Ωτίτιδα παιδιά Αιτίες Συμπτώματα


Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

Ωτίτιδα κλάμα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

• Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
  

 
 
 

 

 
 
 

• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Δείτε  την εκκριτική ωτίτιδα

  

 

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

 
 
Πρόληψη 

• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά,  περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό
•  Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
•  Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες.  Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις. 
•  Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση. 
• Η χρήση πιπίλας ευνοεί την ωτίτιδα.
•  Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των    λοιμώξεων του αυτιού.

  
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψει το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
 
 
 
 
 

Δείτε   για την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας.

 
  

Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών 

Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών

Παιδικό Ακοόγραμμα  

Απλή ωτοσκόπηση

Παιχνιδοακουομετρία

Ωτοσκόπηση υπό πίεση(Single) 

Τυμπανομετρία

Videoωτοσκόπιση 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

Ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο 

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού



 

 
 
 
 



Ωτοσκόπηση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)
Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπησης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπηση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγχρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να κάνουμε σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
 

BANERright_gradiant
 πόνος στο αυτί οξεία μέση ωτίτιδα υγρό στο αυτί εκκριτική ωτίτιδα βούλωμα βουίζει βαρηκοία τυμπανόγραμμα σωληνάκια ακουόγρα μμα αντιβίωση σταγόνες κόκκινο τύμπανο
 
 


Αιτίες μέσης ωτίτιδας και προδιαθεσικοί παράγοντες

 

  

Μέση ωτίτιδα παθαίνουν περίπου τα 2 / 3 των παιδιών τουλάχιστον μια φορά πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους. Ο παιδικός σταθμός αυξάνει την πιθανότητα λοιμώξεων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση στον καπνό τσιγάρου παίζει επίσης ρόλο όπως και το οικογενειακό ιστορικό με πολλές ωτίτιδες σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Οσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο μειώνεται η συχνότητα της μέσης ωτίτιδας. Αν το πρόβλημα παραμείνει τότε συνιστάται αλλεργιολογικός έλεγχος ή/και ανοσολογικός έλεγχος για την τυχόν ύπαρξη ανοσοανεπάρκειας.

Οι τέσσερις κύριες αιτίες της μέσης ωτίτιδας είναι η αλλεργία και αλλεργική ρινίτιδα, η λοίμωξη, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας και η διατροφική ανεπάρκεια.

Αλλεργία και αλλεργική ρινίτιδα. Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς και τα τρόφιμα. Τα πιο κοινά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα είναι, οι γύρεις, σκόνη του σπιτιού, τρίχωμα ζώων,  μούχλα, μύκητες, ο καπνός του τσιγάρου, το διοξείδιο του θείου, και οι πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως τα φυτοφάρμακα, φορμαλδεΰδη, και τα ζιζανιοκτόνα. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (από αγελάδες), το σιτάρι, το ασπράδι αυγού, τα προϊόντα από φυστίκι, σόγια, καλαμπόκι, πορτοκάλια, ντομάτες και το κοτόπουλο.

Λοιμώξεις. Η φλεγμονή της μέσης ωτίτιδας οφείλεται σε ιούς ή βακτήρια που προσβάλλουν τα κύτταρα που καλύπτουν το λαιμό, την ευσταχιανή σάλπιγγα, και το μέσο αυτί. Όταν μολυνθούν αυτά τα κύτταρα πρήζονται και εκκρίνουν μια παχιά βλέννα που μπορεί να φράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα και να προκαλέσει διαταραχές στην πίεση του μέσου αυτιού πίσω από το τύμπανο. Μερικά από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν αυτή τη μόλυνση είναι ο πνευμονόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), ο αιμμόφιλος της ινφλουενζας (Haemophilus influenzae) και η μοραξελλα η καταρροϊκή (Moraxella catarrhalis).


Μικρόβια λοιπόν είναι κυρίως υπεύθυνα στην Μέση Ωτίτιδα, εν τούτοις σημαντικό αιτιολογικό ρόλο στην παθολογία της είναι δυνατόν να παίξουν και ιοί.

Πάντως τα συχνότερα παθογόνα είναι:
  • Πνευμονόκοκκος 30%
  • Αιμόφιλος της ινφλουέντσας 20%
  • Moxarella catarrhalis 10%
  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος 1%
  • Άλλα μικρόβια 16%
  • Απροσδιόριστο 19%
Σε αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν με τις συνήθεις καλλιέργειες να προσδιορισθεί αίτιο, το πιθανότερο αίτιο είναι οι ιοί. Από τις ιικές φλεγμονές συχνότερο αίτιο αποτελεί ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.


Απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτή η απόφραξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα από υπερτροφικές αμυγδαλές, ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις, ή αλλεργική ρινίτιδα.

 

Ο ρόλος των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)


 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μοιάζουν με μικρά μαξιλάρια (λεμφικού ιστού) κολλημένα ψηλά στο ρινοφάρυγγα στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η λειτουργία μπορεί να τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε μολύνσεις και φλεγμονές.
Επειδή οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται κοντά στο στόμιο (άνοιγμα) των ευσταχιανών, φλεγμονή ή υπερτροφία τους  μπορεί να τις αποφράξει, συμβάλλοντας έτσι στην μόλυνση του μέσου ωτός. Η φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι πολύ πιθανό να παίζει ρόλο στις μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, επειδή οι αδενοειδείς στα παιδιά έχουν πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού και είναι σχετικά μεγαλύτερες. 
Διατροφική ανεπάρκεια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πιθανώς τα παιδιά με ελλείψεις στη βιταμίνη A, τον ψευδάργυρο και τον σίδηρο είναι πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και τις ωτίτιδες.
Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες των προσταγλανδινών (λιπαρά οξέα βρίσκονται φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους) και λευκοτριενίων μπορεί να διαδραματίσει επίσης κάποιο ρόλο.
Επιπλέον, στα βρέφη, η μέση ωτίτιδα έχει συνδεθεί με το μπιμπερό ιδίως όταν πίνουν τελείως ανάσκελα. Ο μητρικός θηλασμός παρέχει δύο προστατευτικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι ότι η αναρρόφηση που δημιουργείται από το πιπίλισμα στο στήθος, βοηθά να κλείσει το κανάλι του αυτιού και εμποδίζει την παλινδρόμηση υλικού και βακτηρίων στο μέσο αυτί. Ο δεύτερος είναι η γενική προστασία από λοιμώξεις που παρέχεται από τα αντισώματα της μητέρας που περνούν στο μητρικό γάλα και το μωρό.


Επι πλέον προδιαθεσικοί παράγοντες 

  • Αλλαγές στο υψόμετρο ή το κλίμα
  • Ψυχρό κλίμα
  • Πρόσφατη ασθένεια οποιουδήποτε τύπου (χαμηλώνει την αντίσταση  του  οργανισμού στις λοιμώξεις)
  • Συμμετοχή σε παιδικό σταθμό (ειδικά εκείνοι με περισσότερα από 6 παιδιά)


 

 

 Συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας

  


Η οξεία μέση ωτίτιδα προκαλεί αιφνίδιο, έντονο πόνο στο αυτί, αίσθημα πληρότητας στο αυτί (βούλωμα), βαρηκοΐα και εμβοές (βούισμα ή κουδούνισμα στα αυτιά), ευερεθιστότητα, το παιδί τραβάει ή τρίβει το αυτί, απροθυμία να ξαπλώσει γιατί πονάει περισσότερο, πυρετό, πονοκέφαλο, απώλεια της όρεξης, διαταραχή του ύπνου, ωτόρροια(έξοδο υγρών από το αυτί), ζάλη, ναυτία, εμετό και διάρροια
Το τύμπανο μπορεί να σπάσει, να βγει πύον και να έχουμε ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

Η εκκριτική ωτίτιδα  πιο συχνά εμφανίζεται μετά από οξεία μέση ωτίτιδα  μπορεί όμως να αναπτυχθεί και από μόνη της. Μπορεί να μην προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα, ωστόσο, παραμένει υγρό στο μέσο αυτί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια ακοής ή αν είναι επίμονο σε μόνιμη βαρηκοΐα από συμφυτική ωτίτιδα(κολλάει το τύμπανο). 
Σε βρέφη και νήπια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις στην ομιλία, και τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ικανότητες.  


 


Συμπτώματα μέσης ωτίτιδας  σε παιδιά:

•  Πόνος στο αυτί, ειδικά στο ξάπλωμα
•  Τράβηγμα ή τρίψιμο του αυτιού 
•  ασυνήθιστο κλάμα
 
•  ευερεθιστότητα και ανυσηχία

•  Δυσκολία στον ύπνο

•  Πυρετό
•  Απώλεια ακοής
•  διαταραχή της ισορροπίας
•  Πονοκέφαλο
•  ωτόρροια (έξοδο υγρών από το αυτί)
•  Απώλεια της όρεξης
•  Εμετός
•  Διάρροια

 

 

Συμπτώματα μέσης ωτίτιδας σε ενήλικες:


•  Ωταλγία (πόνος στο αυτί)
•  αίσθημα πληρότητας στο αυτί (βούλωμα)
•  βαρηκοΐα
•  εμβοές (βούισμα ή κουδούνισμα στα αυτιά)
•  ωτόρροια (έξοδο υγρών από το αυτί)
•  Πονόλαιμος


 

Επιπλοκές από ένα μόνο επεισόδιο μέσης ωτίτιδας είναι σπάνιες.
Περιλαμβάνουν την εξωτερική ωτίτιδα (φλεγμονή του έξω ωτός), την μαστοειδίτιδα (φλεγμονή των μαστοειδών κυψελών που βρίσκονται πίσω από το αυτί) από εξάπλωση της φλεγμονής  στο οστό, είναι επίσης πιθανή η εξάπλωση στον εγκέφαλο, προκαλώντας μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό), ή ένα απόστημα του εγκεφάλου.
Επιπλοκές στην χρόνια μέση ωτίτιδα περιλαμβάνουν, διάτρηση(τρύπα)του τυμπανικού υμένα και βλάβη στα οστάρια στο μέσο αυτί, προκαλώντας βαρηκοΐα (μερικές φορές σπάνια ολική κώφωση), ή χολοστεάτωμα (μάζα κερατίνης σαν κρεμμύδι ή μπερδεμένη μπάλα, από τα συντρίμμια της αλλαγής του δέρματος, που μπορεί να διαβρώσει τα οστά και να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο αυτί).


 περισσότερα για επιπλοκές εδώ.....


 
διατρηση τυμπανουεπιτυμπανιο χολοστεάτωμα
            
         Διάτρηση τυμπάνου                         Επιτυμπάνιο χολοστεάτωμα

  

 
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
 
 
 


 
 
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ   Διάγνωση




ΕΔΩ ΟΛΗ Η   Ωτίτιδα
Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά