Ίλιγγος Εξετάσεις

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

Ίλιγγος θέσης
 


Νευροωτολογία
ΗΝΓ
Η διάγνωση των διαταραχών της ισορροπίας, της ακοής, των εμβοών, και του ιλίγγου απαιτεί έμπειρο εξεταστή με βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και πολύπλοκο εξοπλισμό που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι στην Νευροωτολογία και τον ίλιγγο ΩΡΛ ιατροί. Ο γιατρός εξειδικεύτηκε στην Νευροωτολογία - Ακουολογία στο ειδικό ερευνητικό εργαστήριο ΝΕΥΡΟΩΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΟΗΣ και ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ της ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο υπό την καθοδήγηση των καθηγητών 
Ε. ΦΕΡΕΚΥΔΗ, Κ. ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΟΥ και Σ. ΚΟΡΡΕ.
 
Το εργαστήριο του ιατρείου μας διαθέτει όλον αυτόν τον σύγχρονο εξοπλισμό, και εξειδικεύεται στην εκτέλεση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων που αφορούν την ακουστική λειτουργία, τις εμβοές και την λειτουργία της ισορροπίας.
 
Ο γιατρός είναι  μέλος.
•Της Πανελλήνιας Ιατρικής Ακουολογικής Νευροωτολογικής Εταιρείας. 
 
Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο ποιό ειδικός στην αντιμετώπιση των ιλίγγων
 
• Γιατί το  όργανο της ισορροπίας ο λαβύρινθος, βρίσκεται στο αυτί.
• Γιατί οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι παθήσεις του λαβυρίνθου.
• Γιατί το ιατρικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλον τον δυτικό κόσμο, από παράδοση, εκπαιδεύει κυρίως τους ωτορινολαρυγγολόγους για την διάγνωση και αντιμετώπιση των ιλίγγων.


Ο ίλιγγος, οι εμβοές, και η βαρηκοΐα δεν είναι ασθένειες, αλλά συμπτώματα, γι αυτό θα πρέπει να αναζητείται η αιτία τους, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και επί πλέον ερωτηματολόγιο, που θα ποσοτικοποιήσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας τις λειτουργικές, τις κοινωνικές, και συναισθηματικές επιπτώσεις του, και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.

Ακουολογικές εξετάσεις ιλίγγου

Διαγνωστικές εξετάσεις ιλίγγου


Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Νυσταγμογράφημα

Ακoυόγραμμα


Εξέταση νυσταγμού με  γυαλιά Frenzle

Τυμπανομετρία

Δοκιμασίες ιλίγγου θέσεως Dix Halpike 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕς )

Δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής

(head thrust test)

Εξέταση με τονοδότες

Δοκιμασία Romberg,Unterberger, βαδίσεως 

Ομιλητική ακουομετρία

Σύμπτωμα συριγγίου

δοκιμασία Hennebert με πνευματικό ωτοσκόπιο

Single

Δείτε          το  Κέντρο μελέτης εμβοών

                •  Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση εμβοών 

                • τις εμβοές και το  ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης εμβοών

Δείτε         • τον  Ίλιγγο και τις • Ασκήσεις αντιρροπήσεως του ιλίγγου-αιθουσαία αποκατάσταση

                 • γιατί  Κάθε ίλιγγος χρειάζεται Ωτορινολαρυγγολόγο και μάλλιστα επειγόντως                 
• για τον 
 Έλεγχο ιλλίγου με νυσταγμογράφημα 
ble roi
siel


BANERright_gradiant
 

 
 



• Ιατρικό Κέντρο Νευροωτολογίας • 

Ίλιγγος Εξετάσεις

πονοκεφαλος ζαλάδα ιλιγγος ασταθεια σφυριγμα στα αυτια






Εχετε ίλιγγο; γυρίζουν όλα; ζαλίζεστε;  σας έρχετε εμετός;
Κατ αρχήν μην πανικοβάλλεστε,  ξαπλώστε μείνετε ακίνητοι, χαμηλώστε το φωτισμό πάρτε την πίεση και τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό σας, πριν χαθούν πολύτιμα για τη διάγνωση συμπτώματα.
Μην πάρετε κάποιο φάρμακο επειδή το έπερνε κάποιος άλλος που είχε ίλιγγο, γιατί θα καταστείλετε συμπτώματα που θα βοηθήσουν το γιατρό σας στη διάγνωση. 
Ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα και από τι νόσημα πάσχετε θα το βρεί ο γιατρός σας.
Είναι πολύ συχνός και αντιμετωπίζεται συνήθως με επιτυχία.
Προσοχή στο χρόνιο ίλιγγο γιατί είναι συχνός σε κεντρικές βλάβες 


Οι πρώτης γραμμής διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζεται ο ασθενής με ίλιγγο δεν είναι τίποτε άλλο από την ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και την εξειδικευμένη μελέτη του λαβυρίνθου και του κεντρικού αιθουσαίου συστήματος. 
Στη διάγνωση του ιλίγγου συνήθως χάνεται χρόνος με εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, καρδιογραφήματα κλπ, τα οποία δεν έχουν θέση στην πρώτη γραμμή της διαγνωστικής προσέγγισης. Αν 
ο 
ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος - νευροωτολόγος αποφανθεί ότι δεν πρόκειται για αιθουσαία πάθηση, ή αν υπάρχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι, τότε βεβαίως ο άρρωστος θα μελετηθεί και με αυτές και με άλλες ακόμη εξετάσεις.
  
Ο ίλιγγος θεωρείται επείγον πρόβλημα και δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Όπως και το όργανο της ακοής, έτσι και τα όργανα της ισορροπίας αποτελούνται από ευγενέστατα νευρο-επιθηλιακά κύτταρα. Τα αισθητήρια κύτταρα του κοχλία (τριχωτά) και του αιθουσαίου οργάνου βρίσκονται, μαζί με τα νευρικά κύτταρα, στην κορυφή της ανατομικής και λειτουργικής εξειδικεύσεως. Είναι δε νόμος στη βιολογία, ότι όσο αυξάνεται η κυτταρική εξειδίκευση, τόσο χάνεται η ικανότητα επιβιώσεως των κυτταρικών σχηματισμών (π.χ. η ανθεκτικότητα και αναγεννητικότητα των κυττάρων, η ανάπλαση των ιστών κλπ).

Ο ίλιγγος αποτελεί έναν από τους συχνότερους λόγους προσέλευσης των ασθενών στο ιατρείο. Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του περιφερικού αιθουσαίου συστήματος ή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ιδίως του στελέχους ή της παρεγκεφαλίδας).
Οι περιφερικές βλάβες είναι συνήθως αθώες και έχουν καλοήθη πορεία, ενώ οι κεντρικές βλάβες είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.
Το ιστορικό και ιδιαίτερα η χρονική σειρά εισβολής των συμπτωμάτων και το είδος του νυσταγμού αποτελούν τα πιο χρήσιμα στοιχεία για τον προσανατολισμό στη διάγνωση.
Η παρουσία νευρολογικών συμπτωμάτων και σημείων συνηγορεί υπέρ κεντρικής προέλευσης του ιλίγγου, ενώ η παρουσία διαταραχών ακοής, εμβοών ή ωταλγίας υποδεικνύει περιφερικού τύπου βλάβη.
Εντούτοις συμβαίνει μικρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να εκδηλώνονται με μεμονωμένο σύμπτωμα ιλίγγου. Επίσης σοβαρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια του εγκεφαλικού στελέχους και της παρεγκεφαλίδας, απειλητικά για τη ζωή, μπορεί να έχουν και μάλιστα πρώιμα και προειδοποιητικά μόνο βαρηκοία, εμβοές, και ίλιγγο. Αν προστεθεί και ότι αρκετές από τις περιφερικές βλάβες δεν μπορούν να περιμένουν γιατί το εσωτερικό αυτί είναι ευαίσθητο και ειδικά στην ισχαιμία καταδεικνύεται ότι ο ίλιγγος είναι επείγον πρόβλημα και κατά πρώτο λόγο ωτορινολαρυγγολογικό. 
Η μαγνητική τομογραφία και η μαγνητική αγγειογραφία αποτελούν τις εξετάσεις επιλογής για την εκτίμηση ασθενών με υποψία κεντρικού τύπου βλάβης. Η αξονική τομογραφία παρουσιάζει μικρή ευαισθησία στη διερεύνηση του κεντρικού τύπου ιλίγγου, ιδιαίτερα στην ανίχνευση μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων που εδράζονται εντός του οπισθίου βοθρίου της παρεγκεφαλίδας.

Καλέστε το γιατρό σας
ή πηγαίνετε στα επείγοντα άν νιώσετε ζάλη ή ίλιγγο, μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:      
 
•  Σημαντικό τραύμα στο κεφάλι 
•  Μια νέα, διαφορετική ή σοβαρή κεφαλαλγία 
•  Πυρετός υψηλότερος από 38.5 C 
•  Δυσκαμψία του αυχένα 
•  Θολή όραση 
•  Αιφνίδια απώλεια ακοής 
•  Διαταραχή ομιλίας  
•  Αδυναμία στο πόδι ή το χέρι 
•  Απώλεια συνείδησης 
•  Πτώση ή δυσκολία στο βάδισμα 
•  Πόνος στο στήθος ή ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία (γρήγορος ή αργός καρδιακός ρυθμός) 


Ο ωτορινολαρυγγολόγος 
είναι ο ποιό ειδικός στην αντιμετώπιση των ιλίγγων
  • Γιατί το  όργανο της ισορροπίας ο λαβύρινθος, βρίσκεται στο αυτί.
  • Γιατί οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι παθήσεις του λαβυρίνθου.
  • Γιατί το ιατρικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλον τον δυτικό κόσμο, από παράδοση, εκπαιδεύει κυρίως τους ωτορινολαρυγγολόγους για την διάγνωση και αντιμετώπιση των ιλίγγων.




κομα αρχη Ιατρικό Κέντρο Νευροωτολογίας κόμα τελος  


Ίλιγγος τι κάνουμε σήμερα

Ο ίλιγγος, οι εμβοές, και η βαρηκοΐα δεν είναι ασθένειες, αλλά συμπτώματα, γι αυτό θα πρέπει να αναζητείται η αιτία τους, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και επί πλέον ερωτηματολόγιο, που θα ποσοτικοποιήσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας τις λειτουργικές, τις κοινωνικές, και συναισθηματικές επιπτώσεις του, και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.

Η θετική στάση και συμπαράσταση του θεράποντος γιατρού είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρνητικά σχόλια, όπως «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει και πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτό», δεν έχουν καμία απολύτως θέση σήμερα, αντενδείκνυνται και καταδικάζονται. Αυτή η απαράδεκτη έκφραση από το γιατρό έχει συχνά μία απίστευτα αρνητική επίπτωση στους ταλαιπωρημένους αυτούς ασθενείς, και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω απογοήτευση, κατάθλιψη, απελπισία, και επιδείνωση της κατάστασης. 

Με τον όρο «ίλιγγο» εννοούμε την ψευδαίσθηση κίνησης. Ίλιγγος λοιπόν είναι η ψευδής αίσθηση περιστροφής των αντικειμένων ή του ίδιου του ασθενούς γύρω από αυτά, ή οποιασδήποτε κίνησης ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία μετακίνηση.


Συνοδεύεται με διάφορες νευροφυτικές εκδηλώσεις, όπως εμετούς, εφίδρωση, ωχρότητα, ναυτία, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία (λόγω συνδέσεων του λαβυρίνθου με το νευροφυτικό σύστημα) και συχνά εμβοές και βαρηκοΐα (λόγω της γειτνίασης και του ενιαίου του οργάνου ακοής και ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί).


Συμπτώματα:
Ο ίλιγγος πυροδοτείται συχνά από την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού. Τα άτομα που βιώνουν συχνά ιλίγγους περιγράφουν ότι αισθάνονται πως:
- στροβιλίζονται
- το σώμα τους τίθενται σε κλίση
- το σώμα τους ταλαντεύεται
- χάνουν την ισορροπία τους
- μια δύναμη τους τραβά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση

Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:
- ναυτία
- νυσταγμός (ανεξέλεγκτη κίνηση των ματιών)
- πονοκέφαλος
- εφίδρωση
- απώλεια ακοής ή κουδούνισμα στα αυτιά

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες.

Η ζάλη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για κάθε ακαθόριστο δυσάρεστο αίσθημα στο κεφάλι, από πίεση, βάρος ή κενό στο κεφάλι, θόλωση (θολούρα), τάσεις λιποθυμίας, αίσθημα αδυναμίας ή πτώσης, διαταραχές της οράσεως, ορθοστατική υπόταση, κρίσεων πανικού, μέχρι τη βαριά ζαλάδα, την ανισορροπία και τον ίλιγγο. Οι γιατροί όμως χωρίζουν τη ζάλη σε αυτήν που προκαλείται από πραγματικές διαταραχές του συστήματος της ισορροπίας (αιθουσαία ζάλη) και στην κοινή ζάλη (μη αιθουσαία ζάλη) που προκαλείται από όλες τις υπόλοιπες αιτίες. 






Ο Ίλλιγος, η ανισορροπία-αστάθεια, και η αιθουσαία ζάλη οφείλονται σε βλάβες του συστήματος της ισορροπίας που μπορεί να είναι περιφερικές ή κεντρικές.


Η χρόνια ζάλη και ο ίλιγγος ταλαιπωρούν πολύ τους ασθενείς σε σημείο μάλιστα που να αποτελούν μία μορφή αναπηρίας, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για αιτιολογική διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.

Η ταλαιπωρία οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι το σύστημα της ισορροπίας είναι περίπλοκο και απαιτεί έμπειρο εξεταστή και πολύπλοκο εξοπλισμό.

Καθυστέρυση διάγνωσης χρόνιος επίμονος βαρύς ίλιγγος και ζάλη



3 - 5 χρόνια !!! είναι ο τυπικός χρόνος μέχρι να διαγνωστεί ένας ασθενής με αιθουσαία διαταραχή.





Το 40% των ασθενών με περιφερική αιθουσαία δυσλειτουργία έχει 
καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως (BPPV), και παίρνει αδίκως φάρμακα αντί μιάς απλής ανάταξης.


Νυσταγμός -  Ίλιγγος
                αργή φάση------>

<-----ταχεία φάση                
Ο ασθενής που βιώνει ίλιγγο ενδέχεται να παρουσιάζει οριζόντιες κινήσεις των οφθαλμών που καλούνται νυσταγμός. Εδώ η αργή φάση παίρνει το μάτι προς τα αριστερά (δεξιά στη εικόνα) μακριά από την προτιμώμενη θέση, ενώ η ταχεία φάση (ή σακκαδική) φέρνει το μάτι δεξιά πίσω στο οπτικό στόχο.
Ο ίλιγγος όπως προείπαμε δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα, γι αυτό θα πρέπει να αναζητείται η αιτία του, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρή και επικίνδυνη. Επειδή το σύστημα της ισορροπίας είναι ένα περίπλοκο σύστημα, δεν υπάρχει ένα μοναδικό τεστ για τη διάγνωση των διαταραχών της ισορροπίας. Αντίθετα, η εκτίμηση του συστήματος της ισορροπίας απαιτεί μια σειρά δοκιμασιών, που η κάθε μία ελέγχει μια συγκεκριμένη περιοχή και δομή, και πρέπει να γίνουν σχολαστικά και μεθοδικά για να αποκαλυφτεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία, με σκοπό να βρεθεί η ακριβής αιτία της ζάλης και του ιλίγγου και να απαλλαχτεί ο ασθενής. 
Από τον έλεγχο πρέπει να βρεθεί αν πάσχει πραγματικά το σύστημα της ισορροπίας, κεντρικά ή περιφερικά, ποιό ακριβώς τμήμα του (μάτια, αυτιά, παρεγκεφαλίδα, ιδιοδεκτικότητα), αριστερά ή δεξιά, και πόσο

Η διάγνωση των διαταραχών της ισορροπίας και του ιλίγγουαπαιτεί και έλεγχο της ακοήςλόγω της έδρασης και των δύο λειτουργιών στο ίδιο όργανο, το αυτί, και προϋποθέτει έμπειρο εξεταστή με βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και πολύπλοκο εξοπλισμό που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι στην Νευροωτολογία - Ακουολογία, ΩΡΛ ιατροί. Το εργαστήριο του ιατρείου μας διαθέτει όλον αυτόν τον σύγχρονο εξοπλισμό, και εξειδικεύεται στην εκτέλεση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων που αφορούν την ακουστική λειτουργία, τις εμβοές και την λειτουργία της ισορροπίας. Η εκτίμηση ξεκινά με λεπτομερές ιστορικό και συμπλήρωση ερωτηματολογίου και συνεχίζεται με εξετάσεις κλινικές, ακουολογικές, νευροωτολογικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές.


Το προτεινόμενο βασικό νευροωτολογικό πρωτόκολλο είναι:

Ιστορικό του ασθενούς            --->    και συμπλήρωση ερωτηματολογίου
Ωτομικροσκόπηση 
                --->    και πλήρης ΩΡΛ εξέταση
Ακουολογικός έλεγχος            --->    Ακουομετρία, Τυμπανομετρία, ABR, OAEs
Κλινικές εξετάσεις                   --->    DixHallpike, Romberg, Fukuda, head thrust test 
Εξέταση με γυαλιά Frenzl        --->    Head-shake test, Hennebert

Νυσταγμογράφημα:

 
• Αυτόματος νυσταγμός
 • Οπτοκινητικός νυσταγμός
  Παρακολούθηση στόχου
 • Σακκαδική δοκιμή
  Dix-Hallpike ελιγμοί
 • Δοκιμές θέσεως
 • Θερμικός ερεθισμός 





Ακουολογικός έλεγχος :

•  Εξέταση με τονοδότες

•  Ακουομετρία τονική 

•  Ακουομετρία ομιλητική

•  Τυμπανομετρία

•  Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕς )

•  Ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους


Κλινικές εξετάσεις


τεστ Romberg Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη                                    Unterberger Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη

Babinsky Weill  Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη                             Barany test Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη



Common Testing & Diagnostic Vestibular Terms.mp4




Το αιθουσο-οφθαλμικό αντανακλαστικό (VOR - Vestibulo-Ocular Reflex)


Το αιθουσο-οφθαλμικό αντανακλαστικό (VOR) είναι μια αντανακλαστική κίνηση των ματιών, η οποία εμφανίζεται συνήθως ως απάντηση στην κίνηση της κεφαλής. Το VOR επιτρέπει στους ανθρώπους να εστιάζουν σε στατικά αντικείμενα, ενώ το κεφάλι (και το σώμα) βρίσκεται σε κίνηση. Για παράδειγμα, εάν η κεφαλή στρέφεται προς τα αριστερά, αυτό το αντανακλαστικό προκαλεί τα μάτια για να μετακινηθείτε προς τα δεξιά (δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση της κίνησης της κεφαλής). Η αντίθετα κατευθυνόμενη κίνηση των οφθαλμών λαμβάνει χώρα με την ίδια ταχύτητα όπως η κίνηση της κεφαλής, και ως εκ τούτου δημιουργεί μία κίνηση του ματιού η οποία διατηρεί το βλέμμα στο ίδιο σημείο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από την κίνηση. Δυσλειτουργία του VOR έχει σαν αποτελέσματα τη χρόνια αστάθεια, το αίσθημα κίνησης, και τον αποπροσανατολισμό.

Head thrust test

head thrust test





πάνω φυσιολογικό      





κάτω περιφερική βλάβη δεξιά



Ανωμαλίες του VOR μπορούν να καταδειχθούν από ασυνήθιστες μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών(νυσταγμό), με άμεση παρατήρηση και καλύτερα με γυαλιά Frenzl ή καταγραφή μέσω νυσταγμογραφήματος. Από αυτή τη μελέτη του VOR βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα για την κατάσταση του συστήματος της ισορροπίας


Το νυσταγμογράφημα:



Το νυσταγμογράφημα περιλαμβάνει τρία βασικά πρωτόκολλα δοκιμών:

1) οφθαλμικές δοκιμές κινητικότητας

2) δοκιμές θέσεως

3) Θερμικός ερεθισμός.



Οι οφθαλμικές δοκιμές κινητικότητας που χρησιμοποιούνται για να αποκλειστεί η παρουσία υποκείμενου αυτόματου απρόκλητου νυσταγμού, θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του VOR. 


Οι δοκιμές θέσεως θα βοηθήσουν να προσδιοριστούν τα συμπτώματα του ασθενούς σχετικά με τη θέση της κεφαλής στο χώρο.




Τέλος, οι θερμικές δοκιμασίες αναλύουν την ένταση απόκρισης του αιθουσαίου συστήματος του ασθενούς και καθορίζουν αν η αιθουσαία λειτουργία είναι παρούσα και συμμετρική ή απούσα σε όλες τις θερμικές δοκιμές.




Electronystagmography (ENG)



 
 
Από το νυσταγμογράφημα θα βρεθεί αν πάσχει πραγματικά το αιθουσαίο σύστημα της ισορροπίας, κεντρικά ή περιφερικά, αριστερά ή δεξιά, και πόσο. 
Αυτό το αποτέλεσμα θα συσχετιστεί με το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τις άλλες δοκιμασίες που έγιναν και τις υπόλοιπες εξετάσεις, για να καταλήξουμε στη διάγνωση και την ακριβή αιτία, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.


Άλλες εξετάσεις:

Ορισμένες φορές χρειάζεται επί πλέον έλεγχος όπως, απεικονιστικές εξετάσεις (MRI, CT, Triplex), αιθουσαία μυογενή προ
κλητά δυναμικά (VEMPs) για τον έλεγχο του ωτολιθοφόρου συστήματος, ισορροπομετρία, ηλεκτροκοχλιογραφία, δοκιμασία περιοστροφής, κλπ


Clinical Rotating Chair - Post Rotational Nystagmus Decay Time Constant














Η δοκιμή της υποκειμενικής οπτικής κάθετης (SVV) μελετά την έννοια της καθετότητας, ζητώντας από τον ασθενή την κάθετη τοποθέτηση μίας φωτεινής γραμμής στο σκοτάδι. Σε οξεία μονομερή δυσλειτουργία του ωτολιθοφόρου συστήματος η ράβδος τοποθετείται σε μία θέση που αποκλίνει προς την οριζόντια ή την κατακόρυφη από 3 ° έως 15 ° στην πάσχουσα πλευρά.


Η δοκιμή της υποκειμενικής οπτικής οριζόντιας


Η δοκιμή της υποκειμενικής οπτικής οριζόντιας είναι παραπλήσια. 

Η δοκιμή της υποκειμενικής οπτικής οριζόντιας και κάθετης είναι εξαιρετικά εργαλεία αξιολόγησης της λειτουργίας ου ωτολιθοφόρου συστήματος.







Ο δονητής είναι ένα νέο τεστ για να αποκαλύψει τον νυσταγμό σε περιφερικές αιθουσαίες βλάβεςΈνας δονητής 100 (60-120) Hz εφαρμόζεται διαδοχικά πίσω από το αριστερό και το δεξί αυτί (στη μαστοειδή) για 3 δευτερόλεπτα.
Σε ασθενείς που πάσχουν από αιθουσαία ασυμμετρία, προκαλείται νυσταγμός, με την ταχεία φάση προς την προσβεβλημένη πλευρά.

Δοκιμασία δόνησης
Δοκιμασία δόνησης






>>    Απεικονιστικές εξετάσεις

  1. Μαγνητική τομογραφία (MRI) έσω ακουστικού πόρου
    1. Εξέταση εκλογής για το ακουστικό νευρίνωμα
    2. Αξιολογεί για φλεγμονές όπως λόγω ωτικού έρπητα ζωστήρα
    3. Αγγειακές βλάβες μπορεί να είναι εμφανείς
  2. Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) εγκεφάλου
    1. Ενδείκνυται αν υπάρχει υποψία αγγειακής βλάβης
  3. Αξονική τομογραφία (CT) κροταφικού οστού
    1. Αξιολογεί λοιμώδη αίτια (π.χ. Μαστοειδίτιδα , Χολοστεάτωμα )
    2. Αξιολογεί την ανατομία των οστών  (οστάρια και κοχλία ,  διεύρυνση υδραγωγού της αιθούσηςΚάταγμα)
    3. Μπορεί επίσης να προσδιορίσει ακουστικό νερίνωμα και αγγειακές βλάβες, αλλά η MRI προτιμάται


Ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενή με ακουστικό νευρίνωμα





siel



Videonystagmography




Πως γίνεται το νυσταγμογράφημα


  



ΗΝΓ εικόνα

Ίλλιγος: έλεγχος με νυσταγμογράφημα

 

Ο έλεγχος της λειτουργίας του λαβυρίνθου γίνεται με το νυσταγμογράφημα, και τη βοήθεια κατά πρώτον των θερμικών εξετάσεων. Σε αυτή την εξέταση εισάγεται διαδοχικά κρύο και ζεστό νερό σε κάθε αφτί. Η διαφορά στη θερμοκρασία του νερού από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είτε ενεργοποιεί (ζεστό) είτε αναστέλλει (κρύο) το όργανο της ισορροπίας σε κάθε αφτί εναλλακτικά. Αυτό προκαλεί μια αίσθηση ψευδούς κίνησης (ίλιγγος) και μια ρυθμική κίνηση των ματιών που ονομάζεται νυσταγμός και μπορεί να γίνει ορατός αν κάποιος παρακολουθήσει τα μάτια από κοντά ή και να καταγραφεί.
Δηλαδή στη διάρκεια αυτής της εξέτασης γίνεται διέγερση του λαβυρίνθου με ψυχρό - θερμό διακλυσμό και καταγράφονται οι νυσταγμικές κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό, συγκρίνοντας τη λειτουργία των δύο λαβυρίνθων μπορούμε να συμπεράνουμε αν υπάρχει υπαισθησία. 
Κατά τη διάρκεια του νυσταγμογραφήματος γίνονται επίσης, οι δοκιμές θέσεως, οι Dix-Hallpike ελιγμοί, και οι οπτοκινητικές δοκιμασίες με τις οποίες ελέγχονται οι σακκαδικές κινήσεις, η παρακολούθηση στόχου, και ο οπτοκινητικός νυσταγμός.
Οι οπτοκινητικές δοκιμασίες αυτές είναι παθολογικές σε προβλήματα κεντρικής αιτιολογίας.


Σακκαδικές κινήσεις









Παρακολούθηση στόχου

Abnormal Smooth Pursuit


Dr. Glen Zielinski explains saccadometry


Diagnosing and evaluating balance problems in concussed patients










Οπτοκινητικός νυσταγμός

Οπτοκινητικός νυσταγμός


Optokinetic Nystagmus


 
Τεστ κίνησης κεφαλής Head-shake nystagmus test Νυσταγμός αιθουσαία νευρίτιδα ζάλης ιλίγγου

Τεστ κίνησης κεφαλής (Head-shake nystagmus test).

δοκιμές θέσεως, Dix-Hallpike ελιγμοί

Δοκιμές θέσεως, Dix-Hallpike ελιγμοί



 Video-νυσταγμογράφημα


Το νυσταγμογράφημα (Video ή ηλεκτρο-νυσταγμογράφημα) είναι η σημαντικότερη εξέταση για τη διάγνωση του ιλίγγου γιατί δείχνει:

1) αν πρόκειται για πραγματικό ίλιγγο και όχι για άλλη απλή ζάλη.
 
2) αν είναι κεντρικός (από τον εγκέφαλο) και άρα σοβαρός ή περιφερικός (από τον λαβύρινθο) και ως εκ τούτου λιγότερο ανησυχητικός.
 
3) την πλευρά που πάσχει δηλ. αριστερά η δεξιά. 
 
Το νυσταγμογράφημα (δοκιμές θέσεως, οι Dix-Hallpike ελιγμοί, οι οπτοκινητικές δοκιμασίες, και οι θερμικές δοκιμασίες με ψυχρό - θερμό διακλυσμό) διαρκεί λιγότερο από μία ώρα είναι ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση, και το μόνο που αισθάνεται ο εξεταζόμενος είναι η ελαφριά ζάλη που προκαλείται από το κρύο και μετά το ζεστό νερό, που εισάγεται για 20(15-40) sec πρώτα στο δεξιό και μετά στο αριστερό αυτί (και ερεθίζει τους λαβυρίνθους) από ειδικό μηχάνημα, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο μηχάνημα ο νυσταγμογράφος καταγράφει τον νυσταγμό (τις κινήσεις των ματιών που προκαλούνται επειδή υπάρχουν νευρικές συνδέσεις μεταξύ ματιών και λαβυρίνθων) με τη μέγιστη αντίδραση να εμφανίζεται συνήθως στα 60-90 δευτ. και που διαρκεί έως 2 λεπτά. Οι θερμοί διακλυσμοί προκαλούν νυσταγμό προς το εξεταζόμενο αυτί ενώ οι ψυχροί το αντίθετο. Στα περίπου 60 δευτερόλεπτα, ασθενής ανοίγει τα μάτια και τα καθηλώνει σε ένα φωτεινό σημείο. Κανονικά αυτό προκαλεί καταστολή του νυσταγμού(δείκτης οπτικής προσήλωσης φυσιολογικός). Αν όχι, τότε η αιτία μπορεί να είναι κεντρική. Στο τέλος και μετά από ψηφιακή επεξεργασία στον υπολογιστή παίρνουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να είναι φυσιολογικά ή παθολογικά όπως υπαισθησία ή αναισθησία ενός λαβυρίνθου για παράδειγμα, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξετάσεις μας οδηγούν στην τελική διάγνωση.


Νυσταμογράφημα εκτέλεσηΔιάγραμμα νυσταγμογραφήματος  νυσταγμογράφημα
                                 
Νυσταμογράφημα 


νυσταγμογράφημα, διέγερση του λαβυρίνθου με  με ψυχρό, θερμό διακλυσμό


 

Θερμικούς διακλυσμούς  νυσταγμογραφήματος
Θερμικοί διακλυσμοί  νυσταγμογραφήματος


Βίντεο YouTube




Ηλεκτρονυαταγμογράφημα

Πεταλούδα Clausen

 

 

Φυσιολογικό Ηλεκτρο

νυσταγμογράφημα με ψηφιακή επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή,  έκδοση αποτελέσματος, και πεταλούδα του Claussen. 

 






Το διάγραμμα των πεταλούδων είναι ένα σύνθετο γράφημα που δείχνει τις αποκρίσεις του αιθουσαίου συστήματος ανά θερμιδική διέγερση. Το φυσιολογικό εύρος των συχνοτήτων στο αποκορύφωμα είναι ως ακολούθως:
  • Right warm (RW): 22-59 beats/30 s
  • Right cold (RC): 24-67 beats/30 s
  • Left warm (LW): 23-63 beats/30 s
  • Left cold (LC): 27-68 beats/30 s
ΝυσταγμογράφημαΝυσταγμογράφημα
Νυσταγμογράφημα μετρήσεις


Νυσταγμογράφημα μετρήσεις


Ανάλυση νυσταγμογραφήματος υπολογισμός γωνιακής ταχύτητος βραδείας φάσεως

Ανάλυση νυσταγμογραφήματος, υπολογισμός γωνιακής ταχύτητος βραδείας φάσεως. Κάθε κάθετο τετραγωνάκι αντιστοιχεί σε 1°, και κάθε οριζόντιο σε 0,1 sec


Τα μάτια κανονικά κινούνται με ταχύτητα αργής φάσης ανάλογη προς τη δύναμη του ερεθίσματος, περίπου 22 ° / sec. Περιφερική αιθουσαία βλάβη παράγει λιγότερο έντονο νυσταγμό.

Φυσιολογικά αποτελέσματα  είναι οι συμμετρικές αντιδράσεις των δύο λαβυρίνθων στον ψυχρό και θερμό διακλυσμό με νερό ή αέρα (όταν υπάρχει διάτρηση στο τύμπανο) στα αυτιά. Τα φυσιολογικά όρια μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των διαφόρων εργαστηρίων.


Τύπος Μονόπλευρης υπαισθησίας (Unilateral weakness formula):
(RW + RC) - (LW + LC) / (RW + RC + LW + LC) x 100 =

Τύπος Υπεροχής νυσταγμικής κατευθύνσεως (Directional preponderance formula):
(RW + LC) - (LW + RC) / (RW + LC + LW + RC) x 100 =

Τύπος Δείκτη οπτικής προσήλωσης (Fixation index formula):
SPV (με προσήλωση) / SPV (χωρίς προσήλωση) =




Φυσιολογικές τιμές θερμικών διακλυσμών νυσταγμογραφήματος
  • Μονόπλευρη υπαισθησία > 22 %  (Jacobson) 
  • Υπεροχή νυσταγμικής κατευθύνσεως > 28% (Jacobson)
  • Δείκτης οπτικής προσήλωσης < 0,6
  • Αμφοτερόπλευρη υπαισθησία αν και οι τέσσερις θερμιδικές απαντήσεις είναι συνολικά < 22 deg / sec (Jacobson)
  • Υπερευαισθησία ορίζεται όταν οι ψυχροί διακλυσμοί υπερβαίνουν τις  >50 deg / sec και οι θερμοί τις 80 deg / sec (Jacobson: 99 deg / sec ψυχροί, 146 deg / sec θερμοί, 221 deg / sec συνολικά)

















Μη φυσιολογικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν, την υπερευαισθησία, την 

υπεροχή νυσταγμικής κατευθύνσεως (>30-35%), και την υπαισθησία (>25-30%) ή αναισθησία ενός λαβυρίνθου, ή και των δύο λαβυρίνθων και μπορεί να είναι σημάδια βλάβης στο λαβύρινθο ή στο αιθουσαίο νεύρο ή σε άλλα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία και τις κινήσεις των οφθαλμών.


Τέτοιες βλάβες είναι:

 

•Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
•Χολοστεάτωμα και άλλοι όγκοι του αυτιού 
•Συγγενείς διαταραχές 
•Αιθουσαία νευρωνίτιδα 
•Τα φάρμακα που είναι τοξικά για τα νεύρα του αυτιού, όπως αμινογλυκοσίδες,  κάποια ανθελονοσιακά φάρμακα, διουρητικά της αγκύλης και σαλικυλικά 
•Σκλήρυνση κατά πλάκας 
•Κινητικές διαταραχές, όπως η Προϊούσα παράλυση 
•Η ερυθρά

•Η ιλαρά
•Μερικά δηλητήρια 
•Ακουστικό νευρίνωμα 
•Καλοήθης ίλιγγος θέσης 
•Λαβυρινθίτιδα 
•Νόσος του Meniere

 
Υπαισθησία - πάρεση μεταξύ 25 και 40% είναι ύποπτη και πρέπει να συνδυαστεί με τα κλινικά δεδομένα, ενώ υπαισθησία - πάρεση > 40% οφείλεται συχνά σε αιθουσαία νευρωνίτιδα.

Υπεροχή νυσταγμικής κατευθύνσεως >30-35%, χωρίς αυτόματο νυσταγμό, είναι ιδιαίτερα ενδεικτική μιάς κεντρικής αιθουσαίας παθολογίας.

Στη νόσο Meniere το προσβεβλημένο αφτί μπορεί να είναι αρχικά υπεραντιδραστικό, αλλά σύντομα η λειτουργία του μειώνεται και αυτό μπορεί να φανεί στη θερμική δοκιμασία ως μια "παράλυση" των ημικύκλιων σωλήνων που προκαλεί λιγότερο νυσταγμό.

Περίπου το 50% των ασθενών με όγκο γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας και έσω ακουστικού πόρου, ως και σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν λαβυρινθική υπαισθησία αντίστοιχα, ενώ μόλις το 10% αυτών με αιθουσαία ημικρανία.


Η υπεροχή νυσταγμικής κατευθύνσεως υποδηλώνει παθολογία, αλλά δεν έχει εντοπιστική αξία (δεξιά έναντι αριστερά ή κεντρική έναντι περιφερειακής).
Μια απώλεια της κεντρικής αναστολής μόνο για τους προς δεξιά ή αριστερά νυσταγμούς είναι η βάση της νυσταγμικής υπεροχής.
Η υπεροχή νυσταγμικής κατευθύνσεως μπορεί να βασίζεται στη διάρκεια, τη συχνότητα, ή την ταχύτητα .

Η υπαισθησία(υπολειτουργία) και υπερευαισθησία(υπερλειτουργία) του λαβυρίνθου μπορεί να δείχνουν μια ποικιλία παθολογικών διεργασιών. Η υπολειτουργία μπορεί να δείξει είτε κεντρική ή περιφερική διαταραχή. Πλήρης αμφοτερόπλευρη απώλεια της δραστηριότητας μπορεί να προκληθεί από όγκους, διαβήτη, ωτοτοξίνες, και άλλες διαταραχές.

Η υπερδραστηριότητα δείχνει συχνά απώλεια της κεντρικής αναστολής. 
Διμερείς υπερκινητικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν σε αλλοιώσεις της παρεγκεφαλίδας και κατά μήκος των αιθουσαίων οδών μαζί με άλλες ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. 
Μονόπλευρη υπερκινητικότητα μπορεί να είναι περιφερικής προέλευσης σε ασθενείς με νόσο του Meniere ή νωρίς σε πυώδη λαβυρινθίτιδα. 
Σε 24% των ασθενών με υπερδραστήριες θερμιδικές απαντήσεις (μονομερείς ή διμερείς), ταυτοποιήθηκε μία περιφερειακή ανωμαλία ή διαταραχή στο εσωτερικό αυτί και σε 10% δεν βρέθηκε οργανική νόσος.




 

νυσταγμογράφημα σε ακουστικό νευρίνωμα, υπαισθησία δεξιά


Νυσταγμογράφημα σε ακουστικό νευρίνωμα δεξιά: υπαισθησία δεξιά στους θερμικούς διακλυσμούς




 Νυσταμογράφημα θερμικές δοκιμασίες υπαισθησία δεξιά

Νυσταμογράφημα θερμικές δοκιμασίες, υπαισθησία δεξιά 
Υπεροχή νυσταγμικής κατευθύνσεως προς αριστερά σε ευμέγεθες μηνιγγίωμα δεξιά




θερμική δοκιμασία υπαισθησία

Νυσταμογράφημα θερμική δοκιμασία υπαισθησία αριστερά, σε ευμέγεθες ακουστικό νευρίνωμα αριστερά.



Επιπλέον, οι θερμικές αυτές δοκιμές μας επιτρέπουν να καθορίσουμε, αν υπάρχει αντιληπτή αίσθηση από τον εξεταζόμενο του προκαλούμενου ιλίγγου, απόδειξη ύπαρξης κεντρικής ολοκλήρωσης των αιθουσαίων πληροφοριών. Η έλλειψη της αίσθησης μπορεί να παρατηρηθεί, από μία δυσλειτουργία των ανώτερων περιοχών του φλοιού που εμπλέκονται στην επεξεργασία των πληροφοριών από το εσωτερικό αυτί. Ορισμένες φορές η έλλειψη της αίσθησης παρατηρείται σε ηλικιωμένα άτομα.


Κίνδυνοι: Η υπερβολική πίεση του νερού μέσα στο αυτί μπορεί να τραυματίσει ή να σπάσει ένα ήδη επηρεασμένο τύμπανο, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, ιδίως από έμπειρο εξεταστή. Όταν υπάρχει διάτρηση (τρύπα) στο τύμπανο η εξέταση δεν γίνεται με νερό αλλά με αέρα, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αυτιού.



Πίνακας διαδικασίας νυσταγμογραφήματος

Όνομα δοκιμής

Περιγραφή

Ευρήματα

Αυτόματος Νυσταγμός

Ο ασθενής κάθεται όρθιος πρώτα ατενίζοντας ευθεία με τα μάτια ανοιχτά, και μετά τα μάτια κλειστά.

Κανονικά δεν υπάρχει νυσταγμός. Περιφερειακές ή κεντρικές βλάβες παράγουν νυσταγμό. Ανοίγοντας τα μάτια καταστέλλεται ο περιφερικός νυσταγμός.

Βλεμματικός νυσταγμός (Gaze test)

Ο ασθενής κάθεται σε όρθια θέση, και τα μάτια παρεκκλίνουν 30 ° δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω.

Κανονικά δεν υπάρχει νυσταγμός. Περιφερειακές ή κεντρικές βλάβες παράγουν νυσταγμό.

Σακκαδική δοκιμή

Σε καθιστή όρθια θέση, ο ασθενής ακολουθεί ένα φωτεινό σημείο που κινείται ταχύτατα σε διαφορετικές θέσεις σε μία οριζόντια γραμμή.

Συνήθως, τα μάτια κινούνται γρήγορα, με ακρίβεια προς το σημείο. Κεντρική βλάβες παράγουν οφθαλμική δυσμετρία.

Παρακολούθηση ημιτονοειδούς  στόχου

Ο ασθενής κάθεται σε όρθια θέση, και παρακολουθεί ένα σημείο του φωτός κινείται πάνω στην οριζόντια γραμμή σε μια ημιτονοειδή μορφή.

Κανονικά οι κινήσεις των ματιών είναι ομαλές, αντανακλώντας τις κινήσεις του φωτός. Κεντρικές βλάβες παράγουν οφθαλμική δυσμετρία.

Οπτοκινητικός Νυσταγμός

Ο ασθενής κάθεται σε όρθια θέση, και παρακολουθεί  ένα περιστρεφόμενο τύμπανο που κινείται πάνω στην οριζόντια γραμμή.

Συνήθως, τα μάτια του ασθενούς παρακολουθούν ομαλά το μοτίβο από το ένα άκρο της λωρίδας στο άλλο. Κεντρικές βλάβες παράγουν οφθαλμική δυσμετρία.

Δοκιμασία Dix-Hallpike για καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (BPPV)

Από καθιστή θέση, το κεφάλι του ασθενούς στρέφεται κατά 45 ° προς το αυτί δοκιμάζεται. Μετά ο εξεταστής κινεί γρήγορα τον ασθενή προς τα πίσω σε ύπτια θέση με το κεφάλι να κρέμεται.

Φυσιολογικά δεν έχουν ζάλη.Οι ασθενείς με BPPV εμφανίζουν μια έντονη έκρηξη ζάλης που συνοδεύεται από περιστροφικό ίλιγγο και νυσταγμό.Ο BPPV παράγεται από την αποκόλληση και την είσοδο της ωτοκονίας στο κυπέλλιο του οπίσθιου ημικυκλικού σωλήνα. Ο BPPV είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος με τον ελιγμό eppley.

Ο νυσταγμός θέσης

Ο ασθενής τοποθετείται σε διάφορες θέσεις όπως σε ύπτια θέση, στροφή μόνο του σώματος δεξιά ή αριστερά, στροφή μόνο του κεφαλιού δεξιά ή αριστερά, το κεφάλι να κρέμεται δεξιά ή αριστερά.  

Κανονικά, υποθέτοντας αυτές τις θέσεις δεν παράγει συμπτώματα. Κεντρική ή περιφερικές βλάβες μπορεί να προκαλέσει νυσταγμό.

Θερμιδικές δοκιμές

Ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση με τα μάτια κλειστά, το κεφάλι ανασηκωμένο κατά 30° (ο οριζόντιος ημικυκλικός σωλήνας να είναι κάθετος).  Διακλυσμός με ζεστό ή κρύο νερό προκαλεί μια μέτριας έντασης περιφερική αιθουσαία απάντηση.    

Μετά από περίπου 60 δευτερόλεπτα, ασθενής ανοίγει τα μάτια και τα καθηλώνει σε ένα φωτεινό σημείο.

Τα μάτια κανονικά κινούνται με ταχύτητα αργής φάσης ανάλογη προς τη δύναμη του ερεθίσματος, περίπου 22 ° / sec. Περιφερική αιθουσαία βλάβη παράγει λιγότερο έντονο νυσταγμό.

 



Κανονικά αυτό προκαλεί καταστολή του νυσταγμού. Αν όχι, τότε η αιτία μπορεί να είναι κεντρική.


Εάν ο κλινικός γιατρός θέλει να ελέγξει για ανεπάρκεια του σπονδυλοβασικού, αυτό πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε δοκιμή θέσης που μπορεί να συστέλλει την σπονδυλοβασική αρτηρία όπως είναι οι Dix-Hallpike ελιγμοί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει π.χ καταμέτρηση, ή απαγγελλία της προπαίδειας από τον ασθενή, ενώ σταδιακά γίνεται κλίση της κεφαλής προς τα πίσω. Αλλαγή στη γνωστική κατάσταση ή αναφορές για ζαλάδα μπορεί να είναι σημαντικά. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ασθενείς.





Βίντεο YouTube






Δείτε τον  Ίλιγγο αναλυτικά  


 
 

Εξετάσεις ιλίγγου


Προκειμένου να διαγνωστεί ο ίλιγγος όπως προείπαμε, χρειάζεται πρώτα απ' όλα να πάρει ο εξειδικευμένος ωτολόγος αναλυτικό ιστορικό από τον ασθενή και μετά να προχωρήσει σε νευροωτολογικό-ακουολογικό έλεγχο. Στον έλεγχο αυτό περιλαμβάνονται και οι δοκιμασίες πρόκλησης ιλίγγου, που δίνουν στοιχεία για το ακριβές σημείο που έχει πάθει βλάβη. Διενεργείται επίσης κλινικός έλεγχος, με δοκιμασία ιλίγγου θέσεως και εξέταση τόσο των αιθουσο-νωτιαίων, όσο και των αιθουσο-οφθαλμικών αντανακλαστικών. Προκειμένου 
να διερευνηθεί αν υπάρχει πιθανή βλάβη στον λαβύρινθο ή/και στην ακουστική οδό, ο γιατρός προχωράει σε εξέταση της ακοής με τονική ακοομετρία και προκλητά ακουστικά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους. Επίσης, για να βρεθεί ο πάσχων λαβύρινθος γίνεται έλεγχος του οπίσθιου λαβύρινθου με θερμικούς διακλυσμούς ή/και ταλαντευόμενο έδρανο. Εφαρμόζεται επίσης η μέθοδος του νυσταγμογραφήματος, όπου καταγράφονται οι αυτόματες κινήσεις των ματιών κατά την εκτέλεση διαφόρων εξετάσεων. Αυτό συμβαίνει λόγω σύνδεσης των λαβύρινθων με τα κέντρα κίνησης των ματιών. Καταγράφοντας την κατεύθυνση της κίνησης των ματιών, την ταχύτητά της, καθώς και άλλες παραμέτρους, ο γιατρός μπορεί να βγάλει συμπέρασμα τόσο για τη λειτουργία των λαβύρινθων, όσο και για την ακριβή αιτιολογία του ιλίγγου.

Νυσταγμός -  Ίλιγγος
                αργή φάση------>

<-----ταχεία φάση                
Ο ασθενής που βιώνει ίλιγγο ενδέχεται να παρουσιάζει οριζόντιες κινήσεις των οφθαλμών που καλούνται νυσταγμός. Εδώ η αργή φάση παίρνει το μάτι προς τα αριστερά (δεξιά στη εικόνα) μακριά από την προτιμώμενη θέση, ενώ η ταχεία φάση (ή σακκαδική) φέρνει το μάτι δεξιά πίσω στο οπτικό στόχο.




      Η φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει:


 

•  Νυσταγμό (ακούσιες κινήσεις των ματιών), προβλήματα στην κίνηση των οφθαλμών και διπλωπία 
•  Αταξία (έλλειψη συντονισμού), ανισορροπία και αστάθεια 
•  Δυσκολία με τη βάδιση
•  Βαρηκοία 
•  Αδυναμία των άκρων 

 

 

  
 

Εργαστηριακές εξετάσεις ιλίγγου

Υπάρχουν διάφορες δοκιμασίες που βοηθούν στη διερεύνηση της αιθουσαίας αλλά και της κοχλιακής λειτουργίας που είναι απαραίτητη και αυτή στον ίλιγγο. Μία ποσοτική μέθοδος καταγραφής των οφθαλμικών κινήσεων που διενεργείται κατά τη διάρκεια ερεθισμού του λαβυρίνθου για την πρόκληση νυσταγμού καλείται νυσταγμογράφημα (ηλεκτρο/Βιντεο). Η υπολογιστική δυναμική ισορροπιογραφία (computerized dynamic posturography) αξιολογεί την ισορροπία και αποσκοπεί στη μέτρηση των διαφόρων κινητικών και αισθητικών συστημάτων που συμβάλλουν στη στάση και τη βάδιση. Μερικές κοινά χρησιμοποιούμενες δοκιμασίες που εκτιμούν την ακουστική λειτουργία είναι η τονική ακοομετρία, η ομιλητική ακοομετρία, η τυμπανομετρία, η δοκιμασία των ωτοακουστικών εκπομπών και οι στελεχιαία ακουστικά προκλητά δυναμικά (BERA). Η τονική ακοομετρία είναι το ακοογράφημα που μετρά την ακουστική ευαισθησία με τη χρήση αμιγών ήχων(τόνων) συχνότητας από 250 έως 8000 Hz σε ένα εύρος εντάσεων από 0 έως 100 dB. Η ακοομετρία ομιλίας ενσωματώνει διάφορες τεχνικές που αξιολογούν την αντίληψη και κατανόηση στοιχείων της ομιλίας. Τρεις τέτοιες δοκιμασίες είναι ο ουδός αντίληψης ή αναγνώρισης της ομιλίας, ο ουδός επίγνωσης της ομιλίας και η υπερουδική αναγνώριση λέξεων. Η τυμπανομετρία εκτιμά την κατάσταση της τυμπανικής μεμβράνης και του μέσου ωτός. Η δοκιμασία των ωτοακουστικών εκπομπών αξιολογεί τη λειτουργία του κοχλία. Ένας μικρός ανιχνευτής με ηχεία και μικρόφωνο εκπέμπει ήχους και λαμβάνει ένα σήμα από τα τριχωτά κύτταρα. Η απουσία ή η εξασθένιση των λαμβανομένων σημάτων επί εδάφους φυσιολογικής λειτουργίας του έξω και μέσου ωτός αποτελεί ένδειξη παθολογίας του κοχλία. Τα στελεχιαία ακουστικά προκλητά δυναμικά (BERA) παρέχουν μια αντικειμενική μέτρηση σχετικά με τη λειτουργία των περιφερικών και κεντρικών συνδέσεων της ακουστικής οδού. 

 
 
 

Ακουολογικές εξετάσεις ιλίγγου 

Διαγνωστικές εξετάσεις ιλίγγου

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

 

Νυσταγμογράφημα

Ακoυόγραμμα

 

Αυτόματος, Βλεμματικός νυσταγμός(Gaze testΔοκιμή σύγκλισης, Παρακολούθηση στόχου, Σακκαδική δοκιμή

Εξέταση νυσταγμού με  γυαλιά Frenzle

Τυμπανομετρία

 

Δοκιμασίες θέσεως, Δοκιμασία για καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (BPPV) Dix Halpike

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

 

Δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής   (head thrust test)

Δοκιμασία κίνησης κεφαλής (Head-shake nystagmus test)

Εξέταση με τονοδότες

 

Δοκιμασία Romberg,Unterberger,  Babinski Weil, Βαδίσεως σε μια γραμμή με τα μάτια κλειστά, Test δακτύλου–ρινός

Ομιλητική ακουομετρία

 

Σύμπτωμα συριγγίου, πίεση τράγου δοκιμασία Hennebert με πνευματικό ωτοσκόπιο Single, δοκιμασία στροφής 

 


Οι αιθουσαίες δοκιμές μπορεί να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν πιο ακριβές δοκιμές, όπως η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), είναι απαραίτητες. Οι αιθουσαίες δοκιμές μπορούν επίσης να τεκμηριώσουν αντικειμενικά αιθουσαίες διαταραχές όπως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), και περιλέμφικό συρίγγιο, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν χώρα μετά από τραυματισμό της κεφαλής και διμερή αιθουσαία ωτοτοξικότητα, η οποία συνήθως είναι μια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

Η δοκιμή ENG είναι ο «χρυσός κανόνας» για τη διάγνωση των διαταραχών του αυτιού που επηρεάζουν το ένα αυτί. Για παράδειγμα, το ENG είναι εξαιρετικό για τη διάγνωση του ακουστικού νευρώματος , καθώς και της αιθουσαίας νευρίτιδας . Το ENG είναι επίσης χρήσιμο στη διάγνωση του BPPV και της αμφοτερόπλευρης απώλειας της αιθουσαίας λειτουργίας, αν και η δοκιμή με περιστροφική καρέκλα είναι καλύτερη στη διάγνωση των διμερών αιθουσαίων διαταραχών από ότι είναι το ENG. Οι δοκιμές βαθμονόμησης και παρακολούθησης προορίζονται για τη διάγνωση διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι δοκιμές αυτές είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητες σε σύγκριση με την νευρολογική εξέταση ή την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Το ENG, ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο ακριβό από ότι μια μαγνητική τομογραφία.

 

 

Διαγνωστικές εξετάσεις ιλίγγου

 

Στον κλινικό έλεγχο περιλαμβάνονται η εξέταση των αιθουσο-νωτιαίων και τωναιθουσο-οφθαλμικών αντανακλαστικών, η δοκιμασία ιλίγγου θέσεως, όπως και κίνησης και απότομης στροφής της κεφαλής.
Ο ερεθισμός του λαβυρίνθου (είτε από τη νόσο αυτόματα, είτε τεχνητά) προκαλεί διάφορα συμπτώματα π.χ. ίλιγγο, ναυτία, εμετό και την έκλυση ορισμένων αντανακλαστικών του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα αιθουσαία αντανακλαστικά, από τα οποία το πιο αξιόλογο αποτελεί ο νυσταγμός. Νυσταγμό καλούμε σύγχρονες ρυθμικές και ακούσιες διαφόρων κατευθύνσεων κινήσεις των βολβών των οφθαλμών. Κατά την εξέταση του νυσταγμού η αργή φάση παίρνει το μάτι μακριά από την προτιμώμενη θέση, ενώ η ταχεία φάση (ή σακκαδική) φέρνει το μάτι πίσω στο οπτικό στόχο.

Nystagmus



Νυσταγμός -  Ίλιγγος
                αργή φάση------>

<-----ταχεία φάση                
Ο ασθενής που βιώνει ίλιγγο ενδέχεται να παρουσιάζει οριζόντιες κινήσεις των οφθαλμών που καλούνται νυσταγμός. Εδώ η αργή φάση παίρνει το μάτι προς τα αριστερά (δεξιά στη εικόνα) μακριά από την προτιμώμενη θέση, ενώ η ταχεία φάση (ή σακκαδική) φέρνει το μάτι δεξιά πίσω στο οπτικό στόχο.
Υπάρχουν διάφορα είδη νυσταγμού, όπως ο οπτοκινητικός, ο αιθουσαίος νυσταγμός, ο νυσταγμός θέσεως, καλοήθης και κακοήθης νυσταγμός. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα (αυτόματος) ή να προκληθεί αντανακλαστικά (προκλητός) με ειδικές λειτουργικές λαβυρινθικές δοκιμασίες, τις οποίες εφαρμόζουμε για την εξέταση του αιθουσαίου συστήματος. Εκκρεμοειδής ή ακανόνιστος νυσταγμός είναι κυρίως οφθαλμ
ολογικής αιτιολογίας και μπορεί να συνδέεται με συγγενείς διαταραχές. Δείτε κινούμενες εικόνες ΝΥΣΤΑΓΜΟΥ ΕΔΩ
Η προσεκτική μελέτη των χαρακτηριστικών και του είδους των προκαλούμενων από τις δοκιμασίες αυτές αιθουσαίων αντανακλαστικών και κυρίως του νυσταγμού μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του λαβυρίνθου, καθώς και για την διαφορική διάγνωση της αιτίας που τα προκαλεί.
Επίσης, το ηλεκτρο-νυσταγμογράφημα (καταγραφή ηλεκτρικών δυναμικών από τις νυσταγμικές κινήσεις των ματιών) αποτελεί διαγνωστικό μέσο για τον εντοπισμό αιθουσαίων παθήσεων. 
Η παρουσία αυτόματου νυσταγμού κατά τη διάρκεια της εξέτασης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ίλιγγο. Επειδή η οπτική προσήλωση μπορεί να αναστείλει τον ήπιο αιθουσαίο νυσταγμό, τα μάτια πρέπει να εξετάζονται σε μειωμένο φως ή μέσω των γυαλιών Frenzel, ώστε να αποτραπεί η οπτική προσήλωση.  
Τα γυαλιά Frenzel είναι απαραίτητα για την κλινική εξέταση του ασθενή που αναφέρει προβλήματα ζάλης και ιλίγγου γιατί:
α)Η αφαίρεση της οπτικής προσήλωσης μεγιστοποιεί τις αντανακλαστικές κινήσεις των ματιών (νυσταγμός) που συνοδεύουν τις παθήσεις του λαβυρίνθου. 
β)Η παρατήρηση των κινήσεων αυτών σε μεγάλη μεγέθυνση επιτρέπει στον Ωτορινο
λαρυγγολόγο να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια την θέση και τη φύση της πάθησης, για να προχωρήσει στην ανάλογη θεραπεία.

Νυσταγμός με Frenzel

Γυαλιά Frenzel

               Γυαλιά Frenzel


 
Ο αιθουσαίος νυσταγμός τυπικά συνιστά μια οριζοντιοκυκλική απότομη κίνηση των ματιών, με ταχεία και βραδεία φάση. Κατά την εξέταση του νυσταγμού η αργή φάση παίρνει το μάτι μακριά από την προτιμώμενη θέση, ενώ η ταχεία φάση (ή σακκαδική) φέρνει το μάτι πίσω στο οπτικό στόχο.
Συχνά το είδος του νυσταγμού οδηγεί στη διάκριση μεταξύ κεντρικού και περιφερικού ιλίγγου. Ο νυσταγμός των περιφερικών βλαβών είναι οριζοντιοκυκλικός ή λιγότερο συχνά οριζόντιος, ποτέ όμως αμιγώς κυκλικός ή αμιγώς κάθετος. Οι κεντρικές βλάβες προκαλούν οποιασδήποτε κατεύθυνσης νυστα
γμό. Ο αμιγώς κάθετος ή αμιγώς κυκλικός νυσταγμός χαρακτηρίζουν μόνο τις κεντρικού τύπου βλάβες.
Στις περιφερικού τύπου βλάβες η κατεύθυνση του νυσταγμού παραμένει η ίδια (μονής κατεύθυνσης) σε όλες τις θέσεις του βλέματος και είναι προς την υγειή πλευρά. Νυσταγμός μονής κατεύθυνσης μπορεί να εμφανιστεί και σε κεντρικού τύπου βλάβες. Όταν όμως η κατεύθυνση του νυσταγμού αλλάζει (διπλής κατεύθυνσης) με τις βλεμματικές θέσεις τότε η προέλευση του είναι πάντα κεντρική. Τέλος στις περιφερικού τύπου βλάβες η καθήλωση του βλέμματος (οπτική προσήλωση) τείνει να εξαλείψει το νυσταγμό, ενώ στις κεντρικού τύπου βλάβες δεν επέρχεται εξάλειψη.


nystagmus



Types of nystagmus






Αυτόματος Νυσταγμός. Ο ασθενής κάθεται όρθιος, πρώτα ατενίζοντας ευθεία με τα μάτια ανοιχτά, και μετά τα μάτια κλειστά. Κανονικά δεν υπάρχει νυσταγμός. Περιφερειακές ή κεντρικές βλάβες παράγουν νυσταγμό. Ανοίγοντας τα μάτια ο περιφερικός νυσταγμός καταστέλλεται, όπως στην κατωτέρω εικόνα.

Όταν δεν παρατηρείται αυτόματος νυσταγμός κατά τη στιγμή της εξέτασης είναι χρήσιμες οι δοκιμασίες πρόκλησης ιλίγγου και νυσταγμού όπως:

Βλεμματικός νυσταγμός (Gaze test). Ο ασθενής κάθεται σε όρθια θέση, και τα μάτια παρακολουθώντας ένα σημείο παρεκκλίνουν 30 ° δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω. Κανονικά δεν υπάρχει νυσταγμός. Περιφερειακές ή κεντρικές βλάβες παράγουν νυσταγμό.





Gaze test: Αυτόματος νυσταγμός σε ασθενή με αιθουσαία νευρωνίτιδα δεξιά. Η ταχεία φάση του νυσταγμού κατευθύνεται προς την ανέπαφη πλευρά


Rebound νυσταγμός. Ο ασθενής παρακολουθεί το δάχτυλό προς τη μία πλευρά, και κρατάει το βλέμμα εκεί για 10 δευτερόλεπτα (με συνεχή ενθάρρυνση από τον εξεταστή να συνεχίσει), ο εξεταστής αναζητά έναν νυσταγμό που χτυπά προς αυτή την κατεύθυνση και στη συνέχεια ταχεία επιστροφή στην κεντρική θέση του βλέμματος. Σε εκείνο το σημείο, ο εξεταστής αναζητά έναν νυσταγμό που χτυπά αντίθετα από την προηγούμενη κατεύθυνση και που διαρκεί για τουλάχιστον 3 beats. Όταν χρησιμοποιούντα τα γυαλιά βίντεο-Frenzel, πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον 5 beats.
Στην εικόνα, με το βλέμμα δεξιά προκαλείται νυσταγμός που χτυπά προς τα δεξιά. Όταν το μάτι επιστρέφει στο κέντρο, υπάρχει rebound(ανάκαμψης) νυσταγμός που χτυπάει αριστερά. Η ταχύτητα των ματιών μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια που το βλέμμα είναι προς τα δεξιά, και διασπάται μετά την επιστροφή στο κέντρο αλλάζοντας και κατεύθυνση.














Αξονική τομογραφία της ανωτέρω περιπτώσεως δείχνει βλάβη στο δεξί ημισφαίριο της παρεγκεφαλίδας.














Gaze - Rebound νυσταγμός
  • Ο νυσταγμός είναι παρών κατά την επιστροφή στο κεντρικό βλέμμα από μια πλάγια θέση του βλέμματος που πραγματοποιήθηκε για 10  sec.
  • Ο νυσταγμός χτυπά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχε προηγουμένως.
  • Αυτό είναι ένα κεντρικό εύρημα που σχετίζεται με ασθένεια της παρεγκεφαλίδας.
















Rebound νυσταγμός που προκαλείται με το βλέμμα στραμμένο για χρόνο πιο παρατεταμένο από 30 δευτερόλεπτα, ή για γωνία μεγαλύτερη από περίπου 45 μοίρες, είναι αμφίβολης σημασίας, καθώς και φυσιολογικά άτομα μπορεί να παρουσιάσουν ανάκαμψη κάτω από αυτές τις συνθήκες (Gordon et al, 1986).
Κάθετη ανάκαμψη είναι σπάνια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί.
Η ανάκαμψη είναι σχεδόν πάντα παθολογική, και συνδέεται κυρίως με νόσο του εγκεφαλικού στελέχους ή της παρεγκεφαλίδας (Lin et al, 1999)



Rebound nystagmus




Σακκαδική δοκιμή. Σε καθιστή όρθια θέση, ο ασθενής ακολουθεί ένα φωτεινό σημείο που κινείται ταχύτατα σε διαφορετικές θέσεις σε μία οριζόντια γραμμή. Συνήθως, τα μάτια κινούνται γρήγορα, με ακρίβεια προς το σημείο. Κεντρική βλάβες παράγουν οφθαλμική δυσμετρία.

Παρακολούθηση ημιτονοειδούς  στόχου. Ο ασθενής κάθεται σε όρθια θέση, και παρακολουθεί ένα σημείο του φωτός κινείται πάνω στην οριζόντια γραμμή σε μια ημιτονοειδή μορφή. Κανονικά οι κινήσεις των ματιών είναι ομαλές, αντανακλώντας τις κινήσεις του φωτός. Κεντρικές βλάβες παράγουν οφθαλμική δυσμετρία.



Δοκιμή σύγκλισηςΤο τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει την παρουσία των ποιό αδύνατων νυσταγμών. Ο εξεταστής ζητάει από τον εξεταζόμενο εστιάσει την όρασή του σε ένα αντικείμενο που πλησιάζει πολύ κοντά στα μάτια, περίπου 10-15 εκατοστά.Δοκιμή σύγκλισηςΠροκειμένου να διατηρηθεί η εστίαση στο αντικείμενο, τα εξεταζόμενα μάτια συγκλίνουν, δηλαδή οι άξονες  των ματιών περιστρέφονται προς τα μέσα. Ένας νυσταγμός με αδύναμο- μικρό πλάτος μπορεί στη συνέχεια να αυξηθεί και να γίνει πιο εύκολο ορατός.Η δοκιμή σύγκλισης μπορεί να είναι δύσκολο να διεξαχθεί σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, δεδομένου ότι συχνά έχουν μειωμένη ικανότητα να συγκλίνουν τα μάτια.
 
Dix Halpike.Δοκιμασίες ιλίγγου θέσης Κατά τη δοκιμασία αυτή ο ασθενής τοποθετείται σε καθιστή θέση με τον αυχένα σε υπερέκταση 20 μοιρών και στροφή 45 μοιρών προς τη μία πλευρά. Ακολούθως ο ασθενής φέρεται ταχέως σε κατακεκλιμένη θέση, έτσι ώστε το κεφάλι να προεξέχει από το εξεταστικό κρεβάτι. Ο ασθενής παραμένει σε αυτή τη θέση επί τουλάχιστον 30 sec και παρατηρείται για την εμφάνιση νυσταγμού. Στη συνέχεια ο ασθενής επαναφέρεται στην καθιστή θέση και παρατηρείται επί ακόμα 30 sec για την εμφάνιση νυσταγμού. Η δοκιμασία εκτελείται και με το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά. Η δοκιμασία επαναλαμβάνεται ώστε να ελεγχθεί αν ο παραγόμενος νυσταγμός βαθμιαία εξαλείφεται (κάματος). Όταν ο νυσταγμός είναι περιφερικής προέλευσης τότε παρουσιάζει μιά καθυστέρηση (λανθάνοντα χρόνο) 3-10 sec και εξαλείφεται γρήγορα με την επανάληψη της δοκιμασίας και με την προσήλωση του βλέμματος. Ο νυσταγμός που προέρχεται από βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος δεν παρουσιάζει λανθάνουσα περίοδο και δεν εξαλείφεται. Η δοκιμασία Dix-Halpike είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εκτίμηση του καλοήθους περιφερικού ιλίγγου θέσεως. Κατά κανόνα κατά τη δοκιμασία αυτή αναπαράγεται ίλιγγος σε περίπτωση βλάβης του οπισθίου ημικυκλίου σωλήνα της πλευράς προς την οποία είναι στριμένο το κεφάλι. 

Εάν ο κλινικός γιατρός θέλει να ελέγξει για ανεπάρκεια του σπονδυλοβασικού, αυτό πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε δοκιμή θέσης που μπορεί να συστέλλει την σπονδυλοβασική αρτηρία όπως είναι οι Dix-Hallpike ελιγμοί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει π.χ καταμέτρηση, ή απαγγελλία της προπαίδειας από τον ασθενή, ενώ σταδιακά γίνεται κλίση της κεφαλής προς τα πίσω. Αλλαγή στη γνωστική κατάσταση ή αναφορές για ζαλάδα μπορεί να είναι σημαντικά. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ασθενείς.
 
 
δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής(head thrust test)
 
Η δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής(head thrust test) που έχει περιγραφεί πρόσφατα(το 1983 από τον Halmagyi) και διερευνά όλους τους ημικύκλιους, γίνεται για την εκτίμηση του αιθουσοοφθαλμικού αντανακλαστικού (vestibuloocular reflex: VOR). Η παθολογική απάντηση(θετικό τεστ) στην παραπάνω δοκιμασία αποτελεί σημείο που βοηθά στη διάκριση μεταξύ περιφερικής και κεντρικής βλάβης, ιδιαίτερα στην περίπτωση αιφνίδιας ενάρξεως σοβαρού και παρατεταμένου ιλίγγου όταν πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση μεταξύ αιθουσαίας νευρωνίτιδας και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, ασθενής με αιθουσαία νευρωνίτιδα δεξιά θα εμφανίζει νυσταγμό αριστεράς κατεύθυνσης και θα έχει θετική δοκιμασία κατά τη στροφή της κεφαλής προς τα δεξιά.
Ένα θετικό τεστ(σε οριζόντιο επίπεδο όπως στην κατωτέρω εικόνα) υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή απώλεια της λειτουργίας του οριζόντιου ημικυκλικού σωλήνα στην πλευρά προς την οποία η δοκιμή είναι θετική. 





Κατά την εκτέλεση σε οριζόντιο επίπεδο, ο εξετάζων στέκεται μπροστά από τον ασθενή και κρατά το κεφάλι του με τα δύο του χέρια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει παθολογία και περιορισμός της κίνησης του αυχένα. Ο ασθενής εστιάζει τα μάτια σε συγκεκριμένο σημείο πχ τη μύτη του εξετάζοντος και ακολούθως ο εξετάζων αφού κάνει κάμψη το κεφάλι του ασθενούς κατά 30 μοίρες(για να οριζοντιωθούν οι σωλήνες), το στρέφει γρήγορα και απότομα (υψηλή επιτάχυνσηκατά 15 ° (από 5 ° ως 10 ° ή και μέχρι 20 °) προς τη μία πλευρά. Η φυσιολογική απόκριση από τον εξεταζόμενο είναι η παραμονή της προσήλωσης των ματιών στο στόχο. Παθολογική απόκριση είναι η απομάκρυνση των ματιών και διορθωτική επαναφορά τους (αναπληρωματική σακκαδική κίνηση) προς την κατεύθυνση του στόχου. Αυτή η απάντηση προκύπτει από το αιθουσοοφθαλμικό αντανακλαστικό προς την πλευρά της στροφής της κεφαλής σε περιφερική βλάβη του έσω ωτός ή του αιθουσαίου νεύρου προς την πλευρά αυτή. 


  • Διορθωτικές μη φυσιολογικές κινήσεις αντιπροσωπεύουν ένα θετικό τεστ και υποδηλώνουν μέτρια έως σοβαρή απώλεια της λειτουργίας του οριζόντιου ημικυκλικού σωλήνα στην πλευρά προς την οποία η δοκιμή είναι θετική.
 
Το τεστ μπορεί να εκτελεστεί και σε κάθετο επίπεδο για τους κάθετους ημικύκλιους σωλήνες (βλ. βίντεο κατωτέρω)








Δείτε λεπτομέρειες για το    Head thrust test


Η ευαισθησία  και η ειδικότητα της δοκιμασίας της απότομης στροφής της κεφαλής

Η δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής, που ελέγχει τη λειτουργία του οριζόντιου ημικυκλικού σωλήνα, είναι σήμερα μια εκτεταμένα χρησιμοποιούμενη εξέταση στα ιατρεία, σε όλο τον κόσμο. Ο εξεταστής κρατά την κεφαλή του ασθενούς με τα δύο του χέρια και εφαρμόζει απότομεςσύντομες, μικρής κλίμακας (5-10 μοιρών) και υψηλής επιτάχυνσης (3.000-4.000 μοίρες / δευτερόλεπτο) στροφές της κεφαλής του ασθενούς, ενώ αυτός προσπαθεί να καθηλώσει το βλέμμα του στη μύτη του εξεταστή. Φυσιολογικά, οι οφθαλμοί του ασθενούς θα παραμείνουν σταθερά στη θέση τους, καθώς το VOR θα προκαλέσει μια ίση και αντίθετη κίνησή τους ώστε να διορθωθεί η μετακίνηση της κεφαλής. Εάν η ευαισθησία του VOR μειωθεί, οι οφθαλμοί μετακινούνται μαζί με την κεφαλή και ο ασθενής θα πρέπει να κάνει γρήγορες διορθωτικές οφθαλμικές κινήσεις (σακκαδικές) ώστε να επανακαθηλώσει το βλέμμα στο στόχο. Οι διορθωτικές σακκαδικές κινήσεις του βλέμματος μετά από πλάγιες ωθήσεις της κεφαλής μόνο προς τη μια πλευρά υποδηλώνουν μονόπλευρο έλλειμμα του VOR, ενώ όταν εμφανίζονται μετά από κινήσεις της κεφαλής προς αμφότερα τα πλάγια υποδηλώνουν αμφοτερόπλευρο έλλειμμα.




Η ευαισθησία της δοκιμασίας απότομης στροφής της κεφαλής για τον προσδιορισμό της απώλειας λειτουργίας του οριζόντιου ημικυκλικού σωλήνα ποικίλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του ελλείμματος και πιθανότατα ανάλογα με την τεχνική και την εμπειρία του εξεταστή. Όταν συνυπάρχει πλήρης μονόπλευρη απώλεια απάντησης στο θερμικό ερεθισμό, η ευαισθησία της δοκιμασίας απότομης στροφής της κεφαλής προσεγγίζει το 100%, αλλά πέφτει γρήγορα, σε λιγότερο από 50%, όταν υπάρχει μερική μονόπλευρη απώλεια της απάντησης στο θερμικό ερεθισμό δια του έξω ωτός. Η ειδικότητα για τα μονόπλευρα ελλείμματα διαμορφώνεται περίπου στο 95%. 

Μόνο μια αναδρομική μελέτη έχει αξιολογήσει την ευαισθησία και ειδικότητα της δοκιμασίας απότομης στροφής της κεφαλής για τον προσδιορισμό μιας αμφοτερόπλευρης αιθουσοπάθειας. Οι Schubert και συνεργάτες ανασκόπησαν κλινικά αρχεία ως προς τα αποτελέσματα της δοκιμασίας απότομης στροφής της κεφαλής, επί 32 ασθενών με αμφοτερόπλευρη αιθουσοπάθεια, η οποία έχει τεκμηριωθεί μέσω μειωμένης απάντησης στο θερμικό ερεθισμό του έσω ωτός και στη δοκιμασία περιστροφής. Συνολικά, η ευαισθησία της δοκιμασίας απότομης στροφής της κεφαλής ήταν 84% (76% στη μερική και 100% στην πλήρη αμφοτερόπλευρη αιθουσοπάθεια), ενώ η ειδικότητα της ήταν 82%.


ΔοκιμήΕυαισθησίαΕιδικότηταΥποκειμε-
νικότητα
ΑνοχήKλινική ΧρησιμότηταΑσφάλεια
Head-Impulse TestΜέσηΥψηλήΥψηλήΥψηλήΜεσαίαΜεσαία
Head-heave testΑγνωστηΑγνωστηΥψηλήΑγνωστηΧαμηλήΑσαφής
Head-Shaking testΥψηλήΜέσηΧαμηλήΧαμηλήΜεσαίαΥψηλή
Vibration TestΜέσηΜέσηΧαμηλήπολύ ΥψηλήΥψηλήΥψηλή
VHIT testΜέσηΧαμηλήΧαμηλήΜάλλον πολύ ΥψηλήΜεσαίαΜεσαία




  
head thrust test
Head thrust test




πάνω φυσιολογικό      





κάτω περιφερική βλάβη δεξιά


Η δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής πρώτα για τους οριζόντιους και μετά για τους κάθετους ημικύκλιους σωλήνες



 





Η δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής




Η δοκιμασία απότομης ώθησης της κεφαλής [head heave test] αξιολογεί τη λειτουργία του οριζόντιου γραμμικού VOR, που είναι ένα οφθαλμικό αντανακλαστικό της ωτοκονίας. Διενεργείται με τρόπο παρόμοιο με τη δοκιμασία απότομης στροφής της κεφαλής, εκτός του ότι αντί για μια ταχεία στροφή της κεφαλής, η κεφαλή ωθείται προς τα πλάγια (μια γραμμικού τύπου μετατόπιση), πρώτα προς τη μια πλευρά και μετά προς την άλλη. Στην περίπτωση αυτή, οι διορθωτικές σακκαδικές κινήσεις υποδηλώνουν μειωμένη ευαισθησία του γραμμικού VOR, αλλά όχι και του γωνιακού. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές επί της ευαισθησίας ή ειδικότητας αυτής της σχετικά νέας κλινικής δοκιμασίας για τη μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη απώλεια της αιθουσαίας λειτουργίας.






Τεστ κίνησης κεφαλής (Head-shake nystagmus test). Οι κινήσεις της κεφαλής παράγουν αιθουσαίες απαντήσεις με μικρό λανθάνοντα χρόνο (< 15ms). Οι οφθαλμοκινητικές απαντήσεις είναι πιο καθυστερημένες με λανθάνοντα χρόνο 100-200ms. Η αντιρρόπηση για την χρονική αυτή διαφορά είναι η ικανότητα του κεντρικού αιθουσαίου συστήματος να διατηρεί την μνήμη για την κίνηση της κεφαλής, έτσι ώστε οι οφθαλμικές κινήσεις επακριβώς να αντιστοιχούν στην κίνηση της κεφαλής. H εξέταση περιλαμβάνει 20 κύκλους, μεγάλης ταχύτητας παθητικές ή ενεργητικές κινήσεις της κεφαλής, παρατηρώντας τον νυσταγμό. Αυτό γίνεται σε οριζόντια και σε κάθετη κίνηση. Η εξέταση γίνεται με καταστολή της οπτικής καθήλωση με τα Γυαλιά Frenzel ή με υπέρυθρο σύστημα βιντεοσκόπησης. 

Φυσιολογικά, η απότομη κίνηση της κεφαλής προς μια κατεύθυνση οδηγεί σε κίνηση των οφθαλμών προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αντίθετα, στη μονόπλευρη αιθουσαία δυσλειτουργία δεν παράγεται οφθαλμική κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ παράγεται μια διορθωτική σακκαδική κίνηση – νυσταγμός από κίνηση της κεφαλής. Νυσταγμός που παρατηρείται με τα γυαλιά Frenzel μετά από γρήγορη κίνηση κεφαλής αντανακλά ασύμμετρη αιθουσαία συμμετοχή. 

Σε αμφοτερόπλευρη αιθουσαία νευρίτιδα το τεστ μπορεί να είναι φυσιολογικό. 


 
Τεστ κίνησης κεφαλής Head-shake nystagmus test Νυσταγμός αιθουσαία νευρίτιδα ζάλης ιλίγγου





Head shaking test en otoneurologie


 

Head Shaking Induced Nystagmus Test



Head Shake Nystagmus






ENG VAT Balance Test

Η δοκιμασία αυτή παρέχει ένα μέρος από πληροφορίες της περιστροφικής δοκιμής με καρέκλα (οι υψηλές συχνότητες). Αν έχετε μια δοκιμή με περιστροφική καρέκλα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάρετε μια δοκιμή VAT δεδομένου ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι σε μεγάλο βαθμό περιτές. Ωστόσο, αν δεν είναι διαθέσιμη μια δοκιμή με περιστροφική καρέκλα, αυτή η δοκιμή μπορεί να έχει κάποια αξία.



ENG/VAT Demo




Horizontal VAT.wmv




Vertical VAT.wmv









Η δοκιμασία συριγγίου πίεσης (Henebert) [fistula test], δηλαδή η εφαρμογή θετικής και αρνητικής πίεσης μέσω αερο-ωτοσκοπίου [pneumatic otoscope], μπορεί να προκαλέσει νυσταγμό και ίλιγγο, η ευαισθησία της όμως σε χειρουργικά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι χαμηλή

 έλεγχο για ύπαρξη περιλεμφικού συριγγίου με πνευματικό ωτοσκόπιο ή μπαλόνι(δοκιμασία Henebert)


Στον έλεγχο για ύπαρξη περιλεμφικού συριγγίου με πνευματικό ωτοσκόπιο ή μπαλόνι (δοκιμασία Henebert), επί υπάρξεως συριγγίου παρατηρείται νυσταγμός προς την πάσχουσα πλευρά. Η δοκιμασία Hennebert έχει ευαισθησία 25%.





δοκιμασία συριγγίου πίεσης (Henebert)

Δοκιμασία συριγγίου πίεσης (Henebert)





Επίσης υπάρχει και η δοκιμασία συριγγίου στροφής με ευαισθησία 90% κατά την οποία ο ασθενής περπατά σε ευθεία γραμμή με τα μάτια κλειστά και εν συνεχεία εκτελεί στροφή 180 μοιρών προς τα δεξιά ή αριστερά. Εάν υπάρχει συρίγγιο ο ασθενής θα χάσει την ισορροπία του προς την πλευρά της βλάβης.






περισσότερα για αυτές τις εξετάσεις στον ίλιγγο αναλυτικά
  

 
Οι αιθουσαίες διαταραχές δεν παρουσιάζουν ποτέ κάθετο νυσταγμό ή νυσταγμό, που είναι το ίδιο ταχύς και στις δύο κατευθύνσεις.


Οι δοκιμασίες ελέγχου της παρεγκεφαλιδικής λειτουργίας, το τεστ Romberg
και η αξιολόγηση του βηματισμού (Unterberger) είναι επίσης σημαντικά στην εκτίμηση ενός αρρώστου με ίλιγγο.
Τα test δακτύλου–ρινός και πτέρνας–γόνατος είναι παθολογικά τόσο με τα μάτια ανοικτά, όσο και κλειστά, σε παρεγκεφαλιδικές και κινητικές διαταραχές, ενώ μπορεί να είναι παθολογικά μόνο με τα μάτια κλειστά σε αμιγώς αιθουσαία δυσλειτουργία. Αυτό συμβαίνει διότι οι άρρωστοι με χρόνιες αιθουσαίες διαταραχές, τις αντισταθμίζουν χρησιμοποιώντας οπτικά ερεθίσματα, ενώ αυτοί με παρεγκεφαλιδικές διαταραχές είναι το ίδιο επηρεασμένοι με ή χωρίς οπτικά ερεθίσματα.
Εκτελώντας τη δοκιμασία βηματισμού σε μια γραμμή με τα μάτια κλειστά, (από τον ασθενή ζητείται να βαδίσει σε μια γραμμή, εναλλάσσοντας την επαφή κάθε πτέρνας με τα δάχτυλα του άλλου άκρου ποδιού για μερικά βήματα, σαν να μετρά το μήκος του δωματίου), μπορεί να καταδειχθεί μια χρόνια αιθουσαία διαταραχή με τον ασθενή να ταλαντεύεται προς τη κατεύθυνση του πάσχοντος λαβυρίνθου.

Δοκιμασία βαδίσεως φτέρνα δάχτυλα

Η δοκιμασία βηματισμού πτέρνας–δακτύλων είναι επίσης σημαντική για την αδρή εκτίμηση κινητικού συντονισμού.
Η δοκιμασία επιτόπιου βηματισμού Unterberger(Fukuda) του ασθενούς, για 60 δευτερόλεπτα ή 50 βηματισμούς, με τα μάτια κλειστά κρατώντας τα άνω άκρα σε υπτιασμό και πρόταση περίπου στο ύψος των αυτιών, μπορεί να φανεί χρήσιμη στην ανίχνευση αιθουσαίων διαταραχών. Απόκλιση του σώματος πάνω από 45 μοίρες συνιστά αιθουσαία διαταραχή από την πλευρά της απόκλισης. 

Στη δοκιμή Unterberger - οι παράμετροι που αξιολογούνται είναι:

  • Μετατόπιση
  • Ταλάντωση
  • Γωνία απόκλισης
  • Άξονας περιστροφής του σώματος



Unterberger Tretversuch Test - Unterberger Stepping Test




Δοκιμασία  Romberg

Υπάρχουν τρία αισθητήρια συστήματα που συμβάλουν στην παρεγκεφαλίδα για να διατηρήσουν την ισορροπία και τον κορμό σταθερό, όταν τα μάτια είναι ανοιχτά:
  1. όραση
  2. ιδιοδεκτικότητα
  3. αιθουσαίο σύστημα
Τουλάχιστον δύο από τα τρία συστήματα απαιτούνται για να διατηρηθεί η ισορροπία. Όταν καταργηθεί η όραση λοιπόν, δεν θα προκύψει αστάθεια λόγω της έλλειψης της όρασης εάν δεν υπάρχουν διαταραχές των άλλων αισθητηρίων οργάνων. Αν υπάρχει μια πιο σοβαρή διαταραχή της ιδιοδεκτικότητας ή αιθουσαία βλάβη, ή εάν υπάρχει μια βλάβη της παρεγκεφαλίδας που προκαλεί αστάθεια του κορμού, ο ασθενής δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την όρθια θέση, ακόμα και όταν τα μάτια είναι ανοιχτά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί επίσης με βλάβες σε άλλα μέρη του νευρικού συστήματος, όπως είναι οι άνω ή κάτω κινητικοί νευρώνες, ή τα βασικά γάγγλια.

Η εξέταση Romberg χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει αστάθεια είτε περιφερικής, είτε κεντρικής αιτιολογίας. 

Η δοκιμή διεξάγεται ως εξής:

Διεξάγεται ζητώντας από τον ασθενή να αφαιρέσει τα παπούτσια του και να σταθεί προσοχή με τις φτέρνες και τις μύτες ενωμένες, κρατώντας τα άνω άκρα κολλημένα δίπλα στο σώμα ή σταυρωμένα μπροστά από το σώμα, πρώτα με τα μάτια ανοιχτά, και μετά με τα μάτια κλειστά(για 30 sec εκάστη). Όταν ο ασθενής κλείνει τα μάτια του, δεν θα πρέπει να προσανατολιστεί από το φως, ή ήχους, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τεστ και να προκαλέσει ψευδές αποτέλεσμα.
Η δοκιμασία Romberg είναι χρήσιμη στην οξεία μονόπλευρη αιθουσαία διαταραχή. 
- Περιφερική βλάβη - παρέκκλιση στην πάσχουσα πλευρά. 
- Κεντρική βλάβη - δεν κυριαρχεί καμία πλευρά. 
Δεν είναι όμως ειδική στις χρόνιες μονόπλευρες διαταραχές, γιατί παρά το γεγονός ότι ένας ασθενής με οξεία περιφερική αιθουσαία βλάβη έχει συνήθως την τάση να κινηθεί προς την πλευρά του προβλήματος, έχει αποδειχθεί ότι η χρόνια αιθουσαία βλάβη (με τουλάχιστον μερική αντιστάθμιση) δεν παράγει ελλείμματα στην κλασική δοκιμή Romberg. 
Μια θετική εξέταση δείχνει ένα πρόβλημα με την αιθουσαία λειτουργία ή την ιδιοδεκτικότητα. Η δοκιμασία Romberg μπορεί επίσης να είναι θετική σε νευρομυϊκές διαταραχές και μπορεί να μην είναι αξιόπιστη σε πολύ ηλικιωμένα άτομα.
Η δοκιμή Romberg μπορεί επίσης να βαθμολογηθεί μετρώντας τα δευτερόλεπτα που ο ασθενής είναι σε θέση να σταθεί με τα μάτια κλειστά.
Εάν ο κλινικός ιατρός παρατηρεί ότι ο ασθενής είναι σε θέση να σταθεί για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους με τα μάτια κλειστά, είναι προφανές ότι η ισορροπία βελτιώνεται και τα ιδιοδεκτικά ή / και αιθουσαία ελλείμματα του ασθενούς έχουν μειωθεί.
Μια δοκιμή Romberg μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί ως εκτίμηση παρακολούθησης για τους ασθενείς με διαταραχή της ισορροπίας ή / και προβλήματα ιδιοδεκτικότητας συγκρίνοντας πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις Romberg μεταξύ τους.
Για να κάνει το τεστ Romberg πιο δύσκολο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τα χέρια σε υπτιασμό και πρόταση περίπου στο ύψος των αυτιών, ή να προσπαθήσει να διαταράξει την ισορροπία του ασθενή με σπρώξιμο. Είναι σημαντικό ο γιατρός να μην υπερβάλλει.

 
τεστ RombergΔοκιμασία Romberg


Ενισχυμένη δοκιμή Romberg (Sharpened Romberg test ή Tandem Romberg). Εάν η εξέταση Romberg είναι φυσιολογική, στη συνέχεια εκτελείται αυτή η δοκιμή. Η δοκιμή αυτή είναι μια παραλλαγή της κλασικής δοκιμής Romberg. Η δοκιμασία είναι ως επί το πλείστον ίδια. Σ 'αυτό το δεύτερο τεστ, ο ασθενής πρέπει να τοποθετήσει τα πόδια του, το ένα ακριβώς μπροστά από το άλλο (μύτη-φτέρνα). Όπως και με την αρχική δοκιμή Romberg, η αξιολόγηση γίνεται πρώτα με τα μάτια ανοιχτά και στη συνέχεια με τα μάτια κλειστά(για 30 sec εκάστη). Ο ασθενής τοποθετεί τα χέρια του πάνω στο στήθος, και η παλάμη του χεριού του βρίσκεται ανοιχτή στον απέναντι ώμο. Ο ασθενής επίσης κρατά το πηγούνι του παράλληλα με το πάτωμα. Η αδυναμία εκτέλεσης αυτής της δοκιμής υποδηλώνει εξασθένιση του αιθουσαίου συστήματος.






















Romberg Test




τεστ Romberg Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη                                   Unterberger Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη

Babinsky Weill  Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη                             Barany test Ίλλιγος, ανισορροπία - αστάθεια, ζάλη

Δοκιμασία βαδίσεως


Η δοκιμασία συριγγίου στροφήςστον έλεγχο για ύπαρξη περιλεμφικού συριγγίου με ευαισθησία 90% κατά την οποία ο ασθενής περπατά σε ευθεία γραμμή με τα μάτια κλειστά και εν συνεχεία εκτελεί στροφή 180 μοιρών προς τα δεξιά ή αριστερά. Εάν υπάρχει συρίγγιο ο ασθενής θα χάσει την ισορροπία του προς την πλευρά της βλάβης.

Δοκιμή ευαισθησίας πίεσηςΔοκιμασία Valsalva - 10 δευτερόλεπτα εκπνοή 
ενάντια στην κλειστή γλωττίδα (Για την αύξηση της πίεσης του ΕΝΥ)

Δυναμική δοκιμή οπτικής οξύτητας(Dynamic Visual Acuity Test)Είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία εξέτασης του VOR (αιθουσο-οφθαλμικού αντανακλαστικού), για τη διάγνωση της ωτοτοξικότητας και άλλων διμερών διαταραχών της αίθουσας(Longridge, 1987). Στον ασθενή προβάλεται ένα γράφημα όπως φαίνεται παρακάτω, πρώτα με το κεφάλι ακίνητο, και μετράται η οπτική οξύτητα. Μετά κινείται το κεφάλι του ασθενούς οριζόντια με περίπου 2 Hz, και + - 30 μοίρες δεξιά - αριστερά ενώ μετράται και πάλι η οπτική οξύτητα κατά την κίνηση. 


Dynamic Visual Acuity Test



DYNAMIC VISUAL ACUITY TEST | 60fps



Dynamic Visual Acuity Test




Άτομα με καλή λειτουργία του αιθουσαίου συστήματός τους δεν έχουν καμία απώλεια της οπτικής οξύτητας με αυτή τη διαδικασία. Ακόμη και τα άτομα με μονόπλευρη αιθουσαία απώλεια - δηλαδή έχοντας χάσει το 50% από το αιθουσαίο σύστημα τους - θα σκοράρουν γενικά κανονικά.
Άλλες τεχνικές και δοκιμασίες χρησιμοποιούνται στην μονόπλευρη απώλεια, που μπορούν να την ανιχνεύσουν πιο αυστηρά και να την πλαγιώσουν (Tian et al, 2001). Υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι για να ανιχνεύσει κανείς τη μονόπλευρη απώλεια (όπως θερμιδικές δοκιμές ).

Οι ασθενείς με αμφοτερόπλευρη απώλεια της αιθουσαίας λειτουργίας , ιδιαίτερα οξείας, συχνά χάνουν 6-8 γραμμές οπτικής οξύτητας. Η Κατακόρυφη κίνηση δεν είναι τόσο ευαίσθητη ή ειδική όσο η οριζόντια δοκιμή (Schubert et al, 2002).

Καθώς οι ασθενείς αναρρώνουν από διμερείς απώλειες, αποδίδουν όλο και καλύτερα σε αυτό το τεστ. Αυτό πιθανώς σχετίζεται με ένα συνδυασμό των προσαρμοστικών αλλαγών του αιθουσο-οφθαλμικού αντανακλαστικού, καθώς και προγνωστικό προ-προγραμματισμό των κινήσεων των ματιών (Herdman et al, 2001).

Diagnosing and treating concussions with the dynamic visual acuity test











Υπεραερισμός

Tullio

Αυχενικές δοκιμασίες



Ωτολιθικές διαταραχές

Αυτές χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση ταλάντωσης, χρόνιας ζάλης ή αίσθημα δυσκολίας να στέκεστε ίσια. Αυτή η δυσλειτουργία αναγνωρίζεται από την δοκιμή της υποκειμενικής οριζόντιας και κάθετης αλλά  και με τα VEMP. Η θεραπεία της περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για διαταραχές της ωτοκονίας  μαζί με φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί η ευαισθησία του νευρικού συστήματος στην αίσθηση κίνησης.


 
Στον εργαστηριακό έλεγχο η νυσταγμογραφία καταγράφει αντικειμενικά  τις κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια δοκιμασιών θέσεως, οπτικής απασχόλησης και αιθουσαίου ερεθισμού που προκαλείται από περιστροφή ή ψυχρό–θερμό διακλυσμό.  
Δοκιμασία περιστροφής. Ερεθίζει και τους δύο ημικύκλιους σωλήνες, σε αντίθεση με το διακλυσμό. Με τη δοκιμασία αυτή ελέγχουμε τη λειτουργία του εγκεφαλικού στελέχους.
Η υπολογιστική δυναμική ισορροπιογραφία [computerized dynamic posturography], αξιολογεί την ισορροπία και αποσκοπεί στη μέτρηση των διαφόρων κινητικών και αισθητικών συστημάτων που συμβάλλουν στη στάση και τη βάδιση. Αυτή η δοκιμή λέει στο γιατρό σας ποιό μέρος του συστήματος ισορροπίας  μπορεί να δημιουργεί προβλήματα.  Στέκεστε με γυμνά πόδια σε μια πλατφόρμα και προσπαθείτε να κρατήσετε την ισορροπία σας κάτω από διάφορες συνθήκες. 


New and Emerging Tests

As there are 5 individual motion sensors in each ear, and most of the testing described above is relevant only to one of them (the lateral semicircular canal), there clearly is plenty of room for new tests. In theory, 4/5ths of your inner ear could be destroyed yet conventional vestibular testing might not even detect it. The table below provides an outline of the present status of vestibular testing.

Part of the labyrinthTest
Lateral (horizontal) semicircular canalCaloric test, Rotatory chair test
Superior semicircular canalNo test exists that isolates one canal. New approaches are needed.
Anterior semicircular canalNo test exists that isolates one canal. New approaches are needed.
UtricleOcular counter roll, Subjective vertical. Neither test isolates a single utricle.
SacculeVestibular evoked myogenic potential. This test does assess a single saccule.

Considering first tests of the vertical semicircular canals, very little progress has been made over the last 20 years. In essence, this is because noone has developed a practical way of stimulating individual vertical semicircular canals (the caloric test does this for the lateral semicircular canal). Rotatory chair tests come the closest, but at best they stimulate two vertical canals on opposite sides of the head together.

Considering next the otoliths, the situation is slightly better. With respect to measuring the utricle, there are several methods of detecting ocular-counterroll as well as subjective tilting of the visual world (or absence of it). None of these tests have become popular yet, but at least the technology exists. For example, SMI as well as Synapsys sell devices that can measure ocular counter-roll (twisting of the eye with head tilt vs. gravity). Micromedical Technology supplies a commercial device that will measure subjective tilting of the vertical.

For the saccule, sound evoked vestibulocollic evoked potentials have been described as useful in diagnosing Tullio’s phenomenon from superior canal dehiscence (Brantberg et al, 1999; Watson et al, 2000). This test is called vestibular evoked myogenic potential (VEMP). It is still considered investigational and it may be difficult to locate a laboratory that does it. It requires use of loud sounds to stimulate the inner ear.

Finally, it is possible to test the entire vestibular nerve using galvanic stimulation. This is a old technique in which an electrical current is passed into the ear, and eye movements or postural sway are recorded. This technology is presently not commercial and limited because is is difficult to pass enough current into the ear without causing pain. Nevertheless, it may increase in use once vestibular prosthesis become available to substitute for the vestibular system of persons who have had severe bilateral vestibular loss.

At the American Hearing Research Foundation (AHRF), we have funded basic research on vestibular testing in the past, and are very interested in funding additional research on vestibular testing in the future. Learn more about donating to American Hearing Research Foundation (AHRF).

References for Emerging Tests section

  • BrantbergK. Vestibular evoked myogenic potential (VEMPs): usefulness in clinical neurotology. Semin Neurol. 2009 Nov;29(5):541-7. Epub2009 Oct 15. Review.
  • Brantberg K, Verrecchia L. Act Otolaryngol. 2012 Oct;132(19(:1077-83. Epub 2012 Jul 10.



Νέες και αναδυόμενες δοκιμές

Δεδομένου ότι υπάρχουν 5 μεμονωμένοι αισθητήρες κίνησης σε κάθε αυτί και οι περισσότερες από τις δοκιμές που περιγράφονται παραπάνω αφορούν μόνο ένα από αυτά (το πλευρικό ημικυκλικό κανάλι), υπάρχει σαφώς αρκετός χώρος για νέες δοκιμές. Θεωρητικά, τα 4/5 του εσωτερικού σας αυτιού θα μπορούσαν να καταστραφούν, αλλά οι συμβατικές δοκιμές αιθουσαίου δεν θα μπορούσαν καν να την ανιχνεύσουν. Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια περίληψη της παρούσας κατάστασης των αιθουσαίων δοκιμών.

Μέρος του λαβύρινθουΔοκιμή
Πλευρικό (οριζόντιο) ημικυκλικό κανάλιΔοκιμή θερμίδων, δοκιμή περιστροφικής καρέκλας
Ανώτερο ημικυκλικό κανάλιΔεν υπάρχει δοκιμή που να απομονώνει ένα κανάλι. Απαιτούνται νέες προσεγγίσεις.
Μπροστινό ημικυκλικό κανάλιΔεν υπάρχει δοκιμή που να απομονώνει ένα κανάλι. Απαιτούνται νέες προσεγγίσεις.
ΑσκόςΟφθαλμικό ρολό μετρητή, Υποκειμενική κατακόρυφη. Κανένα τεστ δεν απομονώνει ένα μόνο στύλο.
ΣακκίδιοΟ αιθουσαίος προκάλεσε μυογονικό δυναμικό. Αυτό το τεστ αξιολογεί έναν μόνο σάκο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες δοκιμές των κάθετων ημικυκλικών καναλιών, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος τα τελευταία 20 χρόνια. Στην ουσία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν έχει αναπτύξει έναν πρακτικό τρόπο διέγερσης μεμονωμένων κάθετων ημικυκλικών καναλιών (η δοκιμή θερμίδων το κάνει αυτό για τον πλευρικό ημικυκλικό κανάλι). Οι δοκιμές περιστροφικής καρέκλας έρχονται πιο κοντά, αλλά στην καλύτερη περίπτωση διεγείρουν μαζί δύο κατακόρυφα κανάλια στις αντίθετες πλευρές του κεφαλιού.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ωτόλιθους, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη. Όσον αφορά τη μέτρηση της μήτρας, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για την ανίχνευση οφθαλμικής αντίληψης καθώς και υποκειμενική κλίση του οπτικού κόσμου (ή απουσία αυτού). Κανένα από αυτά τα τεστ δεν έχει γίνει ακόμη δημοφιλές, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η τεχνολογία. Για παράδειγμα, η  SMI  καθώς και η  Synapsys  πωλούν συσκευές που μπορούν να μετρήσουν το οφθαλμικό αντίστροφο ρολό (στρίψιμο του ματιού με κλίση κεφαλής έναντι βαρύτητας). Η Μικροϊατρική Τεχνολογία παρέχει μια εμπορική συσκευή που θα μετρά την υποκειμενική κλίση του κάθετου.

Για το σάκκο, τα δυναμικά που προκαλούνται από τον αιθουσαίο κόλπο έχουν περιγραφεί ως χρήσιμα για τη διάγνωση  του φαινομένου του Tullio από την ανώτερη  αφαίρεση των καναλιών (Brantberg et al, 1999; Watson et al, 2000). Αυτό το τεστ ονομάζεται προκλητικό μυογονικό δυναμικό αιθουσαίου (VEMP). Θεωρείται ακόμη ερευνητικό και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένα εργαστήριο που το κάνει. Απαιτεί τη χρήση δυνατών ήχων για την τόνωση του εσωτερικού αυτιού.

Τέλος, είναι δυνατή η δοκιμή ολόκληρου του αιθουσαίου νεύρου χρησιμοποιώντας γαλβανική διέγερση. Πρόκειται για μια παλιά τεχνική στην οποία ένα ηλεκτρικό ρεύμα περνά στο αυτί και καταγράφονται οι κινήσεις των ματιών ή η στάση του σώματος. Αυτή η τεχνολογία δεν είναι προς το παρόν εμπορική και περιορισμένη επειδή είναι δύσκολο να περάσει αρκετό ρεύμα στο αυτί χωρίς να προκαλέσει πόνο. Παρ 'όλα αυτά, μπορεί να αυξηθεί κατά τη χρήση του αιθουσαίου προσθετικού για να υποκαταστήσει το αιθουσαίο σύστημα ατόμων που είχαν σοβαρή αμφίπλευρη αιθουσαία απώλεια.

Στο  Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών Ακοής (AHRF) , έχουμε χρηματοδοτήσει στο παρελθόν βασική έρευνα σχετικά με τις αιθουσαίες δοκιμές  και ενδιαφερόμαστε πολύ να χρηματοδοτήσουμε επιπλέον έρευνα για τις δοκιμές αιθουσαίου στο μέλλον. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δωρεά στο American Hearing Research Foundation (AHRF) .

Αναφορές για αναδυόμενες δοκιμές

  • Μπράντμπεργκ Προκλητικό μυογενές δυναμικό αιθουσαίου (VEMPs): χρησιμότητα στην κλινική νευρολογία. Semin Neurol. 2009 Νοέμβριος 29 (5): 541-7. Epub2009 15 Οκτωβρίου. Κριτική.
  • Brantberg K, Verrecchia L. Act Otolaryngol. 2012 Οκτ. 132 (19 (: 1077-83. Epub 2012 10 Ιουλίου)

>>    Απεικονιστικές εξετάσεις

  1. Μαγνητική τομογραφία (MRI) έσω ακουστικού πόρου
    1. Εξέταση εκλογής για το ακουστικό νευρίνωμα
    2. Αξιολογεί για φλεγμονές όπως λόγω ωτικού έρπητα ζωστήρα
    3. Αγγειακές βλάβες μπορεί να είναι εμφανείς
  2. Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) εγκεφάλου
    1. Ενδείκνυται αν υπάρχει υποψία αγγειακής βλάβης
  3. Αξονική τομογραφία (CT) κροταφικού οστού
    1. Αξιολογεί λοιμώδη αίτια (π.χ. Μαστοειδίτιδα , Χολοστεάτωμα )
    2. Αξιολογεί την ανατομία των οστών  (οστάρια και κοχλία ,  διεύρυνση υδραγωγού της αιθούσηςΚάταγμα)
    3. Μπορεί επίσης να προσδιορίσει ακουστικό νερίνωμα και αγγειακές βλάβες, αλλά η MRI προτιμάται


Ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενή με ακουστικό νευρίνωμα




siel


Δείτε τον  Ίλιγγο αναλυτικά  
 
 



 
 
 
 
 
 
Επιστημονικός Συνεργάτης
  
right_gradiant2