό να υπάρχει ευαισθησία κατά την πίεση του τράγου και άλγος κατά την μάσηση. Η συλλογή αίματος μέσα στον πόρο ή η παρουσία μαλακών ιστών προκαλεί απόφραξη και βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Στένωση του πόρου από τραυματισμό είναι σπάνια πλην όμως σοβαρή επιπλοκή. Οι περισσότερες στενώσεις οφείλονται στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού ή στη δημιουργία ενός λεπτού διαφράγματος. 












Επιστημονικός Συνεργάτης
  

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

θαλασσί BANER δεξιά