Ωτίτιδα στα παιδιά Επιπλοκές

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

Ωτίτιδα κλάμα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
  
 
 
 
 

 

 
 
 

• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Δείτε  την εκκριτική ωτίτιδα

  

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

 
 
 
Πρόληψη
 
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά, περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό.
•  Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
•  Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες.  Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις. 
•  Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση. 
• Η χρήση πιπίλας ευνοεί την ωτίτιδα.
•  Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των    λοιμώξεων του αυτιού.
 
 
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψει το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
 
 
 
 
 Δείτε   για την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας.

 
  

Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών 

Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών

Παιδικό Ακοόγραμμα  

Απλή ωτοσκόπηση

Παιχνιδοακουομετρία

Ωτοσκόπηση υπό πίεση(Single) 

Τυμπανομετρία

Videoωτοσκόπιση 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

Ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο 

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού 

 
 
 
 
Ωτοσκόπηση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)
Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπησης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπηση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγχρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να κάνουμε σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
 
 

BANERright_gradiant
 
Με δυό λόγια...

 
Οι επιπλοκές από ένα μόνο επεισόδιο μέσης ωτίτιδας είναι σπάνιες.
Περιλαμβάνουν την εξωτερική ωτίτιδα (φλεγμονή του έξω ωτός), την μαστοειδίτιδα (φλεγμονή των μαστοειδών κυψελών που βρίσκονται πίσω από το αυτί) από εξάπλωση της φλεγμονής  στο οστό, είναι επίσης πιθανή η εξάπλωση στον εγκέφαλο, προκαλώντας μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό), ή ένα απόστημα του εγκεφάλου.
Επιπλοκές στην χρόνια μέση ωτίτιδα περιλαμβάνουν, διάτρηση(τρύπα)του τυμπανικού υμένα και βλάβη στα οστάρια στο μέσο αυτί, προκαλώντας βαρηκοΐα (μερικές φορές σπάνια ολική κώφωση), ή χολοστεάτωμα (μάζα κερατίνης σαν κρεμμύδι ή μπερδεμένη μπάλα, από τα συντρίμμια της αλλαγής του δέρματος, που μπορεί να διαβρώσει τα οστά και να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο αυτί).περισσότερα.....

 

 

Επιπλοκές Οξείας  μέσης ωτίτιδας

 
 


οξεια μεση ωτιτιδα

οξεία μέση ωτίτιδα,ωτοσκόπιση

 
 
Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό 

      

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν: 


  • Το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών και ιδίως κάτω των 6 μηνών 
  • Ο πόνος, πυρετός, ευερεθιστότητα δεν βελτιωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες 
  • Το παιδί φαίνεται πιο άρρωστο από μια απλή λοίμωξη του αυτιού 
  • Το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό πάνω από 38,5C και έντονο πόνο Έντονος πόνος που σταματά ξαφνικά και βγαίνει υγρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ρήξη τυμπάνου 
  • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται 
  • Το παιδί σας έχει ιδιαίτερα σοβαρή κεφαλαλγία, ζάλη, πρήξιμο γύρω από το αυτί, ή σύσπαση των μυών του προσώπου


Ενδοκροταφικές και ενδοκρανιακές επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας
Ενδοκροταφικές και ενδοκρανιακές επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας


1)Ενδοκροταφικές επιπλοκές όταν περιορίζονται στην περιοχή του κροταφικού οστού:
 
α)Οξεία μαστοειδίτιδα: είναι η επέκταση της φλεγμονής στην κοιλότητα της μαστοειδούς αποφύσεως. Χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, άλγος, οίδημα και ερυθρότητα οπισθοωτιαία στην περιοχή της μαστοειδούς και ενίοτε αναπέταση του πτερυγίου. Έχει αντιπροσωπευτική ακτινολογική εικόνα, απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και χειρουργική επέμβαση (μαστοειδεκτομή) επί μη βελτίωσης ή αν σχηματιστεί απόστημα.
 
β)Φλεγμονώδης λαβυρινθίτιδα: είναι η επέκταση της φλεγμονής στο έσω ους με διάφορες κλινικές μορφές (βλ. παθήσεις έσω ωτός).
 
γ)Λιθοειδίτιδα: η επέκταση της φλεγμονής στην κορυφή του λιθοειδούς οστού αποτελεί σοβαρή επιπλοκή με κίνδυνο να εξελιχθεί σε ενδοκρανιακή. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στην μετωπιαία ή ινιακή χώρα ή πίσω από τα βολβό του οφθαλμού, διπλωπία και νευραλγία του τριδύμου. Η θεραπεία περιλαμβάνει ισχυρή αντιβίωση με ή χωρίς χειρουργική παροχέτευση.
 
δ)Παράλυση προσωπικού νεύρου: οφείλεται στην επέκταση της φλεγμονής στο προσωπικό νεύρο και εκδηλώνεται με παράλυση του μισού προσώπου. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από χορήγηση αντιβιοτικών με απλή μυριγγοτομή μέχρι χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.
 
2)Ενδοκρανιακές επιπλοκές όταν η φλεγμονή επεκτείνεται και μέσα στο κρανίο (απειλούν τη ζωή του αρρώστου):
 
α)Επισκληρίδιο απόστημα: είναι η συλλογή πύου μεταξύ της σκληράς μήνιγγας του εγκεφάλου και του κροταφικού οστού. Η συμπτωματολογία είναι ασαφής με έντονη κεφαλαλγία και σφύζουσα ωτόρροια. Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.
 
β)Υποσκληρίδιο απόστημα: σπάνια αλλά βαρύτατη επιπλοκή που οφείλεται στη συλλογή πύου μεταξύ σκληράς και αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου. Ο άρρωστος είναι σε ημικωματώδη κατάσταση και επιβάλλεται η άμεση χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών.
 
γ)Εγκεφαλικό απόστημα: το ωτογενές εγκεφαλικό απόστημα εντοπίζεται συνήθως στον κροταφικό λοβό. Έχει την τυπική συμπτωματολογία του εγκεφαλικού αποστήματος, η ακριβής εντόπιση γίνεται με αξονική τομογραφία και η αντιμετώπιση είναι νευροχειρουργική.
 
δ)Θρομβοφλεβίτιδα σιγμοειδούς κόλπου του εγκεφάλου: πρόκειται για τον σχηματισμό θρόμβου στον εν λόγω κόλπο. Ο ασθενής έχει σηψαιμική εικόνα και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
 
ε)Μηνιγγίτιδα: Επικίνδυνη και θανατηφόρος επιπλοκή με την κλασσική συμπτωματολογία. Χορηγούνται υψηλές δόσεις ισχυρών αντιβιοτικών και αποκαθίσταται χειρουργικά η ωτίτιδα.
 
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που όμως απαιτεί σωστή θεραπεία γιατί αν παραμεληθεί μεταπίπτει σε χρόνια ή εκκριτική ωτίτιδα. Τόσο η οξεία  και η εκκριτική, όσο και η χρόνια μέση ωτίτιδα χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν να οδηγήσουν σε σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές, και τότε πέρα από τη συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά, η χειρουργική αντιμετώπιση της ωτίτιδας και της επιπλοκής της είναι επιβεβλημένες και μάλιστα με μεγάλες επεμβάσεις.
 
Επίσης αν η οξεία μέση ωτίτιδα παραμεληθεί χωρίς την σωστή θεραπεία μπορεί να προκύψει διάτρηση τυμπάνου (τρύπα στο τύμπανο).

 

  

Ρήξη τυμπανικού υμένα (διάτρηση, ή τρύπα στο τύμπανο)

 
 
 
διάτρηση τυμπάνου(Τρύπα στο τύμπανο)
 
διάτρηση τυμπάνου (Τρύπα στο τύμπανο)
 
 
Αίτια
 
 Αιχμηρά ξένα σώματα στον έξω ακουστικό πόρο, ισχυρό ράπισμα (χαστούκι), έντονοι κρότοι, απότομες μεταβολές της πίεσης από έξω ή από μέσα του τυμπάνου (κάθοδος με αεροπλάνο, κατάδυση, βίαιες εμφυσήσεις), οξεία ή χρόνια μέση πυώδης ωτίτιδα, χολοστεάτωμα κ.α.
 
 
 
διατρηση τυμπανουεπιτυμπανιο χολοστεάτωμα
             
                  Διάτρηση τυμπάνου                         Επιτυμπάνιο χολοστεάτωμα                   
 
 
Συμπτώματα
 
 Ωταλγία, ενίοτε αιμορραγία, βαρηκοΐα, εμβοές και ενδεχομένως παροδικός ίλιγγος, ορατό ρήγμα στον τυμπανικό υμένα κυρίως με ωτομικροσκόπηση.
 
Θεραπεία
 
 Στο 90% των περιπτώσεων η επούλωση είναι αυτόματη. Χορηγείται προφυλακτική αντιβίωση και απαγορεύεται η είσοδος νερού στο αυτί. Μπορεί να γίνει προσπάθεια συμπλησίασης των χειλέων της διατρήσεως και τοποθέτηση φύλλου σιλικόνης, με επέμβαση υπό το χειρουργικό μικροσκόπιο. Αν μετά από ένα μήνα το ρήγμα δεν κλείσει γίνεται μυριγγοπλαστική (τυμπανοπλαστική), δηλαδή χειρουργική αποκατάσταση του τυμπανικού υμένα με χρήση μοσχεύματος από την κροταφική περιτονία του ασθενούς.
 
Σημείωση
 
 Η είσοδος νερού στο αυτί είναι καλό να αποφεύγεται στις εξωτερικές και στις μέσες, οξείες και χρόνιες ωτίτιδες αποφράσσοντας τον πόρο με βαμβάκι και βαζελίνη κατά το λούσιμο.


 

Οξεία μέση νεκρωτική ωτίτιδα

Είναι μία ιδιάζουσα μορφή της οξείας μέσης ωτίτιδας που παρουσιάζεται σε παιδιά κατά τη διάρκεια εξανθηματικών νόσων και κυρίως της ιλαράς. Έχει βαρύτατη εξέλιξη και εντονότερη συμπτωματολογία. Θεραπευτικά χορηγούνται υψηλές δόσεις αντιβιοτικών και γίνεται χειρουργικός καθαρισμός του αυτιού από τους νεκρωμένους ιστούς.

    

Επιπλοκές εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στο αυτί)

 
 
Παραμελημένη εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια συμφυτική ωτίτιδα, ή χολοστεάτωμα, και μόνιμη βαρηκοία. Επίσης σε οξεία, ή υποτροπιάζουσα, ή χρόνια μέση ωτίτιδα.  
 
 
χολοστεάτωμα
Φυσιολογικό τύμπανο       συμφυτική ωτίτιδα             Χολοστεάτωμα
 
 
 
 
 
Μοντέρνα ανώδυνη πλαστική ρινικού διαφράγματος.
 
 
• Μεμβράνη - φύλλο από αποροφήσιμο υλικό (PDS) για την αποκατάσταση και των πιο δύσκολων περιπτώσεων στραβού ρινικού διαφράγματος.
 
• Αποροφήσιμο ράμμα αντί της επώδυνης  γάζας- φόβητρο στη μύτη των ασθενών.
 

 
Ο γιατρός είναι Επιστ. Συνεργάτης
 
των Νοσοκομείων και Κλινικών. 
 
  
 

  ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ EUROMEDICA 

 
  
 
 
 
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ     Ωτίτιδα παιδιά  
 

ΕΔΩ ΟΛΗ Η   Ωτίτιδα

Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά