Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά, περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό.
• Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
• Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις.
• Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση.
• Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του αυτιού.
Δείτε πως μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. Δείτε την εκκριτική ωτίτιδα |
Περιεχόμενα
- 1 Μέση ωτίτιδα
- 1.1 Η δημιουργία της μέσης ωτίτιδας
- 1.2 Αιτίες και προδιαθεσικοί παράγοντες
- 1.3 Συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας
- 1.4 Διάγνωση της μέσης ωτίτιδας
- 1.5 Απλή ωτοσκόπηση
- 1.6 Θεραπεία της μέσης ωτίτιδας
- 1.7 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ
- 1.8 Χειρουργική αντιμετώπιση
- 1.9 Ομοιοπαθητική
- 1.10 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ
- 1.11 Επιπλοκές Οξείας μέσης ωτίτιδας
- 1.12 Εκκριτική ωτίτιδα
- 1.13 Επιπλοκές εκκριτικής ωτίτιδας
- 1.14 Χρόνια συμφυτική ωτίτιδα
- 1.15 Χολοστεάτωμα
- 1.16 Χρόνια μέση ωτίτιδα
- 1.17 Επιπλοκές χρόνιας μέσης ωτίτιδας
- 1.18 Οξεία μέση νεκρωτική ωτίτιδα
- 1.19 Ρήξη τυμπανικού υμένα (διάτρηση, ή τρύπα στο τύμπανο)
Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών |
Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών | |
Παιδικό Ακοόγραμμα |
||
Παιχνιδοακουομετρία |
||
Τυμπανομετρία |
||
Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ ) |
||
Ακουστικά προκλητά δυναμικά |
Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού | |
|
ΤΕΛΟΣ τα κλάματα![]() |
Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψη το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για λεπτομερή ανάλυση και μελέτη. |
Videoωτοσκόπιση![]() |
|
Δείτε για την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας . |
Το παιδί σας έχει ωτίτιδα; Πονάει, πιάνει το αυτί του, έχει γκρίνια, και πυρετό; Κατ αρχήν μην πανικοβάλλεστε δώστε του παυσίπονο, προσέξετε μην μπει νερό στο αφτί και τηλεφωνήστε στο γιατρό. Η ωτίτιδα είναι πολύ συχνή στα παιδιά και αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Μέση ωτίτιδα
Με δύο λόγια....
Η μέση ωτίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή του μέσου αυτιού συνήθως μετά από ρινίτιδα(κοινό κρυολόγημα), συχνότερη στα παιδιά, λόγω της κοντής ευσταχιανής και του ανεπαρκώς ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Οι κύριες αιτίες της μέσης ωτίτιδας είναι οι λοιμώξεις, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και η αλλεργική ρινίτιδα.Επειδή συνήθως περνάει από μόνη της και χωρίς αντιβιοτικά, η θεραπεία αρχίζει με τη διαχείριση του πόνου και την παρακολούθηση. οξεία μέση ωτίτιδα,ωτοσκόπιση Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν:
περισσότερα.... Η δημιουργία της μέσης ωτίτιδαςH μόλυνση προκύπτει συχνά από μια άλλη ασθένεια όπως κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία που προκαλεί συμφόρηση και οίδημα των ρινικών κοιλοτήτων, του φάρυγγα και ευσταχιανών σαλπίγγων.
Η οξεία μέση ωτίτιδα(ΟΜΩ) σχετίζεται στενά με ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αν και διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το 25% των περιπτώσεων ΟΜΩ δεν σχετίζονται με κάποιο ειδικό παθογόνο, (Κlein, 1995). Οι ιοί απαντώνται στο 25% περίπου των περιπτώσεων με ΟΜΩ και συχνά προηγούνται ή συνυπάρχουν με βακτηριακή λοίμωξη, (Κlein, 1995). Οι ευσταχιανές ή ακουστικές σάλπιγγες είναι στενοί σωλήνες(το πέρασμα που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το μέσο αυτί) που ανοιγοκλείνουν κυρίως στην κατάποση ανανεώνοντας έτσι τον αέρα και εξισώνοντας την πίεση μεταξύ της κοιλότητας του μέσου ωτός και το εξωτερικό περιβάλλον και επιτρέπουν το υγρό και τη βλέννα να αποβάλλεται από την κοιλότητα του μέσου ωτός. Η φλεγμονή του μέσου ωτός προκαλεί απόφραξη στις ευσταχιανές σάλπιγγες που παγιδεύουν έτσι το υγρό. Τα βακτήρια από το πίσω μέρος της μύτης ταξιδεύουν μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας απευθείας στην κοιλότητα του μέσου ωτός και πολλαπλασιάζονται στο υγρό.
Τα παιδιά στις ηλικίες από 6 μηνών ως 6 ετών και μάλιστα από 6 μηνών έως 2 ετών πλήττονται πιο συχνά από τους ενήλικες, λόγω του μικρού μεγέθους και της οριζόντιας θέσης της ευσταχιανής(στους ενήλικες είναι λοξή 45 μοίρες προς τα κάτω και διευκολύνει το υγρό και τη βλέννα να ρέει και να αποβάλλεται), πιθανώς δε και λόγω ανωριμότατος των μυών του φάρυγγα που την ανοιγοκλείνουν κατά την κατάποση.
Επίσης λόγω του ανεπαρκώς ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Η υπερβολική βλέννα και το σάλιο που παράγεται κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.
Στα παιδιά με σύνδρομο Down η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμένει πάντοτε ανοικτή.
Στα παιδιά η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι βραχύτερη και τα βακτηρίδια χρειάζονται λιγότερο δρόμο για να φτάσουν στο μέσο αυτί. Ο ενεργητικός καθαρισμός του μέσου αυτιού παρεμποδίζεται, αν δεν λειτουργεί κανονικά το κροσσωτό επιθήλιο του βλεννογόνου του, συνεπεία της βλάβης του από διάφορες ιογενείς λοιμώξεις ή βακτηριδιακές τοξίνες, όπως η πνευμολυσίνη που παράγεται από τον πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae).
Η φλεγμονή μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που εκτείνεται έως την ευσταχιανή σάλπιγγα. Αυτός ο σωλήνας μπορεί να αποφραχθεί από μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή από υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Το υγρό που παράγεται από τη φλεγμονή και την αρνητική πίεση στο μέσο αυτί, δεν μπορεί να παροχετευθεί μέσω της ευσταχιανής και αθροίζεται στο μέσο αυτί.
Συνήθως στις μισές περιπτώσεις(50%) το υγρό αυτό αποροφάται σε δυο με τρεις εβδομάδες, μετά τρεις μήνες γίνεται καλά άλλο ένα 25% και μάλιστα χωρίς φάρμακα, από το υπόλοιπο 25% ένα ποσοστό αυτοιάται ενώ το υπόλοιπο οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση. Πίνακας 1
Οξεία πυώδης μέση ωτίτιδα, είναι η λοίμωξη του μέσου ωτός απο βακτήρια με αιφνίδια έναρξη και μικρή χρονική διάρκεια.
Εκκριτική ωτίτιδα, ή ορώδης μέση ωτίτιδα, ή χρόνια μέση ωτίτιδα με ορώδη συλλογή υγρού, ή Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion), ή κολλώδες ούς (glue ear), είναι η φλεγμονή και συσσώρευση (συλλογή) υγρού στο μέσο αυτί πίσω από ακέραια τυμπανική μεμβράνη ενώ η λοίμωξη έχει περάσει, ή χωρίς βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, λόγω δυσλειτουργίας ή απόφραξης(απο κρεατάκια) της ευσταχιανής.
Εκκριτική ωτίτιδα ή μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού
Αν συμβαίνουν πολλά και συχνά επεισόδια οξείας πυώδους μέσης ωτίτιδας(πάνω απο 3 το εξάμηνο η 4 το χρόνο με «καθαρισμό» της λοίμωξης μεταξύ των επισοδείων), τότε μιλάμε για υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα. Σε χρόνιες καταστάσεις με ωτόρροια(πύον στο αυτί) και διάτρηση(τρύπα)του τυμπανικού υμένα μιλάμε για χρόνια μέση ωτίτιδα ή χολοστεάτωμα και χρειάζεται απαραίτητα χειρουργείο. Φυσιολογικό τύμπανο Ατελεκτασία(έλειψη αέρος) Χολοστεάτωμα
Αιτίες και προδιαθεσικοί παράγοντεςΜέση ωτίτιδα παθαίνουν περίπου τα 2 / 3 των παιδιών τουλάχιστον μια φορά πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους. Ο παιδικός σταθμός αυξάνει την πιθανότητα λοιμώξεων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση στον καπνό τσιγάρου παίζει επίσης ρόλο όπως και το οικογενειακό ιστορικό με πολλές ωτίτιδες σε άλλα μέλη της οικογένειας. Οσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο μειώνεται η συχνότητα της μέσης ωτίτιδας. Αν το πρόβλημα παραμείνει τότε συνιστάται αλλεργιολογικός έλεγχος ή/και ανοσολογικός έλεγχος για την τυχόν ύπαρξη ανοσοανεπάρκειας. Οι τέσσερις κύριες αιτίες της μέσης ωτίτιδας είναι η αλλεργία και αλλεργική ρινίτιδα, η λοίμωξη, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας και η διατροφική ανεπάρκεια. Αλλεργία και αλλεργική ρινίτιδα. Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς και τα τρόφιμα. Τα πιο κοινά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα είναι, οι γύρεις, σκόνη του σπιτιού, τρίχωμα ζώων, μούχλα, μύκητες, ο καπνός του τσιγάρου, το διοξείδιο του θείου, και οι πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως τα φυτοφάρμακα, φορμαλδεΰδη, και τα ζιζανιοκτόνα. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (από αγελάδες), το σιτάρι, το ασπράδι αυγού, τα προϊόντα από φυστίκι, σόγια, καλαμπόκι, πορτοκάλια, ντομάτες και το κοτόπουλο. Λοιμώξεις. Η φλεγμονή της μέσης ωτίτιδας οφείλεται σε ιούς ή βακτήρια που προσβάλλουν τα κύτταρα που καλύπτουν το λαιμό, την ευσταχιανή σάλπιγγα, και το μέσο αυτί. Όταν μολυνθούν αυτά τα κύτταρα πρήζονται και εκκρίνουν μια παχιά βλέννα που μπορεί να φράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα και να προκαλέσει διαταραχές στην πίεση του μέσου αυτιού πίσω από το τύμπανο. Μερικά από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν αυτή τη μόλυνση είναι ο πνευμονόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), ο αιμμόφιλος της ινφλουενζας (Haemophilus influenzae) και η μοραξελλα η καταρροϊκή (Moraxella catarrhalis). Απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτή η απόφραξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα από υπερτροφικές αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή αλλεργική ρινίτιδα.
Ο ρόλος των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μοιάζουν με μικρά μαξιλάρια (λεμφικού ιστού) κολλημένα ψηλά στο ρινοφάρυγγα στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η λειτουργία μπορεί να τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε μολύνσεις και φλεγμονές.
Επειδή οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται κοντά στο στόμιο (άνοιγμα) των ευσταχιανών, φλεγμονή ή υπερτροφία τους μπορεί να τις αποφράξει, συμβάλλοντας έτσι στην μόλυνση του μέσου ωτός. Η φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι πολύ πιθανό να παίζει ρόλο στις μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, επειδή οι αδενοειδείς στα παιδιά έχουν πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού και είναι σχετικά μεγαλύτερες. Διατροφική ανεπάρκεια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πιθανώς τα παιδιά με ελλείψεις στη βιταμίνη A, τον ψευδάργυρο και τον σίδηρο είναι πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και τις ωτίτιδες. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες των προσταγλανδινών (λιπαρά οξέα βρίσκονται φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους) και λευκοτριενίων μπορεί να διαδραματίσει επίσης κάποιο ρόλο. Επιπλέον, στα βρέφη, η μέση ωτίτιδα έχει συνδεθεί με το μπιμπερό ιδίως όταν πίνουν τελείως ανάσκελα. Ο μητρικός θηλασμός παρέχει δύο προστατευτικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι ότι η αναρρόφηση που δημιουργείται από το πιπίλισμα στο στήθος, βοηθά να κλείσει το κανάλι του αυτιού και εμποδίζει την παλινδρόμηση υλικού και βακτηρίων στο μέσο αυτί. Ο δεύτερος είναι η γενική προστασία από λοιμώξεις που παρέχεται από τα αντισώματα της μητέρας που περνούν στο μητρικό γάλα και το μωρό.
Συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας
Η εκκριτική ωτίτιδα πιο συχνά εμφανίζεται μετά από οξεία μέση ωτίτιδα μπορεί όμως να αναπτυχθεί και από μόνη της. Μπορεί να μην προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα, ωστόσο, παραμένει υγρό στο μέσο αυτί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια ακοής ή αν είναι επίμονο σε μόνιμη βαρηκοΐα από συμφυτική ωτίτιδα(κολλάει το τύμπανο).
Συμπτώματα μέσης ωτίτιδας σε παιδιά:
• Πόνος στο αυτί, ειδικά στο ξάπλωμα • Δυσκολία στον ύπνο • Πυρετό
• Απώλεια ακοής • διαταραχή της ισορροπίας • Πονοκέφαλο • ωτόρροια (έξοδο υγρών από το αυτί) • Απώλεια της όρεξης • Εμετός • Διάρροια Συμπτώματα μέσης ωτίτιδας σε ενήλικες: • Ωταλγία (πόνος στο αυτί) • αίσθημα πληρότητας στο αυτί (βούλωμα) • βαρηκοΐα • εμβοές (βούισμα ή κουδούνισμα στα αυτιά) • ωτόρροια (έξοδο υγρών από το αυτί) • Πονόλαιμος
Επιπλοκές από ένα μόνο επεισόδιο μέσης ωτίτιδας είναι σπάνιες. Διάτρηση τυμπάνου Επιτυμπάνιο χολοστεάτωμα
Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.
• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.
• Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση.
• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.
Διάγνωση της μέσης ωτίτιδαςΣτο τέταρτο διεθνές συμπόσιο για την ΜΩ (μέση ωτίτιδα), η υπεύθυνη ομάδα κατέταξε την κατάσταση σε τέσσερις τύπους:
Η ομάδα των ερευνητών δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα κοινό ορισμό για την υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα. Παρόλα αυτά ο κοινά αποδεκτός ορισμός είναι τρία ή περισσότερα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας μέσα σε 6 μήνες ή 4 ή περισσότερα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας μέσα σε ένα χρόνο με «καθαρισμό» της λοίμωξης μεταξύ των επεισοδίων.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μυριγγίτιδα είναι μόνο φλεγμονή και όχι λοίμωξη. Μπορεί να συμβεί μετά από ιώσεις, εξωτερική ωτίτιδα, κλάμα, τραύμα (βαροτράυμα κλπ). Η μυριγγίτιδα από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη αντιβιοτικής θεραπείας. Η διάγνωση της οξείας μέσης ωτίτιδας μπορεί να στηριχθεί από την παρουσία εντοπισμένων σημείων (ωτόρροια, βλεννώδες ή πυώδες υγρό πίσω από μια ερυθηματώδη τυμπανική μεμβράνη). Παρόλο που ο πόνος στο αυτί είναι χρήσιμο διαγνωστικό σημείο, το τράβηγμα του αυτιού στα παιδιά δεν πρέπει να αποδίδεται αυτόματα στη μέση ωτίτιδα (προκαλεί πόνο ούτως ή αλλως). Πάντοτε γίνεται ωτοσκόπηση και ελέγχεται η κατάσταση του τυμπάνου. Σε μια τυπική ΟΜΩ προέχει το τύμπανο και χάνονται τα όριά του. Το χρώμα του τυμπάνου τυπικά είναι εξέρυθρο ή κίτρινο, αλλά αυτό έχει μικρότερη σημασία από τη θέση και την περιορισμένη κινητικότητά του, την οποία προκαλεί η φλεγμονή. Η ανεύρεση ενός εξέρυθρου τυμπάνου δεν σημαίνει πάντοτε την παρουσία ΟΜΩ. Σε 636 αυτιά ασθενών με ΟΜΩ, που εξετάστηκαν βρέθηκαν: 22 φυσιολογικά τύμπανα, 178 με προέχων τύμπανο, 114 με ένεση, 104 θολερής όψης, 92 εξέρυθρα τύμπανα, 66 με υδραερικό επίπεδο, 48 τύμπανα με κίτρινο χρώμα και 12 με πομφολιγώδη μυριγγίτιδα (λοίμωξη του τυμπανικού υμένα, η οποία συνοδεύεται από επώδυνες πομφόλυγες και έχει σχέση με την ΟΜΩ). Αν έχει προκληθεί ρήξη του τυμπάνου παρατηρείται η παρουσία απεκκρίματος και πύου στον έξω ακουστικό πόρο και ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Φυσιολογικό τύμπανο με φυσσαλίδες Μυριγγίτιδα (ιογεννής μέση ωτίτιδα)
Οξεία μέση ωτίτιδα, τύμπανο που ειναι εξερυθρο (κατακοκκινο), και έχει υγρό
πηγή: www.medscape.com
Φυσιολογικό τύμπανο Οξεία μέση πυώδης ωτίτις το τύμπανο προβάλλει
Το τύμπανο εχει υγρό. Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ούς (glue ear)
Φυσιολογικό τύμπανο Μέση ωτίτιδα με υγρό διάτρηση χολοστεάτωμα
διάτρηση τυμπάνου (Τρύπα στο τύμπανο) Η μέση ωτίτιδα μπορεί να διαγνωσθεί από το ιστορικό, τα συμτώματα, την κλινική εικόνα και την εξέταση των αυτιών (ωτοσκόπιση) με ένα ωτοσκόπιο με το οποίο μπορούμε να δούμε το τύμπανο που κατά κανόνα είναι εξέρυθρο (κατακόκκινο), μπορεί να έχει φυσσαλίδες (μυριγγίτιδα στην ιογεννή μέση ωτίτιδα), να προβάλλει(πομπάρει) και πίσω του να διαφαίνεται πύον (οξεία πυώδης μέση ωτίτιδα), ή να έχει υγρό (Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα - Otitis media with effusion ή κολλώδες ους - glue ear). ωτοσκόπιση ωτοσκόπιο
ωτοσκόπιση φυσιολογικό τύμπανο αριστερά Δεξιά
Η χρήση των παραδοσιακών ωτοσκοπίων με λαμπτήρα τείνει να εγκαταληφθεί λόγω του ανεπαρκούς φωτισμού.
Ωτοσκόπιση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπισης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπιση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να γίνονται σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
VideoωτοσκόπισηΗ βίντεοτηλεωτοσκόπηση(άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου και προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη) φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την απλή ωτοσκόπηση ή την ωτοσκόπηση υπό πίεση (με πνευματικό ωτοσκόπιο του Single) και από την τυμπανομετρία, όσον αφορά στην ακρίβεια της διάγνωσης της ΟΜΩ, (Shiao A Guo YC., 2005). Βιντεοωτοσκόπιo
ΩτομικροσκόπισηΕίναι η ωτοσκόπηση με το χειρουργικό μικροσκόπιο υπό μεγένθυση όπου πλέον με λεπτομέρεια επιβεβαιώνονται και οι ποιό δύσκολες περιπτώσεις, μπορούμε δε να κάνουμε και τους ποιό ευαισθητους χειρισμούς όπως, τυμπανοκέντηση, παρακέντηση, ή ακόμη και τον απλό καθαρισμό κυψελίδας με ασφάλεια.
Πνευματικό ωτοσκόπιο του SingleΕίναι ένα πολύ χρήσιμο εξειδικευμένο εργαλείο που μας βοηθά διακρίνουμε αν το υγρό πίσω από το τύμπανο είναι λεπτόρρευστο ή παχύρευστο που έχει και δυσμενέστερη πρόγνωση. Ο γιατρός πιέζει απαλά το τύμπανο με αέρα που φυσιολογικά πρέπει να κινηθεί. Εάν το μέσο αυτί είναι γεμάτο με υγρό και μάλιστα παχύρευστο δεν θα παρατηρήσει καμία κίνηση του τυμπάνου.
Ωτοσκόπηση, υπό πίεση με πνευματικό ωτοσκόπιο του Single.
Επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση του μέσου αυτιού μπορούν να μας δώσουν το ακουόγραμμα και το τυμπανόγραμμα
Ακουόγραμμα βαρηκοΐας αγωγιμότητας
τυμπανόγραμμα με παθολογική καμπύλη (τύπου B)
|
Πίνακας 3. Αντιβιοτική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας στα παιδιά |
Προφύλαξη |
|
Πρώτη επιλογή |
|
Δεύτερη επιλογή |
|
Τρίτη Επιλογή *πρώτη επιλογή |
Πίνακας 4. Αντιβίωση από το στόμα για μέση ωτίτιδα στα παιδιά. | |||
Φάρμακο |
Δόση |
Πλεονεκτήματα |
Μειονεκτήματα |
| |||
Αμοξικιλλίνη (Amoxil, Trimox, Wymox) |
40 mg/kg/day tid |
Φτηνό |
Δεν είναι δραστικό εναντίων στελεχών που παράγουν β-λακταμάση |
| |||
Τριμεθοπρίμη/ Σουλφαμεθο-ξαζόλη (TMP-SMZ) (Bactrim, Septra) |
8 mg/kg TMP/ 40 mg/kg SMZ per day bid |
Φτηνό. 2 φόρές τη μέρα . |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 2 μηνών . Μπορεί να προκαλέσει δυσκρασίες του αίματος. |
| |||
Amoxicillin and clavulanate potassium (Augmentin) |
40 mg/kg/day (of amoxicillin) bid or tid |
2 φορές τη μέρα |
Μπορεί να προκαλέσει διάρροια. |
| |||
Κεφακλόρη (Ceclor) |
40 mg/kg/day tid |
Ανεκτή γεύση |
Οχι σε παιδιά μικρότερα του ενός μηνός Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.διάρροια,ορονοσία. |
| |||
Cefprozil (Cefzil) |
30 mg/kg/day bid |
Δυό φορές τη μέρα |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών |
| |||
Κεφουροξίμη (Ceftin) |
30 mg/kg/day bid |
Δυό φορές τη μέρα |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 3 μηνών. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια και ναυτία |
| |||
Cefpodoxime proxetil (Vantin) |
10 mg/kg/day bid or qd |
Μία ή δύο φορές τη μέρα |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεως από Clostridium difficile. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια,ναυτία,έμετουςκαι κοιλιακό άλγος. |
| |||
Κλινταμυκίνη (Cleocin) |
10-30 mg/kg/day tid or qid |
Δραστικό και έναντι ανθεκτικών πνευμόκοκκων |
Μπορεί να προκαλέσει διάρροια,γαστρεντερική δυσφορία. |
| |||
Loracarbef (Lorabid) |
30 mg/kg/day bid |
Δυό φορές τη μέρα |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία |
| |||
Clarithromycin (Biaxin) |
15 mg/kg/day bid |
Δυό φορές τη μέρα Λιγότερο συχνές Γαστρεντερικές παρενέργειες σε σχέση με την ερυθρομυκίνη |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών Αλληλεπιδρά με Θεοφυλλίνη και αστεμιζόλη (Hismanal) |
| |||
Erythromycin ethylsuccinate και sulfisoxazole (Eryzole, Pediazole) |
50-150 mg/kg/day qid |
Φαρμακο εκλογής σε αλλεργικούς στην πενκιλλίνη αρρώστους |
Οχι σε παιδιά μικρότερα των 2 μηνών. Μπορεί να προκαλέσει αιματολογικές δυσκρασίες,γαστρεντερικές αλληλεπιδράσεις . Αυξάνει τα επίπεδα της θεοφυλλίνης και της φαινυτοϊνηςστον ορό |
Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις, οι οποίες και αυτές προδιαθέτουν τη πρόκληση καθυποτροπήν ΟΜΩ (Lubianca Neto JF, και συν, 2006), διότι
αποφράσσουν το σαλπιγγικό όγκωμα θα πρέπει να μικραίνουν με τη χρήση ενδορρινικών τοπικών κορτικοστεροειδών, όπως η ενδορρινική φουορική μομεταζόνη, (Cengel και Αkyol, 2005), η μπεκλομεθαζόνη, βουδεσονίδη,φλουτικασόνη, κ.α. Σε περίπτωση που δεν επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται αδενοειδεκτομή
Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΡΟΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΙΣΚΟ ΤΥΜΠΑΝΟΣΤΟΜΙΑΣ
Αποδείχτηκε ότι η τοπική θεραπεία με ωτικές σταγόνες κιπροφλοξασίνης/δεξαμεθαζόνης είναι ανώτερη από τη θεραπεία μετά από χορήγηση αμοξικιλλίνης/κλαβουλανικού οξέος και έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες κλινικές ιάσεις, πρωιμότερη διακοπή της ωτόρροιας, λιγότερες παρενέργειες στα παιδιά με ΟΜΩ με ωτόρροια μέσω σωληνίσκου τυμπανοστομίας, (Dohar J, και συν, 2006).
Χειρουργική αντιμετώπιση
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν η φλεγμονή ή το υγρό, δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, εάν είναι χρόνια ή συνοδεύεται με απώλεια ακοής. Η ποιο συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η μυριγγοτομή.
Μυριγγοτομή. Αυτού του είδους η χειρουργική επέμβαση προσφέρει ανακούφιση σε παιδιά και ορισμένους ενήλικες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού ή επίμονο υγρό πάνω από τρεις μήνες στο μέσο αυτί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος κάνει μια μικρή τομή στο τύμπανο αναρροφά το υγρό και εισάγει σε αυτήν ένα μικροσκοπικό σωληνάκι αερισμού που ονομάζεται σωλήνας τυμπανοστομίας. Το σωληνάκι βοηθά στη απομάκρυνση του υγρού από το μέσο αυτί εξισώνοντας τις πιέσεις και το προστατεύει από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας βοηθώντας το έτσι να αναγεννηθεί. Αν τοποθετηθεί τυμπανοσωληνίσκος αερισμού υποβοηθείται η υποχώρηση του κοκκιωματώδους ιστού στους αεροφόρους χώρους του μέσου ωτός και των εκκριτικών στοιχείων του βλεννογόνου. Η επέμβαση, οδηγεί σε σημαντική μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των λοιμώξεων του αυτιού και αποκαθιστά την ακοή. Τα σωληνάκια θα πέσουν έξω από μόνα τους μέσα σε 3 έως 18 μήνες, και το τύμπανο κλείνει και πάλι.
Υγρό στο αυτί Σωληνάκι στο αυτί
Τοποθέτηση σωλήνα τυμπανοστομίας(σωληνάκι).
Οι κύριες ενδείξεις είναι :
-
α) Χρόνιες συλλογές μέσου ωτός ( εκκριτική ωτίτιδα) που επιμένουν ακόμα και επί θεραπείας μετά από 3 μήνες (και στα 2 αυτιά) ή 6 μήνες (στο ένα αυτί), ειδικά και όταν υπάρχει απώλεια ακοής.
-
β) Υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, ειδικότερα σε αρρώστους στους οποίους απέτυχε η αντιμικροβιακή θεραπεία.
-
γ) Επιμένουσα δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (βουητά, ίλλιγος, απώλεια ακοής).
-
δ) Πυώδεις επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας (παράλυση προσωπικού, μηνιγγίτιδα, κλπ)
Τα πλεονεκτήματα της τυμπανοστομίας περιλαμβάνουν την μικρότερη πιθανότητα για υποτροπή και την συντομότερη επαναφορά της ακοής στα πρό της νόσου επίπεδα.
Αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή). Αυτή η διαδικασία συνιστάται για παιδιά συνήθως 4 ετών και άνω, αν η ορώδης μέση ωτίτιδα έχει διαρκέσει τρεις μήνες ή περισσότερο και οι αμυγδαλές έχουν επανειλημμένες φλεγμονές.
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά, περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και επιλέξτε έναν που έχει μια τάξη με 6 ή λιγότερα παιδιά.
• Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού
• Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις.
• Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση.
• Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του αυτιού.
Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν:
- Το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών και ιδίως κάτω των 6 μηνών
- Ο πόνος, πυρετός, ευερεθιστότητα δεν βελτιωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες
- Το παιδί φαίνεται πιο άρρωστο από μια απλή λοίμωξη του αυτιού
- Το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό πάνω από 38,5C και έντονο πόνο
- Έντονος πόνος που σταματά ξαφνικά και βγαινει υγρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ρήξη τυμπάνου
- Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
- Το παιδί σας έχει ιδιαίτερα σοβαρή κεφαλαλγία, ζάλη, πρήξιμο γύρω από το αυτί, ή σύσπαση των μυών του προσώπου
Ομοιοπαθητική
Η εφαρμογή ομοιοπαθητικής θεραπείας φαίνεται απίθανο να είναι επωφελής στη θεραπεία της ΟΜΩ, όπως έδειξε μια τυχαιοποιημένη ελεγμένη δοκιμή ομάδας επί ασθενών που πήραν ομοιοπαθητικά φάρμακα και επί ομάδας ασθενών που πήραν συμβατική θεραπεία. Μειονέκτημα αυτής της εργασίας ήταν ότι ήταν μικρή και μικρής μεθοδολογικής ποιότητας, (Friese και συν, 1997). Η χρήση τσίχλας, σιροπίου, τροχίσκων ξυλιτόλης (φυτικής προελεύσεως ουσία) έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας, (Blazek-O'Neill B., 2005).
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ
Στα πλαίσια αυτά έχουμε καθιερώσει ένα σύστημα βαθμολόγησης (μετατρέπονται τα συμπτώματα σε αριθμητικό σκορ) της σοβαρότητας της οξείας μέσης ωτίτιδας στα παιδιά, που το χρησιμοποιούμε για να διακρίνουμε τις πιο σοβαρές από τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, επειδή υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι, η ήπια μέση ωτίτιδα συχνά θα καθαρίσει απο μόνη της χωρίς αντιβιοτικά.
Σε μικρότερα παιδιά και ιδίως κάτω των 6 μηνών χορηγείται πάντα αντιβίωση, αλλά και σε αυτά τα παιδιά το σύστημα βοηθάει γιατί διακρίνει τις σοβαρότερες περιπτώσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Συμπτώματα | 0 (Πράσινο) | 4 (Κίτρινο) | 7 (Κόκκινο) |
1. Πυρετός | Λιγότερο από 38 | 38 - 39 | Μεγαλύτερο από 39 |
2. Ωταλγία (τράβηγμα) | Όχι | Περιστασιακή | Συχνή |
3. Ευερεθιστότητα | Όχι | Περιστασιακή | Συχνή |
4. Σίτιση | Κανονική | Ήπια μείωση της όρεξης | Πολύ κακή όρεξη |
5.Ύπνος | Κανονικός | Κάπως ανήσυχος | Πολύ κακός ύπνος |
Επιπλέον, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν το παιδί είχε χειρουργική επέμβαση στο αυτί, και αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προδιαθέτουν σε λοιμώξεις του αυτιού. Οι σημαντικοί αυτοί παράγοντες κινδύνου καλύπτονται από τις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Θήλασε το παδί;
2. Μήπως το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό;
3. Πόσα παιδιά είναι στην αίθουσα; Πόσες ώρες την εβδομάδα;
4. Εκτίθεται το παιδί στον καπνό τσιγάρου;
5. Πόσες λοιμώξεις του αυτιού έκανε συνολικά το παιδί;
6. Πόσο χρονών ήταν όταν το παιδί όταν συνέβη η πρώτη ωτίτιδα;
7. Έχει κάνει το παιδί χειρουργική επέμβαση στα αυτιά του;
8. Το παιδί πρόσφατα έχει κάνει λήψη αντιβιοτικών; Έχει αλλεργία στα αντιβιοτικά;
9. Το παιδί είναι γενικά υγιές, ή υπάρχει μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση;
α). Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια ένδειξη της σοβαρότητας.
Θερμοκρασία σώματος | ||||||||
Σκορ |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|
Του Δέρματος |
35,5 - 36,0 |
36,1 - 36,6 |
36,7 - 37,2 |
37,3 - 37,7 |
37.8-38.3 |
38.4-38.8 |
³ 38.9 | |
Του στόματος |
36,1 - 36,6 |
36,7 - 37,2 |
37,3 - 37,7 |
37,8 - 38,3 |
38,4 - 38,8 |
38,9 - 39,3 |
³ 39.4 | |
Του Ορθού |
36,7 - 37,2 |
37,3 - 37,7 |
37,8 - 38,3 |
38,4 - 38,8 |
38,9 - 39,3 |
39,4 - 39,9 |
³ 40.0 | |
|
β). Τυμπανομετρία. Το τυμπανόγραμμα του ασθενούς βαθμολογείται με τα κριτήρια του παρακάτω πίνακα.
|
0 - 3: Δεν είναι οξεία μέση ωτίτιδα
| |||
0: Κανονική εμφάνιση ή συλλογή χωρίς ερύθημα. |
1: Ερύθημα μόνο, |
2: Ερύθημα, επίπεδο αέρα/υγρού, καθαρό υγρό, όχι αδιαφανές. |
3: Ερύθημα, πλήρης συλλογή, όχι αδιαφανές.
|
4 – 5: Ήπια διόγκωση; 6 – 7: Οξεία μέση ωτίτιδα οξεία μέση ωτίτιδα;
| |||
4: Ερύθημα, αδιαφανείς περιοχές, |
5: Ερύθημα, πλήρης συλλογή, |
6: Ερύθημα, διόγκωση, στρογγυλεμένη |
7: Ερύθημα, διόγκωση, πλήρης συλλογή, αδιαφανής, bulla. |
Επιπλοκές Οξείας μέσης ωτίτιδας
Εκκριτική ωτίτιδα
Εκκριτική ωτίτιδα, ή ορώδης μέση ωτίτιδα, ή χρόνια μέση ωτίτιδα με ορώδη συλλογή υγρού, ή Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion), ή κολλώδες ούς (glue ear), είναι η φλεγμονή και συσσώρευση (συλλογή) άσηπτου υγρού στο μέσο αυτί πίσω από ακέραια τυμπανική μεμβράνη ενώ η λοίμωξη έχει περάσει, ή χωρίς βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, λόγω δυσλειτουργίας ή απόφραξης (απο κρεατάκια) της ευσταχιανής.
Είναι ιδιάζουσα μορφή μέσης ωτίτιδας που παρουσιάζεται συνηθέστερα σε παιδιά μεταξύ 4-7 ετών κυρίως το χειμώνα, αποτελεί δε τη συχνότερη αιτία παιδικής βαρηκοΐας.
Σε βρέφη και νήπια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις στην ομιλία, και τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ικανότητες.
Αιτίες
Η αιτιολογία της νόσου δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι ότι σημαντικό ρόλο παίζει η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η απόφραξη της σάλπιγγας μπορεί να είναι συνέπεια επανειλημμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αλλεργίας, όγκων του ρινοφάρυγγα κ.α.
Η απόφραξη της ευσταχιανης σάλπιγγας(πχ από ρινίτιδα ή κρεατάκια) προκαλεί ελάττωση της πιέσεως στο μέσο αυτί και μετατόπιση της καμπύλης του τυμπανογράμματος προς αρνητικές πιέσεις (τύπου C).

Ειδικά στον ενήλικα η εκκριτική ωτίτιδα σημαίνει καρκίνο του ρινοφάρυγγα μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
Συμπτώματα
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει χορήγηση αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών αν υπάρχει φλεγμονή, και αντιϊσταμινικών φαρμάκων αν υπάρχει αλλεργία. Επίσης εφαρμόζονται ασκήσεις όπως φούσκωμα μπαλονιών για τη διάνοιξη της σάλπιγγας.
Αν σε 3 μήνες το υγρό δεν υποχωρήσει ή αν διαγνωσθεί παχύρευστο υγρό δηλ. κολλώδες ούς (glue ear), η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Γίνεται μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Επί υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται αδενοειδεκτομή.
Ειδικότερα
Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.
Οι συλλογές που υπάρχουν χωρίς ιστορικό πρόσφατης ωτίτιδας είναι πιθανότερο να μήν εξαφανιστούν απο μόνες τους.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες αυτή τη στιγμή είναι ότι σε μια συλλογή που ακολουθεί πρόσφατο επεισόδιο μέσης ωτίτδας δεν χορηγούμε αντιβίωση. Αν όμως η συλλογή παραμείνει για παραπάνω από 3 μήνες ή όταν υπάρχει σοβαρή βαρηκοΐα τότε η αντιβιωση έχει ενδειξη. Ενα 10ήμερο σχήμα ένος μόνο αντιβιοτικού μπορεί να χορηγηθεί. Εάν μάλιστα η επιμένουσα συλλογή γίνει συμπτωματική (πόνος, πυρετός, κλπ) τότε αντιμετωπίζεται ως οξεία μέση ωτίτιδα.
Προφυλακτική αντιβίωση πρέπει να χορηγείται μόνο για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις που συμβαίνουν 3 ή περισσότερες φορές μέσα σε ένα εξάμηνο ή 4 ή περισσότερες φορές το χρόνο.
Η χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας είναι αμφιλεγόμενη.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν η φλεγμονή ή το υγρό, δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, εάν είναι χρόνια ή συνοδεύεται με απώλεια ακοής. Η ποιο συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η μυριγγοτομή.
Μυριγγοτομή. Αυτού του είδους η χειρουργική επέμβαση προσφέρει ανακούφιση σε παιδιά και ορισμένους ενήλικες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού ή επίμονο υγρό πάνω από τρεις μήνες στο μέσο αυτί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος κάνει μια μικρή τομή στο τύμπανο αναρροφά το υγρό και εισάγει σε αυτήν ένα μικροσκοπικό σωληνάκι αερισμού που ονομάζεται σωλήνας τυμπανοστομίας. Το σωληνάκι βοηθά στη απομάκρυνση του υγρού από το μέσο αυτί εξισώνοντας τις πιέσεις και το προστατεύει από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας βοηθώντας το έτσι να αναγεννηθεί. Αν τοποθετηθεί τυμπανοσωληνίσκος αερισμού υποβοηθείται η υποχώρηση του κοκκιωματώδους ιστού στους αεροφόρους χώρους του μέσου ωτός και των εκκριτικών στοιχείων του βλεννογόνου. Η επέμβαση, οδηγεί σε σημαντική μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των λοιμώξεων του αυτιού και αποκαθιστά την ακοή. Τα σωληνάκια θα πέσουν έξω από μόνα τους μέσα σε 3 έως 18 μήνες, και το τύμπανο κλείνει και πάλι.
Υγρό στο αυτί Σωληνάκι στο αυτί
Τοποθέτηση σωλήνα τυμπανοστομίας(σωληνάκι).
Οι κύριες ενδείξεις είναι :
-
α) Χρόνιες συλλογές μέσου ωτός ( εκκριτική ωτίτιδα) που επιμένουν ακόμα και επί θεραπείας μετά από 3 μήνες (και στα 2 αυτιά) ή 6 μήνες (στο ένα αυτί), ειδικά και όταν υπάρχει απώλεια ακοής.
-
β) Υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, ειδικότερα σε αρρώστους στους οποίους απέτυχε η αντιμικροβιακή θεραπεία.
-
γ) Επιμένουσα δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (βουητά, ίλλιγος, απώλεια ακοής).
-
δ) Πυώδεις επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας (παράλυση προσωπικού, μηνιγγίτιδα, κλπ)
Τα πλεονεκτήματα της τυμπανοστομίας περιλαμβάνουν την μικρότερη πιθανότητα για υποτροπή και την συντομότερη επαναφορά της ακοής στα πρό της νόσου επίπεδα.
Αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή). Αυτή η διαδικασία συνιστάται για παιδιά συνήθως 4 ετών και άνω, αν η ορώδης μέση ωτίτιδα έχει διαρκέσει τρεις μήνες ή περισσότερο και οι αμυγδαλές έχουν επανειλημμένες φλεγμονές.
Επιπλοκές εκκριτικής ωτίτιδας
Χρόνια συμφυτική ωτίτιδα
Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη συμφύσεων στον κατεστραμμένο βλεννογόνο του μέσου αυτιού έπειτα από παραμελημένη θεραπεία οξείας πυώδους ή εκκριτικής ωτίτιδας. Εκδηλώνεται με βαρηκοΐα αγωγής και η θεραπεία είναι χειρουργική
Χολοστεάτωμα
Χρόνια μέση ωτίτιδα
Επιπλοκές χρόνιας μέσης ωτίτιδας
Οξεία μέση νεκρωτική ωτίτιδα
Ρήξη τυμπανικού υμένα (διάτρηση, ή τρύπα στο τύμπανο)
Δείτε ΕΔΩ την εκκριτική ωτίτιδα |
ΤΕΛΟΣ τα κλάματα
|
![]() • Κάθε κόκκινο τύμπανο δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.
• Τό τυμπανόγραμμα
μπορεί να προβλέψει σωστά τη συλλογή υγρού. |
• Μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. • Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση. |
Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία |
Δείτε για την μέση ωτίτιδα του παιδιού σας Επίσης την εκκριτική ωτίτιδα και την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας |
ΤΕΛΟΣ τα κλάματα
|
![]() • Κάθε κόκκινο τύμπανο δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.
• Τό τυμπανόγραμμα
μπορεί να προβλέψει σωστά τη συλλογή υγρού. |
• Μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. • Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση. |
Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία |
Δείτε για την μέση ωτίτιδα του παιδιού σας Επίσης την εκκριτική ωτίτιδα και την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας |
ΤΕΛΟΣ τα κλάματα
|
![]() • Κάθε κόκκινο τύμπανο δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.
• Τό τυμπανόγραμμα
μπορεί να προβλέψει σωστά τη συλλογή υγρού. |
• Μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. • Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση. |
Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις, θα πρέπει να μικραίνουν με τη χρήση ενδορρινικών τοπικών κορτικοστεροειδών και χορήγηση αντιβιοτικού για 3-6 εβδομάδες. Αν δεν εχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται αδενοειδεκτομή |
Μάθετε Τα νεώτερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, και αποφύγετε την εγχείρηση |
• Μεμβράνη - φύλλο από αποροφήσιμο υλικό (PDS) για
την αποκατάσταση και
των πιο δύσκολων περιπτώσεων στραβού ρινικού διαφράγματος.
• Αποροφήσιμο ράμμα
αντί της επώδυνης
γάζας - φόβητρο στη
μύτη των ασθενών. |
Διαβάστε την αλλεργική ρινίτιδα |
Κέντρο μελέτης ωτίτιδας
Τό τυμπανόγραμμα
μπορεί να προβλέψει τη συλλογή υγρού στο αφτί.
|
• Μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. • Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση. |
ΤΕΛΟΣ τα κλάματα
|
![]() • Κάθε κόκκινο τύμπανο δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.
• Τό τυμπανόγραμμα
μπορεί να προβλέψει σωστά τη συλλογή υγρού. |
• Μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. • Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση. |
Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις, θα πρέπει να μικραίνουν με τη χρήση ενδορρινικών τοπικών κορτικοστεροειδών και χορήγηση αντιβιοτικού για 3-6 εβδομάδες. Αν δεν εχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται αδενοειδεκτομή |
Μάθετε Τα νεώτερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, και αποφύγετε την εγχείρηση |
• Μεμβράνη - φύλλο από αποροφήσιμο υλικό (PDS) για
την αποκατάσταση και
των πιο δύσκολων περιπτώσεων στραβού ρινικού διαφράγματος.
• Αποροφήσιμο ράμμα
αντί της επώδυνης
γάζας - φόβητρο στη
μύτη των ασθενών. |
Διαβάστε την αλλεργική ρινίτιδα |
Κέντρο μελέτης ωτίτιδας
Τό τυμπανόγραμμα
μπορεί να προβλέψει τη συλλογή υγρού στο αφτί.
|
• Μπορείτε να βαθμολογίσετε τη βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση. • Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με οξεία μέση ωτίτιδα και ήπιο πόνο και πυρετό, δεν χορηγείται αντιβίωση. |
ΔΕΙΤΕ • γιατί κάθε ίλιγγος χρειάζεται Ωτορινολαρυγγολόγο και μάλλιστα επειγόντως • για τον έλεγχο ιλλίγου με νυσταγμογράφημα
• Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των εμβοών. • για τις εμβοές και το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των εμβοών |

|
© 2012 Λάμπρος Ι.Καρελάς lkarelas@yahoo.gr