Ωτίτιδα στα παιδιά

 
  

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

Ωτίτιδα κλάμα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

• Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
  
 
 
 
 

 

 
 
 

• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Δείτε  την εκκριτική ωτίτιδα

  
 
 

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

 
 
 
Πρόληψη

 
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά,  περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό
•  Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
•  Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες.  Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις. 
•  Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση. 
• Η χρήση πιπίλας ευνοεί την ωτίτιδα.
•  Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των    λοιμώξεων του αυτιού.

 
 
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψει το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
 

Δείτε   για την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας.

 
  

Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών 

Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών

Παιδικό Ακοόγραμμα  

Απλή ωτοσκόπηση

Παιχνιδοακουομετρία

Ωτοσκόπηση υπό πίεση(Single) 

Τυμπανομετρία

Videoωτοσκόπιση 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

Ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο 

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού 

 
 
 

Ωτοσκόπηση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)
Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπησης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπηση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγχρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να κάνουμε σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
BANERright_gradiant
Το παιδί σας έχει ωτίτιδα; Πονάει, πιάνει το αυτί του, έχει γκρίνια, και              πυρετό; Κατ αρχήν μην πανικοβάλλεστε δώστε του παυσίπονο,                     προσέξετε μην μπει νερό στο αφτί και τηλεφωνήστε στο γιατρό. Η ωτίτιδα    είναι πολύ συχνή στα παιδιά και αντιμετωπίζεται με επιτυχία.                       

  Μέση ωτίτιδα στα παιδιάBaby


Με δύο λόγια....

 

Η μέση ωτίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή του μέσου αυτιού συνήθως μετά από ρινίτιδα(κοινό κρυολόγημα), συχνότερη στα παιδιά, λόγω της κοντής ευσταχιανής και του ανεπαρκώς ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι κύριες αιτίες της μέσης ωτίτιδας είναι οι λοιμώξεις, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και η αλλεργική ρινίτιδα. Επειδή συνήθως περνάει από μόνη της και χωρίς αντιβιοτικά, η θεραπεία αρχίζει με τη διαχείριση του πόνου και την παρακολούθηση.
Σε βρέφη κάτω των 2 ετών και ιδίως κάτω των 6 μηνών και σοβαρές περιπτώσεις μεγαλύτερων, με υψηλό πυρετό πάνω από 39 και έντονο και επίμονο πόνο, γενικώς απαιτούνται αντιβιοτικά.
Υποτροπιάζουσα ωτίτιδα, χρόνια μέση ωτίτιδα, και επίμονο υγρό στο μέσο αυτί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής και άλλες σοβαρές επιπλοκές, και να χρειασθούν εγχείρηση.

 

οξεια μεση ωτιτιδα

οξεία μέση ωτίτιδα, ωτοσκόπηση

 
 
Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό 

        Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν:


 • Το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών και ιδίως κάτω των 6 μηνών
 • Ο πόνος, πυρετός, ευερεθιστότητα δεν βελτιωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες
 • Το παιδί φαίνεται πιο άρρωστο από μια απλή λοίμωξη του αυτιού
 • Το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό  πάνω από 38,5C και έντονο πόνο
 • Έντονος πόνος που σταματά ξαφνικά και βγαίνει υγρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ρήξη τυμπάνου
 • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
 • Το παιδί σας έχει ιδιαίτερα σοβαρή κεφαλαλγία, ζάλη, πρήξιμο γύρω από το αυτί, ή σύσπαση των μυών του προσώπουπερισσότερα....

 


Η δημιουργία της μέσης ωτίτιδας

 
H μόλυνση προκύπτει συχνά από μια άλλη ασθένεια όπως κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία που προκαλεί συμφόρηση και οίδημα των ρινικών κοιλοτήτων, του φάρυγγα και ευσταχιανών σαλπίγγων.
Η οξεία μέση ωτίτιδα(ΟΜΩ) σχετίζεται στενά με ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αν και διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το 25% των περιπτώσεων ΟΜΩ δεν σχετίζονται με κάποιο ειδικό παθογόνο, (Κlein, 1995). Οι ιοί απαντώνται στο 25% περίπου των περιπτώσεων με ΟΜΩ και συχνά προηγούνται ή συνυπάρχουν με βακτηριακή λοίμωξη, (Κlein, 1995).
Οι ευσταχιανές ή ακουστικές σάλπιγγες είναι στενοί σωλήνες(το πέρασμα που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το μέσο αυτί) που ανοιγοκλείνουν κυρίως στην κατάποση ανανεώνοντας έτσι τον αέρα και εξισώνοντας την πίεση μεταξύ της κοιλότητας του μέσου ωτός και το εξωτερικό περιβάλλον και επιτρέπουν το υγρό και τη βλέννα να αποβάλλεται από την κοιλότητα του μέσου ωτός. Η φλεγμονή του μέσου ωτός προκαλεί απόφραξη στις ευσταχιανές σάλπιγγες που παγιδεύουν έτσι το υγρό. Τα βακτήρια από το πίσω μέρος της μύτης ταξιδεύουν μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας απευθείας στην κοιλότητα του μέσου ωτός και πολλαπλασιάζονται στο υγρό.
Τα παιδιά στις ηλικίες από 6 μηνών ως 6 ετών και μάλιστα από 6 μηνών έως 2 ετών πλήττονται πιο συχνά από τους ενήλικες, λόγω του μικρού μεγέθους και της οριζόντιας θέσης της ευσταχιανής (στους ενήλικες είναι λοξή 45 μοίρες προς τα κάτω και διευκολύνει το υγρό και τη βλέννα να ρέει και να αποβάλλεται), πιθανώς δε και λόγω ανωριμότητας των μυών του φάρυγγα που την ανοιγοκλείνουν κατά την κατάποση.
 
Ευσταχιανή σάλπιγγα.
Επίσης λόγω του ανεπαρκώς ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Η υπερβολική βλέννα και το σάλιο που παράγεται κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.
Στα παιδιά με σύνδρομο Down η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμένει πάντοτε ανοικτή.
Στα παιδιά η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι βραχύτερη και τα βακτηρίδια χρειάζονται λιγότερο δρόμο για να φτάσουν στο μέσο αυτί. Ο ενεργητικός καθαρισμός του μέσου αυτιού παρεμποδίζεται, αν δεν λειτουργεί κανονικά το κροσσωτό επιθήλιο του βλεννογόνου του, συνεπεία της βλάβης του από διάφορες ιογενείς λοιμώξεις ή βακτηριδιακές τοξίνες, όπως η πνευμολυσίνη που παράγεται από τον πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae).
Η φλεγμονή μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που εκτείνεται έως την ευσταχιανή σάλπιγγα. Αυτός ο σωλήνας μπορεί να αποφραχθεί από μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή από υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Το υγρό που παράγεται από τη φλεγμονή και την αρνητική πίεση στο μέσο αυτί, δεν μπορεί να παροχετευθεί μέσω της ευσταχιανής και αθροίζεται στο μέσο αυτί.
Συνήθως στις μισές περιπτώσεις(50%) το υγρό αυτό απορροφάται σε δυο με τρεις εβδομάδες, μετά τρεις μήνες γίνεται καλά άλλο ένα 25% και μάλιστα χωρίς φάρμακα, από το υπόλοιπο 25% ένα ποσοστό αυτοιάται ενώ το υπόλοιπο οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν λοιπόν δύο θεωρίες όσον αφορά την αιτιολογία της οξείας μέσης ωτίτιδας (ΟΜΩ). Η πρώτη που έχει και τους περισσότερους υποστηρικτές θεωρεί ότι η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η βασική αιτία της νόσου, άρα το υγρό που την συνοδεύει είναι διίδρωμα. Η δεύτερη προτείνει μία φλεγμονώδη προέλευση της ωτίτιδας, άρα το υγρό είναι εξίδρωμα. Μερικοί υποστηρικτές της φλεγμονώδους αιτιολογίας, εντούτοις θεωρούν ότι η φλεγμονή είναι επακόλουθο της δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας και επομένως η φλεγμονή δεν αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα. 
 

Πίνακας 1                                                                                


 • Η οξεία μέση ωτίτιδα(ΟΜΩ), είναι η συχνότερη βακτηριακής αιτιολογίας νόσος των νεογνών και των παιδιών στην Ελλάδα.
 • Συχνότερη εποχή εμφάνισης της νόσου είναι ο χειμώνας.
 • Tα παιδιά που ζουν σε ατμόσφαιρα παθητικού καπνίσματος έχουν σημαντική προδιάθεση να πάθουν ΟΜΩ.
 • Το 75% των περιπτώσεων ΟΜΩ συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 10 ετών και συχνότερα στα αγόρια. 
 • Είναι συνηθέστερη στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, ξεκινώντας από τη νεογνική ηλικία μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
 • Ένα στα τέσσερα παιδιά πρόκειται να εμφανίσει κάποιο επεισόδιο μέσης ωτίτιδας μέσα στα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η μέγιστη συχνότητα εμφάνισης αυτών των επεισοδίων παρατηρείται στις ηλικίες από 6 μηνών ως 6 ετών και μάλλιστα από 6 μηνών έως 2 ετών.
 • Σε πολλά βρέφη και παιδιά κάτω των 7 ετών υπάρχει διαταραχή του μηχανισμού του ανοίγματος της ευσταχιανής σάλπιγγας.Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας,καθώς και η ευρεία ή παραμένουσα ανοιχτή ευσταχιανή σάλπιγγα αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες ΟΜΩ.
 • Στα παιδιά η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι βραχύτερη και τα βακτηρίδια χρειάζονται βραχύτερο δρόμο για να φτάσουν στο μέσο αυτί. Η ενεργητική κάθαρση του μέσου ωτός παρεμποδίζεται, αν δεν λειτουργεί κανονικά το κροσσωτό επιθήλιο του βλεννογόνου του, συνεπεία της βλάβης του από διάφορες ιογενείς λοιμώξεις ή βακτηριδιακές τοξίνες, όπως η πνευμολυσίνη που παράγεται από τον πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae).
 • Στα παιδιά με σύνδρομο Down η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμένει πάντοτε ανοικτή.
 • Η έγκαιρη αναρρόφηση του ρινοφάρυγγα μπορεί να περιορίσει την είσοδό του αμνιακού υγρού στο μέσο αυτί και να προληφθεί η ΟΜΩ στα νεογνά.

           

Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα το τύμπανο προβαλλει(πομπαρει)


Οξεία πυώδης μέση ωτίτιδα,  είναι η λοίμωξη του μέσου ωτός από βακτήρια με αιφνίδια έναρξη και μικρή χρονική διάρκεια.
Εκκριτική ωτίτιδα, ή ορώδης μέση ωτίτιδα, {ή χρόνια μέση ωτίτιδα με ορώδη συλλογή υγρού, ή Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion), ή κολλώδες ούς (glue ear)}, είναι η φλεγμονή και συσσώρευση (συλλογή) υγρού  στο μέσο αυτί πίσω από ακέραια τυμπανική μεμβράνη ενώ η λοίμωξη έχει περάσει, ή χωρίς βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, λόγω δυσλειτουργίας ή απόφραξης(από κρεατάκια) της ευσταχιανής.

 
εκκριτική ωτίτιδαΤύμπανο με λίγο υγρό
  
Εκκριτική ωτίτιδα ή μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρούΑν συμβαίνουν πολλά και συχνά επεισόδια οξείας πυώδους μέσης ωτίτιδας(πάνω από 3 το εξάμηνο η 4 το χρόνο με «καθαρισμό» της λοίμωξης μεταξύ των επεισοδίων), τότε μιλάμε για υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα.

υποτροπιαζουσα μεση ωτιτιδα  Υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδαΑνάλογα με τη διάρκειά της η μέση ωτίτιδα διακρίνεται σε:

 • Οξεία (0-3 εβδ.)
 • Υποξεία (3-12 εβδ.)
 • Χρόνια (>12 εβδ.)Σε χρόνιες καταστάσεις με ωτόρροια(πύον στο αυτί) και διάτρηση(τρύπα)του τυμπανικού υμένα μιλάμε για χρόνια μέση ωτίτιδα ή χολοστεάτωμα και χρειάζεται απαραίτητα χειρουργείο.


χολοστεάτωμα
Φυσιολογικό τύμπανο    Ατελεκτασία(έλειψη αέρος)    Χολοστεάτωμα
 


Ο γιατρός εξετάζει και χειρουργεί στην:
Αθηναϊκή  Κλινική   Mediclinic   στην  Αθήνα

Αθηναϊκή Mediclinic - Γενική Κλινική

Κλινική       ΙΑΣΩ Θεσσαλίας    στη   Λάρισσα

Κλινική  EUROMEDICA ΘΕΟΤΟΚΟΣ  Λάρισσα  

 ΩΡΛ   Κέντρο  Θεσσαλίας
       στη   Καρδίτσα


Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.

   
  

 
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ    Αιτίες ΣυμπτώματαΕΔΩ ΟΛΗ Η
   Ωτίτιδα
Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά