Μέση ωτίτιδα παιδιά διάγνωση

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

Ωτίτιδα κλάμα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
  
 
 
 
 

 

 
 
 

• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Δείτε  την εκκριτική ωτίτιδα

  
 
 

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

 
 
Πρόληψη
 
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά,  περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό
•  Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
•  Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες.  Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις. 
•  Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση. 
• Η χρήση πιπίλας ευνοεί την ωτίτιδα.
•  Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των    λοιμώξεων του αυτιού.
 
 
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψει το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
 
 
 
 
 
Δείτε   για την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας.

 
  

Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών 

Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών

Παιδικό Ακοόγραμμα  

Απλή ωτοσκόπηση

Παιχνιδοακουομετρία

Ωτοσκόπηση υπό πίεση(Single) 

Τυμπανομετρία

Videoωτοσκόπιση 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

Ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο 

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού 

 
 
 
 
Ωτοσκόπηση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)
Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπησης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπηση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγχρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να κάνουμε σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
 
 


BANERright_gradiant

 Μέση ωτίτιδα διάγνωση  


Στο τέταρτο διεθνές συμπόσιο για την ΜΩ (μέση ωτίτιδα), η υπεύθυνη ομάδα κατέταξε την κατάσταση σε τέσσερις τύπους:
  • Μυριγγίτιδα :  Φλεγμονή του τυμπανικού υμένα μόνο ή συνδυασμένη με εξωτερική ωτίτιδα ή με μέση ωτίτιδα.
  • Οξεία πυώδης μέση ωτίτιδα :  Κλινικά αναγνωρίσιμη λοίμωξη του μέσου ωτός με αιφνίδια έναρξη και μικρή χρονική διάρκεια.
  • Εκκριτική μέση ωτίτιδα (χρόνια μέση ωτίτιδα με ορώδη συλλογή,ορώδης μέση ωτίτιδα) :  Παρουσία ορώδους συλλογής πίσω από ακέραια τυμπανική μεμβράνη χωρίς συμπτώματα ή σημεία.
  • Χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα : Χρόνια βλεννώδης ωτόρροια που προέρχεται από το μέσο ους και συνδυάζεται σχεδόν πάντοτε με διάτρηση του τυμπάνου.
Η ομάδα των ερευνητών δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα κοινό ορισμό για την υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα. Παρόλα αυτά ο κοινά αποδεκτός ορισμός είναι τρία ή περισσότερα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας μέσα σε 6 μήνες ή 4 ή περισσότερα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας μέσα σε ένα χρόνο με «καθαρισμό» της λοίμωξης μεταξύ των επεισοδίων.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μυριγγίτιδα είναι μόνο φλεγμονή και όχι λοίμωξη. Μπορεί να συμβεί μετά από ιώσεις, εξωτερική ωτίτιδα, κλάμα, τραύμα (βαροτραύμα κλπ). Η μυριγγίτιδα από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη αντιβιοτικής θεραπείας. Η διάγνωση της οξείας μέσης ωτίτιδας μπορεί να στηριχθεί από την παρουσία εντοπισμένων σημείων (ωτόρροια, βλεννώδες ή πυώδες υγρό πίσω από μια ερυθηματώδη τυμπανική μεμβράνη). Παρόλο που ο πόνος στο αυτί είναι χρήσιμο διαγνωστικό σημείο, το τράβηγμα του αυτιού στα παιδιά δεν πρέπει να αποδίδεται αυτόματα στη μέση ωτίτιδα (προκαλεί πόνο ούτως ή άλλως).
Πάντοτε γίνεται ωτοσκόπηση και ελέγχεται η κατάσταση του τυμπάνου. Σε μια τυπική ΟΜΩ προέχει το τύμπανο και χάνονται τα όριά του. Το χρώμα του τυμπάνου τυπικά είναι εξέρυθρο ή κίτρινο, αλλά αυτό έχει μικρότερη σημασία από τη θέση και την περιορισμένη κινητικότητά του, την οποία προκαλεί η φλεγμονή. Η ανεύρεση ενός εξέρυθρου τυμπάνου δεν σημαίνει πάντοτε την παρουσία ΟΜΩ. Σε 636 αυτιά ασθενών με ΟΜΩ, που εξετάστηκαν βρέθηκαν: 22 φυσιολογικά τύμπανα, 178 με προέχων τύμπανο, 114 με ένεση, 104 θολερής όψης, 92 εξέρυθρα τύμπανα, 66 με υδραερικό επίπεδο, 48 τύμπανα με κίτρινο χρώμα και 12 με πομφολιγώδη μυριγγίτιδα (λοίμωξη του τυμπανικού υμένα, η οποία συνοδεύεται από επώδυνες πομφόλυγες και έχει σχέση με την ΟΜΩ). Αν έχει προκληθεί ρήξη του τυμπάνου παρατηρείται η παρουσία απεκκρίματος και πύου στον έξω ακουστικό πόρο και ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο.

 
Το τυμπανο εχει υγρο.Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ους (glue ear)τύμπανο  με φυσσαλιδες Μυριγγίτιδα( ιογεννης μέση ωτίτιδα)
 
Φυσιολογικό τύμπανο               με φυσαλίδες Μυριγγίτιδα (ιογενής μέση ωτίτιδα)
 
Οξεία  μέση ωτίτιδα τύμπανο που ειναι εξερυθρο(κατακοκκινο)
 
 
 
 
 
 
Οξεία  μέση ωτίτιδα, τύμπανο που είναι εξέρυθρο (κατακόκκινο) και έχει υγρό
 
 
 
 
 
 
 
 
Οξεία  μέση πυώδης ωτίτις το τύμπανο  προβαλλει(πομπαρει)
 
Φυσιολογικό τύμπανο    Οξεία μέση πυώδης ωτίτις το τύμπανο προβάλλει
 
Το τυμπανο εχει υγρο.Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ους (glue ear)
 
 
 
 
Το τύμπανο έχει υγρό. Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ούς (glue ear)
 
 
 
 
 
Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion)
Φυσιολογικό τύμπανο     Μέση ωτίτιδα με υγρό   διάτρηση χολοστεάτωμα
 
διάτρηση τυμπάνου(Τρύπα στο τύμπανο)
 
 
 
 
 
 
διάτρηση τυμπάνου (Τρύπα στο τύμπανο)
 
 
 
 
 
 
Η μέση ωτίτιδα μπορεί να διαγνωσθεί από το ιστορικό, τα συμτώματα, την κλινική εικόνα και την εξέταση των αυτιών (ωτοσκόπιση) με ένα απλό ωτοσκόπιο πρώτα, με το οποίο μπορούμε να δούμε το τύμπανο, που κατά κανόνα είναι εξέρυθρο (κατακόκκινο), μπορεί να έχει φυσαλίδες (μυριγγίτιδα στην ιογενή μέση ωτίτιδα), να προβάλλει (πομπάρει) και πίσω του να διαφαίνεται πύον (οξεία πυώδης μέση ωτίτιδα), ή να έχει υγρό (Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα - Otitis media with effusion ή κολλώδες ους - glue ear). 

Η ωτοσκόπηση όμως με ωτοσκόπιο που έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης της πίεσης στον έξω ακουστικό πόρο (Πνευματικό ωτοσκόπιο του Single) είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Θα παρατηρήσουμε έντονη εισολκή του τυμπανικού υμένα (Τ.Υ.) με εμφανή βράχυνση της λαβής της σφύρας και σαφώς ελαττωμένη κινητικότητα του Τ.Υ. Η ερυθρότης του Τ.Υ. μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη πιθανής πάθησης, επειδή τα αγγεία του Τ.Υ. είναι δυνατόν να διογκωθούν από το κλάμα του πάσχοντος παιδιού ή τον πυρετό. 

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως: η ακτινογραφία, η τυμπανομετρία και ενδεχομένως η παρακέντηση δεν είναι δυστυχώς εύκολο να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες νοσηλείας κατ’ οίκον.
Πάντως σε υποτροπές της νόσου θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός οποιουδήποτε προδιαθεσικού παράγοντα όπως: κρανιοπροσωπική ανωμαλία, ρινική απόφραξη, ανωμαλία της υπερώας ή υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Σε πάσχοντες από υποτροπιάζουσα ή ανθιστάμενη στην θεραπεία μονόπλευρη μέση ωτίτιδα θα πρέπει να επισκοπηθεί ο ρινοφάρυγγας για να αποκλεισθεί η πιθανότητα ύπαρξης όγκου.
 
ωτοσκόπιση σχημαωτοσκοπιο
 
 
               ωτοσκόπηση                                     ωτοσκόπιο
 
 
ωτοσκόπιση παιδίωτοσκόπιση εικόνα
              ωτοσκόπηση                                φυσιολογικό τύμπανο

 
 

Απλή ωτοσκόπηση

 
Η χρήση των παραδοσιακών ωτοσκοπίων με λαμπτήρα τείνει να εγκαταλειφθεί λόγω του ανεπαρκούς φωτισμού. 

Ωτοσκόπηση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)

Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπησης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπηση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγχρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να γίνονται σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.    

Videoωτοσκόπιση

Μια μοντέρνα εξέταση με γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψει το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για λεπτομερή ανάλυση, μελέτη με την ησυχία μας και εκτύπωση.

Η Video-ωτοσκόπηση συμβάλλει πολύ ιδίως στα δύσκολα παιδιά που κλαίνε, για να μην ταλαιπωρούνται αλλά και να μην αλλοιώνεται η εικόνα του τυμπάνου που κοκκινίζει και διαγιγνώσκεται συχνά ως ωτίτιδα κατά λάθος.

Η βίντεοτηλεωτοσκόπηση (άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου και προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη) φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την απλή ωτοσκόπηση ή την ωτοσκόπηση υπό πίεση (με πνευματικό ωτοσκόπιο του Single) και από την τυμπανομετρία, όσον αφορά στην ακρίβεια της διάγνωσης της ΟΜΩ, (Shiao A Guo YC., 2005).

 
 Video ωτοσκόπιση                    ωτοσκοπιση σε παιδι
       
Βιντεοωτοσκόπιο                          Βιντεοωτοσκόπιση
 
 

Ωτομικροσκόπιση

Είναι η ωτοσκόπηση με το χειρουργικό μικροσκόπιο υπό μεγέθυνση όπου πλέον με λεπτομέρεια επιβεβαιώνονται και οι ποιό δύσκολες περιπτώσεις, μπορούμε δε να κάνουμε και τους ποιό ευαίσθητους χειρισμούς όπως, τυμπανοκέντηση, παρακέντηση, ή ακόμη και τον απλό καθαρισμό κυψελίδας με ασφάλεια.

Πνευματικό ωτοσκόπιο του Single

Είναι ένα πολύ χρήσιμο εξειδικευμένο εργαλείο που μας βοηθά διακρίνουμε αν το υγρό πίσω από το τύμπανο είναι λεπτόρρευστο ή παχύρρευστο που έχει και δυσμενέστερη πρόγνωση. Ο γιατρός πιέζει απαλά το τύμπανο με αέρα που φυσιολογικά πρέπει να κινηθεί. Εάν το μέσο αυτί είναι γεμάτο με υγρό και μάλιστα παχύρρευστο δεν θα παρατηρήσει καμία κίνηση του τυμπάνου.


 
Ωτοσκόπηση, υπό πίεση με πνευματικό ωτοσκόπιο του Single.
 

Ωτοσκόπηση υπό πίεση με Πνευματικό ωτοσκόπιο του SingleΠνευματικό ωτοσκόπιο του Single

 

Επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση του μέσου αυτιού μπορούν να μας δώσουν το ακουόγραμμα και το τυμπανόγραμμα
Το ακουόγραμμα χρησιμοποιείται για να μετρήσει το βαθμό της βαρηκοΐας που είναι αγωγιμότητας.

 

ακουογραμμα αγωγιμοτητος

 
Ακουόγραμμα βαρηκοΐας αγωγιμότητας


Το τυμπανόγραμμα μετρά την πίεση του αέρα στο μέσο αυτί, δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η ευσταχιανή σάλπιγγα, τη λειτουργικότητα του μέσου αυτιού, και αν υπάρχει υγρό.

 

τυμπανόγραμμα με παθολογική καμπύλη (τύπου B)  
                                                Εκκριτική ωτίτιδα      Μέση ωτίτιδα
                                                         (υγρό)              
 

 

Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας(πχ από ρινίτιδα η κρεατάκια) προκαλεί ελάττωση της πιέσεως στο μέσο αυτί και μετατόπιση της καμπύλης προς αρνητικές πιέσεις (τύπου C).

 

 

τυμπανογραφημα τυπου C
 
τυμπανόγραμμα με παθολογική καμπύλη (τύπου C).  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ    Θεραπεία
 
ΕΔΩ ΟΛΗ Η   Ωτίτιδα
Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά