Υγρό στα αυτιά σε παιδιά, Εκκριτική ωτίτιδα

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει

 
 
Ωτίτιδα κλάμα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 

• Κάθε κοκκίνισμα του τυμπάνου δεν είναι ωτίτιδα, αλλά και κάθε ωτίτιδα δεν θέλει αντιβίωση.

Το ερύθημα του τυμπάνου, η μυριγγίτιδα, και η συλλογή διαφανούς υγρού, δεν αποτελούν οξεία μέση ωτίτιδα, και δεν χορηγείται αντιβίωση.
 
• Σε υγιή παιδιά άνω των δυο ετών, με
 
 
Δείτε  πως μπορεί να βαθμολογηθεί η βαρύτητα της ωτίτιδας του παιδιού σας γιατί μπορεί να μην χρειάζεται αντιβίωση.
 
 
  
 
 
 
 

 

 
 
 

• Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Δείτε  την εκκριτική ωτίτιδα

  
 
 
  
Πρόληψη
 
• Αποτροπή στα κοινά κρυολογήματα. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και καλά,  περιορίστε το χρόνο που

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό
•  Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα του παιδιού.
•  Θηλάζετε το μωρό σας, για τουλάχιστον έξι μήνες.  Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από τις λοιμώξεις. 
•  Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, κρατήστε το μωρό σας σε ποιο όρθια θέση. 
•  Εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονοκόκκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των    λοιμώξεων του αυτιού.
 
 
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψη το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
 

Δείτε   για την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά του παιδιού σας.

 
  

Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών 

Διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών

Παιδικό Ακοόγραμμα  

Απλή ωτοσκόπηση

Παιχνιδοακουομετρία

Ωτοσκόπηση υπό πίεση(Single) 

Τυμπανομετρία

Videoωτοσκόπιση 

Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ )

Ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο 

Ακουστικά προκλητά δυναμικά

Ενδοσκόπιση μύτης λαιμού 

 
 
 
 
Ωτοσκόπιση με ψυχρό φωτισμό και μεγέθυνση (λούπες)
Σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε ωτοσκόπια με ψυχρό φωτισμό, που είναι ισχυρός και μοιάζει ποιό πολύ με το φυσικό φώς. Ο καλός φωτισμός είναι το Α και το Ω της καλής ωτοσκόπισης. Η χρήση μεγέθυνσης βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Εμείς στο ιατρείο, στην ωτοσκόπιση αλλά και σε όλες τις ιατρικές πράξεις και χειρουργεία χρησιμοποιούμε μετωπιαίο φωτισμό με μεγέθυνση (λούπες), ένα σύγρονο εργαλείο που έχει τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου και είναι φορητό.
Μας είναι αδιανόητο να κάνουμε σήμερα ιατρικές πράξεις χωρίς τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.
 
sielble roi
θαλασσί BANER αριστερά

 

 

Εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)

 

 

 
 
εκκριτική ωτίτιδαΤύμπανο  με λίγο υγρό
  
Εκκριτική ωτίτιδα ή μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού
 
 

 

Εκκριτική ωτίτιδα, ή ορώδης μέση ωτίτιδα, ή χρόνια μέση ωτίτιδα με ορώδη συλλογή υγρού, ή Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion), ή κολλώδες ούς (glue ear), είναι η φλεγμονή και συσσώρευση (συλλογή) άσηπτου υγρού  στο μέσο αυτί πίσω από ακέραια τυμπανική μεμβράνη ενώ η λοίμωξη έχει περάσει, ή χωρίς βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, λόγω δυσλειτουργίας ή απόφραξης (απο κρεατάκια) της ευσταχιανής.

Είναι ιδιάζουσα μορφή μέσης ωτίτιδας που παρουσιάζεται συνηθέστερα σε παιδιά μεταξύ 4-7 ετών κυρίως το χειμώνα, αποτελεί δε τη συχνότερη αιτία παιδικής βαρηκοΐας.


Η εκκριτική ωτίτιδα  πιο συχνά εμφανίζεται μετά από οξεία μέση ωτίτιδα  μπορεί όμως να αναπτυχθεί και από μόνη της. Μπορεί να μην προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα, ωστόσο, παραμένει υγρό στο μέσο αυτί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια ακοής ή αν είναι επίμονο σε μόνιμη βαρηκοΐα από συμφυτική ωτίτιδα (κολλάει το τύμπανο).

 

Το τυμπανο εχει υγρο.Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ους (glue ear)
 
 
 
 
Το τύμπανο εχει υγρό. Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion) ή κολλώδες ούς (glue ear)
 
 
 
 

Σε βρέφη και νήπια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις στην ομιλία, και τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ικανότητες.

 


Αιτίες εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στο αυτί)

 

Η αιτιολογία της νόσου δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι ότι σημαντικό ρόλο παίζει η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η απόφραξη της σάλπιγγας μπορεί να είναι συνέπεια επανειλημμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αλλεργίας, όγκων του ρινοφάρυγγα κ.α.

 

Η απόφραξη της ευσταχιανης σάλπιγγας(πχ από ρινίτιδα ή κρεατάκια) προκαλεί ελάττωση της πιέσεως στο μέσο αυτί και μετατόπιση της καμπύλης του τυμπανογράμματος προς αρνητικές πιέσεις (τύπου C).

 

τυμπανογραφημα τυπου C

 

Ειδικά στον ενήλικα η εκκριτική ωτίτιδα σημαίνει καρκίνο του ρινοφάρυγγα μέχρις αποδείξεως του εναντίου.Συμπτώματα εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στο αυτί)

 

 

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας είναι το κύριο και συχνά το μόνο σύμπτωμα. Αίσθημα βουλώματος, πληρότητας του αυτιού, εμβοές (σφυρίγματα), και σπανιώτερα ελαφρά ζάλη ή ίλιγγος μπορεί να εμφανισθούν.
 

ακουογραμμα αγωγιμοτητος

 
Ακουόγραμμα βαρηκοΐας αγωγιμότητας
 
Κατά την ωτοσκόπιση, η τυμπανική μεμβράνη είναι θολή, υποκίτρινη με μειωμένη κινητικότητα. Η ελεύθερη επιφάνεια του υγρού μπορεί να φαίνεται.
Η διάγνωση επισφραγίζεται με το τυμπανόγραμμα
 
 
τυμπανόγραμμα με παθολογική καμπύλη ( τύπου B)  
τυμπανογραμμα τυπου BΕκκριτικη ωτιτιδα ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ
                                                Εκκριτική ωτίτιδα  (υγρό στο αφτί)         

  

Όταν η χροιά της τυμπανικής μεμβράνης είναι κυανή και του υγρού εντός του μέσου ωτός ερυθρή μιλάμε για ιδιοπαθές αιματοτύμπανο.

 


Θεραπεία εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στο αυτί)

 


 Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει χορήγηση αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών αν υπάρχει φλεγμονή, και αντιϊσταμινικών φαρμάκων αν υπάρχει αλλεργία. Επίσης εφαρμόζονται ασκήσεις όπως φούσκωμα μπαλονιών για τη διάνοιξη της σάλπιγγας.

Αν σε 3 μήνες το υγρό δεν υποχωρήσει ή αν διαγνωσθεί παχύρευστο υγρό δηλ. κολλώδες ούς (glue ear), η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Γίνεται μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Επί υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται αδενοειδεκτομή.

 

Ειδικότερα

 

Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για την αρχική θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με συλλογή υγρού αλλά πρέπει να χορηγείται σε συλλογές που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες.

Οι συλλογές που υπάρχουν χωρίς ιστορικό πρόσφατης ωτίτιδας είναι πιθανότερο να μήν εξαφανιστούν απο μόνες τους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες αυτή τη στιγμή είναι ότι σε μια συλλογή που ακολουθεί πρόσφατο επεισόδιο μέσης ωτίτδας δεν χορηγούμε αντιβίωση. Αν όμως η συλλογή παραμείνει για παραπάνω από 3 μήνες ή όταν υπάρχει σοβαρή βαρηκοΐα τότε η αντιβιωση έχει ενδειξη. Ενα 10ήμερο σχήμα ένος μόνο αντιβιοτικού μπορεί να χορηγηθεί. Εάν μάλιστα η επιμένουσα συλλογή γίνει συμπτωματική (πόνος, πυρετός, κλπ) τότε αντιμετωπίζεται ως οξεία μέση ωτίτιδα.

Προφυλακτική αντιβίωση πρέπει να χορηγείται μόνο για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις που συμβαίνουν 3 ή περισσότερες φορές μέσα σε ένα εξάμηνο ή 4 ή περισσότερες φορές το χρόνο.

Η χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας είναι αμφιλεγόμενη.

  

Χειρουργική αντιμετώπιση εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στο αυτί)Ο γιατρός  μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν η φλεγμονή  ή το υγρό, δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, εάν είναι χρόνια ή συνοδεύεται με απώλεια ακοής. Η ποιο συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η μυριγγοτομή.
Μυριγγοτομή. Αυτού του είδους η χειρουργική επέμβαση προσφέρει ανακούφιση σε παιδιά και ορισμένους ενήλικες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού ή επίμονο υγρό πάνω από τρεις μήνες στο μέσο αυτί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος κάνει μια μικρή τομή στο τύμπανο αναρροφά το υγρό και εισάγει σε αυτήν ένα μικροσκοπικό σωληνάκι αερισμού που ονομάζεται σωλήνας τυμπανοστομίας. Το σωληνάκι βοηθά στη απομάκρυνση του υγρού από το μέσο αυτί εξισώνοντας τις πιέσεις και το προστατεύει από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας βοηθώντας το έτσι να αναγεννηθεί. Αν τοποθετηθεί τυμπανοσωληνίσκος αερισμού υποβοηθείται η υποχώρηση του κοκκιωματώδους ιστού στους αεροφόρους χώρους του μέσου ωτός και των εκκριτικών στοιχείων του βλεννογόνου. Η επέμβαση, οδηγεί σε σημαντική μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των λοιμώξεων του αυτιού και αποκαθιστά την ακοή. Τα σωληνάκια θα πέσουν έξω από μόνα τους μέσα σε 3 έως 18 μήνες, και το τύμπανο κλείνει και πάλι.

 

 Υγρο στο αφτιΣωληνακι στο αυτι

        Υγρό στο αυτί                             Σωληνάκι στο αυτί

Τοποθέτηση σωλήνα τυμπανοστομίας(σωληνάκι στο αυτί).

Οι κύριες ενδείξεις είναι :

  • α) Χρόνιες συλλογές μέσου ωτός ( εκκριτική ωτίτιδα) που επιμένουν ακόμα και επί θεραπείας μετά από 3 μήνες (και στα 2 αυτιά) ή 6 μήνες (στο ένα αυτί), ειδικά και όταν υπάρχει απώλεια ακοής.
  • β) Υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, ειδικότερα σε αρρώστους στους οποίους απέτυχε η αντιμικροβιακή θεραπεία.
  • γ) Επιμένουσα δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (βουητά, ίλλιγος, απώλεια ακοής).
  • δ) Πυώδεις επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας (παράλυση προσωπικού, μηνιγγίτιδα, κλπ)

Τα πλεονεκτήματα της τυμπανοστομίας περιλαμβάνουν την μικρότερη πιθανότητα για υποτροπή και την συντομότερη επαναφορά της ακοής στα πρό της νόσου επίπεδα.

Αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων(κρεατάκια). Αυτή η διαδικασία συνιστάται για παιδιά συνήθως 4 ετών και άνω, αν η ορώδης μέση ωτίτιδα έχει διαρκέσει τρεις μήνες ή περισσότερο και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις έχουν επανειλημμένες φλεγμονές η είναι υπερτροφικές. 
Αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή). 
Αυτή η διαδικασία συνιστάται για παιδιά συνήθως 4 ετών και άνω, αν η ορώδης μέση ωτίτιδα έχει διαρκέσει τρεις μήνες ή περισσότερο και οι αμυγδαλές έχουν επανειλημμένες φλεγμονές.
Ερωτήσεις - απαντήσεις χειρουργικής επέμβασης για σωληνάκια στα αυτιάΓιατί πρέπει να βάλω σωληνάκια στα αυτιά;

Η εκκριτική ωτίτιδα δηλαδή η παρουσία υγρού στο μεσαίο αυτί προκαλεί απώλεια ακοής. Οι σωληνίσκοι αερισμού βοηθούν τον καλό αερισμό του αυτιού και ταυτόχρονα βελτιώνουν την ακοή .

Τι είναι οι σωληνίσκοι αερισμού;

Οι σωληνίσκοι αερισμού είναι μικροί πλαστικοί σωλήνες. Υπάρχουν μικρής και μεγάλης διάρκειας σωληνίσκοι. Οι μικρής διάρκειας σωληνίσκοι πέφτουν μόνοι τους μετά από έξι με οχτώ μήνες, ενώ οι μεγάλης διάρκειας παραμένουν για μερικά χρόνια και πρέπει να αφαιρεθούν από τον γιατρό.

Πως λειτουργούν τα σωληνάκια;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργούν. Οι σωληνίσκοι αερισμού ρυθμίζουν την πίεση στο μεσαίο αυτί έτσι ώστε να είναι η ίδια με την εξωτερική πίεση. Αυτό βοηθά το αυτί να παραμένει υγειές.

Θα χρειαστεί να γίνει γενική αναισθησία;

Μπορεί να γίνει με τοπική η γενική αναισθησία . Στα παιδιά γίνετε πάντα με γενική αναισθησία.

Πώς γίνετε η εγχείριση;

Γίνεται μια μικρή τομή στο τύμπανο. Για να βλέπουμε κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιούμε μικροσκόπιο. Αφαιρείται τυχόν βλέννα από το μεσαίο αυτί και τοποθετούνται τα σωληνάκια.

Πότε θα επιστρέψω στο σπίτι ;

Η επέμβαση είναι σύντομη. Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αυθημερόν.

Πότε θα έρθω για επανεξέταση;

Συνήθως μια βδομάδα μετά την επέμβαση. Θα κάνουμε τεστ ακοής (ακουογράφημα).

Τι φροντίδα χρειάζεται το αυτί μετά την επέμβαση;

Το νερό δεν περνά μέσα από τα σωληνάκια. Ωστόσο, νερό με πίεση και νερό που περιέχει σαπούνι ή σαμπουάν μπορεί να περάσει μέσα από τα σωληνάκια. Για το λόγο αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε μπάνιο ή λούζεται τα μαλλιά σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις σας συμβουλεύουμε να τοποθετείτε βαμβάκι με βαζελίνη στα αυτιά σας . Μπορείτε να κολυμπάτε εάν θέλετε αλλά απαγορεύεται η κατάδυση.

Μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα από την επέμβαση αυτή;

Η τοποθέτηση του σωληνίσκου αερισμού θεωρείται μια πολύ μικρή επέμβαση. Αμέσως μετά την επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα να πονάτε το αυτί σας ελαφρά.
Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη. Σε περίπτωση ροής υγρών από το αυτί σας, χρειάζεται να εξεταστείτε άμεσα.

Τι θα συμβεί μετά που θα πέσουν τα σωληνάκια;

Η τρύπα στο στο τύμπανο συνήθως κλείνει μετά που θα πέσπυν τα σωληνάκια . Πολύ σπάνια παρατηρούνται τρύπες στο τύμπανο μετά την αφαίρεση των σωληνίσκων. Αυτό συμβαίνει μόνο στο 2% των περιπτώσεων και μπορεί να χρειαστεί άλλη επέμβαση για να κλείσει η τρύπα αυτή.

πηγή

 


Πιό αναλυτικά...από την 

Μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)Ι. Σκοπός των σωληνίσκων αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)

Οι σωληνίσκοι αερισμού τοποθετούνται για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζόντων φλεγμονών των αυτιών ή της ύπαρξης υγρού πίσω από τον τυμπανικό υμένα, που προκαλεί μείωση της ακοής. Οι σωληνίσκοι επιτρέπουν τον αερισμό και την παροχέτευση του μέσου αυτιού, το οποίο βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη. Αυτοί μένουν στη θέση τους για 12-18 μήνες περίπου. Στη συνέχεια, μεταναστεύουν από την τυμπανική μεμβράνη και πέφτουν μέσα στον έξω ακουστικό πόρο και καλύπτονται από κυψελίδα. Συνήθως, βγαίνουν από τον έξω ακουστικό πόρο μόνοι τους. Συμπτωματικά, μπορεί να παραμείνουν στο τύμπανο και να χρειασθεί να αφαιρεθούν υπό αναισθησία.  Η τοποθέτηση των σωληνίσκων κερδίζει χρόνο, ώστε με την ανάπτυξη του παιδιού να λυθεί και το πρόβλημα της μειωμένης λειτουργίας των ευσταχιανών σαλπιγγών, που μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσες φλεγμονές ή παρουσία υγρού που επιμένει, στο μέσο ους. Στα περισσότερα παιδιά που απαιτείται τοποθέτηση σωληνίσκων, συνήθως αυτή γίνεται μόνο μία φορά. Όμως κάποια παιδιά ίσως χρειασθούν επανειλημμένες τοποθετήσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με τα αυτιά τους.

ΙΙ. Η διαδικασία τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)

Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η αναισθησία δίνεται με μάσκα. Οι σωληνίσκοι τοποθετούνται μέσου του έξω ακουστικού πόρου με τη χρήση μικροσκοπίου.  Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ουλές. Μία μικρή τομή γίνεται στην τυμπανική μεμβράνη και αν υπάρχει υγρό, αναρροφείται. Τοποθετείται ο σωληνίσκος και βάζουμε αντιβιοτικές σταγόνες στο αυτί. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, το παιδί ξυπνάει και το πάμε στην αίθουσα ανάνηψης. Όλη η διαδικασία μαζί με την αναισθησία, συνήθως παίρνει 30-45 λεπτά.

ΙΙΙ. Μετεγχειρητικά θέματα

1. Πόνος
Συνήθως υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού. Εάν υπάρχει πόνος αντιμετωπίζεται επαρκώς με αναλγητικά. Ενημερωθείτε για την δοσολογία που αντιστοιχεί στην ηλικία και το βάρος του παιδιού σας. Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζει παρά τη θεραπεία, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

2. Ωτικές σταγόνες
Μετά την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού χρησιμοποιούνται ωτικές αντιβιοτικές σταγόνες, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια φλεγμονή. Βάζετε 3 σταγόνες σε κάθε αυτί, 3 φορές ημερησίως για 3 ημέρες μετεγχειρητικά.
Οδηγίες χρήσης: ανακινείστε το φιαλίδιο ώστε τα σωματίδια να διαλυθούν πριν τη χρήση. Τοποθετήστε 3-4 σταγόνες στον  έξω ακουστικό πόρο με το κεφάλι σκυμμένο στην αντίθετη πλευρά. Πιέστε αρκετές φορές το αυτί, ακριβώς μπροστά από τον ακουστικό πόρο, ώστε οι σταγόνες να μπούνε βαθειά. Τοποθετείστε τεμάχιο βάμβακος στο έξω τμήμα του πόρου. Σκύψτε το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία.

3. Δίαιτα
Δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί σε αυτή την επέμβαση. Κάποια παιδιά ίσως έχουν ναυτία ή κάνουν εμέτους λόγω της γενικής αναισθησίας, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μετά από 1-2 ημέρες.

4. Δραστηριότητα
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δραστηριότητες μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού.

5. Παροχέτευση
Η παροχέτευση από το ένα ή και τα δυο αυτιά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετεγχειρητικά δεν είναι ασυνήθης. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι ή καθαρό ή θολό, αλλά ευκαιριακά μπορεί να είναι και αιματηρό και αυτό εξαρτάται από το πόσο μολυσμένο ήταν το αυτί την ώρα της επέμβασης. Επειδή τοποθετούνται ωτικές σταγόνες την ώρα της  τοποθέτησης των σωληνίσκων, είναι συχνό να υγρανθεί το βαμβάκι ή το μαξιλάρι την πρώτη μέρα. Αποβολή σημαντικής ποσότητας θολερού, δύσοσμου ή αιματηρού υγρού μετά τις 3 ημέρες μετεγχειρητικά δεν είναι συνηθισμένο. Μπορεί να είναι ένδειξη ενεργού φλεγμονής του αυτιού και πρέπει να αναφερθεί. 

6. Πυρετός
Ο πυρετός είναι σπάνιος μετεγχειρητικά. Παρακαλώ επικοινωνήστε εάν το παιδί σας έχει θερμοκρασία στο στόμα ή στο ορθό υψηλότερη από 38 C την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση.

7. Ακοή
Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως επιτρέπει στην ακοή να επιστρέψει στα φυσιολογικά για το παιδί επίπεδα. Παρακαλώ σημειώστε ότι το παιδί μπορεί προσωρινά να έχει ευαισθησία στους υψηλούς ήχους μετεγχειρητικά. Οι σωληνίσκοι από μόνοι τους μπορεί να προκαλέσουν μικρή πτώση στις χαμηλές συχνότητες, η οποία υποχωρεί όταν πέσουν.

8. Λοιμώξεις ώτων
Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως μειώνει τόσο τον αριθμό, όσο και τη σοβαρότητα των φλεγμονών του αυτιού. Κάποια παιδιά μπορεί να μην έχουν καθόλου φλεγμονές, όσο έχουν τους σωληνίσκους.  Όσο διάστημα είναι οι σωληνίσκοι στη θέση τους, το παιδί 
σας μπορεί να μην εκδηλώνει τα συνήθη συμπτώματα που συνδέονται με φλεγμονή. Μπορεί να έχει πυρετό ή να παρατηρήσετε υγρό στο εξωτερικό αυτί. Εάν το αυτί του παιδιού σας τρέχει υγρό, πρέπει να το αναφέρετε. Συνήθως χρειάζεται αντιβίωση.

9. Μπάνιο

Η είσοδος νερού στο μέσο αυτί μέσω των σωληνίσκων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτό σπάνια συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή της κολύμβησης με το κεφάλι έξω από το νερό. Στα παιδιά που κολυμπούν με το κεφάλι στο νερό απαιτούνται προστατευτικές ωτασπίδες για την αποφυγή μόλυνσης. Για το σκοπό αυτό διατίθενται διάφορα είδη ωτασπίδων: αφρώδεις, κέρινες κ.ά.

10. Παρακολούθηση: από το θεράποντα ιατρό.
 

Επιπλοκές

 
Παραμελημένη εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια συμφυτική ωτίτιδα, ή χολοστεάτωμα, και μόνιμη βαρηκοία. Επίσης σε οξεία, ή υποτροπιάζουσα, ή χρόνια μέση ωτίτιδα.  


Χρόνια συμφυτική ωτίτιδα

Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη συμφύσεων στον κατεστραμμένο βλεννογόνο του μέσου αυτιού έπειτα από παραμελημένη θεραπεία οξείας πυώδους ή εκκριτικής ωτίτιδας. Εκδηλώνεται με βαρηκοΐα αγωγής και η θεραπεία είναι χειρουργική


 

Χολοστεάτωμα

 
 
χολοστεάτωμα
 Φυσιολογικό τύμπανο        Ατελεκτασία(έλειψη αέρος)         Χολοστεάτωμα
 
 
 
Το χολοστεάτωμα είναι ένας τύπος όγκου του μέσου αυτιού από στρώματα επιδερμίδας (μάζα κερατίνης σαν κρεμμύδι ή μπερδεμένη μπάλα, από τα συντρίμμια της αλλαγής του δέρματος) και διακρίνεται στα εξής είδη:
 
- Το συγγενές, εμβρυϊκής καταβολής χωρίς αιτιολογική σχέση με την ωτίτιδα, που όμως μεγαλώνει και αν μολυνθεί συμπεριφέρεται σαν επίκτητο, και
- Το επίκτητο, που σχηματίζεται με 2 τρόπους: επί δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας (πρωτοπαθές) και επί χρόνιας ωτίτιδας (δευτεροπαθές).
 
 
Μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα(Otitis media with effusion)
       Φυσιολογικό τύμπανο     Μέση ωτίτιδα με υγρό   διάτρηση χολοστεάτωμα 
 
Γενικά όλα τα είδη χολοστεατώματος μεγαλώνοντας διαβρώνουν τα οστά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες όπως αποκάλυψη του προσωπικού νεύρου, της μήνιγγας κ.α. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η συνύπαρξη χρόνιας ωτίτιδας και χολοστεατώματος έχει δυσμενή πρόγνωση, διότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (ενδοκροταφικών και ενδοκρανιακών) που απειλούν μέχρι και τη ζωή του αρρώστου.
 
Θεραπεία
 
Η χειρουργική επέμβαση στη δυσμενή μορφή πρέπει να είναι άμεση για να αποφευχθούν οι επιπλοκές και αποβλέπει στην απομάκρυνση της φλεγμονώδους εστίας. Περιλαμβάνει διάφορους τύπους μαστοειδεκτομής και αφαίρεση της χολοστεατωματώδους μάζας αν υπάρχει. Επιπλέον ταυτόχρονα ή σε δεύτερο χρόνο γίνεται προσπάθεια ανακατασκευής του συστήματος αγωγής της ακοής χρησιμοποιώντας ειδικές προθέσεις από διάφορα υλικά ή και ιστικά μοσχεύματα π.χ κροταφική περιτονία, χόνδρος από το πτερύγιο. Οι συνδυασμοί των επεμβάσεων αποκατάστασης της δυσμενούς ωτίτιδας περιγράφονται με τον γενικό όρο τυμπανοπλαστικές (υπάρχουν 5 τύποι).
 
 
 

Χρόνια μέση ωτίτιδα

 
 
 
 
Ετσι χαρακτηρίζεται η παρατεινόμενη φλεγμονή του μέσου αυτιού με παραμονή της διάτρησης του τυμπανικού υμένα και περιοδική ωτόρροια.
 
Αίτια
 
Κυριότεροι παράγοντες που ευοδώνουν την εγκατάσταση της νόσου είναι η παραμελημένη οξεία μέση ωτίτιδα και η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
 
Μορφές
 
Κλινικά διακρίνονται 2 μορφές χρόνιας ωτίτιδας, η καλοήθης και η δυσμενής.
 
Καλοήθης χρόνια μέση ωτίτιδα 
Οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις περιορίζονται στο κοίλο του τυμπάνου και αφορούν το βλεννογόνο, ο οποίος παρουσιάζει πολυποειδή εκφύλιση. Ο τυμπανικός υμένας παρουσιάζει κεντρική διάτρηση και η ωτόρροια είναι βλεννώδης και άοσμη. Συνυπάρχει μικρού βαθμού βαρηκοΐα αγωγής και η ακτινογραφία της μαστοειδούς είναι φυσιολογική. Η θεραπεία είναι βασικά χειρουργική. Προηγείται εξάλειψη της ωτόρροιας με συντηρητική αγωγή (καθαρισμός-αντιβιοτικά) και σε δεύτερο χρόνο γίνεται μυριγγοπλαστική, δηλαδή σύγκλειση της διατρήσεως που αποβλέπει στην προστασία του μέσου αυτιού από νέα μόλυνση και στη βελτίωση της ακοής. Η πρόγνωση είναι καλή και συνήθως δεν εμφανίζονται επιπλοκές.
 
Δυσμενής χρόνια μέση ωτίτιδα
Η φλεγμονή προχωράει στη μαστοειδή απόφυση και υπάρχει οστική συμμετοχή (οστίτιδα). Η διάτρηση του τυμπάνου είναι περιφερική και η ωτόρροια πυώδης και δύσοσμη. Η βαρηκοΐα είναι και νευροαισθητήρια μεγάλου βαθμού, γεγονός που υποδεικνύει επέκταση της βλάβης στο έσω ους. Η ακτινογραφία της μαστοειδούς είναι παθολογική και είναι δυνατός ο σχηματισμός χολοστεατώματος.
Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη και συνήθως εμφανίζονται επιπλοκές.
 
 
 

Ρήξη τυμπανικού υμένα (διάτρηση, ή τρύπα στο τύμπανο)

 
διάτρηση τυμπάνου(Τρύπα στο τύμπανο)
 
διάτρηση τυμπάνου (τρύπα στο τύμπανο)
 
 
Αίτια
 
 Αιχμηρά ξένα σώματα στον έξω ακουστικό πόρο, ισχυρό ράπισμα (χαστούκι), έντονοι κρότοι, απότομες μεταβολές της πίεσης από έξω ή από μέσα του τυμπάνου (κάθοδος με αεροπλάνο, κατάδυση, βίαιες εμφυσήσεις), οξεία ή χρόνια μέση πυώδης ωτίτιδα, χολοστεάτωμα κ.α.
 
 
 
διατρηση τυμπανουεπιτυμπανιο χολοστεάτωμα
             
                 Διάτρηση τυμπάνου                         Επιτυμπάνιο χολοστεάτωμα                   
 
 
Συμπτώματα
 
 Ωταλγία, ενίοτε αιμορραγία, βαρηκοΐα, εμβοές και ενδεχομένως παροδικός ίλιγγος, ορατό ρήγμα στον τυμπανικό υμένα κυρίως με ωτομικροσκόπηση.
 
Θεραπεία
 
 Στο 90% των περιπτώσεων η επούλωση είναι αυτόματη. Χορηγείται προφυλακτική αντιβίωση και απαγορεύεται η είσοδος νερού στο αυτί. Μπορεί να γίνει προσπάθεια συμπλησίασης των χειλέων της διατρήσεως και τοποθέτηση φύλλου σιλικόνης, με επέμβαση υπό το χειρουργικό μικροσκόπιο. Αν μετά από ένα μήνα το ρήγμα δεν κλείσει γίνεται μυριγγοπλαστική (τυμπανοπλαστική), δηλαδή χειρουργική αποκατάσταση του τυμπανικού υμένα με χρήση μοσχεύματος από την κροταφική περιτονία του ασθενούς.
 
Σημείωση
 
 Η είσοδος νερού στο αυτί είναι καλό να αποφεύγεται στις εξωτερικές και στις μέσες, οξείες και χρόνιες ωτίτιδες αποφράσσοντας τον πόρο με βαμβάκι και βαζελίνη κατά το λούσιμο.
 
 
 
 

Επιπλοκές Οξείας και χρόνιας μέσης ωτίτιδας

 
 
 
 
1)Ενδοκροταφικές επιπλοκές όταν περιορίζονται στην περιοχή του κροταφικού οστού:
 
α)Οξεία μαστοειδίτιδα: είναι η επέκταση της φλεγμονής στην κοιλότητα της μαστοειδούς αποφύσεως. Χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, άλγος, οίδημα και ερυθρότητα οπισθοωτιαία στην περιοχή της μαστοειδούς και ενίοτε αναπέταση του πτερυγίου. Έχει αντιπροσωπευτική ακτινολογική εικόνα, απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και χειρουργική επέμβαση (μαστοειδεκτομή) επί μη βελτίωσης ή αν σχηματιστεί απόστημα.
 
β)Φλεγμονώδης λαβυρινθίτιδα: είναι η επέκταση της φλεγμονής στο έσω ους με διάφορες κλινικές μορφές (βλ. παθήσεις έσω ωτός).
 
γ)Λιθοειδίτιδα: η επέκταση της φλεγμονής στην κορυφή του λιθοειδούς οστού αποτελεί σοβαρή επιπλοκή με κίνδυνο να εξελιχθεί σε ενδοκρανιακή. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στην μετωπιαία ή ινιακή χώρα ή πίσω από τα βολβό του οφθαλμού, διπλωπία και νευραλγία του τριδύμου. Η θεραπεία περιλαμβάνει ισχυρή αντιβίωση με ή χωρίς χειρουργική παροχέτευση.
 
δ)Παράλυση προσωπικού νεύρου: οφείλεται στην επέκταση της φλεγμονής στο προσωπικό νεύρο και εκδηλώνεται με παράλυση του μισού προσώπου. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από χορήγηση αντιβιοτικών με απλή μυριγγοτομή μέχρι χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.
 
2)Ενδοκρανιακές επιπλοκές όταν η φλεγμονή επεκτείνεται και μέσα στο κρανίο (απειλούν τη ζωή του αρρώστου):
 
α)Επισκληρίδιο απόστημα: είναι η συλλογή πύου μεταξύ της σκληράς μήνιγγας του εγκεφάλου και του κροταφικού οστού. Η συμπτωματολογία είναι ασαφής με έντονη κεφαλαλγία και σφύζουσα ωτόρροια. Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.
 
β)Υποσκληρίδιο απόστημα: σπάνια αλλά βαρύτατη επιπλοκή που οφείλεται στη συλλογή πύου μεταξύ σκληράς και αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου. Ο άρρωστος είναι σε ημικωματώδη κατάσταση και επιβάλλεται η άμεση χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών.
 
γ)Εγκεφαλικό απόστημα: το ωτογενές εγκεφαλικό απόστημα εντοπίζεται συνήθως στον κροταφικό λοβό. Έχει την τυπική συμπτωματολογία του εγκεφαλικού αποστήματος, η ακριβής εντόπιση γίνεται με αξονική τομογραφία και η αντιμετώπιση είναι νευροχειρουργική.
 
δ)Θρομβοφλεβίτιδα σιγμοειδούς κόλπου του εγκεφάλου: πρόκειται για τον σχηματισμό θρόμβου στον εν λόγω κόλπο. Ο ασθενής έχει σηψαιμική εικόνα και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
 
ε)Μηνιγγίτιδα: Επικίνδυνη και θανατηφόρος επιπλοκή με την κλασσική συμπτωματολογία. Χορηγούνται υψηλές δόσεις ισχυρών αντιβιοτικών και αποκαθίσταται χειρουργικά η ωτίτιδα.
 
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που όμως απαιτεί σωστή θεραπεία γιατί αν παραμεληθεί μεταπίπτει σε χρόνια. Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια μέση ωτίτιδα χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν να οδηγήσουν σε σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές και τότε πέρα από τη συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά, η χειρουργική αντιμετώπιση της ωτίτιδας και της επιπλοκής της είναι επιβεβλημένες και μάλιστα με μεγάλες επεμβάσεις.
 
 

Οξεία μέση νεκρωτική ωτίτιδα

 
 
Είναι μία ιδιάζουσα μορφή της οξείας μέσης ωτίτιδας που παρουσιάζεται σε παιδιά κατά τη διάρκεια εξανθηματικών νόσων και κυρίως της ιλαράς. Έχει βαρύτατη εξέλιξη και εντονότερη συμπτωματολογία. Θεραπευτικά χορηγούνται υψηλές δόσεις αντιβιοτικών και γίνεται χειρουργικός καθαρισμός του αυτιού από τους νεκρωμένους ιστούς
 


 

 Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Επιστημονικός Συνεργάτης
 

ΩΡΛ Παίδων

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 θαλασσί BANER δεξιά