Πόνος στο αυτί, ωταλγία

Ωτίτιδα κλάμα

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

>>   Ο πόνος στο αυτί πρέπει να θεραπεύεται αφού έχει βρεθεί η αιτία.
Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.


>>   Πενήντα τοις εκατό των πόνων στο αυτί δεν είναι από το αυτί.
Αν ο πόνος είναι από το αυτί, θα υπάρχει συνήθως απώλεια ακοής, βουητό, ή ευαισθησία στην πίεση του πτερυγίου.


>>   Ένας χρόνιος πόνος στο αυτί σε ηλικιωμένο μπορεί να έχει σχέση με καρκίνο!


Δείτε          το  Κέντρο μελέτης εμβοών

                •  Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση εμβοών 

                • τις εμβοές και το  ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης εμβοών

Δείτε         • τον  Ίλιγγο και τις • Ασκήσεις αντιρροπήσεως του ιλίγγου-αιθουσαία αποκατάσταση

                 • γιατί  Κάθε ίλιγγος χρειάζεται Ωτορινολαρυγγολόγο και μάλλιστα επειγόντως                 
• για τον 
 Έλεγχο ιλλίγου με νυσταγμογράφημα 
siel
ble roi
 
BANERright_gradiant

 
 
 

Πόνος στο αυτί (Ωταλγία)

 

πόνος στο αυτί πυρετός υγρό ζαλη βουητο ιγμοριο γναθο φαγούρα κνησμός λοβο τυμπανο μάγουλο ζυγωματικό

Η νεύρωση του αυτιού είναι πολύπλοκη και γίνεται από περισσότερα του ενός νεύρα. Τα νεύρα αυτά, εκτός από το αυτί, νευρώνουν και άλλα όργανα στην κεφαλή και τον τράχηλο με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα που υπάρχει αλλού να αντανακλά (χτυπά) στο αυτί  προκαλώντας πόνο.

Έτσι ο πόνος στο αυτί μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που αφορούν στο αυτί, αλλά και σε αιτίες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και είναι αντανακλαστικός από τη περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού. Ιδίως ένας χρόνιος πόνος στο αυτί σε ηλικιωμένο μπορεί να έχει σχέση με καρκίνο!

Μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενος, έντονος ή βαθύς, διαξιφιστικός (σαν σουβλιές) ή απλά ενοχλητικός. Μπορεί επίσης να γίνεται πιο έντονος όταν πιέζουμε το αυτί, όταν μασάμε, όταν φτερνιζόμαστε ή φυσάμε τη μύτη μας.

Το αυτί συνήθως πονάει γιατί η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν ισορροπεί τις πιέσεις μεταξύ του ατμοσφαιρικού αέρα και του μέσου αυτιού, δύο περιοχές που τους χωρίζει ο τυμπανικός υμένας. Επίσης στο μέσο αυτί αναπτύσσονται φλεγμονές που προκαλούν πόνο και τις ονομάζουμε ωτίτιδες, ενώ όταν υπάρχει και παραγωγή πύου λέγεται μέση πυώδη ωτίτιδα. Το πύο αν είναι αρκετό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου.


Αιτίες - βλάβες του αυτιού που προκαλούν πόνο (ωταλγία):

Λόγω συσσωρευμένης κυψελίδας ή ξένου σώματος που σφηνώθηκε στο αυτί.

Μόλυνση στα αυτιά, εξωτερική και μέση ωτίτιδα, μαστοειδίτιδα

Ρήξη ή διάτρηση του τυμπάνου του αυτιού.

Βλάβες που δημιουργούνται στο αυτί λόγω αλλαγών πίεσης όπως πτήση, κατάδυση, έκρηξη, πολύ δυνατοί ήχοι όπως ένας πυροβολισμός, χαστούκι στο κεφάλι ή το αυτί.

Βαρότραυμα από ταχεία μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης, παράδειγμα κατά την προσγείωση του αεροπλάνου.

Το ακριβές σημείο του πόνου είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε ποιο μέρος του αυτιού πάσχει.

Ο πόνος μπροστά από το αυτί, στη περιοχή του τράγου συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα (σπυράκι με πύον). Ο πόνος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από οξεία μέση ωτίτιδα ή μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας.
Ο πόνος πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα.


Αιτίες - βλάβες εκτός του αυτιού που προκαλούν πόνο (ωταλγία):

Οι αιτίες που αφορούν το αυτί μπορούν να διαπιστωθούν και να ελεγχθούν από τον γιατρό. Εάν ο έλεγχος αυτός είναι φυσιολογικός, τότε πρέπει να αναζητηθούν αιτίες μακριά από το αυτί.


Πόνος στο αυτί απο νερο θαλασσα βουτιες ψυξη δοντι φρονιμιτη μπατονετα ιωση κρυωμα συνάχι βουλωμενη μυτη


Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος γίνεται αισθητός αντανακλαστικά από άλλες περιοχές, που νευρώνονται και αυτές από κλάδους των νεύρων που νευρώνουν το έξω και το μέσο αυτί ( 5ο, 9ο,10ο κρανιακά νεύρα). Οι περιοχές αυτές που έχουν κοινή νεύρωση με το έξω και το μέσο αυτί είναι  η μύτη, οι παραρίνιοι κόλποι, ο ρινοφάρυγγας, τα δόντια, τα ούλα, η κροταφογναθική άρθρωση, η γνάθος, οι παρωτίδες, η γλώσσα, οι αμυγδαλές, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, η τραχεία και ο οισοφάγος. Οποιαδήποτε βλάβη στις παραπάνω περιοχές μπορεί να εμφανιστεί σαν πόνος στο αυτί!

Αυτές είναι:

 • Παθήσεις των δοντιών ιδίως των πίσω. Ο φρονιμίτης που βγαίνει ή δεν μπορεί να βγει, όπως επίσης κάποια ρίζα δοντιού που έχουμε βγάλει και αυτή έμεινε μέσα, μπορεί να κάνει οδοντικό πόνο στο αυτί.
 • Κροταφογναθικό Σύνδρομο (ΚΓΣ) ή Αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν τα δόντια δεν πατάνε καλά, π.χ. μετά από οδοντιατρικές θεραπείες ή μερικά λείπουν ή υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τότε η άρθρωση κουράζεται, κάνει φλεγμονή και πονάει το αυτί.
 • Παθήσεις του στόματος του φάρυγγα του λάρυγγα και του οισοφάγου. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, το περιαμυγδαλικό απόστημα, το φαρυγγικό απόστημα, η λεμφαδενίτιδα, η αδενοτομή, η αμυγδαλεκτομή, τα έλκη και οι κακοήθεις όγκοι του στόματος του φάρυγγα του λάρυγγα και του οισοφάγου πολλές φορές κάνουν πόνο στο αυτί.
 • Ο λάρυγγας πρέπει να εξετάζεται πάντοτε ιδίως με βιντεοενδοσκόπηση , γιατί ο καρκίνος στη περιοχή αυτή και η φυματιώδης λαρυγγίτιδα κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί.
 • Στη ρινίτιδα και την ιγμορίτιδα σπάνια πονάει το αυτί, αλλά οι κακοήθεις όγκοι της μύτης και των ιγμορείων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.
 • Νευραλγίες. Υπάρχει ένα νεύρο που λέγεται γλωσσοφαρυγγικό και μερικές φορές κάνει έντονο πόνο στο πίσω μέρος της γλώσσας, στο φάρυγγα και το αυτί. Επίσης το τρίδυμο νεύρο κάνει έντονο πόνο στο πρόσωπο τα δόντια και το αυτί.
Το τυμπανικό νευρικό πλέγμα μπορεί επίσης να κάνει έντονο πόνο στο αυτί και όταν το ακουμπάμε ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος.
Μερικές παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κάνουν νευραλγία που μπορεί να φτάσει μέχρι το αυτί.

Αν ο πόνος είναι απότομος,
διαξιφιστικός (σαν σουβλιές), διακοπτόμενος και φευγαλέος, αυτό είναι συχνό να προκαλείται από μυοσκελετικά προβλήματα ή νευραλγίες.
Αν ο πόνος είναι συνεχής, έντονος ή ήπιος, βαθύς ή απλά ενοχλητικός,
μπορεί να προκαλείται από ασθένεια των κόλπων ή του λαιμού(ένας όγκος), αμυγδαλίτιδα, ή από άλλες διαταραχές αυτιών, μύτης και του λαιμού που μπορεί να αντανακλάται ο πόνος στο αυτί.

Υπάρχουν αντανακλαστικοί πόνοι στο αυτί και από άλλα νεύρα του κεφαλιού, που γνωρίζει μόνο ο ειδικός γιατρός.

Για να διερευνηθεί ο πόνος στο αυτί θα πρέπει να γίνεται ωτοσκόπηση, ακουομετρία, έλεγχος λειτουργίας της αίθουσας του έσω αυτιού, ακτινογραφίες οδόντων, αξονική τομογραφία κεφαλής, κροταφικών οστών λαιμού και κόλπων και ίσως χρειασθεί και μαγνητική τομογραφία.

Ο πόνος στο αυτί πρέπει να θεραπεύεται αφού έχει βρεθεί η αιτία. Συνήθως ο πόνος ανταποκρίνεται στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Θα πρέπει να αποφεύγεται το μάσημα τσίχλας και σκληρών τροφών.


Κροταφογναθικό Σύνδρομο (ΚΓΣ) ή Αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσηςΚροταφογναθικό σύνδρομοΥπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που υποδηλώνει κροταφογναθικό πρόβλημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία, το 5%-10% των πασχόντων όμως πρέπει να ακολουθήσει αγωγή.

Το κροταφογναθικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα προβλημάτων που προκαλούν πόνο στο αυτί, στο πρόσωπο και στο κεφάλι και μπορεί να προέρχονται από την άρθρωση, τους μυς της μάσησης και τα λοιπά οστά που σχετίζονται με τη γνάθο.
Κάποιοι ασθενείς υποφέρουν από ημικρανίες, άλλοι νιώθουν ότι βουίζουν τα αυτιά τους, άλλοι ακούνε τη γνάθο τους να τρίζει και άλλοι νιώθουν οξύ πόνο στα πλάγια του προσώπου που αντανακλά μέχρι τον αυχένα.

Τα αίτια του κροταφογναθικού συνδρόμου είναι πολλά και σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς.
Συνήθως προκαλεί περισσότερα από ένα συμπτώματα και σπανίως έχει μία μεμονωμένη αιτία.
Στην εκδήλωση του συνδρόμου συμβάλλουν κληρονομικές ή αναπτυξιακές δυσμορφίες της γνάθου, μετατόπιση του δίσκου μεταξύ των οστών της γνάθου, φλεγμονή ή αρθρίτιδα που προκαλεί εκφύλιση της γνάθου, τραυματισμοί της άρθρωσης, όγκοι, λοιμώξεις κα.

Συνήθειες όπως το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα, το σφίξιμο των δοντιών, το δάγκωμα των χειλιών ή των νυχιών, η μάσηση τσίχλας ή άλλων αντικειμένων, μπορεί να επιδεινώσουν ή να παρατείνουν το πρόβλημα.

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, λειτουργούν επιβαρυντικά.

Αντιμετώπιση

- Το σημαντικότερο είναι η ξεκούραση της γνάθου, που συνεπάγεται ότι ο πάσχων πρέπει να διακόψει τις κακές συνήθειες που την επιβαρύνουν όπως το να μασάει τσίχλα ή τα νύχια του.
- Δεν πρέπει να ανοίγει πολύ το στόμα του όταν χασμουριέται ή γελάει.
- Πρέπει να τρώει μόνο μαλακές τροφές όπως το γιαούρτι, σούπες, ψάρι, μαλακά τυριά και καλά βρασμένα και πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά.
- Τα θερμά επιθέματα στην πλευρά που πονάει επίσης μπορεί να βοηθήσουν.
- Αντιφλεγμονώδη ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα που θα του συστήσει ο γιατρός.
- Να μην κοιμάται προς την πλευρά του προσώπου που πονάει.
- Τεχνικές ελέγχου του στρες όπως μαλάξεις, γιόγκα και  συμβουλευτική, μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες.
- Μετά την αποθεραπεία και σε φάση ηρεμίας, ασκήσεις ενδυνάμωσης των συνδέσμων και των μυών την άρθρωσης ώστε να την συγκρατούν καλύτερα από ενδεχόμενα υπεξαρθρήματα.Ασκήσεις ενδυνάμωσης των συνδέσμων και των μυών την άρθρωσης

Γλωσσοφαρυγγική νευραλγίαΗ γλωσσοφαρυγγική νευραλγία χαρακτηρίζεται από οξύ, βραχείας διάρκειας, διαξιφιστικού χαρακτήρα άλγος που αφορά το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα ή την περιοχή των αμυγδαλών. Το άλγος συχνά αντανακλά στην περιοχή του ωτός και εκλύεται κατά την κατάποση, την ομιλία ή και τη μάσηση. Μπορεί να επισυμβεί αντανακλαστική βραδυκαρδία και συγκοπικό επεισόδιο.

Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων , όπως η καρβαμαζεπίνη, μπορεί να επιφέρει μία σχετική ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από γλωσσοφαρυγγική νευραλγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγχυση κοκαίνης στην περιοχή των αμυγδαλών, μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρόσφατα δεδομένα στην ιατρική βιβλιογραφία αναδεικνύουν την εφαρμογή της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής σαν μία αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τη γλωσσοφαρυγγική νευραλγία(Glossopharyngeal neuralgia and radiosurgery, J Neurosurg. 2014Dec;121 Suppl 2:222-5).
Παρόλα αυτά, επί εμμονής συμπτωμάτων ή μη υποχώρησης του άλγους, η χειρουργική αντιμετώπιση παραμένει το παρόν η κλασική μέθοδος θεραπείας σε ασθενείς πάσχοντες από γλωσσοφαρυγγική νευραλγία.


Το μικρό τεμάχιο σπόγγου που τοποθετείται σαν μαξιλάρι μεταξύ του υπεύθυνου αγγείου και του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου. 

H χειρουργική αντιμετώπιση (μικροαγγειακή αποσυμπίεση) έγκειται στην τοποθέτηση ενός μικρού τεμαχίου σπόγγου, που λειτουργεί σαν μαξιλάρι, μεταξύ του υπεύθυνου αγγείου και του πάσχοντος νεύρου(γλωσσοφαρυγγικού). Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλά με το 90% των ασθενών που πάσχουν από γλωσσοφαρυγγική νευραλγία να παραμένουν ελεύθεροι συμπτωμάτων, μετά τη χειρορυγική επέμβαση.


Σύνδρομο Eagle


Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο Eagle παρουσιάζουν ένα σύνολο συμπτωμάτων της κρανιοπροσωπικής και τραχηλικής χώρας τα οποία
προκαλούνται από την επιμήκυνση της βελονοειδούς αποφύσεως πάνω από 25 mm ή την ενασβεστίωση του βελονογναθικού συνδέσμου. Το σύνδρομο Eagle προκαλεί ιδιαίτερα δυσάρεστα συμπτώματα στον πάσχοντα, έχοντας επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του. Παρουσιάζεται κυρίως με φαρυγγικό ή τραχηλικό άλγος κατά την διάρκεια της κατάποσης, της ομιλίας, της διάνοιξης του στόματος ή κατά την διάρκεια των κινήσεων της κεφαλής καθώς επίσης και αίσθηση ξένου σώματος στον στοματοφάρυγγα ή ωταλγία.

Ο κλασσικός τύπος του συνδρόμου Eagle εμφανίζεται σε ασθενείς με ιστορικό αμυγδαλεκτομής και συχνότερο σύμπτωμα το φαρυγγικό άλγος. Η σύσπαση του
ουλώδους συνδετικού ιστού που δημιουργείται μετά από αμυγδαλεκτομή κοντά στην βελονοειδή απόφυση, μπορεί να ασκήσει πίεση σε μία ή περισσότερες από τις τέσσερις κατώτερες εγκεφαλικές συζυγίες που διέρχονται από την ανατομική αυτή περιοχή. 
Στον βελονοκαρωτιδο-αρτηριακό τύπο του συνδρόμου, η πίεση ασκείται στην εξωκράνια μοίρα της έσω καρωτίδας. Οι στροφικές κινήσεις της κεφαλής ασκούν παροδική πίεση εκτός από την έσω καρωτίδα και στην συμπαθητική άλυσο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συγκοπτικά επεισόδια, ομόπλευρη κεφαλαλγία και οφθαλμικό άλγος. Η πίεση της βελονοειδούς αποφύσεως στην έξω καρωτίδα μπορεί να προκαλέσει άλγος στην περιοχή διανομής των κροταφικών και των γναθικών κλάδων της (Blythe και συν. 2009).

Κατά την ενδοστοματική κλινική εξέταση η ψηλάφηση του αμυγδαλικού βόθρου μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη μίας λεπτής και υπόσκληρης μάζας. Η ίδια μάζα αναδεικνύεται και με τη εξωστοματική ψηλάφηση του τραχήλου. Η διενέργεια εμπότισης με τοπικό αναισθητικό (Lidocaine 1%) βαθιά στον δεξιό
αμυγδαλικό βόθρο, έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση της ασθενούς από την γλωσσοδυνία.


Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην διαφορική διάγνωση όταν διερευνάται μια ετερόπλευρη γλωσσοδυνία αλλά και κάθε περίπτωση άλγους που εντοπίζεται στο πρόσωπο, την στοματική κοιλότητα και τον τράχηλο, ιδιαίτερα όταν υπάρχει εκλυτικός μηχανισμός όπως οι κινήσεις της κεφαλής. Το λεπτομερές ιστορικό και η σωστή κλινική εξέταση οδηγούν στην διάγνωση, ωστόσο η πιο βοηθητική εξέταση για την τεκμηρίωση της τελικής διάγνωσης είναι η τρισδιάστατη υπολογιστική τομογραφία(3D-CT). 

Η θεραπεία πρέπει να βασίζεται στην αιτιολογία και βέβαια στην ένταση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Η χειρουργική αφαίρεση της βελονοειδούς απόφυσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ενδοστοματική ή εξωστοματική προσπέλαση με πολύ καλά αποτελέσματα. Η χειρουργική επέμβαση με ενδοστοματική προσπέλαση επιτρέπει την ασφαλή εκτομή της βελονοειδούς απόφυσης, χωρίς να παρουσιάζει το κύριο μειονέκτημα της υπογνάθιας προσπέλασης που είναι η δημιουργία υπογνάθιας μετεγχειρητικής ουλής.Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)

Το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο της άνω και κάτω γνάθου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της γνάθου και των δοντιών, καθώς ασκείται υπερβολική πίεση από τους μύες στην περιοχή αυτή και εκδηλώνεται φλεγμονή στο σημείο. Ο βρουξισμός μπορεί να μην γίνει αντιληπτός έως ότου αρχίσει να εκδηλώνεται πόνος ή δυσκαμψία στη κροταφογναθική άρθρωση και τη γνάθο, κυρίως τις πρωινές ώρες. Ο βρουξισμός συχνά συνοδεύεται και από πονοκεφάλους, πόνο στο αφτί, κουδούνισμα ή βουητό στα αφτιά (εμβοές) ή και εξασθένηση της ακοής στο ένα ή και τα δύο αφτιά. Τα προβλήματα ακοής λόγω βρουξισμού οφείλονται πιθανώς στους σπασμούς των μυών του  ωτός.


Πονοκέφαλος, κεφαλαλγία

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα τον νιώσουν. Ο περιστασιακός πονοκέφαλος περνάει γρήγορα και δεν επανέρχεται.
Σε μια κατηγορία ασθενών, ο πονοκέφαλος είναι συχνός και έχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, δηλ. ο ασθενής γνωρίζει καλά τον πονοκέφαλό του, επειδή εμφανίζεται συχνά και με έναν σταθερό τρόπο.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πονοκεφάλων, σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται γενικά σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι (παραδείγματα: ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία, κεφαλαλγία τάσης) είναι οι πιο συχνοί.
Σε αυτούς δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο κι έτσι ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία είναι «αρνητικός».

Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι αυτοί που οφείλονται σε κάποια πάθηση του εγκεφάλου πχ όγκο εγκεφάλου, εγκεφαλική αιμορραγία, υδροκέφαλος κ.ο.κ. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος με μαγνητική (ή αξονική) τομογραφία έχει ευρήματα. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι πιο επικίνδυνοι, καθώς έχουν επιπλοκές και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Γενικά, ένας πονοκέφαλος θεωρείται ύποπτος όταν αρχίζει απότομα (σαν ένα χτύπημα) ή συνοδεύεται από εμετό, υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ
Σε κάθε περίπτωση ένας ασθενής με πονοκέφαλο πρέπει να εξετάζεται από έναν γιατρό.

Σε ποιες περιπτώσεις ένας πονοκέφαλος θεωρείται επικίνδυνος και θα χρειαστεί επείγουσα εξέταση από 
γιατρό νευρολόγο ή νευροχειρουργό;

Ο πονοκέφαλος είναι επικίνδυνος όταν:

1. ξεκινάει απότομα και δυνατά, σα να σας χτύπησε μια πέτρα -«ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου»- (υποψία ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου)

2. είναι διαφορετικός από τον συνήθη πονοκέφαλό σας δηλ. έχετε ημικρανία που είναι τυπικής εντόπισης και έντασης και ξαφνικά σας πιάνει «ένα άλλο είδος πονοκεφάλου» (πολλά αίτια)

3. συνοδεύεται από υψηλό πυρετό >39 και αυχενική δυσκαμψία δηλ. ο αυχένας σας πονάει και δεν είναι δυνατόν να ακουμπήσετε το πηγούνι στο στήθος σας (υποψία μηνιγγίτιδας)

4. αρχίζει ταυτόχρονα ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία, ελάττωση της όρασης κ.ο.κ. (υποψία εγκεφαλικής αιμορραγίας)

5. συνοδεύεται από λιποθυμία ή σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις (πολλά αίτια)

6. προήλθε από ένα χτύπημα στο κεφάλι, γίνεται ολοένα και χειρότερος και συνοδεύεται από λήθαργο ή ζάλη (υποψία τραυματικού αιματώματος)

7. συνοδεύεται από εμετό (πολλά αίτια).

Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σίγουρο ότι οφείλονται σε κάτι σοβαρό. Για παράδειγμα, πονοκέφαλο και εμετό προκαλεί και η γρίπη αλλά και το γνωστό σε όλους μας hangover. Ωστόσο, μόνο η εξέταση θα αποκλείσει τα σοβαρά αίτια.ΟΙ 4 πιο συχνοί τύποι κεφαλαλγίας, και τι να κάνετε πριν πάτε στο γιατρό.


1. Κεφαλαλγία τάσης 2. Ημικρανία 3. Πόνος από τα ιγμόρεια 4. Αθροιστική ή ισταμινογενής κεφαλαλγία.

1. Κεφαλαλγία τάσης 2. Ημικρανία 3. Πόνος από τα ιγμόρεια 4. Αθροιστική ή ισταμινογενής κεφαλαλγία. 


1. Κεφαλαλγία τάσης

Εκδηλώνεται με το έντονο αίσθημα πίεσης γύρω από το κεφάλι ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού. Το στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των φυσικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι νευρικές δίοδοι του πόνου. Ένας δεκάλεπτος περίπατος βοηθά ώστε οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου να λειτουργήσουν και πάλι φυσιολογικά και να υποχωρήσει ο πόνος.


2. Ημικρανία

Και στην περίπτωση αυτή, οι φυσικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο επηρεάζουν την εκδήλωση του πόνου. Οι ήχοι και ο δυνατός θόρυβος μπορεί να εντείνουν τον πόνο. Ένα παυσίπονο σε συνδυασμό με την επαρκή ενυδάτωση και μια δόση καφεΐνης είναι η τριπλέτα της επιτυχίας για την αντιμετώπιση του πόνου.3. Πόνος από τα ιγμόρεια

Αυτό το είδος κεφαλαλγίας γίνεται αισθητό ως έντονη πίεση στα μάγουλα και επάνω από τα φρύδια. Όταν οι ρινικές κοιλότητες εμφανίζουν φλεγμονές, δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι βλέννες στο εσωτερικό τους, προκαλώντας το χαρακτηριστικό πόνο. Το ρινικό σπρέι με καψαϊκίνη βοηθά να υποχωρήσει ο πόνος.


4. Αθροιστική ή ισταμινογενής κεφαλαλγία

Πρόκειται για το συχνό πονοκέφαλο που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους, π.χ. την άνοιξη. Συνοδεύεται συχνά από το κοκκίνισμα στα μάτια και την έκκριση δακρύων. Εάν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, επιβάλλεται η επίσκεψη στα επείγοντα. Η μάσκα οξυγόνου μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του πόνου.Ημικρανία / αθροιστική κεφαλαλγία

Η κεφαλαλγία είναι από τους πιο ενοχλητικούς πόνους, καθώς μας χαλάει τη διάθεση, μας δυσκολεύει να συγκεντρωθούμε και μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε απλές καθημερινές υποχρεώσεις.
Επιβάλλεται να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία του πόνου και το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας που μας ταλαιπωρεί, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες καθορίζουν ποια θεραπεία είναι η πιο κατάλληλη. Εάν η διάγνωση δεν είναι σωστή, δύσκολα θα επιτευχθεί πλήρης και διαρκής ανακούφιση από τον πόνο.

Η ημικρανία συχνά συγχέεται με την αθροιστική κεφαλαλγία επειδή και τα δύο αυτά είδη πονοκεφάλου γίνονται συνήθως αισθητά στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία;

Η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν πρόκειται για έναν απλό, ήπιο πονοκέφαλο.

Τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες μπορεί να αισθανθούν ναυτία, να έχουν τάση προς έμετο και να παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως. Συχνά, η αύρα προμηνύει την εκδήλωση της ημικρανίας. Με τον όρο αύρα, περιγράφεται το σύνολο των αισθητηριακών διαταραχών που προηγούνται της ημικρανίας (λάμψεις και γραμμές, παροδική απώλεια όρασης, μούδιασμα στα άκρα κ.α.).

Από την άλλη, όσοι εκδηλώνουν αθροιστική κεφαλαλγία εκκρίνουν δάκρυα από το μάτι (στην πλευρά που εκδηλώνεται ο πόνος) και έχουν καταρροή. Επίσης, η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται ξαφνικά, χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημάδια (αύρα). Δεν αποκλείεται η αθροιστική κεφαλαλγία να εκληφθεί ως πονοκέφαλος που προκύπτει από τα ιγμόρεια, όμως ο πόνος διαφέρει στις δύο περιπτώσεις. Ένα άτομο που εκδηλώνει αθροιστική κεφαλαλγία αισθάνεται σαν να διαπερνά το μάτι του ένα πυρωμένο αιχμηρό αντικείμενο.

Η ημικρανία διαρκεί από 2 έως 72 ώρες, ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται και υποχωρεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η αθροιστική κεφαλαλγία, όπως υποδεικνύει άλλωστε και το όνομά της, «χτυπά» επανειλημμένα σε διάστημα 2 εβδομάδων έως 3 μηνών. Ένας «κύκλος» αθροιστικής κεφαλαλγίας εκδηλώνεται στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, όμως μια επόμενη κρίση μπορεί να εκδηλωθεί στην αντίθετη πλευρά του κεφαλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο συχνά ημικρανία και οι άντρες εκδηλώνουν πιο συχνά αθροιστική κεφαλαλγία.

Αίτια: ημικρανίας / αθροιστικής κεφαλαλγίας

Φαίνεται πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ημικρανίας. Τα αίτια της αθροιστικής κεφαλαλγίας δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά.

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει και στις δύο περιπτώσεις αφορμή για την εκδήλωση του πονοκεφάλου. Οι ορμονικές διακυμάνσεις (όπως αυτές που παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση) και η χαλάρωση μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία.

Όσοι εκδηλώνουν ημικρανία συνήθως αναζητούν ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος για να ηρεμήσουν, ενώ όσοι εκδηλώνουν αθροιστική κεφαλαλγία γίνονται συνήθως νευρικοί.

Αντιμετώπιση
: ημικρανίας / αθροιστικής κεφαλαλγίας

Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται η λήψη φαρμάκων «έκτακτης ανάγκης». Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μόλις εκδηλωθεί ο πόνος. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές πρόληψης ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε ποιο είδος κεφαλαλγίας εκδηλώνετε και κατ' επέκταση να σχεδιαστεί το κατάλληλο για εσάς πλάνο θεραπείας.


Το βασικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ημικρανίας είναι η αναγνώριση των παραγόντων που την πυροδοτούν.

Οι 14 συχνότεροι παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία:

1. Πολύς ύπνος ή πολύ λίγος ύπνος

2. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή έλλειψη τροφής

3. Μεταβολή στα επίπεδα του στρες

4. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή απότομη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης

5. Αφυδάτωση

6. Πολλή γυμναστική

7. Για τις γυναίκες, περίοδος

8. Κατανάλωση αλκοόλ

9. Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

10. Κάπνισμα

11. Υπερβολική ζέστη

12. Δυνατά φώτα

13. Πόνος στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο)

14. Μυρωδιές, όπως τα έντονα αρώματα

Μην ξεχνάτε ότι τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν και συνδυαστικά ως επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση της ημικρανίας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο που θα αφορά στις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η ημικρανία ώστε να μπορέσετε σε βάθος χρόνου να καταλήξετε σε ποιους παράγοντες παρουσιάζετε αυξημένη ευαισθησία.

Τεστ με γράφημα για τον πονοκέφαλο


Ο πόνος στο κεφάλι που οφείλεται σε τραυματισμό ή στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι εύκολα αναγνωρίσιμος.
Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, ο εντοπισμός της αιτίας του πονοκεφάλου μπορεί να αναδειχθεί σε πρόκληση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. 

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής είτε δευτεροπαθής, δηλαδή να αποτελεί μεμονωμένη πάθηση ή σύμπτωμα άλλου προβλήματος, αντίστοιχα. 
Ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, άρα η ορθή αναγνώριση της υποκείμενης αιτίας του κρίνεται ζωτικής σημασίας. 

Με τη βοήθεια του παρακάτω τεστ σε μορφή γραφήματος, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη ιδέα για τις πιθανές αιτίες του πονοκεφάλου που σας ταλαιπωρεί.


πονοκέφαλος, πόνος στο κεφάλι1. Ίσως πρόκειται για διάσειση. Καλέστε το γιατρό σας ή επισκεφθείτε τα Επείγοντα.

2. Πρόκειται πιθανώς για δευτεροπαθή πονοκέφαλο που οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, μια γρίπη, ένα κρυολόγημα ή σε ιγμορίτιδα. Η αντιμετώπιση της αιτίας (π.χ. με παυσίπονα και επαρκή ενυδάτωση) θα σας ανακουφίσουν από τον πονοκέφαλο.

3. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε τα Επείγοντα. Ίσως πρόκειται για ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης σοβαρής κατάστασης.

4. Πρόκειται μάλλον για ημικρανία, με ή χωρίς αύρα.

5. Πρόκειται πιθανώς για αθροιστική κεφαλαλγία. Αυτό το είδος πονοκεφάλου εκδηλώνεται ξαφνικά και υποχωρεί εξίσου αιφνίδια, εντός 15 λεπτών έως 2 ωρών.

6. Ο πόνος οφείλεται πιθανώς σε κεφαλαλγία τάσης. Είναι ο συνηθέστερος τύπος πονοκεφάλου και συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η αδυναμία, ο πόνος στο σαγόνι και ο πόνος στον αυχένα.Χρόνια κεφαλαλγία


Πονοκέφαλος πάνω από 15 μέρες τον μήνα, μπορεί να κρύβει χρόνια κεφαλαλγία

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί περίπου το 20% του πληθυσμού. Μόλις το 1% των περιπτώσεων όμως κρύβει κάποια παθολογική αιτία, ενώ ακόμα και σε αυτές συνήθως πρόκειται για κάτι απλό (π.χ. για ένα πρόβλημα στα μάτια). Το υπόλοιπο 99% των επεισοδίων σχετίζεται με «αθώους» πονοκεφάλους.

Τι γίνεται όμως όταν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται για περισσότερες από 15 μέρες το μήνα και αυτό συμβαίνει για περισσότερους από τρεις συνεχόμενους μήνες;

Τότε πρόκειται για "χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία", η οποία χρήζει εκτίμησης από τον γιατρό, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του και να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Εφόσον η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική και έχει αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης αιτίας, η καθημερινή κεφαλαλγία μπορεί να σχετίζεται με κάποια από τις εξής καταστάσεις:


Χρόνια ημικρανία

Η ημικρανία εμφανίζεται πολύ συχνά, περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Στη χρόνια ημικρανία μπορεί ο πονοκέφαλος να είναι συνεχής ή σχεδόν συνεχής, χωρίς ιδιαίτερη δυσανεξία στο φως και τους θορύβους, χωρίς ναυτία και έμετο. Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ημικρανία πραγματικά υποφέρουν, καθώς βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση πόνου.Χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως

Όπως και στη χρόνια ημικρανία, στον χρόνιο πονοκέφαλο τύπου τάσεως οι άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο για περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως συχνά περιγράφεται σαν «βάρος» ή «σφίξιμο» στο κεφάλι, συχνά και στις δύο πλευρές. Είναι συνήθως πιο ήπιος από την ημικρανία, αλλά εξίσου βασανιστικός.Αθροιστική κεφαλαλγία

Εμφανίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως μερικών εβδομάδων) καθημερινά και μετά εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια. Στην αθροιστική κεφαλαλγία ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συχνά πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή «τρέξιμο» του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου, κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την μεριά του πόνου.Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία

Είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς πονοκέφαλου που αφορά μόνο ένα τμήμα του κεφαλιού. Ο πόνος είναι σε γενικές γραμμές μέτριας έντασης, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κρίσεις έντονου πόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί το μάτι από την πλευρά του πόνου να δακρύζει, το βλέφαρο να πέφτει, το ρουθούνι να βουλώνει ή και να «τρέχει».Κατάχρηση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο

Η κατάχρηση φαρμάκων για πονοκέφαλο είναι μία συχνή αιτία της χρόνιας καθημερινής κεφαλαλγίας. Η αυξημένη χρήση φαρμάκων καθιστά τον πονοκέφαλο πιο ανθεκτικό και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται, οδηγώντας διαρκώς σε μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων και σε ανθεκτικότερους και συχνότερους πονοκεφάλους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν φταίει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά η κακή χρήση των φαρμάκων και η μη ύπαρξη ορίων στη χρήση τους.


Πρωινός πονοκέφαλος


Σίγουρα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να ξυπνήσετε με φριχτό πονοκέφαλο, επειδή έχετε πιει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Εκτός αυτού όμως, ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες του πρωινού πονοκεφάλου; 

Αρχικά, θα πρέπει να εξερευνήσετε εάν ο ύπνος σας είναι ποιοτικός και ξεκούραστος. Οτιδήποτε διακόπτει τον ύπνο ή μειώνει την ποιότητά του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον πρωινό πονοκέφαλο. 

Για παράδειγμα, ιδιαίτερα σύνηθες είναι να ξυπνούν με πονοκέφαλο τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από ένα ή και περισσότερα επεισόδια προσωρινή διακοπής της αναπνοής μέσα στη νύχτα. Ρωτήστε το σύντροφό σας ή όποιον άλλο μένει μαζί σας να σας πει εάν έχει παρατηρήσει ότι κόβεται η αναπνοή σας ενώ κοιμάστε. Το δυνατό ροχαλητό είναι επίσης ένα τυπικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας. Η υπνική άπνοια διαγιγνώσκεται με τη βοήθεια ειδικής εξέτασης. 

Εάν ο ύπνος σας είναι σε γενικές γραμμές καλός, ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται στο τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός). Το τρίξιμο των δοντιών συνεπάγεται σημαντική πίεση της κάτω σιαγόνας, η οποία συμβάλλει στην εκδήλωση του πονοκεφάλου. Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να εντοπίσει τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε. 

Τέλος, ο πρωινός πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία. Η έκθεση στα ακάρεα της σκόνης, τα οποία βρίσκονται στο στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα, είναι πιθανό να προκαλέσει συμφόρηση στα ιγμόρεια, η οποία συμβάλλει στην εκδήλωση του πονοκεφάλου.Εξετάσεις διερεύνησης ωταλγίας (πόνος στο αυτί)


Απλή ωτοσκόπηση

 
Η χρήση των παραδοσιακών ωτοσκοπίων με λαμπτήρα τείνει να εγκαταληφθεί λόγω του ανεπαρκούς φωτισμού.

ωτοσκόπιση σχημαωτοσκοπιο
 
 
               ωτοσκόπιση                                     ωτοσκόπιο
 
 
ωτοσκόπιση παιδίωτοσκόπιση εικόνα
              ωτοσκόπιση                                φυσιολογικό τύμπανο

Ωτοσκόπιση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)

Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπισης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπιση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να γίνονται σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.    

Videoωτοσκόπιση

Η βίντεοτηλεωτοσκόπηση(άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου και προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη) φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την απλή ωτοσκόπηση ή την ωτοσκόπηση υπό πίεση (με πνευματικό ωτοσκόπιο του Single) και από την τυμπανομετρία, όσον αφορά στην ακρίβεια της διάγνωσης της ΟΜΩ, (Shiao A Guo YC., 2005).

 
 Video ωτοσκόπιση                    ωτοσκοπιση σε παιδι
       
Βιντεοωτοσκόπιο                          Βιντεοωτοσκόπιση
 
 

Ωτομικροσκόπιση

Είναι η ωτοσκόπηση με το χειρουργικό μικροσκόπιο υπό μεγένθυση όπου πλέον με λεπτομέρεια επιβεβαιώνονται και οι ποιό δύσκολες περιπτώσεις, μπορούμε δε να κάνουμε και τους ποιό ευαισθητους χειρισμούς όπως, τυμπανοκέντηση, παρακέντηση, ή ακόμη και τον απλό καθαρισμό κυψελίδας με ασφάλεια.  

Πνευματικό ωτοσκόπιο του Single

Είναι ένα πολύ χρήσιμο εξειδικευμένο εργαλείο που μας βοηθά διακρίνουμε αν το υγρό πίσω από το τύμπανο είναι λεπτόρρευστο ή παχύρευστο που έχει και δυσμενέστερη πρόγνωση. Ο γιατρός πιέζει απαλά το τύμπανο με αέρα που φυσιολογικά πρέπει να κινηθεί. Εάν το μέσο αυτί είναι γεμάτο με υγρό και μάλιστα παχύρευστο δεν θα παρατηρήσει καμία κίνηση του τυμπάνου.
 
Ωτοσκόπηση, υπό πίεση με πνευματικό ωτοσκόπιο του Single.
 

Ωτοσκόπηση υπό πίεση με Πνευματικό ωτοσκόπιο του SingleΠνευματικό ωτοσκόπιο του Single
Η μέση και η εξωτερική ωτίτιδα είναι οι πιο συχνές αιτίες ωταλγίας

Η μέση ωτίτιδα μπορεί να διαγνωσθεί από το ιστορικό, τα συμτώματα, την κλινική εικόνα και την εξέταση των αυτιών (ωτοσκόπιση) με ένα ωτοσκόπιο με το οποίο μπορούμε να δούμε το τύμπανο που κατά κανόνα είναι εξέρυθρο (κατακόκκινο), μπορεί να έχει φυσσαλίδες (μυριγγίτιδα στην ιογεννή μέση ωτίτιδα), να προβάλλει(πομπάρει) και πίσω του να διαφαίνεται πύον (οξεία πυώδης μέση ωτίτιδα), ή να έχει υγρό (Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα - Otitis media with effusion ή κολλώδες ους - glue ear).


Το τυμπανο εχει υγρο.Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ους (glue ear)τύμπανο με φυσσαλιδες Μυριγγίτιδα( ιογεννης μέση ωτίτιδα)
 
Φυσιολογικό τύμπανο               με φυσσαλίδες Μυριγγίτιδα (ιογεννής μέση ωτίτιδα)
 
Οξεία μέση ωτίτιδα τύμπανο που ειναι εξερυθρο(κατακοκκινο)
 
 
 
 
 
 
Οξεία  μέση ωτίτιδα, τύμπανο που ειναι εξερυθρο (κατακοκκινο), και έχει υγρό
 
 
 
 
 
 
Οξεία μέση πυώδης ωτίτις το τύμπανο προβαλλει(πομπαρει)
 
Φυσιολογικό τύμπανο    Οξεία μέση πυώδης ωτίτις το τύμπανο προβάλλει
 
Το τυμπανο εχει υγρο.Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ους (glue ear)
 
 
 
 
Το τύμπανο εχει υγρό. Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ούς (glue ear)
 
 
 
 
 
Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion)
Φυσιολογικό τύμπανο     Μέση ωτίτιδα με υγρό   διάτρηση χολοστεάτωμα
 
διάτρηση τυμπάνου(Τρύπα στο τύμπανο)
 
 
 
 
 
 
διάτρηση τυμπάνου (Τρύπα στο τύμπανο)
 
 
 
 
 
 


Επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση του μέσου αυτιού μπορούν να μας δώσουν το ακουόγραμμα και το τυμπανόγραμμα
Το ακουόγραμμα χρησιμοποιείται για να μετρήσει το βαθμό της βαρηκοΐας που είναι αγωγιμότητας.

 

ακουογραμμα αγωγιμοτητος

 
Ακουόγραμμα βαρηκοΐας αγωγιμότητας


Το τυμπανόγραμμα μετρά την πίεση του αέρα στο μέσο αυτί, δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η ευσταχιανή σάλπιγγα και αν υπάρχει υγρό.

 

τυμπανόγραμμα με παθολογική καμπύλη (τύπου B)  
                                                Εκκριτική ωτίτιδα      Μέση ωτίτιδα
                                                         (υγρό)              
 

Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας(πχ από ρινίτιδα η κρεατάκια) προκαλεί ελάττωση της πιέσεως στο μέσο αυτί και μετατόπιση της καμπύλης προς αρνητικές πιέσεις (τύπου C).

τυμπανογραφημα τυπου C 
τυμπανόγραμμα με παθολογική καμπύλη (τύπου C).  
 
>>    Απεικονιστικές εξετάσεις

 1. Μαγνητική τομογραφία (MRI) έσω ακουστικού πόρου
  1. Εξέταση εκλογής για το ακουστικό νευρίνωμα
  2. Αξιολογεί για φλεγμονές όπως λόγω ωτικού έρπητα ζωστήρα
  3. Αγγειακές βλάβες μπορεί να είναι εμφανείς
 2. Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) εγκεφάλου
  1. Ενδείκνυται αν υπάρχει υποψία αγγειακής βλάβης
 3. Αξονική τομογραφία (CT) κροταφικού οστού
  1. Αξιολογεί λοιμώδη αίτια (π.χ. Μαστοειδίτιδα , Χολοστεάτωμα )
  2. Αξιολογεί την ανατομία των οστών  (οστάρια και κοχλία ,  διεύρυνση υδραγωγού της αιθούσηςΚάταγμα)
  3. Μπορεί επίσης να προσδιορίσει ακουστικό νερίνωμα και αγγειακές βλάβες, αλλά η MRI προτιμάται


Ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενή με ακουστικό νευρίνωμα

Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.
 


Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την    

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά